» Frankrijk » Île-de-France » Parijs » 3 dagen in Parijs: 5 reisroutes

Parijs op drie dagen ontdekken, is een uitdaging! Er zijn zoveel dingen in deze stad dat zelfs twee weken niet altijd genoeg zijn. Wij bieden je 5 verschillende reisschema’s, afhankelijk van je wensen. Reis je met kinderen of ga je er tussenuit in een volwassen gezelschap? Wil je je onderdompelen in de cultuur van Parijs, de geschiedenis grondig verkennen of een beetje van alles? Kies één van deze of combineer en personaliseer.

Vergeet niet dat alle kaartjes voor de bezienswaardigheden van Parijs vooraf gereserveerd moeten worden. En dat is heel eenvoudig te doen. Koop de Paris Pass Tourist Card en kies de drie kaartjes die je wilt! Dat kan de Eiffeltoren zijn, het Louvre, een boottocht over de Seine, of meer. Lees meer over het aanbod via deze link.

Plan voor 3 dagen: Cultureel Parijs

Waar verblijven?

Kies een hotel in Saint-Germain-des-Pres (zie hotels hier). Deze wijk wordt al eeuwenlang gekozen door de intellectuele elite van de stad, je bent er helemaal in je element en alle bezienswaardigheden zijn zo dichtbij dat je ze lopend kan bereiken.

Dag 1: Louvre en Marais wandeltocht

Sommigen zeggen dat er Parijzenaars zijn die nog nooit in het Louvre zijn geweest. Maar jij bent toch een wereldreiziger? Bezoek daarom op de eerste dag de citadel van de kunst, het beroemde Louvre museum.

Als je de Paris Pass niet hebt gekocht, dan moet je van tevoren een toegangskaartje voor het Louvre kopen. Bij de ingang is er geen garantie om dezelfde dag nog een kaartje te krijgen. Hier is de link om een reservering te maken, wij adviseren om de ochtenduren te kiezen om te komen en de audiogids mee te nemen. Die kan je apart van het ticket hier kopen en deelname aan een live tour hier boeken.

Gehuld in schoonheid tot in de kern, flaneer door de oude wijk Marais. Het is niet langer dan een half uur lopen van het Louvre naar Marais, dus je kan onderweg een wandeling maken, dineren in een café, of als een echte Parijzenaar falafel nemen in het centrum van de Joodse wijk. Een routebeschrijving voor het verkennen van het middeleeuwse hart van Parijs vind je hier. Of boek hier een rondleiding met gids.

Dag 2: Versailles

We raden aan om de tweede dag volledig te besteden aan het landgoed van Versailles. Als je reis plaatsvindt in de late lente of de zomer, dan is minder dan een hele dag besteden aan Versailles beslist niet verstandig. We raden aan het paleis te bezoeken met een audiogids of rondleiding, de andere herenhuizen van het landgoed te verkennen (er zijn er veel) en te genieten van de fonteinen in de goed onderhouden koninklijke tuin. Toegangskaarten worden niet bij de ingang verkocht, reserveer ze hier vooraf.

Bij minder goed weer kan je enkele andere onbetaalbare musea in Parijs bezoeken. Bijvoorbeeld het Paleis van het Ministerie van Marine, de Opera Garnier of het Centre Pompidou. Of je maakt een rondleiding met een gids door Montmartre.

Dag 3: Musee d’Orsay en Latin Quarter wandeltocht

Het favoriete museum van de Parijzenaars is helemaal niet het Louvre, maar het Orsay. Het bevat een indrukwekkende collectie van impressionisten. Wij adviseren het te bezoeken op je derde dag in Parijs. Je vindt hier waardevolle tips en een link om een toegangskaartje te kopen.

Maak ’s middags een wandeling langs de Seine met uitzicht op de Notre Dame en bezoek het Quartier Latin. Hier zijn de oudste Parijse bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd bewaard gebleven. Het is heel interessant om te luisteren naar de gids die vertelt over de geschiedenis van de wijk (je kan hier een wandeling reserveren). De routebeschrijving voor een wandeling zonder gids vind je hier.

Parijs in 3 dagen: reizen met kinderen

Waar verblijven?

Om je gemakkelijk door de stad te verplaatsen, raden we aan in het 12de arrondissement te verblijven. Daar kruisen verschillende metrolijnen elkaar, en vanaf het Gare de Lyon is het gemakkelijk om Disneyland te bereiken. Bekijk hier geschikte hotels.

Dag 1: boottocht en de Eiffeltoren beklimmen

Het is duidelijk dat je kinderen van Parijs zullen houden. Vooral als je begint met de meest spectaculaire bezienswaardigheden. Maak op de eerste dag een boottocht over de Seine, en beklim daarna de Eiffeltoren om de al bekende gebouwen van bovenaf te bekijken.

Met kinderen wil je zeker niet in de rij staan, dus zowel de cruise als de kaartjes voor de toren moet je in de planningsfase van de reis boeken. Hier is een link naar een cruise die vertrekt vanaf de pier bij de Eiffeltoren, en hier kan je toegangskaartjes kopen voor de toren zelf. En je kan ook combitickets kopen, dat kan voordeliger zijn (kijk hier).

Dag 2: Disneyland

Een spannende dag! Zorg dat je vlak voor de opening naar Disneyland komt, maar niet omdat er een rij bij de kassa staat (die is er overigens niet, toegangskaarten worden alleen online verkocht en je vindt ze hier), maar om tijd te hebben om alle attracties uit te proberen. Lees hier onze tips voor een bezoek aan Disneyland Parijs.

Dag 3: museum en de tuinen van Luxemburg

Op dag 3 kan je proberen je kind kennis te laten maken met het culturele leven. En zeker als je het museum wilt bezoeken, maar niet weet of het gaat meevallen. Voor kinderen maken gidsen op speelse wijze spannende excursies rond het Louvre, het Orsay Museum en de historische straten van Parijs (klik op de links om het excursieprogramma te lezen). Na de rondleiding kan je samen een wandeling maken in de Luxemburgse Tuinen, het mooiste park van Parijs, of in de Plantentuin, waar je ook een kleine dierentuin kan bezoeken.

Als je nieuwsgierig bent, raden we je aan het wetenschapsmuseum in het park La Villette te bezoeken. Het heeft speciale exposities voor kinderen en tieners, maar ook ouders zullen ze leuk vinden. Je kan gemakkelijk en ontspannen de hele dag doorbrengen in het museum en het omringende park. Van daaruit kan je naar het centrum van Parijs gaan met een rondvaart over het kanaal Saint-Martin met een sluis en passage van het ondergrondse deel van het kanaal (hier is een link voor deze rondvaart).

Bruisend Parijs

Waar verblijven?

Wij raden aan om in het 9de arrondissement van Parijs te verblijven, centraal in de Parijse winkelstraten en zo dicht mogelijk bij de rosse buurt. Bekijk de beste hotels via deze link.

Dag 1: rondleiding door Montmartre en avond in een cabaret

Op de eerste dag raden we je aan op pad te gaan om Montmartre te verkennen, het centrum van het boheemse leven, de geboorteplaats van de verdorven can-can dans en een myriade aan moeilijk te begrijpen schilderstijlen. Het is gemakkelijk om in Montmartre rond te dolen of langs de bezienswaardigheden te lopen in de nabijgelegen smalle straat. Je kunt onze audiogids nemen, deze bevat een kaart met een route en interessante verhalen uit het leven van plaatselijke beroemdheden. Je kan het hier downloaden.

Breng een avond door in een cabaret. Moulin Rouge is perfect voor fans van de klassiekers en als je geïnteresseerd bent in erotische kunst, dan is het zeker de Crazy Horse. Reserveer je toegangskaartjes vooraf via deze link.

Dag 2: winkelen!

Is het mogelijk Parijs te verlaten zonder nieuwe outfits? Besteed de tweede dag aan winkelen. In het 9de arrondissement bevinden zich beroemde «Great Stores», Galeries Lafayette en Printham. In deze warenhuizen zijn alle laatste nieuwigheden van de wereldwijde mode-industrie omgeven door prachtige Art Nouveau interieurs. Je kan een gids vragen die je zal helpen met de keuze en met de registratie van taxfree.

Als alternatief kun je wandelen door de modieuze straat Faubourg-Saint-Honore, waar je niet alleen veel merkwinkels vindt, maar ook de antiekwinkels. Voor kenners van antiek raden we aan je geluk te beproeven op ’s werelds grootste vlooienmarkt in de buitenwijken van Saint-Ouen (je kan hier een rondleiding boeken). En voor wie meer van pochen dan van kopen houdt, is er een rondleiding door de winkelpassages van Parijs, de allereerste winkelcentra ter wereld.

Dag 3: delicatessen en proeverijen

En nu wordt een dag van levenslust ingelast. Bezoek het Parijse wijnmuseum met een degustatie. Zonder musea kan je in het restaurant genieten van een privédegustatie van de beste wijnen en kazen (je kan het hier reserveren). Reserveer een tafel in een bijzonder restaurant, wij raden het nieuwe restaurant op de begane grond van de Eiffeltoren aan (reserveren kan hier) of een romantische dinercruise op de Seine (reserveren kan hier).

Historisch Parijs

Waar verblijven?

Kies een hotel in het historische centrum van Parijs en je hoeft helemaal geen gebruik te maken van het openbaar vervoer. Bekijk de hotels via deze link.

Dag 1: Conciergerie en Sainte-Chapelle

Om te beginnen begeef je je naar waar Parijs is ontstaan, naar het Ile de la Cité. Laat je plan voor de dag de route zijn van onze audiogids «Historisch Parijs» (download hem hier). Boek vooraf een combiticket voor het kasteel Conciergerie en de kapel Sainte-Chapelle (dat kan met deze link) en bekijk ze niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Het is een lust voor het oog!

Dag 2: Grottenstelsel van Parijs en het Quartier Latin

De tweede dag kan je vullen met de bezienswaardigheden van de linkeroever. Voor wie zich graag verdiept in het duistere verleden raden we aan een bezoek aan de catacomben van Parijs te boeken (toegangskaartje is verkrijgbaar via deze link). En wie op zoek is naar de oudste bezienswaardigheden, laat hem naar het Museum van de Middeleeuwen gaan, dat op de resten van echte Romeinse baden staat.

Wandel daarna door het Quartier Latin. We hebben hier een goede routebeschrijving voor je. Je ziet de smalste straat van Parijs, het iconische Café Odette in een middeleeuws huis, de Sorbonne en het Panthéon. Het Pantheon moet je zeker bezoeken. Zelfs als je geen kenner van architectuur bent (eigenlijk is het Pantheon van binnen echt een prachtig gebouw), zal je toch het uitzicht vanaf het panoramaplatform onder de koepel waarderen. Reserveer je toegangskaartje hier.

Dag 3: Paleis van het Ministerie van Marine en Opera

In het centrum van Parijs zijn veel oude vergulde interieurs te zien. Neem een kijkje in het onlangs gerenoveerde Paleis van het Ministerie van Marine. Voordat het een ministerie werd, was het paleis het magazijn van de koninklijke economie. Er is een interessante audiogids gemaakt in opdracht van deze hoevehouder. Volg de lange route van anderhalf uur, je zult er geen spijt van krijgen (om wachtrijen te vermijden kan je hier vooraf reserveren).

Misschien wel het meest luxueuze paleis van Parijs is de Opéra Garnier. De foyer van het theater en zelfs de zaal met een door Marc Chagall beschilderd plafond kunnen zelfs zonder voorstelling worden bekeken. Koop hier een toegangskaartje met audiogids voor een zelfstandige rondleiding.

Ga bij mooi weer naar Versailles. Dit is een geweldige optie om de dag door te brengen.

3 dagen in Parijs: alles in één keer zien

Waar verblijven?

In de ambiance van de oudheid is een verblijf in het 4de arrondissement of de wijk Marais aan te bevelen. Om dichter bij het moderne leven in Parijs te belanden, kies je voor het 9de arrondissement. En als je geld wilt besparen, bekijk dan de hotels in het 13de arrondissement, maar houd er rekening mee dat het voordeel groter moet zijn dan de kosten van het vervoer.

Dag 1: rondkijken

Je hebt maar drie dagen, dus probeer op de eerste dag zoveel mogelijk te bezichtigen. Beklim de Eiffeltoren en je ziet zelfs de buitenwijken vanaf daar. Koop een toegangskaartje voor de hop-on hop-off sightseeing bus (hier is een geweldige aanbieding), reis door de stad en bekijk de beroemde plekken van dichtbij. Als je de bus met audiogids niet helemaal vertrouwt, kies dan voor een live tour. Je kan hier ook kiezen voor een wandeling.

Wij raden je aan de avond te vullen met een romantische rondvaart. Kies die met een aperitief- of dineroptie en geniet van de gloed van de nachtverlichting. Parijs is schitterend verlicht. Als de cruise geen diner inbegrepen heeft, kies dan een van de historische restaurants waar schrijvers en kunstenaars, en zelfs Napoleon zelf, dineerden. Maar vergeet niet dat een tafel op zo’n plek van tevoren gereserveerd moet worden.

Dag 2: Vrolijke belevenissen

Veel bezoekers van het Louvre beseffen tijdens hun bezoek wat ze eigenlijk hadden willen zienn in het Musee d’Orsay. Lees vooraf over deze musea en maak de juiste keuze. Bezoek Orsay!

Breng de middag door in Montmartre. Neem onze audiogids mee en stop tussen de verhalen door bij het Museum Montmartre om in de Renoir tuin te ontspannen met een glas lokale wijn. Reserveer voor de avond een diner in de Moulin Rouge. Naast de spectaculaire cancan biedt het cabaret ook uitstekend eten.

Dag 3: reflecteren

Breng de derde dag door in goed gezelschap tussen de beroemdste inwoners van Parijs, op de begraafplaats Père Lachaise. Dit is een heel mooie en romantische plek, die nog steeds veel interessante verhalen bewaart, waarover zelfs de gidsen zich verbazen. We hebben een auteursaudiogids gemaakt voor een wandeling rond Père Lachaise. Download deze hier en bezoek Chopin, Balzac, Modigliani en Edith Piaf.

Laten we de middag vrijhouden voor een portie winkelplezier, gecombineerd met een wandeling door de kleurrijke wijk Marais. Zie onze routebeschrijving op deze link, en de tour kan hier geboekt worden.

Deze algemene planningen voor drie dagen Parijs bevatten elk niet veel bezienswaardigheden. Maar ze zijn gebaseerd op jarenlange ervaring van het Paris10 team. Het is beter om minder te zien, maar doe het in een comfortabel tempo, zonder uit het oog te verliezen aandacht te besteden aan aangename plekjes.

Geniet van je verblijf in Parijs!