De arrondissementen en wijken van Parijs

, ,

Parijs is bestuurlijk onderverdeeld in 20 arrondissementen. Deze zijn allemaal wel zo groot als een Nederlandse stad en hebben allemaal een eigen burgemeester en eigen regels. Elk arrondissement is weer onderverdeeld in vier wijken. Er zijn dus wel 80 wijken in Parijs. En al deze wijken hebben allemaal hun eigen charme.

Laten we het eens hebben over elk district op het gebied van accommodatie voor toeristen.

Het 1ste arrondissement van Parijs — Louvre

Dit is het centrum van Parijs. Hier is de stad ooit ontstaan en het is nog steeds het kloppende hart van de stad. Het is niet alleen het centrum van Parijs, maar ook één van de rijkere stadsdelen. Hier is het Louvre, waar je kunt genieten van kunst en cultuur. In het ‘Jardin de Tuileries’ kan je heerlijk wandelen. En rondom de Place Vendôme kan je shoppen in luxe winkels. Wil je minder uitgeven, kijk dan bij het grote winkelcentrum ‘Les Halles’.

Het 1e arrondissement van Parijs is het toeristische en commerciële centrum van de stad. Het leven hier is rustig en goed. Alles is dichtbij en makkelijk bereikbaar. Je vindt hier ook veel hotels, zowel luxe als eenvoudige. Het is echter onmogelijk om in deze buurt een goedkoop hotel te vinden!

Pluspunten: Het centrum van Parijs, je kan alle belangrijke bezienswaardigheden te voet bereiken.

Minpunten: Dure buurt.

Bekijk en boek hotels in het 1e arrondissement van Parijs hier.

Boek een hotel in 1ste arrondissement

» MEER ZIENDe mooiste musea in Parijs

Het 2de arrondissement van Parijs — Bourse

Het tweede arrondissement is een wijk van de Parijse bourgeoisie waar je veel winkels, cafés en restaurants in deze stijl vindt. Deze buurt ligt gunstig tussen het Louvre en de Parijse Grand Opera. Dit deel van Parijs is rustig en de accommodaties zijn ook gunstiger geprijsd. Het gebied heeft veel hotels en ze zijn allemaal van goede kwaliteit.

Pluspunten: Het rustige centrum van Parijs.

Minpunten: Dure wijk, kleine kamers in historische gebouwen.

Klik de link van het 2de arrondissement om de beste hotels in dit deel van Parijs te bekijken.

Boek een hotel in 2de arrondissement

Het 3de arrondissement van Parijs — Temple

Het 3de arrondissement is typisch Parijs. De wijk beslaat een deel van de historische wijk Marais. Er zijn hier verschillende interessante musea: het Kunst- en Metiermuseum, het Cognacq-Jay, Picasso, Carnavalet. Deze wijk van Parijs is rustig en veilig, met smalle straatjes en minder toeristen.

Het is het centrum van de stad en het is gemakkelijk om van hieruit naar andere bezienswaardigheden te gaan. Er zijn niet veel hotels in het derde district, maar ze zijn goedkoper dan de vorige. Accommodatie kan er beter op tijd geboekt worden.

Pluspunten: In het centrum van Parijs gelegen, comfortabele hotels aan voordelige prijzen.

Minpunten: De buurt van de Rue Saint-Denis en een deel van de Boulevard Sevastopol zijn luidruchtig en ongezellig.

Bekijk ook de door ons aanbevolen hotels in het derde arrondissement. Klik hier.

Boek een hotel in 3de arrondissement

» MEER ZIENTips voor het boeken van een goedkoop hotel in Parijs

Het 4de arrondissement van Parijs — Hôtel de Ville

Notre Dame

Het 4de arrondissement is het historische en institutionele centrum van Parijs. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van het arrondissement is het stadhuis (Hotel-de-Ville). Het is het oudste deel van Parijs. De middeleeuwse wijk Marais en het eiland Cite hebben niet te lijden gehad onder de herinrichting.

Het is ook de thuisbasis van het Pompidou Centrum voor Hedendaagse Kunst. Het 4de arrondissement van Parijs is waarschijnlijk één van de beste plaatsen voor toeristen om te verblijven. Alles ademt hier geschiedenis.

Trouwens, we hebben een uitstekende audiogids over de geschiedenis van Parijs. Download deze!

Pluspunten: Het historische centrum van Parijs, niet ver van de Notre Dame de Paris.

Minpunten: Niet goedkoop, kleine kamers in historische gebouwen.

Kortom dit is dé ideale verblijfplaats voor je stedentrip in Parijs. De mooiste hotels van het vierde arrondissement zijn hier te zien.

Boek een hotel in 4de arrondissement

Het 5de arrondissement van Parijs — Pantheon

In het vijfde arrondissement kom je veel studenten tegen. Logisch want de Sorbonne Universiteit staat hier. Ook het befaamde quartier Latin, de Latijnse wijk bevindt zich in dit gezellige deel van de stad. Het is hier dag én nacht levendig. Overdag op de terrassen, ‘s avonds en ’s nachts in de restaurants, bars en clubs. De droom van elke echte Parijzenaar is om in het 5de of 6de arrondissement te wonen.

» MEER ZIENPanthéon van Parijs

Deze wijk is ideaal voor toeristen. Het is zeer dicht bij het centrum van Parijs en het is makkelijk en goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Pluspunten: Quartier Latin, historisch centrum, Sorbonne.

Minpunten: Niet goedkoop, kleine kamers in historische gebouwen.

Bekijk hier de aanbevolen hotels in het vijfde arrondissement.

Boek een hotel in 5de arrondissement

» MEER ZIENDe belangrijkste bezienswaardigheden van Quartier Latin Parijs

Het 6de arrondissement van Parijs — Luxembourg

Er zijn nauwelijks wereldberoemde bezienswaardigheden. Maar het 6de arrondissement is een geliefde plaats voor de Parijzenaren. Het is het Saint-Germain-des-Prés quartier, één van de mooiste wijken van de stad. Ooit woonden hier filosofen en schrijvers, maar nu zijn het gewoon de intellectuelen van Parijs.

De wijk Saint-Germain-des-Prés is een van de meest aangename wijken van heel Parijs. In dit oude deel van de stad is het rustig en erg authentiek. En dat terwijl het toch echt in het hart van de stad ligt.

Pluspunten: Het culturele en intellectuele centrum van Parijs.

Minpunten: Kleine kamers in historische gebouwen.

Voor de beste hotels in het zesde arrondissement van Parijs, bekijk deze link.

Boek een hotel in 6de arrondissement

Het 7de arrondissement van Parijs — Palais Bourbon

De arrondissementen en wijken van Parijs

Hier vind je het ware Parijs! En het ware geluk! Hier staat de Eiffeltoren, maar er zijn meer toeristische attracties zoals het Musée d’Orsay. In dit voormalige treinstation worden de mooiste kunstwerken van het impressionisme tentoongesteld. En hier is natuurlijk het praalgraf van Napoleon en het Hôtel des Invalides, waar Lodewijk XIV zijn veteranen onderbracht.

In het zevende arrondissement van Parijs wonen relatief weinig mensen, maar er zijn veel ambassades, ministeries en het parlement is hier gevestigd. De omgeving is dus veilig, maar er zijn veel toeristen.

Pluspunten: In de buurt van de Eiffeltoren.

Minpunten: Veel toeristen.

De beste hotels in de zevende arrondissement van Parijs worden hier gepresenteerd.

Boek een hotel in 7de arrondissement

» MEER ZIENEiffeltoren: tips voor reizigers

Het 8ste arrondissement van Parijs — Elysees

De bekendste straat van Parijs, de Champs-Élysées, bevindt zich in het achtste arrondissement. Naast deze dure winkelstraat herbergt dit deel van de stad ook tal van andere bezienswaardigheden zoals Napoleons Arc de Triomphe, Place de la Concorde, La Madeleine en Grand en Petit Palais dat speciaal werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900. Hier staat het ook het Palais de l’Elysee waar de Franse president woont.
Dit deel van de stad moét gewoon onderdeel uitmaken van elke trip naar Parijs. Overnachten in deze wijk is niet goedkoop maar wel indrukwekkend!

Pluspunten: Champs-Elysées, stadscentrum.

Minpunten: Een drukke en rumoerige plaats.

Aanbevolen hotels in het 8ste arrondissement van Parijs staan op deze link.

Boek een hotel in 8ste arrondissement

» MEER ZIENWaar in Parijs geen wijn gedronken kan worden

Het 9de arrondissement van Parijs — Opera

Dit deel van de stad mag ook zeker niet ontbreken bij een bezoek aan Parijs. Het stadsbeeld wordt in het negende arrondissement bepaald door brede boulevards en grote warenhuizen zoals Galerie Lafayette en Printemps. Ook een bezoek aan de Opéra Garnier is zeer zeker de moeite waard. Het is van binnen zelfs nog mooier dan van buiten! Het 9de arrondissement heeft wellicht de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit voor hotels in Parijs. Er zijn veel driesterrenhotels in een redelijke prijsklasse.

Rondom Place Pigalle ontdek je een hele ander gezicht van de lichtstad. Hier overheerst neonreclame en bevind zich het uitgaansleven met onder meer veel seksclubs zoals de bekende Moulin Rouge. Het 9de arrondissement is een prima locatie, maar alleen als het hotel niet naast het lawaaierige Montmartre ligt.

Pluspunten: Goede verhouding prijs-kwaliteit, ligging tussen centrum en Montmartre, veel driesterrenhotels

Minpunten: Overnacht niet op de boulevard van Pigalle.

De beste hotels in negende arrondissement van Parijs staan hier vermeld.

Boek een hotel in 9de arrondissement

» MEER ZIENOpera Garnier in Parijs. Hoe op de show te krijgen?

Het 10de arrondissement van Parijs — Enclos St. Laurent

Als je met de trein naar Parijs komt, is dit het eerste arrondissement wat je tegen komt. Behalve de Thalys uit Amsterdam, komt hier ook de Eurostar uit Londen aan. Het 10de arrondissement heeft twee nabijgelegen treinstations, Gare du Nord en Gare de l’Est. Deze twee stations zijn echter niet de beste plaats in Parijs. Er zijn ontzettend veel armen en zakkenrollers. Je kan er overnachten, maar wees voorzichtig. De accommodatie is veel goedkoper vergeleken met de vorige wijken en er zijn veel hostels voor studenten.

Pluspunten: Vlakbij het stadscentrum, vlotte bereikbaarheid met het openbaar vervoer.

Minpunten: Niet veilig aan Gare du Nord en Gare d’Est.

Aanbevolen hotels in het tiende arrondissement.

Boek een hotel in 10de arrondissement

Het 11de arrondissement van Parijs — Popincourt

Dit dichtbevolkte deel van Parijs heeft weinig toeristische attracties. Weliswaar zijn hier de Place de la Bastille en de Place de la Republique, maar komen hier relatief weinig toeristen. ’s Nachts verandert het in één groot uitgaansgebied vol bars en nachtclubs. De buurt is vooral geschikt voor jonge reizigers die graag feesten.

Wees echter op je hoede. Het feestgedruis duurt tot laat in de nacht, dus de straten kunnen lawaaierig zijn en dronken mensen kunnen voor overlast zorgen. Dit is een relatief gevaarlijke buurt in Parijs. Anderzijds, als je de standaard veiligheidsmaatregelen in acht neemt, zal je niets overkomen.

Pluspunten: In de buurt van het stadscentrum, goedkope hotels.

Minpunten: Geen bezienswaardigheden, herrie op straat.

Hier is een lijst van aanbevolen hotels in het elfde arrondissement van Parijs.

Boek een hotel in 11de arrondissement

Het 12de arrondissement van Parijs — Reuilly

Het twaalfde arrondissement ligt een behoorlijk eind buiten het centrum van Parijs. Hier begon in 1789 op de Place de la Bastille de Franse revolutie. Het is een mooie, stille en veilige omgeving en er wonen vooral veel jonge Parijzenaren. Als je een hotel in dit deel van de stad zoekt, kijk dan vooral naar de wijken Bercy en Gare de Lyon.

Pluspunten: Gemakkelijk bereikbaar.

Minpunten: Je moet het openbaar vervoer gebruiken om de stad te verkennen.

Bekijk de beste hotels in het 12e arrondissement van Parijs hier!

Boek een hotel in 12de arrondissement

Het 13de arrondissement van Parijs — Gobelins

Het Place d’Italie, een groot plein vol gezellige cafés is het middelpunt van het dertiende arrondissement.  Over het algemeen is dit een rustige en mooie omgeving. Er wonen veel immigranten met een Chinese, Vietnamese of Koreaanse achtergrond. Mede daardoor wordt het ook de ‘Aziatische wijk’ genoemd. Deze ‘Aziatische wijk’ bevind zich met name in de buurt van de volgende metrostations: Maison Blanche, Tolbiac, Olympiades, Porte de Choisy en Porte d’Ivry.

In dit arrondissement kun je veel goed betaalbare accommodaties vinden.

Pluspunten: Goedkope hotels, best een aardige buurt.

Minpunten: Een beetje ver van de bezienswaardigheden van Parijs, moderne architectuur.

Bekijk hier de aanbevolen hotels in het 13e arrondissement van Parijs.

Boek een hotel in 13de arrondissement

Het 14de arrondissement van Parijs — Observatoire

Het 14de arrondissement is een aangename wijk van Parijs. Van de bezienswaardigheden – de Montparnasse toren en de Lafayette Galerie (dat is een ander warenhuis, alleen kleiner dan in het negende). De aangrenzende wijk is Saint-Germain-de-Pres, dus alle bezienswaardigheden van het 6de arrondissement zijn dichtbij. Een verblijf in deze wijk is aangenaam en veilig, maar toch liggen het relatief ver van het centrum van Parijs.

Pluspunten: Vlot bereikbaar, veilige buurt.

Minpunten: Wat afgelegen van het centrum.

Hier staan de beste hotels in het 14e arrondissement van Parijs.

Boek een hotel in 14de arrondissement

Het 15de arrondissement van Parijs — Vaugirard

De arrondissementen en wijken van Parijs

Het is eigenlijk dé ideale wijk om te verblijven. Het is er veilig en rustig en het is niet zo gek ver van de Eiffeltoren en het Bois de Boulogne. Hier zijn ook veel relatief goedkope hotels te vinden.

Je vindt er geen andere bezienswaardigheden dan het André Citroën Park en zijn heteluchtballon. Probeer het prachtige uitzicht vanuit de hoogte te bekijken.

Pluspunten: Veilige buurt voor gezinnen. Dicht bij de Eiffeltoren, vlot bereikbaar.

Minpunten: Wat verder van andere bezienswaardigheden.

De beste hotels in het 15e arrondissement van Parijs bekijk je via deze link.

Boek een hotel in 15de arrondissement

Het 16de arrondissement van Parijs — Passy

Het 16e arrondissement is relatief dicht bij bezienswaardigheden zoals de Eiffeltoren, de Champs-Elysées, La Defense en het Bois de Boulogne. De wijk zelf heeft weinig monumenten en toeristische attracties, maar liefhebbers van Art Nouveaux kunnen hun ogen uitkijken. In dit deel van de stad staat ook de ‘Vlam van Diana’, het herdenkingsmonument dat op de plek staat waar Lady Di in 1997 omkwam.

Hier verblijven is praktisch, comfortabel, en heeft prestige! De droom van elke Parijzenaar is om naar het 16de arrondissement te verhuizen. En het is ook de thuisbasis van de tennisbanen van het beroemde Roland Garros toernooi.

Pluspunten: Hier vind je de Parijse elite. Rustig en veilig.

Minpunten: Je moet, voor je boekt, nagaan of er een metrostation in de buurt van het hotel is.

De hotels in deze omgeving behoren tot de beste van Parijs als we kijken naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Bekijk de mooiste hotels via deze link.

Boek een hotel in 16de arrondissement

Het 17de arrondissement van Parijs — Batignolles-Monceau

Het zeventiende arrondissement ligt wat verder van het centrum af. Maar het is goed bereikbaar door de vele metrolijnen die deze wijk verbinden met de binnenstad. Ben je de drukte van Parijs zat, loop dan eens door of om het Parc Monceau. Eén van de mooiste parken van de lichtstad. Een nog onontdekt plekje is de Notre Dame de Compassion.

Eigenlijk is deze wijk een prima plaats om te verblijven. Het is er relatief veilig en vredig en de accommodaties zijn er veel goedkoper dan in hartje Parijs.

Pluspunten: Er zijn goedkope hotels.

Minpunten: Mijd de rumoerige noordelijke grenzen van de wijk.

Aanbevolen hotels in het 17e arrondissement van Parijs vind je hier.

Boek een hotel in 17de arrondissement

Het 18de arrondissement van Parijs — Butte Montmartre

De arrondissementen en wijken van Parijs

De heuvel van Montmartre heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen. De oude schilderswijk en het gezellige uitgaansleven zorgen voor erg veel sfeer en romantiek. Grote schilders zoals Van Gogh, Picasso, Renoir en Matisse hadden ooit hier hun atelier. Er zijn hier prima accommodaties te vinden, maar blijf uit de buurt van ‘Le Moulin Rouge’ en de metrostations Barbès en Rochechouart. Alle andere delen van het 18de arrondissement zijn prima.

Pluspunten: Montmartre is de meest romantische wijk van Parijs. Scherpe prijzen in hotels en hostels.

Minpunten: Veel lawaai in de rosse buurt, veel trappen omdat het op een heuvel ligt.

Bekijk de aanbevolen hotels in het 18de arrondissement van Parijs hier.

Boek een hotel in 18de arrondissement

Het 19de arrondissement van Parijs — Buttes Chaumont

De arrondissementen 19 en 20 hebben een slechte reputatie. Wat betreft het negentiende arrondissement is deze reputatie tegenwoordig niet meer geheel terecht. Deze buurt is de laatste jaren behoorlijk opgeknapt en is door de renovaties inmiddels een nette, moderne wijk. Hier woont de bohemiens én bourgeoisie gemoedelijk naast elkaar. Als je hier op zoek gaat naar een hotel vermijd dan het Gare de l’Est en de boulevard de Belleville. Deze delen grenzen aan het 20e arrondissement en staan als onveilig bekend.

Ze spelen petanque, gaan varen en genieten van het leven. Je zou het eens gezellig met ze kunnen proberen.

Pluspunten: Er zijn aangename plekjes om te verblijven, de wijk is populair bij trendy mensen.

Minpunten: Een eind uit het centrum van de stad, beter niet ’s avonds laat buiten rondlopen.

Bekijk de aanbevolen hotels in het 19e arrondissement van Parijs.

Boek een hotel in 19de arrondissement

Het 20ste arrondissement van Parijs — Ménilmontant

Het 20ste arrondissement is de allochtone wijk van Parijs. Het leven is hier kleurrijk, interessant en goedkoop. Meer Parijse jongeren kiezen voor deze wijk. De belangrijkste bezienswaardigheid hier is de beroemde begraafplaats van Père-Lachaise. Halt houden op het kruispunt van rue Ménilmontant en Belleville is niet aan te raden. Maar we mogen niet nalaten je te vertellen over de goedkoopste wijk van Parijs.

Pluspunten: Goedkope hotels.

Minpunten: De buurt is niet zo veilig.

Boek een hotel in 20ste arrondissement

Nog een tip

Nu weet je in welke wijken van Parijs het de moeite waard is om te verblijven en waar je beter niet een hotel uitzoekt. Controleer, voor je een hotel boekt, de bijbehorende index. Die bestaat uit vijf cijfers. Bijvoorbeeld 75011. “75” geeft aan dat het hotel in Parijs ligt. De laatste twee cijfers geven het nummer van het stadsdeel aan. In dit geval is dat het 11de arrondissement. Let goed hierop.

We zijn niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van de hotels. Toeristen en bezoekers bevelen deze hotels aan. Lees alle aanbiedingen zorgvuldig.

Geniet van Parijs!

» MEER ZIENDE GEVAARLIJKE HOEKJES VAN PARIJS: WAAR JE HET LIEFST NIET ALS TOERIST GAAT

Dit artikel is in andere talen:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.