Navigo: reis met het openbaar vervoer van Parijs

, ,

Navigo is een weekabonnement op het openbaar vervoer. Je koopt een smart card die je kan gebruiken in het openbaar vervoer van Parijs. De Navigo is geldig voor de bus, metro, RER-treinen en treinen (maar niet voor de TGV-treinen). Het gebruik van de Navio  is erg handig, want het elimineert het gedoe van papieren tickets en je kunt onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. Je kan kiezen voor een dagkaart (Navigo Jour), een abonnement van een week (Navigo Semaine) of een abonnement voor een maand (Navigo Mois).

Verwar de Navigo Pass niet met de Navigo Easy vervoerskaart, die vanaf oktober 2021 de papieren tickets vervangt. Lees hier over Navigo Easy.

De kosten van een Navigo kaart

De Navigo kaart kost eenmalig 5 €. Maar dit zijn alleen de kosten voor de fysieke kaart. Je moet ook nog een abonnement kopen.

» MEER ZIEN10 beste paleizen en kastelen in Parijs en zijn buitenwijken

Navigo

Navigo Jour

Een dagpas kost je 20,10 € voor zones 1-5 en 8,45 € voor zones 1-2. Vergeet niet dat de kosten afhankelijk zijn van het gekozen geldigheidgebied. De dagpas kan op je Navigo Easy kaart geladen worden als je er al één hebt. Tot nu toe verkopen ze ook papieren dagpassen – ze heten Mobilis en kosten hetzelfde.

Navigo Semaine

Een weekabonnement kost 30 €. Voor dit bedrag kan je onbeperkt gebruik maken van al het openbaar vervoer in de zones 1-5, met inbegrip van reizen van en naar de luchthavens Charles de Gaulle en Orly (alleen de bus), Versailles, Fontainebleau en Disneyland. De weekkaart koop je altijd voor de periode maandag 00:00 uur tot zondag 23:59 uur. Je kan geen abonnement nemen van bijvoorbeeld dinsdag tot dinsdag. Je kan ook pas een weekabonnement kopen vanaf de vrijdag voordat de week begint.

Als u een weekendpas nodig heeft die het begin van de volgende week vastlegt, overweeg dan de Paris Visite.

Navigo Mois

De kosten voor een maandabonnement bedragen 84,10 €. Dit natuurlijk naast het eenmalige aanschafbedrag van 5 € voor de fysieke kaart. Voor een maandabonnement geldt dat deze altijd loopt van de eerste van de maand tot de laatste dag van de maand. Bijvoorbeeld van 1 tot en met 31 december. Maandabonnementen zijn verkrijgbaar vanaf de twintigste dag van de maand ervoor. Bijvoorbeeld de maandkaart voor december is verkrijgbaar vanaf 20 november.

Navigo Liberte+

Dit is het enige postpaidprogramma voor het gebruik van het Parijse vervoer. Om de Navigo Liberte+ kaart te verkrijgen heeft u een kopie van uw paspoort en een bankkaart nodig. Een rit in 1 of 2 zones kost 1,69 €, net als bij de Navigo Easy-kaart. U betaalt slechts tot het totaal van 8,45 €, dat is de prijs van de dagkaart. Aan het einde van de maand worden al uw ritten geteld en wordt het tarief van uw bankkaart afgeschreven. Maar u betaalt nooit meer dan de kosten van de Navigo Jour per dag. Lees meer op de website van de RATP.

» MEER ZIENWelke kaartjes voor de Parijs metro kun je het beste kopen

Wie kan Navigo gebruiken?

Sommige toeristen denken dat de Navigo abonnementen alleen gebruikt kunnen worden door inwoners van Frankrijk, maar dat is niet zo. Iedereen kan en mag gebruik maken van Navigo. Een abonnement kan je kopen bij bijna alle loketten van de metro, RER en Spoorwegen. Hou er rekening mee dat je een pasfoto in moet leveren. Pasfoto’s kunnen eventueel ook op de stations gemaakt worden. Een setje van vier foto’s kost ongeveer vijf euro. Een Navigo card is persoonsgebonden. Je kan het dus niet samen op één pas reizen.

Lees onze instructies om een Navigo pas te maken middels de automaat

  1. Leg de kaart op het apparaat. Kies je taal en dan «Navigo pass options».

instructies om een Navigo pas te maken middels de automaat

2. Kies voor een maand of een week. Hier plaats je je Navigo pas op het draaihek.

instructies om een Navigo pas te maken middels de automaat

3. Betaal met uw kredietkaart en begin te reizen.

Wanneer is het gebruik van Navigo voordelig?

Als je van plan bent om langere tijd in Parijs te verblijven en veel gebruik te maken van het openbaar vervoer, dan is het gebruik van de Navigo absoluut voordelig. Maar bedenk wel dat een weekkaart alleen voordeel oplevert als je hem aanschaft aan het begin van de week.

Het gebruik van de maandkaart is alleen voordelig als je langer dan drie weken in dezelfde maand in Parijs bent en minstens twee keer per dag gebruik maakt van het openbaar vervoer.

Als je aan het eind van de week arriveert in de stad, dan is de aanschaf van de Navigo Easy misschien wel een betere optie. Een tienritten kaart kost 16 euro en daarvoor kan je tien keer met het openbaar vervoer reizen. Of kies de Navigo Jour (20,10 €).

Bedenk voordat je een Navigo abonnement aanschaft ook goed in welk deel van Parijs je verblijft. Als je een accommodatie in centrum van Parijs hebt gevonden, dan kan je de meeste bezienswaardigheden te voet bezoeken en zal je weinig gebruik maken van het OV. Overnacht je in de buitenwijken van de stad, of wil je graag een bezoek brengen aan Disneyland of Versailles, dan kan het aanschaffen van een Navigo abonnement wel voordeel opleveren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.