De belangrijkste bezienswaardigheden van Quartier Latin Parijs

, ,

Het Quartier Latin is het bruisende hart van Parijs. Hier vind je een mix van leeftijden en culturen. En natuurlijk ook veel prachtige Romeinse en middeleeuwse monumenten. Onder meer het schitterende Pantheon staat in deze wijk, maar ook de Sorbonne Universiteit, het Hemmingway House en Palais du Luxembourg zijn hier te vinden. Natuurlijk kan je er ook heerlijk eten in één van de vele kleine eetcafés.

In dit artikel hebben we de hoogte punten van het Quartier Latin op een rij gezet. En we hebben de leukste excursies in dit deel van Parijs op een rij gezet. Als je de nacht, of het hele weekend, in het Quartier Latin wilt doorbrengen, dan staat hier een overzicht van hotels waar je kunt verblijven.

De Latijnse wijk van Parijs is het makkelijkste te bereiken via de metro. Stap uit bij de haltes Saint-Michel-Notre-Dame of Cluny-la-Sorbonne. Je bevind je nu midden in het Quartier Latin. Wandel hiervandaan door de wijk en geniet!

» MEER ZIEN7 tours in Parijs die je moet gezien hebben

Sorbonne

De Sorbonne is de oudste universiteit ter wereld. De universiteit werd al in de dertiende eeuw het gesticht door theoloog Robert de Sorbon. Hij was de biechtvader van de Franse koning St. Louis IX. In eerste instantie werd en alleen theologie gedoceerd, later gevolgd door filosofie en kunsten. Na de tijd van Napoleon werden ook andere vakgebieden en wetenschappen toegevoegd aan het curriculum. De universiteit speelt een belangrijke rol in de Franse geschiedenis. Het heeft de weg naar kennis geopend voor de “gewone” mannen en vrouwen. De universiteit heet overigens officieel: Université de Paris. En formeel zijn het tegenwoordig 13 verschillende universiteiten. Johannes Calvijn volgde een deel van zijn opleiding aan Sorbonne.

Het universiteitsgebouw van Sorbonne is ontworpen door architect Jacques Lemercier. In opdracht van kardinaal Richelieu.

Overigens is de aanwezigheid van de universiteit dé reden dat de omliggende wijk de naam “Quartier Latin” heeft gekregen. Het onderwijs werd oorspronkelijk in het Latijn gegeven. Ook de studenten spraken onderling vaak Latijn. Hierdoor gaven de Parijzenaren de wijk al snel de naam Quartier Latin.

Vandaag de dag zijn er nog maar weinig studenten die in de wijk zelf wonen. De wijk is erg populair en daarom zijn de huizen duur en de huren hoog. De meeste studenten kunnen zich geen woning in de buurt van Sorbonne meer veroorloven.

Boek een hotel in Quartier Latin

Place Saint-Michel

Het Place Saint-Michel is een mooi plein in de Latijnse wijk. Bijzonder is de fontein met het beeld van de aartsengel Michaël dat op het plein staat. De fontein werd in 1860 ontworpen door Gabriel Davioud. Eigenlijk zou hier een beeldwerk van Napoleon Bonaparte komen, maar uiteindelijk koos de opdrachtgever voor een beeld van de aartsengel.

Boulevard Saint-Michel

De Boulevard Saint-Michel is één van de twee lange straten in het Quartier Latin. De boulevard is ongeveer anderhalve kilometer lang en staat vol winkels, boetieks, boekhandels en cafés. Hier kan je genieten van een mooie wandeling en een lekker kop koffie!

Église Saint-Séverin

Niet ver van de Boulevard Saint-Michel staat de Église Saint-Séverin. Deze kleine, katholieke kerk is één van de eerste gotische kerken in Parijs. Het meest bijzondere aan deze kerk zijn de mooie waterspuwers. Een bezoek aan de kerk is vanwege de mooie glas-in-lood ramen en de prachten bogen ook zeker een aanrader.

» MEER ZIENDE 33+ HOOGTEPUNTEN VAN PARIJS

De belangrijkste bezienswaardigheden van Quartier Latin Parijs

Rue de la Huchette

Langs de oevers van de Seine vind je de Rue de la Huchette. Dit is één van de oudste straten van Parijs. Hier zijn veel souvenirwinkels en een groot aantal restaurants. Hier kom je gerechten uit de hele wereld tegen. De Griekse keuken overheerst echter. Dus als je van Grieks eten houdt, zit je hier goed!

» MEER ZIEN3 dagen in Parijs: 5 reisroutes

Rue du Chat-qui-Pêche

De smalle (slechts 1,8 meter) en op het eerste gezicht niet echt uitnodigende Rue du Chat qui Pêche, verdient bijzondere aandacht. De straat werd al in de 13e eeuw aangelegd en bleef sindsdien vrijwel onveranderd. De straat verbind de Quai Saint-Michel en Rue de la Huchette. De Rue du Chat qui Pêche neem je mee naar de tijd van Middeleeuws Parijs. Er gaat een lokale legende over een alchemist die zijn zwarte kat met zijn “Steen der Wijzen” tot leven wekte. Locals zeggen dat ze tot op de dag van vandaag de kat op straat zien lopen met een vis in zijn mond. In werkelijkheid is de straat vernoemd naar een winkel die een mooie afbeelding van een kat op de gevel had staan.

Het Pantheon

Het Pantheon is een opmerkelijke bezienswaardigheid in Parijs. Het werd in opdracht van Lodewijk XV gebouwd als kerk. Het werd gebouwd op de plaats van de oude abdij van Sainte-Geneviève. De bouw van het geweldige duurde zo lang dat het pas na de Franse revolutie (1789) werd voltooid. Het gebouw kreeg toen direct een nieuwe functie. Het werd het mausoleum van Frankrijk. Hier werden allemaal beroemde Fransen begraven. Je vind er onder meer graven van Voltaire, Victor Hugo en Marie Curie. Er ligt één Nederlander in het Panthéon begraven, Jan Willem de Winter uit Kampen.

Het Pantheon speelt ook in de wetenschap een belangrijke rol. de Franse f natuurkundige Léon Foucault (1819-1868) bewees met een slinger dat de aarde om zijn as draaide. In de tijd van Napoleon was het Pantheon het midden van de wereld. Het mausoleum is namelijk het nulpunt van de driehoeksmeting voor de Tranchotkaart.

» MEER ZIENhttp://parijs10.nl/pantheon-van-parijs/

Arena van Lutetia

De Arena van Lutetia (Arènes de Lutèce) is één van de oudste gebouwen van Parijs. Het is een amfitheater uit de Romeinse tijd. Toen heette Parijs nog Lutetia. Het amfitheater was ingericht voor gladiatorengevechten en kon ruim 17.000 toeschouwers herbergen. Het amfitheater is afkomstig uit de 1e eeuw (!) en werd in de 19e eeuw bij toeval ontdekt. Op initiatief van de Franse schrijver Victor Hugo werd een comité opgericht, dat het amfitheater wilde restaureren. De Arena van Lutetia werd in 1896 opnieuw geopend.

Musée national du Moyen Âge — Thermes et hôtel de Cluny

Het Musée national du Moyen Âge ligt in het hart van het Quartier Latin. Het is gebouwd op de overblijfselen van een middeleeuwse abdij en een oud huis. Het museum herbergt een van de grootste collecties in de wereld op het gebied van de Middeleeuwen. Naast prachtige schilderijen worden er ook beelden en koninklijke zwaarden tentoongesteld. Een bezoek aan het museum kost 5-9 euro.

Adres: 6 place Paul, Parijs

Palais du Luxembourg

Palais du Luxembourg is een markant herkenningspunt van het Quartier Latin. Het ligt vlakbij de Jardin du Luxembourg. Het paleis werd gebouwd door koningin Maria Medici, samen met één van de mooiste parken van Parijs. Tegenwoordig zetelt de Franse senaat in het Palais du Luxembourg. Het park is absoluut de moeite van het bezoeken waard. Hier zijn veel schaduwrijke lanen in de Engelse en Franse stijlen.

Bovendien staat het park vol met marmeren beelden en prachtige fonteinen.

» MEER ZIENDE BELANGRIJKSTE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN SAINT-GERMAIN-DES-PRÉS

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.