» Frankrijk » Île-de-France » Parijs » Panthéon van Parijs

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Parijs in het algemeen en het Quartier Latin in het bijzonder is het Panthéon. De majestueuze koepel in Franse classicistische stijl herinnert ons eraan dat het oorspronkelijk als kerk werd gebouwd. En pas later werd het de graftombe van de belangrijke mensen van Frankrijk en een museum.

Je kunt het Parijse Pantheon bezoeken met een rondleiding (boek hier) of op eigen gelegenheid (koop een kaartje via deze link).

» MEER ZIENMuseumpas Parijs

Hoe bezoek je het Panthéon?

Het Pantheon is open voor publiek:

1 april tot 30 september — van 10.00 tot 18.30 uur.

1 oktober tot 31 maart — van 10.00 tot 18.00 uur.

Het museum is gesloten op 1 januari, 1 mei, 25 december en de ochtend van 17 juni.

De prijs van een ticket bedraagt € 11,50 (het is beter om hier van tevoren te reserveren).

Kinderen onder de 18, EU-burgers onder de 26, universiteitsstudenten uit de EU en houders van een museumkaart mogen gratis binnen.

Je kunt je ticket nu boeken, kies gewoon een datum in een kalender.

Vanaf 2021 kan je niet alleen de zalen van het Panthéon bezoeken, maar ook de zuilengalerij, die een prachtig uitzicht biedt op het Quartier Latin, de Luxemburgse Tuinen en de wijk Saint-Germain-des-Prés. Je kan zelfs de Eiffeltoren zien. Voor toegang tot het observatiedek, betaal je ter plekke € 3,50 extra.

Hoe kom je bij het Panthéon?

Parijse metrostations Maubert-Mutualité en Cardinal-Lemoine (lijn 10).

RER lijn B: station Luxemburg.

Het Panthéon ligt in het hart van het Quartier Latin en komt voor in alle rondleidingen. Dit is een speciale oude wijk van de stad, waar het erg handig en leuk is om een vakantie door te brengen. Kies een hotel met uitzicht op het Panthéon via deze link.

Hoe ontstond het Panthéon in Parijs?

De eerste kerk verscheen op deze plek in de 6de eeuw en is verbonden met de naam van de legendarische koning van de Franken, Clovis. Koning Lodewijk XV besloot het oude gebouw te restaureren. De bouw duurde van 1764 tot 1789 en kostte de schatkist veel geld.

De nieuwe tempel kende geen rust want de voltooiing viel samen met de Franse Revolutie. Het gebouw kreeg een nieuwe naam en werd een begraafplaats voor vooraanstaande mensen uit het land. De eerste waren de personen van de Verlichting, Voltaire en Rousseau, en de helden van de Franse Revolutie Mirabeau en Marat. Maar de overblijfselen van de laatste twee werden uit het Panthéon gehaald zodra de politieke situatie veranderde.

Met Napoleon werd het gebouw weer teruggegeven aan de kerk, hoewel het gebruik om er belangrijke mensen te begraven bleef bestaan. In 1830 verloor het Panthéon weer de functie van tempel en sindsdien is het niet ingrijpend meer veranderd.

De architectuur van het Panthéon

Het strakke antieke uiterlijk van het gebouw is geïnspireerd op het Pantheon in Rome. Het project leek erg gedurfd voor die tijd. In Parijs heerste in die tijd een compleet andere stijl, die weelderig was en veel elementen uit de barok vertoonde.

De stijl van het Panthéon is een soort mengeling geworden van Griekse klassiekers en de architectonische jacht van zijn tijd. Het gebouw onderscheidt zich door lichtheid, statigheid en een prachtig extern en intern ontwerp. Er liepen echter ook dingen mis, vanaf het allereerste begin was het ontwerp niet erg duurzaam. Vandaag de dag is het gelukkig weer veilig dankzij een aantal reconstructies.

Waarom is het Panthéon bekend?

Victor Hugo, Emile Zola, Pierre en Marie Curie en vele andere prominenten rusten in de crypten van het Panthéon. Gedurende de hele 19de eeuw waren er geruchten dat de stoffelijke resten van Voltaire door religieuze fanatici waren gestolen en bij het afval waren gegooid. Om de geruchten tegen te gaan, werd in 1897 de tombe geopend. De overblijfselen van de filosoof lagen op hun plaats.

» MEER ZIENPère-Lachaise begraafplaats: beroemde graven, legendes en plattegrond

In 2002 werd Alexandre Dumas (vader), de schrijver van De graaf van Monte Cristo en De drie musketiers, herbegraven in het Panthéon. In 2007 werd een herdenkingskaart in het Panthéon geïnstalleerd ter ere van 2600 gewone Fransen die Joden hielpen ontsnappen uit concentratiekampen tijdens de nazi-bezetting. Zo werd het belang van hun daad in de geschiedenis van het land opgemerkt. De laatsten die deze grote eer te beurt viel, waren de strijders voor de rechten van zwarte mensen:

  • in 2011 Aimé Cesar, dichter en publiek figuur;
  • in 2021 Josephine Baker, Amerikaanse danseres, ster van het Folies Bergère cabaret, lid van de verzetsbeweging.

Wat te doen in het Franse Panthéon? Geniet van architectuur en denk na over het belang van de eeuwigheid!