Bourse de Commerce of Pinault Collection in Parijs

, ,

In 2021 werden in het centrum van Parijs tegelijkertijd drie gerestaureerde historische gebouwen geopend: het Paleis van het Ministerie van Marine, het warenhuis Samaritaine en de Bourse de Commerce. Het ronde gebouw stond lange tijd leeg, maar nu is er hedendaagse kunst te zien uit de collectie van François Pinault.

» MEER ZIENDe mooiste musea in Parijs

Hoe bezoek je het Pinault Collection Museum?

Hoe bezoek je het Pinault Collection Museum?

Het museum Pinault Collection ligt in het eerste arrondissement van Parijs, op vijf minuten van het Louvre en het winkelcentrum Les Halles en op 10 minuten van het Centre Georges Pompidou met het museum voor hedendaagse kunst. In het gebouw worden tegelijkertijd verschillende thematische tentoonstellingen gehouden. Op de bovenste verdieping bevindt zich een restaurant met een prachtig uitzicht over Parijs.

Adres: 2 Rue de Viarmes

Openingstijden: 11 tot 19 uur, vrijdag tot 21 uur, dinsdag vrij.

Ticketprijs: ter plaatse is het 14 euro, maar je kunt je bezoek beter vooraf reserveren. Je kunt hier een ticket met bezoekdatum krijgen.

Gratis nocturnes

Bourse de Commerce of Pinault Collection

De directie van het museum besloot het grote publiek de kans te geven kennis te maken met het nieuwe museum en kondigde gratis avondbezoeken aan op de eerste zaterdag van de maand. Dat betekent dat je op de eerste zaterdag van elke maand de Pinault Collection gratis kunt bezoeken van 17.00 tot 21.00 uur. Iedereen kan gebruik maken van dit aanbod, dus bereid je voor op een lange wachtrij om binnen te komen.

» MEER ZIEN7 gratis te bezoeken musea in Parijs

Waar is de Bourse de Commerce beroemd om?

De enorme rotonde van de Bourse de Commerce verscheen in het centrum van Parijs in de jaren 60 van de 18de eeuw. Daarvoor stond een van de paleizen van Maria Medici op deze plaats en vanaf dat moment ging men er graan verkopen. De beurs was een onderdeel van de winkelwijk Les Halles.

Honderd jaar later werd op de plaats waar nu het Nelson Mandela Park en het winkelcentrum Les Halles zijn, een enorme overdekte markt gebouwd. De Bourse de Commerce paste er perfect in, hoewel het gebouw al verouderd was. Voor de wereldtentoonstelling van 1889 werd het gerestaureerd, voorzien van een koepel, en het interieur werd veredeld met fresco’s en een Art Nouveau decor.

Bourse de Commerce

Na nog eens 60 jaar, in het midden van de 20ste eeuw, werd definitief besloten de markt van Les Halles, bekend als de ” schoot van Parijs “, op te doeken. De schrijver met de naam Emile Zola beschrijft alle problemen van deze plek kleurrijk in zijn roman. De markt werd verplaatst naar een plaats buiten de stad, het dak werd afgebroken, maar de Bourse de Commerce bleef. Zonder François Pinault zou er een saai gebouw in het centrum van Parijs zijn blijven staan.

De beroemde verzamelaar had er altijd van gedroomd een museum voor moderne kunst in Parijs te openen. En hij kreeg dit gebouw te huur in ruil voor de restauratie ervan. Architect Tadao Ando behield zoveel mogelijk het Art Nouveau decor, maar maakte de koepel transparant om meer licht in de tentoonstellingszalen te brengen. Je hoeft de Bourse de Commerce niet eens te bezoeken omwille van de moderne kunst, maar omwille van de prachtige architectuur van deze plek.

» MEER ZIENCentre Pompidou

Wat te bezichtigen in de Pinault Collection?

Pinault Collection

Het verhaal van François Pinault is een verhaal over het worden van een succesvol verzamelaar van hedendaagse kunst. In de jaren zestig ging Monsieur Pinault, een gepassioneerd kunstliefhebber, ervan uit dat de beste werken van kunstenaars uit het begin van de 20ste eeuw al verdeeld waren en zich in museumcollecties hadden genesteld. Maar de tijd gaat vooruit en er verschijnen nieuwe moderne werken en jonge talenten worden ontdekt. Hun werk moet je verzamelen voordat het duur wordt.

Nu bestaat de Pinault Collection uit 10 duizend werken van na 1960. De kunstenaars ervan hebben al wereldwijde erkenning gekregen. Onder hen zijn Piet Mondriaan, Mark Rothko, Richard Serra, Damien Hirst en vele anderen.

De Pinault Collection bezit twee musea in Venetië en een museum in Parijs. De exposities in deze musea zijn niet permanent en volgens het idee van François Pinault zullen de werken voortdurend circuleren zodat zoveel mogelijk mensen ze kunnen zien.

 

Geniet van je bezoek!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.