De mooiste musea in Parijs

, ,

Parijs heeft een heel uitgebreid en divers aanbod als het op musea aankomt. Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen hun ogen uitkijken in de Franse hoofdstad. Wij hebben de leukste, mooiste en meest interessante musea van Parijs op een rij gezet.

Louvre

Het Louvre is het belangrijkste en bekendste Franse museum. Het is één van de grootste musea ter wereld en is gevestigd in een van oorsprong middeleeuws kasteel. Hier sliepen de koningen van Frankrijk vroeger!
Tegenwoordig is het Louvre het best bezochte museum ter wereld. Het bestaat uit drie vleugels: de Richelieu-vleugel, de Sully-vleugel en de Denon-vleugel. Hier vind je onder meer de Venus van Milo en de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.

Het museum is zo groot, dat het onmogelijk is om de gehele collectie in één dag te bekijken.  Kijk daarom voordat je het Louvre bezoekt eerst online (of in een reisgids) welke delen van de collectie je wilt gaan bekijken.

Metro station: Palais Royal, Musée du Louvre

Het museum is elke dag van de week (behalve op dinsdag) geopend van 9:00 tot 18:00 uur.

De entree bedraagt € 22.

» MEER ZIENHoe kan je het Louvre bezoeken zonder te wachten

Musée d’Orsay

Vlakbij het Louvre vind je het Musée d’Orsay. In dit museum wordt voornamelijk 19e-eeuwse Europese kunst vertoond. Je treft hier prachtige impressionistische schilderijen en sculpturen. Het museum is gehuisvest in een prachtig stationsgebouw uit 1900 vlak langs de Seine. In de collectie van het museum vind je onder meer schilderijken van Monet, Van Gogh, Picasso, Degas, Gaugain, Renoir, Toulouse-Lautrec en vele anderen.

Adres: 62 Rue de Lille

Metro station: Solferino

Het museum is elke dag van de week (behalve op maandag) geopend van 9.30 tot 18.00 uur.

De entree bedraagt € 16.

» MEER ZIENMusée d'Orsay: de 10 bekendste schilderijen en tips om ze goed te zien

Chateau de Versailles

Het paleis van Versailles was jarenlang de residentie van de Franse koningen. Lodewijk de 14e begon in 1664 met de bouw van het schitterende Chateau. Oorspronkelijk stond op deze plek een klein jachtslot. Het huidige paleis is groot en weelderig en is het populairste uitstapje buiten het centrum van Parijs. Het paleis laat onder meer de weelde en rijkdom van de zonnekoning zien en beschikt over een prachtige tuin.

Besteed zeker een dag hier om het Chateau de Versailles goed te bekijken. Hou er ook rekening mee dat een deel van het paleis alleen toegankelijk is via een rondleiding. Vanwege de mooie tuin, is het op zonnige dagen erg druk. Zorg dan dat je er al vroeg bent.

Het museum is goed bereikbaar met de trein (RER of SNCF). Stap uit bij station Versailles.

Chateau de Versailles is elke dag geopend tussen 09:00 en 18.30 uur. Op maandag is het museum gesloten.

De entree bedraag € 18.

» MEER ZIENVersailles: toegangskaarten, handleiding en geschiedenis van het paleis

Centre Pompidou

In 1977 werd op initiatief van de toenmalige Franse president Georges Pompidou het “Centre national d’art et de culture Georges-Pompidou” geopend. In dit museum, dat ook wel bekend is als “Centre Pompidou” of “Centre Beauborg” wordt hoofdzakelijk moderne kunst vertoond .

Het museum is gevestigd in een opvallend gebouw. De gevel van het gebouw doet aan alsof het gebouw binnenstebuiten gekeerd is. Je ziet dat aan de vele felgekleurde pijpen, buizen, liften en trappen die aan de buitenkant van het gebouw gemonteerd zijn. Elke kleur geeft de specifieke functie van de buis of pijp weer.
Naast een uitgebreide collectie moderne kunst, vind je er ook een bibliotheek, concertzalen en een art-house bioscoop.

Adres: 19 Rue Beaubourg

Metro station: Rambuteau.

Centre Pompidou is elke dag geopend van 11.00–22.00 uur. Op dinsdag is het gesloten.

De entree bedraagt € 15. Toegang tot het observatieplatform kost € 5.

» MEER ZIENCentre Pompidou

Hotel des Invalides

Oorspronkelijk werd het Hotel National des Invalides gebruikt om gehandicapte en verarmde oorlogsveteranen een plaats te geven om te wonen en te leven. Het werd in 1671 opgericht door Louis XIV en er woonden maar liefst 4.000 veteranen.

» MEER ZIENLes Invalides en de graftombe van Napoleon

Tegenwoordig biedt het Hotel des Invalides plaats aan drie musea:

  • Musée de l’Armée, één van de grootste militaire musea ter wereld;
  • Musée des Plans-Reliefs, schaalmodellen van Franse forten en steden;
  • Musée de l’Ordre de la Libération gaat geheel over de bevrijding van Frankrijk na de tweede wereldoorlog.

Hier vindt je ook de Dôme des Invalides waar je onder meer het praalgraf van Napoleon Bonaparte kunt vinden.

Adres: 129 Rue de Grenelle

Metro station: Invalides.

Het museum is elke dag van de week geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

De toegang tot het museum kost € 12.

» MEER ZIENHôtel de la Marine in Parijs

Grand Palais

Het Grand Palais des Champs-Élysées werd speciaal gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900. De grote glazen tentoonstellingshal is tegenwoordig een belangrijk cultureel centrum. Het wordt onder meer gebruikt voor concerten, boekenbeurzen, modeshows en tentoonstellingen.

Adres: 3 Avenue du Général Eisenhower

Metro stationFranklin-D.-Roosevelt, de Champs-Elysées-Clemenceau.

Het museum is met uitzondering van dinsdag elke dag van de week geopend van 10:00 tot 20:00 uur.

De entree bedraag € 10.

» MEER ZIEN15 beste musea in San Francisco

Conciergerie

Als je toch bij de Notre Dame bent, neem dan ook eens een kijkje bij de Conciergerie. Dit imposante complex was ooit een koninklijk paleis, maar werd tijdens de Franse Revolutie vooral bekend als gevangenis. Onder meer koningin Marie-Antoinette en de revolutionair Robes Pierre werden hier gevangen gehouden. Ook de Nederlandse spionne Mata Hari heeft hier vast gezeten.

Tegenwoordig maakt de Conciergerie onderdeel uit van het Paleis van Justitie.

Adres: 2 Boulevard du Palais

Metro station: Cité en Saint-Michel

De Conciergerie is elke dag van de week open tussen 09:30 en 18:30 uur.

De entree bedraag € 11,50.

» MEER ZIENConciergerie: Een paleis en gevangenis in Parijs

Château de Fontainebleau

Niet ver van Parijs ligt het Château de Fontainebleau, een voormalige koninklijke Paleis. Op het grondgebied van Fontainebleau vind je naast het paleis een groot aantal binnenplaatsen, tuinen en een koninklijke park. Fontainebleau heeft vier musea: het museum van Napoleon, het Chinese museum, en kunst- en meubelgalerijen. Er worden rondleidingen door het kasteel aangeboden en je kan ze hier bekijken.

Adres: 77300 Fontainebleau

» Meer zien10 beste paleizen en kastelen in Parijs en zijn buitenwijken

Picasso Nationaal Museum

Het Musee national Picasso is gevestigd in een prachtig gebouw uit de 17de eeuw in de wijk Marais. Het werd in 1985 geopend, met als basis de collectie die uit werken van Picasso bestaat. De collectie groeide dankzij schenkingen van privé verzamelaars. Als je dit museum bezoekt, ben je getuige van de ontwikkeling van Picasso als schilder, want zijn schilderijen worden in chronologische volgorde gepresenteerd.

Adres: 5 rue de Thorigny

Metro station: Saint-Paul, Saint-Sébastien-Froissart, Chemin Vert

Geopend van dinsdag tot zondag, op weekdagen van 10:30 tot 18:00 uur en in het weekend van 9:30 tot 18:00 uur.

Kaartjes kosten € 14.

Carnavalet Museum

Als je ondergedompeld wilt worden in de geschiedenis van Parijs, bezoek dan het Musee Carnavalet. Het heeft 140 zalen met kunstvoorwerpen die het leven van zowel rijke als arme Parijzenaars beschrijven. Schilderijen, gravures, foto’s, beeldhouwwerken, schetsen, archeologische vondsten, munten, meubels en decoraties zijn maar enkele van de dingen die je in het museum aantreft.

Adres: 23 rue de Sevigne

Metrostation: Saint-Paul, Chemin Vert

Open van 10.00 tot 18.00 uur, maandag vrij.

Gratis toegang

» MEER ZIENHet Carnavalet museum in Parijs

Petit Palais

Het rijke decor van het Petit Palais kan je op een dwaalspoor brengen. Het was nooit van koninklijke aard. Dit gebouw in de stijl van de beaux-arts (hetzelfde als de Opéra Garnier) werd in 1900 gebouwd voor de Wereldtentoonstelling, maar het was gebouwd om lang mee te gaan – het mocht niet ontmanteld worden zoals de Eiffeltoren. Het Museum voor Schone Kunsten nam het gebouw over.

Als je nog niet toe bent aan een bezoek aan het Louvre, kan je dit kunstmuseum proberen. De tentoonstellingen omvatten een kleine maar belangrijke collectie Romeinse en Griekse oudheden, een collectie meubels uit de 18de eeuw, beeldhouwwerken van Rodin, en schilderijen van grote kunstenaars als Rembrandt, Rubens, Géricault, Delacroix, Engrère, Modigliani, Cézanne, Courbet en anderen.

Adres: Het enige gebouw aan Winston Churchill Avenue

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 18.00 uur, maandag vrij.

Ticketprijs: € 11

» MEER ZIENhttp://parijs10.nl/pantheon-van-parijs/

Museum van Hedendaagse Kunst in Tokyo Palace

Dit kleine museum bevat 8.000 werken van kunstenaars uit de 20ste eeuw, waaronder enkele zeer bekende. Ze hadden heel goed de zalen van het Centre Pompidou of het Little Palace kunnen sieren, maar in het Tokyo Palace worden ze gratis tentoongesteld.

Adres: 13 Av. du Président Wilson

Openingstijden: 10.00 tot 18.00 uur, maandag vrij.

Ticketprijs: gratis

Guimet Museum

Opgericht door een industrieel verzamelaar in de 19de eeuw, ontwikkelde het museum zich van een particuliere verzameling curiosa tot één van de grootste musea voor Aziatische kunst in de wereld.

De verzameling van Emile Guimet bestond uit artistieke en religieuze kunstvoorwerpen uit Griekenland, Egypte, Japan, India en China. Ze werd aangevuld met vondsten van wetenschappelijke expedities naar Korea, Tibet, Siam en Cambodja. Maar de belangrijkste aanvulling was de ruil van Griekse en Egyptische voorwerpen voor de Aziatische collectie van het Louvre. Je zou kunnen zeggen dat het Guimet het Louvre van de Aziatische kunst geworden is.

Adres: 6 Pl. d’Iéna, 16e arrondissement, bij Place du Trocadero

Openingstijden: 10.00 tot 18.00 uur, gesloten op dinsdag.

Ticketprijs: € 11,50, gratis voor kinderen onder de 18

Marmottan-Monet Museum

Liefhebbers van het impressionisme plaatsen dit museum in de top vijf van musea in Parijs. Het bestaat uit drie private collecties. Eén behoorde toe aan Jules Marmottan en zijn zoon schonk het hele huis met kunstvoorwerpen aan de Academie der Kunsten. De tweede werd verzameld door Georges de Bellio, één van de eerste aanhangers van de Impressionisten. En de meest onschatbare schenking werd gedaan door de zoon van Claude Monet.

Dit is de beste collectie van het impressionisme. Je ziet er beide – iconische werken en zeldzame maar niet minder indrukwekkende schilderijen.

Adres: 2 Rue Louis Boilly

Openingstijden: 10.00 tot 18.00 uur, donderdag 10.00 tot 20.00 uur, maandag vrij.

Ticketprijs: € 14

Orangerie Museum

De voormalige Koninklijke Oranjerie werd als kunstgalerij ingericht om er een reeks werken van Claude Monet met waterlelies onder te brengen. Administratief is het museum een filiaal van het Musée d’Orsay. De collectie omvat werken van de impressionisten en post-impressionisten Cézanne, Matisse, Picasso, Renoir, Modigliani, Gauguin en vele anderen.

Adres: Tuinen van Tuileries, aan de kant van de Place de la Concorde

Openingstijden: van 9.00 tot 18.00 uur, dinsdag vrij.

Ticketprijs: € 12,50, pakketprijs met bezoek aan het Musée d’Orsay: € 20

Jacquemart-André Museum

De echtgenoten Nélie Jacquemart en Edouard André wijdden hun leven en vermogen aan de oprichting van dit museum. Ze reisden elk jaar naar Italië en breidden de collectie uit waarmee ze hun nieuwe landhuis inrichtten. Na de dood van haar man schonk Nélie Jacquemart het huis en de collectie aan het Institut de France.

Ondanks het feit dat het museum van particuliere oorsprong is, bezit het een verbazingwekkende collectie Italiaanse Renaissance, Vlaamse en Franse meesters, die qua belangrijkheid op de tweede plaats van het Louvre zou kunnen komen.

Adres: 158 Bd Haussmann

Openingstijden: vr 10-18 uur, za 10-19.30 uur, vr 10-20.30 uur.

Ticketprijs: permanente tentoonstelling € 12, van 7 tot 25 jaar € 7,50

Cognacq-Jay Museum

De geschiedenis van dit museum lijkt op die van het ontstaan van het Musée Jacquemart-André. Succesvolle zakenlieden en oprichters van het warenhuis Samaritaine Louise Jay en Ernest Cognacq verzamelden een collectie schilderijen en kunstvoorwerpen uit de 18de eeuw en schonken ze aan de stad. De collectie is nu te zien in het Hotel du Donon met interieurs uit de periode van Lodewijk XV en XVI.

Adres: Rue Elzevir 8

Openingstijden: 10.00 tot 18.00 uur, maandag vrij.

Ticketprijs: gratis

Museum van het Romantische Leven

In de 19de eeuw hield de kunstenaar Ary Scheffer regelmatig op vrijdagavond samenkomsten in dit kleine herenhuis, waar aristocraten, royalty’s en kunstenaars elkaar ontmoetten. Chopin en George Sand, Eugène Delacroix en Auguste Ingres, Rossini, Liszt en vele anderen waren vaste gasten.

Behalve de elegante inrichting biedt het museum ook voorwerpen die toebehoorden aan de eigenaars en gasten van de salons. Je krijgt een idee van hoe feesten in de 19de eeuw waren en wat de romantische verbeelding van de deelnemers prikkelde.

Adres: Rue Chaptal 16

Openingstijden: 10.00 tot 18.00 uur, maandag vrij.

Ticketprijs: gratis

Montmartre Museum

Het museum in het hart van de boheemse heuvel deelt zijn geschiedenis. Hoe zag Montmartre er 200 jaar geleden uit? Wat dreef of trok kunstenaars naar de buitenwijken? Hoe ontstond de cabaretcultuur? Vind de antwoorden in de zalen van het museum.

Het huis dat door het Montmartre Museum bewoond wordt, behoorde toe aan verschillende generaties kunstenaars. Sommige zalen, zoals het atelier, hebben hun historische interieur behouden. De tuin op de binnenplaats is gewijd aan Renoir en er is een klein café om je te ontspannen.

Adres: 12 Rue Cortot

Openingstijden: 10.00 tot 19.00 uur, dinsdag vrij.

Kaartjes kosten € 13, van 10 tot 17 jaar € 7. Koop hier uw kaartje van tevoren.

» MEER ZIENDe 11 hoogtepunten van Montmartre

De basiliek van Saint-Denis

De Basiliek van Saint-Denis

is allesbehalve een gewone kerk. Zowel de architectuur van de basiliek als het belang ervan als koninklijke graftombe zijn uniek. Historici geloven dat Saint-Denis het beginpunt was van de verspreiding van de gotische bouwkunst in Europa. En de koningen van Frankrijk gaven er de voorkeur aan in deze mooiste kerk begraven te worden.

De necropolis van de abdij van Saint-Denis herbergt een unieke collectie middeleeuws funerair beeldhouwwerk, waaruit je de tradities en modes van verschillende eeuwen kan bewonderen.

Adres: 1 Rue de la Légion d’Honneur, Saint-Denis, een voorstad van Parijs

Openingstijden: 10.00 tot 18.15 uur, zondag 12.00 tot 18.15 uur.

Toegangsprijs: toegang tot de basiliek is gratis, voor het museum € 9,50. U kunt uw ticket online kopen via deze link.

» MEER ZIEN7 GRATIS TE BEZOEKEN MUSEA IN PARIJS

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.