Notre-Dame de Paris: tips voor reizigers

, ,

De beroemde Notre-Dame van Parijs, vooral bekend van Victor Hugo’s meesterwerk “De klokkenluider van de Notre-Dame” wordt jaarlijks door meer dan 13 miljoen toeristen bezocht. Daarmee is het één van de meeste bezocht attracties ter wereld. En dat is niet voor niks.

Wij wachten, net als iedereen, tot de kathedraal zo snel mogelijk gerestaureerd wordt. Maar dit is de geschiedenis van de Notre Dame en we geloven dat die zal voortbestaan, opgeknapt zal worden en nog mooier zal blijken te zijn. Het is de moeite waard op te merken dat Notre Dame niet volledig in vlammen is opgegaan. Er was een brand, maar Notre Dame de Paris is niet helemaal verloren. Vandaag is het helaas niet mogelijk de torens van de Notre Dame te beklimmen of naar binnen te gaan, maar het is wel goed mogelijk de architectuur te bewonderen en zelfs van de nachtelijke verlichting te genieten. Het is de bedoeling dat de kathedraal in 2024 wordt geopend.

Download onze audiogids over historisch Parijs en leer nog meer over de Notre Dame en de Parijse Middeleeuwen.

De kosten van een bezoek aan de Notre-Dame van Parijs

Er zijn tal van redenen te verzinnen om de Notre-Dame te bezoeken. Naast dat de 850 jaar oude kathedraal een lust voor het oog is en beschikt over veel kunstschatten, is een bezoek aan deze kerk ook nog eens erg voordelig. Deze kerk is namelijk, net als vrijwel alle andere kerken in Frankrijk, gratis toegankelijk (Nu gesloten voor restauratie). Voor twee tentoonstellingen wordt wel entree geheven: schatkamer en de klokkentoren.

Het beklimmen van de toren van de Notre-Dame

Notre-Dame de Paris

Het beklimmen van de noordelijke klokkentoren van de kathedraal is zeker de moeite waard. De 442 treden van de trappen van de toren lijden naar een geweldig uitzicht over de stad. Hou er wel rekening mee dat er in de toren geen toilet aanwezig is, en ook geen lift. Een bezoek aan de klokkentoren kost ongeveer 15 euro. Jongeren tot 26 jaar hebben gratis entree.

Vaak staat er een wachtrij voor de beklimming van de Notre-Dame. De wachtrij vult soms wel het hele plein voor de toren en de wachttijd is dan wel 2 à 3 uur. Als je vooraf een ticket koopt, dan is er een speciale rij, met een veel kortere wachttijd.

De schatkamer van de Notre-Dame en de heilige relikwieën

De schatkamer van Notre-Dame van Parijs beschikt over een paar belangrijke christelijke relikwieën: De doornenkroon van Jezus Christus, een spijker waarmee hij gekruisigd werd en een stuk hout van het kruis. De kosten voor entree tot de schatkamer: Volwassenen – € 4; jongeren (12-26 jaar) – € 2; kinderen van 6 tot 12 jaar – 1 euro; kinderen tot 6 jaar – gratis.

Elke eerste vrijdag van de maand, goede vrijdag en rond pasen wordt er een openbare processie vertoond. Doorgaans begint deze om 15:00 uur.

Hotels in de buurt van de Notre-Dame

Notre-Dame de ParisBoek een hotel in de buurt van de Notre-Dame

Notre-Dame bevindt zich in 4e arrondissement van Parijs. Het is het historische, culturele en administratieve centrum van de stad. Een goed hotel hier is een genot. Alles is dichtbij, eenvoudig bereikbaar en je krijgt een prachtig uitzicht. Het nadeel kan zijn dat de meeste kamers in de hotels aan de kleine kant zijn. De meeste hotels zetelen in historische, authentiek panden en die hebben nu eenmaal kleine kamers. Dus als je een ruime kamer zoekt kan je beter een hotel in een ander deel van de stad zoeken. Maar als je in het Parijs van de 16e en 17e  eeuw wilt verblijven, dan is dit de juiste buurt. Bekijk onze lijst met hotels in de buurt van de Notre-Dame. Er zijn hotels voor elke doelgroep en ieder budget. Klik hier voor deze lijst.

Hoe reis je naar de Notre-Dame van Parijs?

Dit monument is makkelijke te vinden en bereiken. Het adres: 6 place du Parvis Notre-Dame, Ile de la Cite, 75004 Parijs, Frankrijk.
In de omgeving zijn er verschillende metrostations:

  • Lijn 4 – Cite of St-Michel;
  • Lijn 11 – het station Hôtel de Ville;
  • Lijn 11 en 14 – Châtelet station;
  • Lijn 10 – Station Maubert-Mutualité of Cluny-La Sorbonne.

U kunt het openbaar vervoer te gebruiken RER: lijnen B en C, Station St-Michel – Notre-Dame.

Openingstijden van de  Notre-Dame en de mis

Notre-Dame de Paris

Van maandag tot en met zaterdag kan je de kathedraal bezoeken tussen 08:00 uur en 19:00 uur. Op Zondag is de Notre-Dame geopend van 08:00 tot 12:30 uur en van 14:00 tot 17:00 uur. Er worden dagelijks kerkdiensten gehouden. Internationale dankdiensten vind elke zondag plaats en beginnen om 11:30 uur. Deze dienst is zelfs voor atheïsten of andersgelovigen heel bijzonder om bij te wonen. De dienst is gratis te bezoeken en je kan dan genieten van de prachtige orgelconcerten.

Cafés en souvenirzaken in de buurt van de Notre-Dame

De meeste mensen gaan er van uit dat de goedkoopste souvenirs in de buurt van de kathedraal worden verkocht. Als je op zoek bent naar goedkope souvenirs in Parijs, ga dan voor de Notre-Dame staan met je rug naar de kathedraal. Loop dan rechtdoor en sla linksaf de eerste straat in. In deze straat vindt je veel souvenirwinkels.

Vlakbij de Notre-Dame, de overkant van de Seine is het Quartier Latin. Hier zijn veel goedkope eetgelegenheden en cafés. Kies wat je wilt. Hier is van alles te vinden, van de goedkoopste shoarma en hotdogs tot haute cuisine. Het lekkerste ijs vind je trouwens bij Ile Saint-Louis, ook vlak bij de Notre-Dame.

De geschiedenis en de architectuur van de Notre-Dame

Notre-Dame de Paris

Op architectonisch vlak is de Notre-Dame echt uniek. De bouw van de kathedraal duurde bijna 200 jaar van 1163 tot 1345. Toen de eerste steen werd gelegd werd er overwegend in Romaanse stijl gebouwd. Deze stijl kenmerkt zich door degelijkheid en strakke structuren. Na verloop van tijd kwam de Gotische stijl meer in zwang. Deze stijl is veel frivoler en complexer. De kathedraal werd versierd met verschillende kunstwerken, waarvan de beelden van de koningen van Juda en de waterspuwers de meest bekende zijn. Ook zijn er geweldige glas-in-lood kunstwerken, hier worden ware schilderijen uitgebeeld. De Notre-Dame was één van de eerste gebouwen in de wereld waar werd gewerkt met luchtbogen.

Notre-Dame de Paris

De Geschiedenis van de Notre-Dame is er één vol tragische gebeurtenissen. De kathedraal was altijd één van de symbolen van de machthebber van het land en kreeg het daarom tijdens verschillende opstanden zwaar te verduren. Zo werden de prachtige glas-in-lood ramen ingegooid door een menigte die woedend was op Lodewijk de veertiende. En rond de Franse Revolutie werden de beelden van de koningen van Juda onthoofd omdat het volk dacht dat de beelden koningen van Frankrijk voorstelden. In 1841, tien jaar na de verschijning van “De klokkenluider van de Notre-Dame” (Victor Hugo), werd begonnen met de renovatie van de kathedraal, die 23 jaar duurde. De glas-in-lood ramen werden hersteld, net als de onthoofde beelden.
Vandaag de dag hoort een bezoek aan de Notre-Dame bij ieder bezoek aan Parijs.

Geniet van uw bezoek aan de Notre-Dame!

» MEER ZIENDE 33+ HOOGTEPUNTEN VAN PARIJS

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.