» Frankrijk » Île-de-France » Parijs » Sainte Chapelle in Parijs

Sainte-Chapelle verdient niet minder aandacht dan de beroemde Notre Dame de Paris. Binnen haar muren werd ooit de Doornenkroon van Christus de Verlosser bewaard. En tegenwoordig verbergt het vele geheimen en trekt het bezoekers aan met de mooiste glas-in-loodramen van Parijs. Kaartjes voor Sainte-Chapelle zijn te boeken via deze link, en tegelijkertijd kan je het nabijgelegen Museum en Paleis van de Conciergerie bezoeken.

Reizen naar Sainte Chapelle

10 Bd du Palais, Paris, France

Officiële website: sainte-chapelle.fr

De dichtstbijzijnde metrostations zijn Cite en Saint-Michel.

Van maart tot oktober is de kapel open van 9.30 tot 18.00 uur,

Van november tot februari is de kapel open van 9.00 tot 17.00 uur.

Prijs van een ticket is11,50 (boek skip-the-line tickets via deze link)

Het gecombineerde kaartje voor Sint-Chapelle en Conciergerie kost € 18,50 (boek hier skip-the-line tickets)

Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis de kapel bezoeken.

Of u kunt dat hier doen, kies gewoon een datum en tijd uit de kalender:

De kapel ligt aan de Boulevard du Palais 8 op het terrein van het Château de la Conciergerie en het Palais de Justice. De ingang van de kapel is links van de hoofdingang van het paleis. De dichtstbijzijnde metrostations zijn Cite en Saint-Michel.

Sainte Chapelle trekt pelgrims en veel gewone toeristen aan als de bewaker van heiligdommen en een verbazingwekkend voorbeeld van middeleeuwse architectuur met prachtige gebrandschilderde ramen. Van mei tot september staan er altijd lange rijen om de kapel binnen te gaan. Ze ligt op het Ile de la Cité, niet ver van de Notre Dame en veel toeristen willen beide bezienswaardigheden tegelijk bezoeken. We raden ten zeerste aan om vooraf tickets te kopen.

Bovendien kan je wachtrijen vermijden dankzij een Paris Pass kaart.

» MEER ZIEN10 beste paleizen en kastelen in Parijs en zijn buitenwijken

Waar staat de Sainte-Chapelle bekend om?

De Sainte-Chapelle werd in de 13de eeuw gebouwd in opdracht van koning Lodewijk IX. Hij kreeg de bijnaam Saint vanwege zijn respectvolle houding tegenover christelijke relikwieën. Om ze goed te bewaren gaf hij opdracht tot de bouw van een speciale kapel op het grondgebied van het koninklijk paleis de Conciergerie. De bouw ervan duurde 33 maanden en kostte 40.000 lire. De voltooide kapel bleek zo verfijnd en majestueus dat de hele koninklijke familie haar koos als gebedsplaats.

» MEER ZIENBasiliek van Saint-Denis, de graftombe van de Franse koningen

Het belangrijkste architectonische kenmerk van de kapel is interessant voor toeristen, gebrandschilderde ramen met scènes uit de Bijbel, die het grootste deel van het muuroppervlak in beslag nemen. Je moet op een heldere zonnige dag naar de kapel komen om de schoonheid en grootsheid van de gebrandschilderde ramen ten volle te kunnen waarderen. Je kan een verrekijker meenemen, op een bankje in de kapel gaan zitten en elk bijbelverhaal zonder haast bekijken.

De Grote Franse Revolutie was genadeloos voor de Sainte Chapelle. Ze werd gedeeltelijk verwoest, en ook haar beroemde glas-in-loodramen werden beschadigd. De daarin bewaarde relikwieën werden gestolen. Later werd de kapel gerestaureerd en opgenomen in de lijst van nationale historische monumenten van Frankrijk.

» MEER ZIENWat te zien in Parijs tijdens de restauratie van de Notre-Dame

Tips om het bezoek te doen slagen

  • De Sainte-Chapelle ligt op het grondgebied van het Paleis van Justitie, dat bewaakt wordt door de politie. Daarom mag je bij een bezoek aan deze plek geen voorwerpen meenemen die door de politie als wapens kunnen worden beschouwd.
  • Je kan de Sainte Chapelle en de Conciergerie tegelijkertijd bezoeken. Eigenlijk woonden de koningen in het paleis en gingen ze bidden in de Sainte-Chapelle. Zo maak je meteen kennis met zowel de wereldlijke als de kerkelijke middeleeuwse architectuur van Parijs.
  • In de zomer worden in de kapel klassieke muziekconcerten gehouden, die op geheel nieuwe wijze binnen haar muren klinken. Waarschijnlijk zal dit je niet tot een fervent katholiek maken, maar je beleeft plezier dat met niets te vergelijken valt.

Geniet van je reis!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.