Hôtel de la Marine in Parijs

, ,

In 2021 krijgt Parijs er nog een toeristische attractie bij. Op de Place de la Concorde wordt het Hôtel de la Marine voor het publiek opengesteld. Wat is het voor een paleis en waarom hebben we er nog niet eerder over gehoord? Hoe geraak je binnen en wat is er te zien? Je leest erover in ons artikel.

De oorsprong van het hotel

Het is zeker niet nieuw. Hôtel de la Marine werd gebouwd in de 18de eeuw in de tijd van Lodewijk XV (niet de «zon», maar ook een koning). Als je naar het majestueuze gebouw kijkt, is het moeilijk te geloven dat in die jaren de Garde Meuble de la Couronne, de afdeling voor koninklijke inrichting, binnen gevestigd was. Met andere woorden: men bewaarde in een hotel alle ongebruikte roerende goederen van de koning, van manchetknopen, haarspelden en kistjes tot meubels en beddengoed.

Zelfs een pakhuis van een echte koning moet mooi zijn. En je kan er altijd een paar dagen verblijven.

Hôtel de la Marine in Parijs

Tijdens de Franse Revolutie werd het paleis verschillende keren geplunderd. Er werd veel uitgegeven voor de behoeften van de revolutie, vooral de koninklijke collectie wapens diende bij de bestorming van de Bastille. De volgende 200+ jaar werd het gebouw bewoond door het Hôtel de la Marine.

In 2015 verhuisde het ministerie naar een nieuwe locatie, en begon een enorme restauratie in het paleis. Het Ministerie van Cultuur heeft besloten dit verborgen juweel open te stellen voor het publiek. En nu, welkom in het paleis van het Hôtel de la Marine!

» MEER ZIENVersailles: toegangskaarten, handleiding en geschiedenis van het paleis

Wat is er te zien in Hotel de la Marine?

Vóór de restauratie kon het hotel alleen bezocht worden op de Europese Erfgoeddagen. Maar omdat het ministerie zijn werk voortzette, bleven de verbouwingen en interieurs die in de 19de en 20ste eeuw gemaakt waren bewaard. Bij de laatste verbouwing verwijderden de restaurateurs alle lagen die later aangebracht waren en gaven de paleiszalen hun oorspronkelijke uiterlijk terug.

Hôtel de la Marine in Parijs

Er werd ouderwets parket gevonden onder de verouderde vloer en ook damast behang, fresco’s en verguld stucwerk achter de muurbekleding. Deze ontdekkingen zetten de restaurateurs ertoe aan de zalen van het paleis in te richten in de 18de eeuwse stijl, maar dan alsof het een woongebouw was en geen museum. Om de zalen te decoreren werden originele voorwerpen uit die tijd bijeengebracht uit de collecties van het Museum voor Decoratieve Kunsten, de Manufactuur van Sevres en anderen. Veel dingen hadden dezelfde grondige restauratie nodig als het paleis zelf.

Alle tentoongestelde voorwerpen zijn geplaatst alsof een adellijke eigenaar in het huis woont. De stoel is van de tafel weggeschoven, het servies lijkt gebruikt, het boek ligt open in het midden. Dit is het idee van de ontwerpers van de tentoonstelling. Aan de hand van de audiogids hoor je het verhaal van de eigenaar van het kasteel in de eerste persoon. Je moet het nieuwe Parijse museum beslist bezoeken, slechts weinig mensen hebben deze schatten eerder gezien.

» MEER ZIEN10 beste paleizen en kastelen in Parijs en zijn buitenwijken

Tips

Hôtel de la Marine in Parijs

Prijs van een ticket

Reserveer je ticket zeker vooraf voor de gewenste datum en tijd. Het hotel ligt in het centrum van de stad en de ongewoonheid ervan verhoogt de aandacht van het publiek. Alleen online een ticket krijgen kan garanderen dat je bij het hotel komt en niet de dupe wordt van een enorme stroom toeristen. Dat kan hier:

Het hotel biedt twee routes met een audiogids om te bekijken:

  • De korte route omvat staatsievertrekken en een balkon met uitzicht op de Eiffeltoren. De duur ervan is 45 minuten. De kosten zijn 13 €.
  • De lange route nodigt uit tot een volledige verkenning van het monument. De duur is 1 uur 30 minuten. De kosten zijn 17 €.

Er zijn bonusaanbiedingen voor groepen, gehandicapten, studenten tot 25 jaar en kinderen tot 18 jaar, voor hen is het gratis.
Omdat het hotel een nationale schat is, zal een bezoek er waarschijnlijk binnenkort aan toeristische kortingskaarten worden toegevoegd.

Waar is het hotel?

Hôtel de la Marine ligt in het centrum van Parijs, aan de Place de la Concorde.

Openingstijden: dagelijks van 10.30 tot 19.00 uur (de kassa sluit om 18.15 uur).

De binnenplaats is open van 9 uur ’s morgens tot middernacht.

Op vrijdag is het museum open tot 22.00 uur (de kassa sluit om 21.15 uur).

Gesloten op: 1 januari, 1 mei, 25 december

 

Geniet van een reis naar het verleden!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.