De catacomben van Parijs

, ,
De catacomben van Parijs

Parijs heeft veel meer te bieden dan alleen het zichtbare deel van de stad. Want naast de Eiffeltoren, de Notre Dame de Paris en het Louvre heeft de stad er ook een onzichtbare, maar niet minder interessante kant. De catacomben van Parijs bevinden zich onder de stad.

De catacomben van Parijs zijn misschien wel de meest macabere bezienswaardigheden ter wereld. Elke dag dalen duizenden toeristen af in de ondergrondse begraafplaatsen onder Parijs. Hier liggen de restanten van meer dan zes miljoen Parijzenaren. Omdat het een populaire attracties is, moet je wel rekening houden met een lange wachttijd. Voor een bezoek van drie kwartier aan de ondergrondse begraafplaatsen moet je al snel rekenen op 1,5 tot 4 uur wachttijd. Je kunt jezelf wachttijd besparen door al op voorhand tickets te kopen.

De hoogtepunt bestaat uit tunnels met een totale lengte van maar liefst 300 kilometer (pas dus op dat je niet verdwaald). De tunnels en grotten zijn ontstaan als gevolg van de winning van kalksteen, dat was nodig om de stad te bouwen. De catacomben zijn al in de middeleeuwen ontstaan en de tunnels liepen toen tot ver buiten de stadsgrenzen. Inmiddels is de stad boven de grond ook steeds verder uitgebreid waardoor de catacomben geheel binnen de stadsgrenzen zijn komen te liggen.

» MEER ZIENPere-Lachaise begraafplaats: beroemde graven, legendes en plattegrond

Wat zijn de catacomben?

De catacomben van Parijs

In 1780 werd als eerste de Cimetière des Innocents, de enige begraafplaats binnen de stadsgrenzen van Parijs, geruimd. De oude steengroeve werd voortaan gebruik om de beenderen van de kerkhoven on te brengen. In 1786 werd het ossuarium opgericht in de catacomben van Parijs. De overblijfselen van zo’n twee miljoen mensen werden verplaatst. De beenderen en schedels werden per begraafplaats gerangschikt. Soms werden er zelfs muren en kamers van gemaakt. De doden zijn wel anoniem. Er zijn namelijk geen herdenkingsplekken waar overledenen kunnen worden herdacht.

Een deel van de catacomben zijn tegenwoordig geopend voor het publiek. Na een afdaling van zo’n 25 à 30 meter, langs stalen trappen kom je in een gang die zo’n 2,5 kilometer lang is. Hier liggen nog veel beenderen en schedels. Netjes opgestapeld en gerangschikt per begraafplaats.  De gangen gelden voor Parijs en Frankrijk als een monument, want naast de vele overlevenden hebben de tunnels ook een belangrijke rol gespeeld in de Franse revolutie en de Tweede Wereldoorlog. Het is officieel een monument sinds koning Lodewijk XVI in 1777 een speciale onderhoudsdienst voor de catacomben in het leven riep.

Een bezoek aan de catacomben begint met een afdaling langs een wenteltrap. Vervolgens kan je ongeveer 45 minuten rondwandelen in de tunnels, grotten en griezelige kamers. Aan het eind van de route ga je met een wenteltrap weer omhoog.

Wat moet je weten over een bezoek aan de catacomben van Parijs

De catacomben van Parijs

  • Elk jaar worden de catacomben bezocht door meer dan 160.000 toeristen.
  • Er mogen slechts 200 mensen tegelijkertijd in de catacomben. Daarom is er vaak een wachtrij. Zorg dat je een half uur voor de opening bij de catacomben bent en voorkom dat je moet wachten.
  • Reisgezelschappen kunnen online tickets bestellen op de website van de catacomben
  • Een bezoek aan de catacomben duurt tussen de 45 minuten en 1, 5 uur. Er zijn in de catacomben geen toiletten en er is maar één in- en één uitgang.
  • Kleed je warm aan. Het is onder de grond ongeveer 14 graden. Dus een warme trui is geen overbodige luxe.
  • Blijf in de tunnels die speciaal voor toeristen geopend zijn. Er zijn wel aanbieders van een bezoek aan één van de andere delen van de catacomben. Als je hier betrapt wordt krijg je een boete van minimaal 60 euro.
  • Liefhebbers van originele souvenirs kunnen bij de uitgang allerlei zaken in de vorm van schedels en beenderen kopen in de een kleine winkel.

Waar zijn de catacomben te vinden?

De catacomben van Parijs

Adres: 1 Avenue du Colonel Henri

Dichtstbijzijnde metrostation: Denfert-Rochereau

De catacomben zijn open voor het publiek tussen 10:00 en 17:00 uur. De entree bedraagt 29 euro voor volwassenen. Voor kinderen onder de 18 is 5 euro. Hier kan je vooraf tickets kopen.

» MEER ZIENDe 33+ hoogtepunten van Parijs

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.