Iedereen op aarde kent Parijs. Tegelijkertijd liggen er vele andere opmerkelijke steden en dorpen verspreid over heel Frankrijk. Natuurlijk kunnen ze qua hoeveelheid toeristische attracties niet concurreren met de hoofdstad, maar je kunt er gemakkelijk iets unieks vinden! Lees over de top 20 grootste steden van Frankrijk en waar ze bekend om staan.

Parijs

2,141 mln inwoners

De alom bekende hoofdstad van Frankrijk. Vrolijk en opgewekt, of melancholisch en overspoeld door regen. Of elitair of juist heel democratisch. In feite heeft iedereen zijn eigen Parijs. Eén ding is zeker: er is ongelooflijk veel interessants in deze stad. Bij ons kan je Parijs trouwens niet alleen zien, maar ook horen, bekijk onze audiogids shop.

Marseille

853k inwoners

De op één na grootste stad van Frankrijk is een echt toonbeeld van een mediterrane havenstad, luidruchtig, bruisend, het leven is hier altijd in volle gang. Een concentratie van duizelingwekkende aroma’s, een frisse bries, zuidelijke architectuur en romantiek. Kleurrijke markten, heerlijke bouillabaisse, zeevruchten die drogen in de zon en de Calanques zeggen veel!

Lyon

496k inwoners

Hoofdstad van de vrijmetselarij en esoterische wetenschappen. Geweldige kunstmusea, bruisend cultureel leven en spetterende winkelcentra. Prachtige dijken en parken omgeven door groen. Een stad met een onberispelijk voorbeeld van nachtelijke verlichting. Een waar paradijs voor fijnproevers die gedurfde en hartige gastronomische hoogstandjes willen proeven.

Toulouse

453k inwoners

Hier is een fantastische mix van Aquitaine, Provençaalse, Baskische, Spaanse, Languedoc en Franse tradities. Toulouse is ontstaan op de schilderachtige ruïnes van een Romeinse nederzetting. Het kreeg de romantische bijnaam «Roze Stad» vanwege de gebouwen van rode baksteen in pseudoromaanse stijl. Tegenwoordig is het het grootste technologiecentrum voor lucht- en ruimtevaart.

Nice

344k inwoners

Dit is een antieke stad met Franse charme en Italiaans karakter. Eén van de populairste badplaatsen aan de Cote d’Azur met een uitgebouwde infrastructuur en een groot aantal unieke attracties. Het oude centrum heeft nog steeds de charme van eeuwen geleden, terwijl het kustgedeelte van de stad bezaaid is met eclectische huizen met sierlijke gevels en aristocratische voorouders. Leer Nice beter kennen met onze mobiele applicatie met veel interessante plaatsen om te bezoeken en alle informatie die je nodig hebt op je reis. Je kan het via deze link downloaden.

Nantes

292k inwoners

In het verleden behield het centrum van het hertogdom Bretagne nog steeds een rebelse sfeer, een zeker isolement en een eigen positie, het Bretonse karakter. Een tegendraadse stad met een moeilijk karakter, de eerste die een omnibus lanceerde, en ook de wereld de legendarische schrijver Jules Verne schonk en de meest delicate crêpes.

Montpellier

268k inwoners

Hier staan palmbomen verspreid over de straten, en stellen bezetten ’s avonds de plaatselijke cafés. Er zijn Franse koffiehuizen in de Rue Louis Blanc en naast de Place de la Comédie. En de Languedoc Roussillon produceert jaarlijks meer wijn dan Australië. De grootste culturele evenementen zijn het Klassieke Muziek- en Jazzfestival van Radio France en het Internationale Dansfestival.

Straatsburg

274k inwoners

Het is geen stad, maar een echte internationale fusie: Duits spraakgebruik en koel bier met pretzels op de achtergrond van Franse verfijning en elegantie. Hier zie je niet alleen de gebouwen van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, het Europees Parlement en de Raad van Europa, maar ook de grachten van «Klein Frankrijk», de rijkste collecties van het Elzasmuseum, luxueuze herenhuizen, botanische tuinen en galerieën. Probeer zeker foie gras, uientaart en de beroemde Elzasser wijnen. En het belangrijkste van Straatsburg is dat het de hoofdstad van Kerstmis is!

Bordeaux

241k inwoners

«Doornroosje», «Klein Parijs», «Haven van de Maan», en dit zijn niet alle namen van deze prachtige Franse stad! Ze is beroemd om haar rijke geschiedenis met een Engels tintje. Het majestueuze plein Gambetta, de schilderachtige oude Romeinse Arc de Triomphe, de botanische tuinen, de sfeer van universele broederschap en natuurlijk de Bordeaux wijnen, worden erkend als één van de beste ter wereld.

Lille

229k inwoners

Dit is een stad met een noordelijk karakter (voor Franse begrippen), de ijzeren generaal de Gaulle is hier geboren. Je ziet hier een echt architectonisch meesterwerk het Riour Paleis, de prachtig versierde Oude Beurs en het Huis-Museum van Charles de Gaulle. Maak zeker een ritje op een segway, tweewielige platforms met een hoog stuur. In september is er een Big Sale waar je werkelijk alles kunt kopen. Ook ligt Lille aan de grens met België, wat een voordeel is voor reizigers!

Rennes

210k inwoners

Hier kan je je onderdompelen in het bruisende leven van internationale studenten, je vermaken op nachtelijke festivals en de duizelingwekkende geest van Bretonse vrijheid voelen. De populairste attractie is het Paleis van het Parlement van Bretagne. De plaatselijke keuken bestaat uit heerlijke worsten, cakejes, pannenkoeken, gezouten karamel, cider en geurig zacht bier.

Reims

182k inwoners

Reims is de stad waar koningen werden gekroond. Hier voel je de authentieke geest van de Franse oudheid! Die straalt in alles door: in de architectuur, de legenden en tradities, de bijzondere sfeer van de stad. De majestueuze kathedraal van Reims, de triomfantelijke Romeinse Marsboog, het fabelachtige aartsbisschopshuis in de Tournellestraat. En liefhebbers van champagne moeten het Vuurtorenmuseum bezoeken, dat er echt uitziet als een vuurtoren van 25 meter. Het produceert werkelijk exclusieve champagne volgens een middeleeuws recept.

Saint-Étienne

171k inwoners

Vroeger werd Saint-Etienne uitsluitend gezien als een industrieel centrum, het culturele erfgoed kreeg niet veel aandacht. Tegenwoordig is het bekend als de residentie van het beroemde voetbalteam. Het is de moeite waard om in deze stad de Kathedraal van St. Carlo Bartolomeo, de Grand Eglise kerk, het Voetbalmuseum en het Mijnbouwmuseum te bezichtigen.

Le Havre

173k inwoners

Le Havre werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna compleet verwoest, de «haven» (zoals de naam «Havre» wordt vertaald), die zijn historische uitstraling verloor, werd herbouwd met grauwe betonnen gebouwen. In het centrum word je omgeven door laconieke en sober ogende huizen. Een aanrader is het Malraux Museum met een prachtige collectie werken van impressionisten. En hier kan je ook heerlijke cider drinken en een wandeling maken langs de «oever van de woestijngolven».

Toulon

165k inwoners

De op een na grootste Franse haven ligt tussen Nice en Marseille. Het lijkt op Nice met een ontspannen sfeer onder de zonnestralen van de Middellandse Zee. Deze stad heeft echter zijn eigen bijzonderheden. Bijvoorbeeld een geweldig excursieprogramma (het Marine museum, een stadsblok uit de tijd van Lodewijk XIV), mooie stranden en spannende festivals. Ook de militaire carrière van Napoleon begon hier.

Grenoble

158k inwoners

De geboorteplaats van Stendhal en het moderne centrum van wetenschap ligt in de vallei tussen de bergketens Verkov, Beldon en Chartreuse. Van hieruit is het mogelijk een wandeling te maken in de besneeuwde bergen, de beroemde gratin te proeven, waarvan het recept onder geen beding openbaar wordt gemaakt. En je kan je ook begeven onder de luidruchtige menigte studenten, walnoten eten en een duik nemen in de koelte van het meer in de zomerse hitte.

Dijon

152k inwoners

Hier vind je het Museum voor Schone Kunsten, na het Louvre het grootste, een schitterende architectuur, een uitzonderlijke gastronomie en verbluffende landschappen. Vergeet niet over de uil op de richel van de Notre Dame kerk te wrijven, het stenen beeld zal je diepste verlangen vervullen. En stel dat niet iedereen de beroemde Dijon mosterd kent, maar de naam van Gustave Eiffel ligt zeker op ieders lippen en hij woonde precies in Dijon.

Angers

149k inwoners

Een van de drukst bezochte toeristische steden in het dal van de Loire. De voornaamste attractie is het middeleeuwse kasteel van Angers, gelegen aan de oever van de rivier de Maine. Het herbergt een unieke collectie wandtapijten. De rest van de stad bestaat uit gebouwen daterend uit de 19de eeuw, de sfeer is hier heel gezellig en hartelijk net als thuis, maar er zijn ook uitgaansgelegenheden voor shoppers en feestgangers.

Nîmes

147k inwoners

Deze stad wordt vaak het Franse Rome genoemd vanwege de hier bewaarde monumenten uit de tijd van het Romeinse Rijk, namelijk de Arena van Nîmes en Maisons-Carré. Het stadspark Fountain Gardens is niets dan prachtig! Hoewel Nimes geen gastronomische hoofdstad is, kan je hier interessante gerechten proeven zoals guardian de toro en cod brandade.

Villeurbanne

137k inwoners

De aparte naam is uit het Latijn vertaald als «stadsvilla». De stad, bekend sinds de oudheid, is tegenwoordig het centrum van de machinebouw en de chemische industrie. Ondanks deze status is er een overvloed aan groen in Villeurbanne, er zijn gezellige parken, kerken en de belangrijkste attractie, het City Theater.

Fijne reis!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.