» Frankrijk » Île-de-France » Parijs » Wandelen in de Marais: plattegrond van de route

Wandelen in de Marais: plattegrond van de route

Eén van de bekendste wijken van Parijs is de Marais. Dit is niet waar Parijs in eerste instantie mee wordt geassocieerd: de Eiffeltoren staat er niet, noch het Louvre, noch andere populaire bezienswaardigheden, maar er is ook geen lawaai of drukte van toeristen. Er zijn veel musea, oude herenhuizen en kerken. Dit is een geweldige plek voor rustige wandelingen in de historische wijk van de stad.

Welkom bij de rondleiding door de Marais! Bekijk het van binnenuit door de ogen van de Parijzenaars en word verliefd.

Het begin van de route

Om je meteen in het hart van de Marais te bevinden, neem je de metro en stap je naar het station Saint-Paul (lijn 1). Je kan deze wandeling ook beginnen vanaf het station Pont Marie, als je liever lijn 7 neemt, of vanaf Place de la Bastille, als je lijn 5 neemt, stap uit bij Bréquet Sabin.

Eglise Saint-Paul Saint-Louis

99 Rue St. Antoine, Parijs, Frankrijk

Van 8:00 tot 20:00 uur.

De toegang tot de kerk is gratis, en u kunt de rondleiding hier krijgen.

Vanaf de eerste stappen langs de Marais bevind je je meteen in de oudheid. Deze mooie kerk met een rode deur werd gebouwd in 1641. Ze werd gebouwd door de Jezuïeten volgens Italiaanse tradities.

Je mag helemaal gratis naar binnen als er geen dienst is en je gepast gekleed bent. Binnen kan je iets interessants vinden. Links van het altaar hangt bijvoorbeeld een schilderij van Eugene Delacroix «Christus in doodsnood op de Olijfberg», dat hij speciaal voor deze kerk schilderde. Eigenlijk is dit een reproductie, het origineel hangt in een museum in New York.

Maar kijk rechts van het schip, op een van de zuilen, naar de op marmer gekraste zin «République française ou la mort» («Franse Republiek of de dood»). Dit werk van een onbekende kunstenaar dateert uit de tijd van de Parijse Commune (1871).

Hotel de Béthune-Sully

Officiële website:

U kunt het herenhuis van binnen bezoeken met een rondleiding (groepen van maximaal 16 personen).

Prijzen:

Volle prijs: € 12 per persoon
7–18 jaar en specifiek publiek: € 6 per persoon
Groep: € 190

Reserveren verplicht op 01 44 54 19 30

Dit herenhuis is bijna even oud als de kerk van Saint-Paul-Saint-Louis, het werd ontworpen aan het begin van de zeventiende eeuw. Hotel de Bethune-Sully is een gebouw van drie verdiepingen met een twist, het centrale deel is versierd met beelden die de seizoenen symboliseren.

Interessant is dat de figuren van lente en zomer op de hoofdgevel staan, en herfst en winter op de muur van de binnenplaats. De kenmerken van dit herenhuis hielden daar niet op. Het is ook versierd met figuren die de elementen symboliseren: water, aarde, lucht en vuur.

Het is interessant om het herenhuis van binnen te bezoeken, maar slechts gedeeltelijk, slechts enkele kamers zijn beschikbaar voor bezoek. Je hebt toegang tot een fototentoonstelling over sociale, historische en antropologische onderwerpen, de bibliotheek van het Centrum voor de Bescherming van Monumenten (hier worden manuscripten en zeldzame boeken bewaard) en enkele andere ruimten.

Pierre Beaumarchais Мonument

8 Rue Saint-Antoine, Parijs, Frankrijk.

De nadenkende bronzen man op het kruispunt van de straten Saint-Antoine en Tournelle is niemand minder dan de beroemde Franse toneelschrijver, musicus, publicist en uitvinder Pierre Beaumarchais. Als je nog steeds niet begrijpt wie dit is en waarom je hem moet bezichtigen, dan kunnen we het uitleggen: Pierre Beaumarchais is de auteur van de beroemde komedies De Barbier van Sevilla en Het huwelijk van Figaro!!!

We zijn ervan overtuigd dat je nu niet meer voorbij kan lopen zonder het monument voor de schrijver te begroeten!

La place de la Bastille

Pl. de la Bastille, Parijs, Frankrijk

U kunt te voet of met de fiets een rondleiding krijgen.

Nog een stukje verder langs de Saint-Antoine straat en je ziet het beroemde Place de la Bastille. Dit is dezelfde plaats waar het fort en de gevangenis van de Bastille stonden. Je zal geen enkele steen van het gebouw zelf vinden. Zo sterk was de haat van het volk.

Er zaten zoveel beroemde en onbekende Fransen in, en zelfs een mysterieuze gevangene onder de bijnaam «IJzeren Masker» kwijnde hier in de kerkers. En Voltaire zelf bezocht de kazematten 2 keer, weliswaar met 10 jaar tussenpoos.

Het midden van het plein wordt gesierd door de Juli Zuil, die op het kruispunt van meer dan 10 straten en boulevards staat!

Colonne de Juillet

De gigantische zuil vormt het hart van Place de la Bastille. Dit monument is vervaardigd van brons en staat op een marmeren voet, en het «Genie van de Vrijheid» siert de top. Het beeld is gemaakt in de vorm van een gevleugelde man, bevrijd van ijzeren boeien, met een fakkel in zijn hand.

Het monument werd opgericht ter ere van de juli-revolutie van 1830. Deze plek is een symbool van liberalisme en een eerbetoon aan de Franse revolutionairen.

Place des Vosges

Pl. des Vosges, Parijs, Frankrijk.

De volgende stop is de Place des Vosges. Een rustige plek met fonteinen en een beeld van Lodewijk XIII in het midden werd door de Fransen uitgekozen. Een heerlijke plek om te ontspannen en te genieten van de fonteinen en de schaduw van de bomen.

Terwijl je ontspant, kijk dan ook eens rond, alle huizen langs de omtrek van het plein zijn historische monumenten! Victor Hugo woonde in een ervan en keek elke dag door het raam naar dit plein.

Er zijn twee cafés, «Ma Bourgogne» en «Victor Hugo». Het tweede bevindt zich precies in het huis waar de beroemde schrijver woonde!

Het huis van Victor Hugo

6 Pl. des Vosges, Parijs, Frankrijk

Open van dinsdag tot zondag tussen 10:00 en 18:00 uur.

De permanente collecties zijn voor iedereen gratis toegankelijk.

En u kunt een rondleiding krijgen via deze link.

Huisnummer 6 op de Place des Vosges, Parijs, Frankrijk, zo schreef Victor Hugo zijn adres op enveloppen. Hij schreef zijn beroemdste creatie, Les Misérables, precies in dit huis.

Je mag de appartementen zelfs gratis betreden en leren hoe de beroemde schrijver leefde. Of je betaalt € 6 tot € 8 en bezoekt het museum, dat de 2de en 3de verdieping in beslag neemt.

De tuin van «Hotel de Bethune-Sully»

5 Pl. des Vosges, Parijs, Frankrijk

De binnenplaats en de tuin zijn open voor het publiek tussen 9:00 en 19:00 uur.

De toegang tot de binnenplaats en de tuin is gratis

De patio en de binnentuin van het landhuis Bethune-Sully zijn altijd open voor bezoekers van 9:00 tot 19:00 uur, wat niet gezegd kan worden van het landhuis zelf.

Deze plek is een echte schuilplaats. De tuin is aan alle kanten omgeven door stenen gebouwen. Het is hier altijd stil en gezellig!

Carnavalet Museum

23 Rue de Sévigné, Parijs, Frankrijk

Het museum is geopend van 10:00 tot 18:00 uur van dinsdag tot en met zondag.

De permanente collecties zijn gratis toegankelijk zonder reservering.

En u kunt hier een rondleiding vinden.

Tenslotte rustten we uit op het Royal Square nadat we alle bezienswaardigheden hadden gezien. Het volgende punt is het Carnavalet Museum is het meest «Franse» museum van Parijs. Zorg ervoor dat je dit museum bezoekt. Het is volledig gewijd aan Parijs. De hele geschiedenis van de hoofdstad van Frankrijk en al haar geheimen staan hier in de tentoongestelde stukken van het museum. Wil je de Bastille zien? Alles wat is overgebleven is hier te vinden: sleutels, handboeien en modellen van guillotines uit de Franse Revolutie.

L’hôtel Le Peletier de Saint-Fargeau Mansion

Tegenwoordig maakt dit voormalige herenhuis, gebouwd in 1690, deel uit van het Museum voor de Geschiedenis van Parijs, maar het is zelf ook een interessant historisch monument. Het verschilt van het hoofdgebouw van het Museum voor de Geschiedenis van Parijs in een meer sobere stijl.

Maar het belangrijkste kenmerk is een grote trap met een prachtig bewerkte gietijzeren steunbalk. Dit kwam vóór de 19de eeuw nergens voor!

Picasso museum

5 Rue de Thorigny, Parijs, Frankrijk

Van dinsdag tot en met vrijdag is het museum geopend van 10:30 tot 18:00 uur.

Op zaterdag en zondag is het museum geopend van 9:30 tot 18:00 uur.

Maandag is een feestdag.

Het museum is elke eerste zondag van de maand gratis te bezoeken, of elke willekeurige dag voor € 14

Laag tarief ticket kost € 11

Voor minderjarigen tot 18 jaar is de toegang gratis

De audiogids kost € 5

U kunt uw toegangskaart voor een hele dag vooraf kopen via deze link.

En u kunt een rondleiding door het museum boeken.

Het Picasso Museum beslaat het hele herenhuis Salé (Hôtel Salé). Het biedt onderdak aan meer dan 2.000 werken uit alle perioden van het oeuvre van Picasso, zijn grote persoonlijke collectie kunstvoorwerpen, waaronder zelfs Afrikaanse kunstvoorwerpen. Er zijn meer dan 5.000 kunstvoorwerpen in de musea.

Het museumgebouw zelf is ook je attentie waard, de inrichting en het interieur voegen moderniteit en originaliteit toe aan het oude herenhuis. Het museum is erg populair, dus het is de moeite waard om van tevoren kaartjes te kopen om geen tijd te verspillen in een wachtrij.

De «Merci» shop

111 Bd Beaumarchais, Parijs, Frankrijk.

Officiële website: merci-merci.com

De Merci winkel is open:

Maandag tot donderdag 10:3019:30 uur

Vrijdag en zaterdag 10:3020:00 uur

Zondag 11:0019:00 uur

In de smalle straatjes van Marais kom je her en der winkels en boetieks tegen. Geef je over aan één van de leukste Parijse dingen, namelijk winkelen. En we zullen je één winkel aanbevelen waar je ongewone souvenirs uit Parijs kan kopen.

Merci is een designer warenhuis dat iedereen zal fascineren. Er zijn een aantal redenen waarom je hierheen zou moeten gaan: de ongelooflijk stijlvolle inrichting, het feit dat er bijna geen toeristen komen, en een heleboel coole en stijlvolle spullen die je er kan vinden. Een deel van de inkomsten van de winkel gaat naar goede doelen.

Op drie verdiepingen van de winkel is van alles te vinden: designmeubels, kleding, woondecoratie, schrijfwaren, kinderartikelen, sieraden en boeken. En midden in de koop vind je een theatercafé.

Neem een paar minuten van je tijd om deze winkel te bekijken. Het is gemakkelijk te vinden, de ingang van de winkel ziet eruit als een bloemenserre en bij de deuren staat een kleine rode auto geparkeerd.

Yvon Lambert Gallery

14 Rue des Filles du Calvaire, Parijs, Frankrijk

Geopend van dinsdag tot zaterdag van 10:00 tot 19:00 uur.

Zondag van 14:00 tot 19:00 uur.

Als je een fan bent van moderne kunst, neem dan zeker een kijkje! Dit is niet alleen een kunstgalerie, hier kan je boeken kopen over kunst, fotografie, literatuur, modetijdschriften, T-shirts met een bijzonder ontwerp of boodschappentassen.

Je kan hier ook verschillende tentoonstellingen bezichtigen.

Marche des Enfants Rouges (Rode kindermarkt)

39 rue de Bretagne Haut Marais, Parijs, Frankrijk

De markt is open:

van dinsdag tot en met zaterdag van 8:30 tot 20:30 uur,

op zondag van 8:30 tot 17:00 uur.

Op maandag is de markt gesloten.

De naam van de markt kan vreemde ideeën in je geest oproepen. Wie zou het in zijn hoofd halen om een plaats de naam «Rode Kindermarkt» te geven? Maar het heeft zijn eigen geschiedenis: vroeger was er op deze plek een weeshuis, waarin kinderen rode regenjassen droegen. Niets misdadigs dus.

Dit is de oudste van de markten in Parijs, die in de 17de eeuw werd geopend! Er zijn hier weinig toeristen en er hangt de ongelooflijke sfeer van Franse markten met verse zeevruchten, groenten, bloemen en voedsel uit verschillende delen van de wereld en nog veel meer.

Hotel de Retz

9 Rue Charlot, Parijs, Frankrijk

De openingstijden zijn van 10:00 tot 19:00 uur, behalve op zondag.

Voor je staat een ander gebouw, dat stamt uit de 17de eeuw. In de 19e eeuw brandde het echter af en werd het gerestaureerd. Alleen het portaal dat de binnenplaats van de straat scheidt bleef intact.

Dit historische gebouw is nu de tentoonstellingsgalerij Passage des Retz, cafés en winkels. Je vraagt je misschien af wat daar allemaal te zien is, dus ga het zeker eens ontdekken.

Hotel de Rohan

87 Rue Vieille-du-Temple, Parijs, Frankrijk

In de zomer is het open van 8:00 tot 19:00 uur, in de winter van 8:00 tot 17:00 uur

Tegenwoordig maakt dit herenhuis deel uit van het Museum van het Nationaal Archief van Frankrijk. Hier worden authentieke historische documenten bewaard, zoals de testamenten van koning Lodewijk XIV en Napoleon Bonaparte, de oorspronkelijke grondwet van Frankrijk en nog veel meer interessante originele documenten. Er worden ook gravures, schilderijen, kunstvoorwerpen en manuscripten bewaard die behoren tot drie tijdperken: rococo, neoclassicisme en romantiek.

Het gebouw zelf, gebouwd in 1705, is beroemd om het beeldhouwwerk «Zonnige paarden bij een drinkplaats» boven één van de ingangen en een grote gouden salon, een trap en het beroemde Apenkabinet zijn binnen nog bewaard gebleven.

Het herenhuis heeft een prachtige tuin waar je gratis kan uitrusten terwijl je de gevel aanschouwt.

Hotel Amelot de Bisseuil

47 Rue Vieille-du-Temple, Parijs, Frankrijk

Nu is het tijdelijk gesloten voor renovaties.

Het majestueuze en fraaie herenhuis van halverwege de 17de eeuw wordt binnenkort veranderd in een hotel. Nu is het gesloten voor verbouwingen, maar binnenkort wordt hier een chique hotel geopend met slechts 9 suites, dure restaurants, een spa en alles wat inherent is aan luxueuze hotels.

Dit is één van de beste herenhuizen in de Marais. Zelfs zonder binnen te kijken (dat is nu bijna onmogelijk), kun je genieten van de architectuur van de buitenkant. Bekijk de beelden van deugden op de gevel vanaf de Rue Guillemette, vanaf de Rue Temple zie je een bas-reliëf van de beroemde architect (Thomas Regnodin decoreerde de Apollo Galerij in het Louvre) en fantastische gebeeldhouwde houten deuren met de hoofden van de Gorgon Medusa.

Over het algemeen is de Marais een heerlijke plek om in Parijs te verblijven. Je geniet er van pittoreske straatjes, ver weg van luidruchtige snelwegen, en het ligt heel dicht bij het centrum.

Rue de Rosiers

De moderne Rue Roisiers is bijzonder divers en heeft volgens velen bijna zijn enige unieke bezieling van de Joodse wijk verloren. Nu bevinden zich hier naast elkaar Joodse etablissementen en modeboetieks van bekende merken. Maar op traditionele Joodse feestdagen en de vooravond van Shabbat kan je openbare rituelen en gezangen opvangen.

Je vindt er verschillende cafés met nationale gerechten, falafel (wij raden L’As du Fallafel aan), koosjere bakkerijen, winkels met creaties van Israëlische ambachtslieden, winkels met religieuze artikelen, souvenirs, boekwinkels en nog veel meer. Houd er rekening mee dat alle echt Joodse plaatsen rust nemen en gesloten blijven op de sabbat (zaterdag).

Hotel de Beauvais

68 Rue François Miron, Parijs, Frankrijk

Geweldig nieuws! Nog een prachtig 17de eeuws herenhuis! Hotel Beauvais is één van de meest opvallende architectonische monumenten uit de 17de eeuw in de historische wijk van Parijs.

Het eerste wat opvalt is de onregelmatige en ingewikkelde vorm van het gebouw. Maar dat zijn geen bevliegingen van architecten, maar noodgedwongen originaliteit. Het herenhuis werd gebouwd op een perceel met een onregelmatige vorm. Zo ontstonden concave gevels en een halfronde binnenplaats.

Zoals ze zeggen geeft een slechte timmerman zijn gereedschap de schuld. En de architecten van het Beauvais herenhuis waren uitstekend. De gebeeldhouwde voordeur, opengewerkte gesmede balkons, zuilen en het hele gebouw in het algemeen laten je niet koud, net als bij tijdgenoten.

Nu herbergt het gebouw het Parijse hof, maar je kan het interieur bezoeken tijdens de Culturele Erfgoeddagen of tijdens één van de maandelijkse rondleidingen.

St-Gervais-St-Protais kerk

13 Rue des Barres, Parijs, Frankrijk

De kerk Saint-Gervais is één van de oudste kerken op de rechteroever van de Seine. Ze werd gebouwd aan het eind van de 15de eeuw, maar de gevel werd later aangebracht, waardoor kenners een mengeling van twee stijlen kunnen opmerken, laatgotiek en vroeg Frans classicisme.

Niet alleen de buitenkant verdient aandacht, maar ook het interieur: één van de oudste Parijse orgels staat hier. Om de betoverende klanken te horen hoef je alleen maar naar de dienst te komen, bij voorkeur een feestelijke.

Kijk rond op het plein voor de kerk en je ziet een grote iep. Deze boom staat hier al sinds de 10de eeuw! Hij wordt nauwlettend in de gaten gehouden en indien nodig verzorgd. In de Middeleeuwen verzamelden bewoners van de wijk Marais zich onder deze boom en losten hun schulden af. Zo ontstond het Parijse spreekwoord «wacht op mij onder de iep», dat wil zeggen in je dromen.

» MEER ZIENSainte Chapelle in Parijs

Hotel de Sens

7 Rue des Nonnains d’Hyères, Parijs, Frankrijk

Dit is één van de twee civiele gebouwen in Parijs die sinds de middeleeuwen bewaard zijn gebleven. Het herenhuis werd aan het eind van de 15de eeuw gebouwd en werd in 1862 op de lijst van Nationale Historische monumenten geplaatst. Alleen daardoor werd het van de sloop gered en konden we het historische gebouw vandaag nog bewonderen. En toen werd er in 1830 al op geschoten met een kanon, je kan zoeken naar een kanonskogel op de gevel.

Tegenwoordig herbergt het herenhuis de Forney Bibliotheek (Bibliothèque Forney), die eigenlijk een heel museum is. Het bevat artistieke voorwerpen van architectuur, beelden, schilderijen, meubels, sieraden, glas-in-loodramen, wandtapijten, keramiek en nog veel meer.

Bijzonder interessant is de collectie ansichtkaarten die meer dan een miljoen exemplaren bevat uit verschillende perioden over verschillende onderwerpen!

Village St-Paul

Quartier Saint-Paul, Parijs, Frankrijk

Van 11:00 tot 19:00 uur, behalve op dinsdag

Dit is niet een alledaags dorp waar je meteen aan zou denken. Het dorp bestaat uit verschillende aan elkaar grenzende binnenplaatsen in het hart van de historische wijk. Nu is het een kunstdorp met kleine kunstgaleries, antiekwinkels, trendy cafés en restaurants en natuurlijk designer showrooms.

In de zomer wordt een deel van de goederen op straat gezet en ontstaat een bijzondere sfeer van een vlooienmarkt. Als je van stilte en geen drukte houdt en interessante en bijzondere geschenken wilt vinden, dan moet je hier zeker een bezoek brengen.

Hiermee eindigt onze wandeling. Ontspan in een café of bezoek het eigenzinnige Museum van de Magie hier vlakbij het dorp Saint-Paul, of verder in de Rue Saint-Paul, uitgang Rue Rivoli om Marais met de metro te verlaten.

We hopen dat je geniet van dit prachtige gebied. Vertel ons later over de reis in de comments!