» Frankrijk » Île-de-France » Parijs » Conciergerie: Een paleis en gevangenis in Parijs

Het kasteel van de Conciergerie ligt in het hart van de Franse hoofdstad, niet ver van de beroemde kathedraal Notre Dame in Parijs. Het was ooit het huis van de monarchie, maar tijdens de revolutie werd het omgebouwd tot een gevangenis. Vandaag de dag heeft het paleis een eeuwenoude geschiedenis en wordt het beschouwd als een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Parijs.

Om te voorkomen dat u in de rij moet staan, is het aan te raden om van tevoren kaartjes te kopen. U kunt ook de gelegenheid aangrijpen om tegelijkertijd de nabijgelegen kapel Sainte-Chapelle te bezoeken.

Hoe kan ik kaartjes kopen voor de Conciergerie?

De toegangsprijs voor het kasteel van de Conciergerie is € 11,50. Kinderen onder de 18 jaar mogen gratis naar binnen. Tickets moeten van tevoren online gereserveerd worden gezien deze niet meer bij de ingang te koop zijn. U kunt dit doen door op de link te klikken of uw gewenste bezoekdatum op de kalender hieronder te selecteren:

Met het ticket kunt u alle gebouwen en zalen van de Conciergerie bezoeken, behalve de kapel van de Sainte-Chapelle. Toegang tot de kapel is apart en kost € 11,50. Kinderen onder de 18 jaar mogen gratis naar binnen. Een audiogids in het Engels is beschikbaar tegen een toeslag van € 3.

U kunt ook een combinatieticket kopen voor zowel de Conciergerie als de Sainte-Chapelle, wat een geweldige deal is voor maar liefst € 18,50. Wij raden u aan om het ticket online te kopen via deze link.

Beide attracties kunnen bezocht worden met toeristische kortingskaarten, zoals de Museumpas.

» MEER ZIENSainte Chapelle in Parijs

Hoe kom ik bij het kasteel van de Conciergerie?

De gemakkelijkste manier om bij de Conciergerie te komen, is met de metro en uit te stappen bij het station Cité. Maak na het verkennen van het complex zeker een korte wandeling naar de kathedraal Notre-Dame de Paris, die op slechts 5 minuten afstand van het paleis ligt.

Openingstijden: elke dag van 9.30 tot 18.00 (9.00 tot 17.00 van november tot februari). Het paleis is gesloten op 1 mei en 25 december.

Wie heeft de Conciergerie gebouwd?

De geschiedenis van het kasteel van de Conciergerie gaat terug tot de 6e eeuw na Christus. In de 13e eeuw, toen de stad zich uitbreidde, verloor het zijn defensieve functie en werd het de Parijse residentie van de koning. Filips IV gaf vervolgens de opdracht om het sombere fort om te bouwen tot een luxueus paleis. Het paleis kreeg zijn naam vanwege de titel van de lokale beheerders, bekend als conciërges, die vertrouwde adviseurs van de koning waren.

Wie waren de gevangenen in de gevangenis van de Conciergerie?

Tijdens de Revolutie werd het paleis een van de meest beruchte gevangenissen in Parijs. Veel beroemde politieke gevangenen brachten hier hun laatste dagen door voordat ze naar de guillotine werden gestuurd. De cel van koningin Marie Antoinette is nog steeds te vinden in de Conciergerie. Maximilien Robespierre, een van de aanstichters van de revolutie, zat hier ook gevangen, evenals de schrijver Emile Zola.

Het grootste deel van het kasteel is echter gewijd aan de revolutie en de gevangenis. Naast de relatief ruime cel van Marie Antoinette zijn er ook andere «cellen» nagebouwd. Er zijn namelijk cellen voor de armen (met vloeren bedekt met stro), voor de stedelingen (met banken) en voor de aristocratie (met banken en ander meubilair). De verkondigde «gelijkheid» van de revolutie werd zelfs binnen de revolutionaire gevangenis ondermijnd. Gedetailleerde exposities geven inzicht in de martelingen die de gevangenen moesten ondergaan.

In welke bouwstijl werd het paleis van de Conciergerie gebouwd?

De gebouwen in het complex zijn meerdere keren gereconstrueerd, waardoor bezoekers meesterwerken van architecten uit verschillende tijdperken kunnen bewonderen. Een bezoek aan de Conciergerie is vooral de moeite waard om te genieten van de prachtige schoonheid van de Franse barokarchitectuur. De afgelopen twee eeuwen heeft het kasteel ook dienst gedaan als gerechtsgebouw.

Vandaag de dag worden toeristen uitgenodigd om het complex te verkennen, talloze tentoonstellingen te bezoeken, alsook te genieten van de grandioze architectuur. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de kapel Sainte-Chapelle, Caesars toren, de koninklijke schatkamer, de martelkamers en gevangenissen, en de gotische hal. Het is bijzonder fascinerend om het kasteel te verkennen onder begeleiding van een deskundige gids die u een gedetailleerde geschiedenis van de locatie kan vertellen.

De gevels en gewelven van de Conciergerie zijn ’s nachts nog adembenemender dan overdag. U kunt ze bewonderen tijdens een avondrondvaart over de Seine.

Geniet van uw bezoek!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.