» Frankrijk » Île-de-France » Parijs » Parijs in de zomer: wat te doen in de hitte?

De zomer in Parijs is gelukkig met een overvloed aan zonnige en warme dagen. Maar soms overtreft de hitte de verwachtingen en wordt het onaangenaam. Dat is geen reden om een reis in de zomer naar Parijs af te slaan! In dit artikel hebben wij voor jou de beste ideeën voor vermaak voor warme dagen in de Franse hoofdstad verzameld. Vergeet niet je hotel in Parijs te boeken door hier te klikken.

Bezoek een museum

De zinderende hitte in de straten van Parijs is een goede reden om aandacht te besteden aan de schatten van het Louvre of de meesterwerken van Rodin (er is een tuin rond zijn museum als bonus). De musea hebben airconditioning, zijn koel, mooi en boordevol kunst. Tickets voor het Louvre kan je via deze link vinden.

Je kan kiezen uit honderden Parijse musea. Ongeveer 60 van hen staan op de Museum Pass lijst. Reserveer het via deze link en reis van museum naar museum. De meest zuinige reizigers kunnen de lijst van gratis musea in Parijs verkennen.

Maar hoe verleidelijk Versailles ook is in de hitte, het is behoorlijk vermoeiend; je kan het beter overslaan. Hoewel de tuin en de fonteinen een goed idee lijken te zijn, zijn er veel open ruimtes in het landhuis, en ook daar is het warm. Het zou beter zijn het programma in te korten en een ticket naar het paleis te boeken voor de tweede helft van de zaterdag om na een rondleiding door de koninklijke vertrekken de fonteinenshow ’s avonds te bekijken.

» MEER ZIENParijs Stadskaart

Maak een wandeling in het bos

Het is een goed idee om naar het bos van Vincennes te gaan, maar je kan ook naar het Bois de Boulogne gaan — beide bieden een geweldige tijd onder de schaduw van bomen en een boottocht op het meer. Je kan deze daguitstap combineren met een picknick, waarbij je de typische Parijse lekkernijen meeneemt.

Voor gezinnen met kinderen is er een dierentuin in Vincennes en het Aclimatacion park in het Bois de Boulogne, dat een minidierentuin combineert met fonteinen en waterattracties.

Bezoek parken met waterattracties

Over waterattracties gesproken. Er zijn speciale fonteinen die uit de grond spuiten in het Citroën Park (15de arrondissement) en het Clichy-Batignole Park (17de arrondissement). Je kan over het terrein rennen en de koele stralen ontwijken. Of niet ontwijken. Kinderen zullen het geweldig vinden.

Er is ook een heteluchtballon in het Citroenpark, die bij mooi weer elk half uur een groep mensen optilt die een vogelvlucht over Parijs willen maken. En het is daarboven ook koeler.

Als we het over pretparken hebben, kunnen we beter voor Asterix kiezen. Het heeft veel waterattracties, wat voor verkoeling zorgt. Disneyland is warmer, maar het park installeert speciale sproeiende waterfonteinen: leuk en op zijn minst een beetje maar verfrissend.

Probeer een ijsje op het eiland St. Louis

Een bolletje ijs zal je zeker even afkoelen, het kan je levensreddende minuten opleveren als je tijdens een bijzonder extreme hittegolf het stadscentrum verkent. Je eerste prioriteit is de legendarische ijswinkel Berthillon Glacier.

Wij raden je aan te kiezen voor een wandeling met een audiogids in plaats van een traditionele rondleiding. Hiermee kan je op elk moment stoppen en ontspannen in de schaduw.

Klik om onze audiogids over Parijs in het Engels te downloaden

In Parijs tijdens de zomer een douche nemen op de promenade

Een andere manier om even op te frissen is onder de sproeier. Dergelijke fijnmazige douches worden op verschillende plaatsen en in verschillende instellingen geïnstalleerd. En op de «Parijse stranden», dat wil zeggen de voetgangerspromenades van de Seine, groeit een heel woud van sproeiers. Maak je route langs de promenades.

Als je op een warme dag op de Place de la Republique bent, zal je zien dat de plaatselijke «waterspiegel» aangaat. De sproeiers verfrissen voorbijgangers recht uit de grond.

Ga naar Normandië of Bretagne

Als het extreem warm is in Parijs, hoef je toch helemaal niet in Parijs te blijven? Verander je plannen en ga naar het noorden, naar de zee. Dat is wat veel Parijzenaars doen. Normandië en Bretagne zijn meestal veel koeler. Het beste vervoermiddel is een goede toeristenbus met airconditioning.

De eerste kandidaat voor een bezoek is de Mont Saint-Michel. Tours vanuit Parijs kunnen hier geboekt worden. Lees over andere Normandische steden op deze link. We schreven hier over de beste stranden van Bretagne. Een autotocht langs deze plaatsen zal onvergetelijk zijn.

Drink gratis water uit straatfonteinen

In Parijs hoef je alleen maar een fles mee te nemen en je krijgt eindeloos veel gratis water. En maakt je je geen zorgen over de waterkwaliteit — Parijs heeft een uitstekend waterzuiveringssysteem. Het water is echt goed en lekker. En de fonteinen zelf zijn prachtig.

Maar over de kwaliteit van het water in de grote fonteinen kan je dat niet zeggen. Op warme dagen, daarentegen, stagneert het, en wisselen ze minder vaak uit zuinigheid. Het is verboden te baden in decoratieve (en drink) fonteinen, de boete bedraagt € 38. De enige uitzondering was de Warsaw fontein op het Trocadero plein. Het heeft altijd zoveel toeristen dat de opstellers van het zwemverbod wanhoopten.

Rijd correct met de metro

De Parijse metro heeft een geheimpje: alleen de lijnen 1, 2, 4, 5, 9 en 14 hebben airconditioning. De andere «hete» lijnen kunnen vrij dus echt een probleem zijn bij extreme hitte. Vergeet dus niet een ventilator en een fles water mee te nemen.

Geniet van de avonden

Het culturele programma zou wel eens naar de avond kunnen worden verschoven, wandelend door het al enigszins afgekoelde, met lichtjes overgoten Parijs. Beklim de Arc de Triomphe en de Montparnasse toren om de Eiffeltoren te zien fonkelen na zonsondergang. Maak een boottochtje op de avond Seine. Daarna, cancan en champagne in het Moulin Rouge Cabaret.

Zwemmen in het zwembad

Zwemmen in de Seine, Marne en kanalen van Parijs is verboden. Maar er zijn veel mooie openluchtzwembaden in Parijs. Er is er bijvoorbeeld een in de Butte aux Cailles, op vijf minuten van de Place d’Italie (13de arrondissement). Deze zwembaden staan meestal niet alleen zwemmen toe — en je kan in een café zitten en films kijken en dat is heel ontspannend. Toegang voor volwassenen — € 3,50.

Op de Seine tegenover de Nationale Bibliotheek van Frankrijk (13de arrondissement, tegenover het station Bercy, 12de arrondissement) ligt een drijvend zwembad van 25 meter lang, Josephine Baker. Bij mooi weer gaat het dak open. Tickets starten vanaf € 3,60.

De gratis zwembaden worden in de zomer gevuld op schuiten in het kanaal St. Martin in het 19e arrondissement. Kom en zwem!

Ga naar beneden in de catacomben

Ondergronds gaan prikkelt niet alleen de zenuwen met een gotische vogelverschrikker van schedels en botten van Parijse voorouders. Het is één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Parijs tijdens de zomer. Om niet flauw te vallen van de hitte terwijl je in de rij staat, kan je best uw je ticket van tevoren kopen.

» MEER ZIENDe catacomben van Parijs

Ga naar de kerk

Zelfs als je niet erg gelovig bent, mag je tijdens de zomer in Parijs de kans niet missen om naar de kerk te gaan. Er zijn er veel, de toegang is gratis, en de binnenkant is vaak erg mooi. En het beste is dat de stenen gebouwen van de kerken je goed koel houden. Je zal je verkwikt voelen na een bezoek. De enige nuance is dat je binnen stil moet zijn.

» MEER ZIENSainte Chapelle in Parijs

Ga winkelen

Winkelcentra hebben airconditioning! En je kan alles kopen wat je vergeten bent mee te nemen: nieuwe shorts, T-shirts, vooral een modieuze strooien hoed, zonnebril, zonnebrandcrème. Bovendien is de zomer in Parijs de tweede periode van solden. Eind juli is dit aanbod dus bijzonder relevant.

Bruinen op het strand

Vanaf 6 juli begint in Paris Plage. Het is volkomen legaal om in badpak te zonnen in het centrum van de stad. Kijk naar de oevers van de Seine of het Canal Saint Martin. Tegenover het Hôtel de Ville is zoveel zand gestort dat je er prima kan beachvolleyballen. Maar zwem niet in de Seine. Verfris je onder de sproeier of maak een uitstapje naar het zwembad.

Een fijne vakantie in Parijs, zelfs op de warmste dagen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.