Hoe vind je een goede en goedkope Franse wijn?

, ,

Veronderstel dat u nu in Frankrijk bent en hebt besloten om een leuke wijn te kopen in de winkel. Wijn is natuurlijk het beste als het lekker smaakt en tegelijkertijd niet te duur is. We zullen je wat advies geven over hoe je een goede Franse wijn herkent in termen van uiterlijke kenmerken en ook hoe je van een goede proeverij kunt genieten.

In dit artikel zullen we u ook de voor- en nadelen van witte, rode en rosé wijn uitleggen. Hier zullen we niet van de verschillende wijnregio’s spreken zoals Bordeaux, Bourgogne of de Loire want dat is gewoon een kwestie van smaak. We zullen in een apart artikel de verschillen tussen de wijnen bespreken. We gaan ervan uit dat u al weet welke wijn u graag drinkt.

Eerste tip: let op de prijs

Denk niet dat Franse wijn veel geld moet kosten. Anders zouden de meeste Fransen het zelf niet kunnen betalen! Een goede wijn begint al aan 4 tot 5 euro per fles. Wat onder de 4-5 euro is, is meestal van dubieuze kwaliteit. Alleen een echte specialist kan echter een heel dure wijn herkennen. Veel mensen, zelfs als ze al jaren in Frankrijk wonen, zijn niet in staat om een wijn van 10 € te onderscheiden van een wijn voor 50 €. Dus als u geen sommelier bent, raden wij u aan om de wijnen van 4 tot 20 € per fles te houden. De meeste Fransen drinken het ook.

» MEER ZIEN10 PLEKKEN WAAR JE GOEDKOOP KAN ETEN IN PARIJS

Tweede tip: kijk naar de bodem van de fles

Deze zou niet glad moeten zijn. Hoe dieper de inspringing, hoe beter de wijn.

Derde tip: kijk naar de folie die de kurk bedekt

N of négociant

Kijk eens naar de folie die de kurk bedekt. Meestal staat er een rond zegel van de accijnzen op of ergens op de hals. Het moet groen zijn. Niet blauw, zoals op de foto, of een andere kleur, maar groen. Als op de folie N of négociant geschreven staat, betekent dit dat de producent de druiven van andere wijnboeren heeft gekocht. Staat er een R of Récoltant dan betekent dit dat de producent het product zelf ook gekweekt heeft. Natuurlijk is het altijd beter om een fles te kopen waar een R op het etiket staat.

Vierde tip: kijk naar het label

Het moet zeker “Produit de France” zijn. Dan weet je zeker dat de wijn echt in Frankrijk is gemaakt. Is het ook “Mis en bouteille au château”, “Mis en bouteille au domaine” of “Mis en bouteille à la propriété”, dan betekent dit dat de fabrikant de wijn zelf heeft gebotteld. Hoewel dit niet automatisch een garantie is voor een hogere kwaliteit, is deze wijn vaak veel smakelijker en van hogere kwaliteit.

» MEER ZIENWaar in Parijs geen wijn gedronken kan worden

Vijfde tip: veel winkelketens hebben hun eigen wijnproevers en specialisten

Label

Ze geven klanten advies over wijnen. Op sommige Franse wijnflessen staat bijvoorbeeld zo’n piramide op de bottleneck. “Sélectionné par” of “La sélection” staat op het etiket en dan de naam van de winkel. Dergelijke wijnen zijn meestal veel beter dan andere in dezelfde prijs of kwaliteitscategorie.

In principe zijn deze 5 tips voldoende om een goede Franse wijn in de winkel te kunnen kopen. Natuurlijk kun je ook letten op het jaar en de producenten die op het label staan vermeld.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.