Père-Lachaise begraafplaats: beroemde graven, legendes en plattegrond

, ,

Niet veel mensen kennen de officiële naam van dit beroemde kerkhof, Begraafplaats van het Oosten. Voor Parijzenaars heet het la cite des morts, de stad van de doden en voor toeristen uit de hele wereld is het vooral bekend als Père-Lachaise. Zoals de Parijse bijnaam al aangeeft, is het net een hele stad. Langs de geplande straten en stegen vind je paleizen (graven met ingewikkelde beeldhouwwerk), huisjes (familiegrafkelders met bescheiden of prachtige beeldhouwwerken) en flatgebouwen (columbaria). De gietijzeren borden bevatten de perceelnummers en er staan meer dan zesduizend bomen op deze unieke begraafplaats. De necropolis is wereldberoemd geworden als een museum van grafsculpturen onder de open hemel.

» MEER ZIENDe 33+ hoogtepunten van Parijs

Begraafplaats-park

Deze begraafplaats maakt deel uit van de boulevard Menilmontant. Mensen komen hier om de nagedachtenis aan de doden te eren. Maar dat is niet de enige reden om deze plek een bezoek te brengen. Het is een goede bestemming om je rustig terug te trekken, een eenvoudige wandeling te maken of om over het leven na te denken.

Parijzenaars zien Père-Lachaise niet alleen als een begraafplaats, maar ook als een park. De burgers ontspannen zich hier, kinderen spelen en mensen picknicken. Toeristen lopen met een uitgeprinte of gekochte plattegrond van de begraafplaats en zoeken naar beroemdheden die er liggen. Het is een grote, lichte tuin met een groot aantal standbeelden. 

Er zijn zelfs rondleidingen over de begraafplaats, en je kunt ze boeken op deze link. Of verken de begraafplaats op eigen houtje met een audioguide.

Op deze link kun je onze audioguide over Père-Lachaise in het Engels downloaden. De app heeft een route door de begraafplaats en de verhalen van zijn beroemdste bewoners. Het is een echte rondleiding voor de prijs van een kop koffie. Download.

Het ontstaan van Père-Lachaise

Père-Lachaise begraafplaats: beroemde graven, legendes en plattegrond

De necropolis is 48 hectare (118 acres) groot en dateert uit 1804. Toen werd de begraafplaats gesticht en genoemd ter ere van Francois de la Chaise, de biechtvader van koning Lodewijk XIV. Bij de opening van de begraafplaats lag ze ver buiten de stadsgrenzen. Aanvankelijk wilden Parijzenaars hun verwanten er niet begraven. Om de populariteit van de nieuwe begraafplaats te vergroten, werden daarom de stoffelijke resten van Moliere en La Fontaine overgebracht, en daarna de stoffelijke resten van Pierre Abelard en Heloise (praktisch de Franse Romeo en Juliette, wier romantische liefde veel mensen diep in hun ziel schokte) in 1817.

Uiteindelijk wilden de Parijzenaars ook tussen die beroemde mensen begraven worden. Volgens de gegevens uit de geschiedenis groeide het aantal mensen dat op deze begraafplaats begraven werd in een paar jaar tijd van enkele tientallen tot 30 duizend mensen. Vandaag liggen hier meer dan een miljoen mensen, de columbaria niet meegerekend. Alleen Parijzenaars of zij die in Parijs sterven hebben het recht hier begraven te worden.

» MEER ZIENMooie, maar niet-toeristische plekken in Parijs

De wereldberoemde graven van Père-Lachaise

Père-Lachaise, F. Chopin's graf

De begraafplaats biedt een eeuwig toevluchtsoord aan vele beroemde schrijvers, kunstenaars, acteurs en politieke activisten. Mensen bezoeken hun graven om hun herinneringen te eren. Enkele van deze vaak bezochte graven zijn die van Honore de Balzac, Modigliani, Edith Piaf en Sarah Bernhardt. En zijn nog maar enkele van alle beroemde mensen die hier hun laatste rustplaats vonden.

Een van de meest bezochte graven is dat van F. Chopin. Hij was de componist die «Funeral March» schreef, de compositie waarop mensen begraven worden, waaronder de schrijver zelf. Balzac beschreef deze begraafplaats in het laatste deel van zijn roman Pere Goriot. De laatste rustplaats van de auteur is ook hier.

Ook de graven die verbonden zijn met de dood van vele mensen laten een grote indruk achter op de bezoekers. Père-Lachaise heeft een gedenkteken voor de slachtoffers van de naziconcentratiekampen en ook een monument voor de Franse verzetsbeweging. Eén van de beroemde plekken in Père-Lachaise is de Communards’ Wall, waar 147 leden van de Parijse Commune in het voorjaar van 1871 werden doodgeschoten. Maar het lot heeft gevoel voor ironie, en Adolphe Thiers, de man die opdracht gaf de Parijse Commune dood te schieten, ligt hier ook begraven.

» MEER ZIEN3 dagen in Parijs: 5 reisroutes

Legendes van de begraafplaats Père-Lachaise

Père-Lachaise begraafplaats: Graf van Victor Noir

Sommige graven trekken veel aandacht als gevolg van geheimen en legenden die veel bezoekers lokken met verhalen over wonderbaarlijke genezingen. Bij deze legenden hoort een specifiek ritueel dat je moet uitvoeren om tot het gewenste resultaat te komen. Je ziet altijd een massa mensen bij het graf van de Franse journalist, Victor Noir, die tijdens een ruzie door de neef van de keizer werd neergeschoten. Mannen komen hier om kracht te vragen en vrouwen komen omdat ze moeder willen worden. Er gaan geruchten dat toen zijn lijk in het lijkenhuis werd binnengebracht, er iets ongewoons gebeurde: zijn geslachtsdelen kwamen weer tot leven. Deze gebeurtenis is de reden voor de ongewone populariteit.

Père-Lachaise begraafplaats: Oscar Wilde's graf

Wie droomt van eeuwige liefde gaat op bezoek bij Oscar Wilde. Men zegt dat als je je wens fluistert en de sfinx op het graf van de schrijver kust, je wens in vervulling gaat. De geest van de ironische Oscar Wilde helpt alleen hen die het meest lijden in hun romantische omgang. Mensen kussen het beeld en schrijven hun liefdebetuigingen met lippenstift, zoals in de film «Paris, I Love You». Het graf is ook populair bij homoseksuelen. Er zijn geruchten dat ze hun idool ’s nachts bezoeken, ook al is de begraafplaats ’s nachts gesloten en staat er een hoge muur rond de necropolis.

» MEER ZIENDe catacomben van Parijs

Père-Lachaise begraafplaats: Jim Morrison's graf

«Against the devil within» is het grafschrift op de grafsteen van de cultzanger Jim Morrison. Zijn fans vallen op tussen de toeristen. Ze praten luid, roken marihuana en gooien sigarettenpeuken op de grond. Daardoor wilde men zijn as naar een andere plaats overbrengen, maar zijn graf is het op vijf na populairste van de hele begraafplaats.

Men zegt dat Père-Lachaise magische krachten bezit. Heksen, zwarte magie en dergelijke zouden hier herhaaldelijk hun «Sabbath» gehouden kunnen hebben. Maar als je door Père-Lachaise loopt, merk je waarschijnlijk niets akeligs.

Dit is maar een deel van al het interessante over deze wonderlijke plaats. Er staan nog meer verhalen over de legendarische begraafplaats in onze audiogids. Download het via deze link.

Père-Lachaise begraafplaats

» MEER ZIEN7 tours in Parijs die je moet gezien hebben

Nuttige informatie voor de begraafplaats Père-Lachaise

Het metrostation Père-Lachaise ligt op 500 meter van de zij-ingang. Het station Philippe Auguste ligt vlak voor de centrale ingang. Het station Gambette ligt niet ver van het graf van Oscar Wilde en van daaruit wandel je verder door de necropolis. De toegang is gratis en de begraafplaats is elke dag geopend van 8 tot 18 uur.

Kaart van de begraafplaats Père-Lachaise ↓

In de bijlagen vind je een meer gedetailleerde kaart van de begraafplaats Père-Lachaise in het Frans.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.