Versailles: toegangskaarten, handleiding en geschiedenis van het paleis

, ,

Versailles is niet alleen een paleis, maar een hele stad die speciaal voor het koninklijk hof gebouwd werd. Lodewijk XIV wilde iets dat zo luxueus was dat niemand hem kon evenaren in rijkdom en schoonheid. Je kan de eerzucht van de koning deze dagen bewonderen in de voorsteden van Parijs.

Je kunt toegangskaarten naar Versailles boeken via deze link, er zijn toegangskaarten met transfers vanuit Parijs. We vertellen je over het paleis, de geschiedenis, de mogelijkheden voor toegangskaarten en tips.

Hoe koop je toegangskaarten voor Versailles

Een toegangskaart voor het paleis kost € 19.50 voor volwassenen, kinderen tot 18 jaar en EU studenten tot 26 jaar mogen gratis naar binnen. Toegang tot de tuinen op weekdagen (als de fonteinen niet werken) is voor iedereen gratis. Elke bezoeker kan een gratis app van het paleis downloaden met een audiogids.

Sinds 2021 moet het bezoek aan het paleis van tevoren geboekt worden, dus het toegangskaartje moet online gekocht worden. Als je kinderen mee wilt nemen, moet je online voor elk kind een gratis toegangskaartje reserveren.

Bezoeken aan afzonderlijke gebouwen in het park en toegang tot de tuinen tijdens het muziekprogramma en de fonteinenshow brengen extra kosten met zich mee. Je kan een toegangskaartje kopen met de gewenste combinatie van attracties. Toegangskaartjes voor het park alleen koop je voor € 10-10.50 aan de kassa van het paleis, maar in de zomer staan er vaak lange rijen. Contant geld wordt niet aanvaard, alleen betaalkaarten en vouchers.

Om te voorkomen dat je in de rij staat en je niet binnen mag vanwege overbevolking koop je kaartjes online. We helpen je hier graag bij. Opties om je toegangskaartje aan te vragen vind je hieronder.

Een eenvoudig toegangskaartje

Dit toegangskaartje geeft alleen toegang tot het paleis van Versailles (op een bepaalde dag op een bepaalde tijd) en alle gratis activiteiten, zoals de audiogids en de tuinen op weekdagen.

Versailles in combinatie met een bezoek aan de muzikale tuinen en fonteinen

Veel reizigers gaan naar Versailles om de fonteinen meer te zien dan de paleizen. Maar het is belangrijk te weten dat de fonteinen niet 24 uur per dag of zelfs maar elke dag open zijn. Alle fonteinen werken in het weekend en in juli en augustus is hun vrije dag maandag. In september en oktober zijn hun vrije dagen maandag en woensdag. Je kan de dienstregeling van de fonteinen zien op de officiële website en app.

Inbegrepen is een bezoek aan het paleis en Klein Trianon, een bezoek aan de tuinen en een audiogids (de avondvoorstelling niet inbegrepen). Kies je bezoekdatum op de kalender hieronder:

Voorstellingen

Versailles organiseert speciale voorstellingen voor wie liever niet met een audiogids door de zalen wandelt en gewoon door de tuinen kuiert. Het programma verandert regelmatig. In 2023 kunt u de paardenshow bezoeken op woensdag, zaterdag en zondag. De ticketprijs is 39,50 €.

Het hoogtepunt van Versailles – een avondlijke licht- en muziekshow met vuurwerk van spetters en lichtjes – wordt in het zomerseizoen eenmaal per week op zaterdag om 20:30 uur gehouden. Kaartjes kosten € 31. Je kan hier een ticket kopen.

Kaart van Versailles

Versailles is een monument van behoorlijke omvang. Om overal rond te lopen op zoek naar een toilet of een café zou lastig zijn. Download daarom vóór je bezoek de gratis app op de officiële website. De app heeft een plattegrond waarop alle toiletten en kleedhokjes staan aangegeven, internettoegangspunten, plaatsen waar je gratis je telefoon kan opladen, buffetten en restaurants, picknickplaatsen, parkeerplaatsen, kluisjes voor kinderwagens of tassen en souvenirwinkels. Het is echt heel nuttig om te weten!

Wie bouwde Versailles en wanneer?

Versailles was oorspronkelijk een dorpje aan de rand van Parijs. In de 17de eeuw werd deze plaats geschonken aan koning Lodewijk XIII (die uit De Drie Musketiers). De koning hield bijzonder veel van de plaatselijke bossen en besloot zich hier een jachtverblijf te laten bouwen dat bescheiden van afmetingen was – slechts 6 bij 24 meter.

Zijn zoon Lodewijk XIV, ook wel de Zonnekoning genoemd, was niet erg gesteld op Parijs en de immer opstandige Parijzenaars. Hij koos Versailles om er zijn voornaamste paleis te bouwen. Dit paleis moest alle macht, glorie en rijkdom van zowel de koning zelf als van Frankrijk belichamen. Het was immers Lodewijk XIV die de staat tot de zijne verklaarde.

Er was ruimte genoeg om het te bouwen en het lag ver genoeg van Parijs. De koning dacht dat de revolutionairen hier zeker niet zouden komen.

De architect Louis Le Vau en de schilder Charles Le Brun werden uitgenodigd om het paleis te bouwen. De tuin werd ontworpen door André Le Nôtre. Het idee van de koning was succesvol en het fraaiste paleis van Parijs werd gecreëerd – en door alle vorsten gekopieerd, en wordt tot op de dag van vandaag gekopieerd.

De bouw begon in 1623 en het koninklijk hof vestigde zich hier in 1682.

Waar Versailles beroemd om is?

Versailles: toegangskaarten, handleiding en geschiedenis van het paleis

Het paleizencomplex bestaat uit verschillende gebieden met verschillende paleizen, een enorm park, en, natuurlijk, fonteinen! En een van de paleizen is nu een hotel waar je een nacht in luxe kan doorbrengen.

Het Koninklijk Paleis

De hoofdresidentie van de Franse koningen is overvloedig en een ongelooflijk chic gebouw voor zijn tijd. Het schitterende gebouw omvatte alle wensen en fantasieën van de beroemde Zonnekoning Lodewijk XIV.

Versailles: toegangskaarten, handleiding en geschiedenis van het paleis

De Spiegelgalerij

Heel Versailles is pure luxe. De Spiegelgalerij is het belangrijkste pronkstuk. De galerij diende hetzelfde doel – indruk maken op gasten uit verre landen en de koning verheffen.

Alles in het gebouw wijst op welvaart: goud, zilver, beelden, zijde, en zelfs sinaasappelbomen. De plafondschilderingen vertellen over Lodewijks heldhaftige heldendaden – gewonnen veldslagen, veroverde forten en verdragen die gunstig waren voor Frankrijk.

Bijna vierhonderd spiegels (een echte schat in de 17de eeuw) werden gebruikt om de galerij te decoreren. Het interieur was zo ontworpen dat de zuilen in het midden van de zaal, de prachtige schilderijen en de enorme Franse ramen op complexe wijze in de spiegels weerspiegeld zouden worden, waardoor een oneindig perspectief ontstond, een ongewoon luchtige en lichte ruimte.

Er zijn nog verschillende andere interessante plaatsen in het paleis, zoals de Galerij der veldslagen en de Kapel, die met dezelfde pracht versierd zijn. En natuurlijk mag je de kamer van de koning zelf, die in het midden van het paleis ligt, niet missen.

Bij de prijs van het toegangskaartje is een audiogids inbegrepen. Zie hier. De audiogids is informatief, maar eerlijk gezegd een beetje officieel en niet zo interessant. We raden aan een rondleiding te boeken. Die zal interessanter zijn.

» MEER ZIEN10 BESTE PALEIZEN EN KASTELEN IN PARIJS EN ZIJN BUITENWIJKEN

Het Groot en Klein Trianon

Het Groot en het Petit Trianon paleis zijn enigszins verschillend van stijl. Terwijl het Grote Paleis waar de koning woonde, ontworpen werd in de stijl van het classicisme, onderscheiden de appartementen van de echtgenote van de koning zich door hun elegantie en goede smaak. Beide werden gebouwd voor ontspanning en amusement, ontmoetingen met volgelingen, de jacht en andere grillen van de koninklijke familie.

Het Klein Trianon zou je een vrouwenrijk kunnen noemen, ingericht in de kokette Rococo stijl. Het werd gebruikt als toevluchtsoord en ontspanningsoord van de Marquise de Pompadour en later van koningin Marie Antoinette. De zalen onderscheiden zich niet zozeer door hun luxe als wel door hun knusheid en sfeer.

Versailles: toegangskaarten, handleiding en geschiedenis van het paleis

Het dorp van Marie Antoinette

Om te ontsnappen aan het overdreven gereglementeerde en weelderige leven van het hof, vroeg koningin Marie-Antoinette, de vrouw van koning Lodewijk XVI, om een klein, afgelegen hoekje van Versailles. Zo ontstond een koninklijk dorp.

De vijver en de tuin zijn niet langer vierkant – de tijden zijn veranderd en een naturalistische aanpak is in de mode geraakt.

Dit is een mengeling van een koninklijk zomerhuis en een themapark. Hier kon Marie Antoinette zich uitleven in het ideale dorpsleven en zich ontspannen van de drukte van Versailles, roddelen en feestvieren in een beperkte kring van haar naaste vrienden.

Het had niets te maken met het echte platteland. Alles was hier duur en luxueus, al was het geen uitgestorven landschap. De bedienden werkten hier en produceerden enkele levensmiddelen. Er waren zelfs speciale functies bij de personeelsleden zodat het perfect plaatje kon blijven bestaan.

Het dorp van Marie Antoinette is toegankelijk met een algemeen ticket voor Versailles. Bezoek dus niet alleen het paleis en de grote fonteinen. Iets verder ligt misschien wel de rustigste en meest romantische plek van het Franse koninklijke hof.

» MEER ZIENHOE PLANT U UW REIS NAAR VERSAILLES HET BESTE?

Hoeveel fonteinen zijn er in Versailles?

Garden

In Versailles werden 2.000 fonteinen aangelegd. Er zijn nu 1.700 werkende fonteinen, met ongeveer 50 grote fonteinen.

De fonteinen van Versailles zijn ook een ingenieus wonder, hoewel dat deel ervan niet zichtbaar is. Ze werden gebouwd in een tijd zonder elektriciteit in een gebied waar betrekkelijk weinig water was – er zijn geen grote gemakkelijk toegankelijke bronnen zoals de grote rivier. Ingenieurstrucs en veel werk – waterraderen, een systeem van reservoirs en kanalen, veel pompen, allemaal kilometers verspreid rond het paleis – maakten het wonder mogelijk.

Eén van de reservoirs lag op het dak van het paleis zelf en meer dan 30 kilometer leidingen liggen ondergronds in het park.

Het paleiscomplex is omgeven door tuinen en een park, ontworpen door de landschapsarchitect André Le Nôtre. De Tempel van de Liefde, het Theater van de Keizerin, de Belvedere, de grot en vele andere gebouwen staan op het terrein, om nog maar te zwijgen van de honderd fonteinen, beeldhouwwerken, bloemperken en paadjes.

Wat is de oppervlakte van Versailles?

De oppervlakte van het paleis is 63.000 vierkante meter. Het is niet het grootste in de wereld. Plaatselijke gidsen bieden veel interessante excursies over Versailles aan. Kinderen zijn bij deze wandelingen zeer welkom. Bekijk alle aanbiedingen van rondleidingen op de site.

Openingstijden van Versailles

Kasteel van Versailles

De openingstijden van het Kasteel, de kasteeltuin en ander gebouwen in Versailles zijn afhankelijk van het seizoen. Het hoogseizoen loopt van april tot oktober. Het Kasteel en de tuinen zijn dan open vanaf 08:00 uur. Beide Trainons openen dan hun deuren om 12:00 uur. Het is dan geopend tot 18:30 uur.

Tijdens het laagseizoen, dat loopt van november tot maart, opent het park ook om 08:00 uur, maar sluit het complex een uur eerder, namelijk om 17:30 uur.

Wanneer zijn de fonteinen in Versailles in werking?

Tot grote verrassing van de bezoekers aan Parijs zijn de fonteinen van Versailles niet altijd open.

Onthoud dit:

 • De fonteinen werken niet op maandag.
 • Op andere dagen werken de fonteinen niet constant. Elke fontein heeft een schema – vijf tot zeven minuten om de 15 tot 30 minuten. Zie deze link voor toegangskaarten.
 • Op zaterdag en zondag zijn de meeste fonteinen in werking en er zijn veel voorstellingen.
 • Er is alleen op vrijdag en zaterdag een avondshow met vuurwerk.

Bekijk het schema van de fonteinen op de officiële website van Versailles en download de app van het paleis. Sommige fonteinen werken niet meer in de namiddag.

Hoe kom je van Parijs naar Versailles?

Er zijn verschillende opties:

 • Het populairst is het om de voorstedelijke treinen RER lijn C te nemen. Ga naar het eindstation Versailles Château Rive Gauche. Alle passen tot zone 5 zijn geldig
 • Een andere manier is met de stadsbus. Vanaf het metrostation Pont de Sevres, lijn 9, rijdt bus nummer 171 naar Place d’Armes in Versailles. Kaartjes kosten € 2 en de bussen vertrekken om de 15 minuten van 5:30 (6:30 op zondag) tot 01:00.
 • Een andere manier is met een TER trein. Treinen gaan naar het station van Versailles vanuit Gare Saint-Lazare en Gare Montparnasse.
 • Koop je toegangskaartje met een bustransfer in een comfortabele bus met airconditioning om je de keuze van je vervoermiddel en de organisatie van je reis te besparen. De aanbieding is hier beschikbaar.
 • Als je geen openbaar vervoer wilt gebruiken, kan je met een taxi naar Versailles gaan. Je kan een taxi reserveren via deze link.
 • In je eigen of een gehuurde auto kan je de A13 nemen. Om een auto te kiezen en de prijzen te kennen klik je hier. Betaalde parkeerplaatsen liggen bij het Groot en Petit Trianon paleis, de Place d’Armes en de avenue de Bailly.
 • Je kan overnachten in de stad Versailles. Er zijn hotels in verschillende prijsklassen, van middenklasse tot luxueus.
Boek een hotel in Versailles

Geniet van uw bezoek aan Versailles!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.