Het Georges Pompidou Centre is het merkwaardigste gebouw in het centrum van Parijs. Het heeft de vorm van een doos, vastgebonden met gekleurde draden, die eigenlijk een Centrum voor Hedendaagse Kunst is. Meer dan 3 miljoen mensen bezoeken het elk jaar. Hier vind je echte juweeltjes. Laten we eens een kijkje nemen.

Om geen tijd te verliezen aan de kassa, koop je tickets voor het Centre Pompidou via deze link.

Tickets voor Centre Pompidou

De prijs van een bezoek aan het Centre Pompidou is afhankelijk van de leeftijd:

  • Volwassenen betalen 15 € (museum en tentoonstellingen)
  • Personen van 18–25 jaar betalen 12 €
  • Toegang tot het uitkijkpunt kost 5 €
  • Minderjarigen hoeven geen ticket te kopen
  • Met de museumkaart van Parijs is de toegang gratis
  • Op de eerste zondag van de maand is de toegang voor iedereen gratis

Openingsuren dagelijks van 11.00 tot 21.00 uur, behalve op dinsdag en 1 mei. Op donderdag zijn de tijdelijke tentoonstellingen open tot 23.00 uur.

Denk eraan dat je een uur voor sluitingstijd geen ticket meer kan kopen. Om niet bij de kassa te moeten wachten, kan je hier vooraf tickets kopen of de datum van je bezoek in de kalender selecteren:

Wil je niet alleen naar de exposities kijken, maar ook meer te weten komen over hedendaagse kunst in het algemeen, dan raden we je aan een auteursrondleiding te bestellen, een wandeling door het Centrum wordt dan nog aangenamer en spannender.

Wie bouwde Centre Pompidou?

Centre Pompidou

De vroegere Franse president Georges Pompidou was in de jaren ’60 van mening dat Parijs, als hoogontwikkelde stad, een multifunctioneel cultureel centrum miste dat speciaal op hedendaagse kunsten gericht was. En de huidige opkomst van het centrum bewijst dat hij gelijk had.

Het gebouw van het Nationaal Centrum voor Kunst en Cultuur genoemd naar Georges Pompidou (volledige naam van het centre) staat aan de rue Beaubourg, 9. Geen wonder dat het zo «modern» is. Er waren meer dan zeshonderd ontwerpen en dit project bleek volgens critici het interessantste en meest passende in betekenis.

Een uiterst ongewone creatie van de architecten Renzo Piano en Richard Rogers verrees in 1977 ondanks alle classicisten en liefhebbers van de oudheid. Het concept van het gebouw is bedoeld om te benadrukken dat het hier het centrum van hedendaagse kunst is: de naar buiten gerichte mededelingen herinneren je er de hele tijd aan.

In feite had deze opzet van het gebouw ook een praktische betekenis. De lokalen van het centrum bleken ruim en omvangrijk te zijn.

» MEER ZIEN10 minder bekende musea in Parijs

Wat kan je bewonderen in het Centre Pompidou?

Centre Pompidou

Het museum heeft permanente tentoonstellingen van de pioniers van de 20ste eeuw, zoals Kandinsky, Modigliani, Matisse en Picasso. Ook kun je er Pollock, Chagall en Magritte vinden. In totaal 59 duizend verbazingwekkende kunstvoorwerpen.

Een deel van de centrale pleinen wordt gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen. Ze brengen naar het Centre Pompidou zowel erkende meesters, zoals Boltanski, Chirico en Klein. En vrij jonge kunstenaars in de zin van de geschiedenis van de scheppers, onze tijdgenoten. Alles wat nieuw en geavanceerd is en op het gebied van de schone kunsten verschijnt, passeert noodzakelijkerwijs deze zalen.

Moderne kunst, hoewel niet voor iedereen beschouwd, trekt grote belangstelling bij het publiek. Van de bezienswaardigheden van Parijs staat dit centrum qua bezoekersaantallen op de tweede plaats, alleen na het Louvre en de Eiffeltoren.

» MEER ZIENDe mooiste musea in Parijs

Vermaak in het Centre

Centre Pompidou

De aantrekkingskracht is onder meer te danken aan de verscheidenheid aan tijdverdrijf die in het centrum te vinden is. Er zijn twee bioscopen op de tweede verdieping van het gebouw, waar retrospectieven van filmklassiekers worden vertoond. Bezoekers hebben niet alleen de gelegenheid zich onder te dompelen in de filmkunst, maar ook om hun vermoeide benen te laten rusten om na afloop de rondleiding te kunnen voortzetten.

Het extravagante Atelier Brancusi theater bevindt zich in de kelder en laat het publiek kennismaken met nieuwe trends in acteren en scenografie. Voor kinderen zijn er workshops waar professionals samenwerken met jonge makers.

Voor de hongerigen zijn er eetgelegenheden van drie prijscategorieën open: een budget snackbar op de tweede verdieping, een iets duurder café op de tussenverdieping (de rechter roltrap vanaf de hoofdingang), en voor fijnproevers is er restaurant Georges, waar je een tafel moet reserveren.

» MEER ZIENRestaurants met het beste uitzicht over Parijs

Koop kunst, kunstboeken, designboeken, souvenirs en affiches als aandenken op de begane grond bij Printemps Design Boutique of boven bij Flammarion Arts Bookstores (deze bevinden zich op de 4de en 6de verdieping).

Het plein voor het museum is het hele jaar door gevuld met entertainment. Er treden straatmuzikanten op, kunstenaars verkopen hun schilderijen en massa’s souvenirverkopers doen hun best voor je om wat leuke snuisterijen te bemachtigen.

» MEER ZIENWat breng ik best mee uit Parijs? 10 leuke suggesties

Bibliotheek

Centre Pompidou Bibliotheek

De belangrijkste parel van het Centere is de Openbare Bibliotheek, die drie verdiepingen beslaat en, behalve boeken en tijdschriften, duizenden audio-cd’s en documentaires bevat. Je hebt toegang tot de bibliotheek vanaf de binnenplaats en het is gratis.

Je kan echter niet gratis de roltrap naar het observatiedek beklimmen. Alleen houders van een ticket kunnen de nabijgelegen schoonheden van Parijs en de beroemde wijken Marais en Beaubourg bekijken.

» MEER ZIENWandelen in de Marais: plattegrond van de route

Hoe kom je bij het Centre Pompidou?

Het Center Pompidou ligt op een geweldige plek in het centrum van Parijs, tussen Les Halles en Marais. Je kan alle bezienswaardigheden gemakkelijk bereiken als je een hotel in de buurt kiest.

Boek een hotel dichtbij het Centre Pompidou

De dichtstbijzijnde metrostations zijn Rambuteau, Hotel de Ville (lijn 11) en Les Halles (lijn 4).

Veel plezier!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.