Centrum van Parijs — wat te bezoeken en de beste hotels

, ,

De hoofdstad van Frankijk is verdeeld over 20 arrondissementen. De eerste 9 daarvan zou je kunnen omschrijven als het centrum van Parijs. Het centrum van deze stad is een heel ruim begrip. Ten minste 3 van de 20 arrondissementen claimen namelijk het echte centrum te zijn. We proberen je te vertellen wat nu echt het centrum van Parijs is, hoe er te komen en waar te verblijven.

» MEER ZIENDe arrondissementen en wijken van Parijs

Het 1ste arrondissement is het hart van Parijs

1ste arrondissementBoek een hotel in 1ste arrondissement van Parijs

Het eerste district heeft het nummer niet bewust gekregen. De naam van het district is namelijk «Louvre». Het is in dit arrondissement waar het meest beroemde en meest bezochte museum ter wereld zich bevindt. Het voormalige keizerlijke paleis was toentertijd het centrum van de stad. Natuurlijk is het district tegenwoordig nog steeds een prestigieuze plek om te wonen. Er zijn in dit veilige district veel bezienswaardigheden, restaurants en winkels.

Daarnaast is dit district ook geografisch gezien het hart van Parijs. Naast het Louvre museum liggen ook de Champs-Elysees, Musée d’Orsay, Notre Dame en de Galleries Lafayette op loopafstand van elkaar. Als je wilt, kun je naar de Eiffeltoren en Montmartre slenteren. Over het algemeen gezien kun je alle bezienswaardigheden per voet afwerken, als je in het eerste district van de stad verblijft. Hotels in het eerste district vind je door op deze link te klikken.

Het openbaar vervoer en de metro zijn ook prima in orde, mocht je die moeten gebruiken. De belangrijkste metrostations in het 1ste arrondissement zijn: Concorde, Tuileries, Palais Royal – Musée du Louvre, Louvre – Rivoli en Châtelet.

Wil je naar het Louvre? Bestel de tickets van tevoren en ontloopt zo de wachtrijen.

» MEER ZIENHôtel de la Marine in Parijs

Het 2e arrondissement is het financiële centrum van Parijs

2e arrondissementBoek een hotel in 2de arrondissement

De Parijse beurs bevindt zich hier, vandaar ook de aanduiding als financieel hart. Het arrondissement is klein in oppervlak maar zeer genoeglijk om in te leven. Dit gebied ligt tussen het Louvre, de Opera en de beroemde Haussmann Boulevard. Op slechts 10-15 minuten lopen van bezienswaardigheden en winkelcentra zoals Printemps en Galeries Lafayette.

De belangrijkste metrostations zijn: Opéra, Quatre-Septembre, Bourse, Sentier, Grands Boulevards en Réaumur – Sébastopol.

Het 2e arrondissement is wat rustiger dan het eerste, maar er is nog steeds genoeg te zien. Daarom kan het leven in dit district soms zelfs aangenamer zijn dan in het eerste. Je kunt hotels in het 2e district boeken door op deze link te klikken.

Het 3e arrondissement is ook het centrum van Parijs

3e arrondissement Boek een hotel in 3de arrondissement

In het arrondissement zijn er bijna geen beroemde bezienswaardigheden. Maar er zijn ook bijna geen toeristen. Hier kun je het echt Parijse leven aan je voorbij zien trekken met de tientallen cafeetjes en winkeltjes die dit district telt.

Maar wanhoopt niet, het Louvre ligt op slechts 15 minuten loopafstand, net zoals de Notre Dame en met de metro ben je er nog sneller. De belangrijkste metrostations zijn: Réaumur – Sébastopol, Arts et Métiers, Temple en République.

Het gebied rond het Strasbourg-Saint-Denis metrostation is niet het meest prettige om in terug gevonden te worden, hoewel er toch een aantal bekende personen in de buurt wonen. Dit district heeft een aantal goedkope hotels, die niet altijd van uitmuntende kwaliteit zijn.

Behalve die kanttekening, is het 3e arrondissement een prima plek voor verblijf. Bekijk de beste hotel deals door op deze link te klikken.

» MEER ZIENDe gevaarlijke hoekjes van Parijs: waar je het liefst niet als toerist gaat

Het 4e arrondissement is het historische hart van Parijs

4e arrondissementBoek een hotel in 4de arrondissement

Hier liggen namelijk de Notre-Dame de Paris en het eiland van de Cité zelf, wat algemeen wordt gezien als de geboorteplek van Parijs. Voor meer dan 2000 bruist het al van leven op deze plek. Het administratieve centrum van Parijs is het gemeentehuis. Het Mare kwartier en een gedeelte van het Latin Quartier maken ook deel uit van het 4e district. Op het eiland van de Cité kun je, naast het Conciergerie Palace en de Saint-Chapelle bekijken.

Qua vervoer ligt dit gebied ideaal. De belangrijkste metrostations zijn: Châtelet, Hôtel de Ville, Saint-Paul en Bastille.

Hier vindt iedereen vertier en er is voor elk wat wils: voor de jeugd zijn er bars in het Place de la Bastille en voor liefhebbers van geschiedenis zijn er de bellen van de Notre Dame, voor shopliefhebbers het Mare Quartier en voor kinderen is er het lekkerste ijs van Parijs op het Saint-Louis eiland. Hotels in het historische centrum van Parijs vind je hier.

Het 5e arrondissement is het oude centrum van Parijs

5e arrondissementBoek een hotel in 5de arrondissement

Het grootste gedeelte van het 5e arrondissement wordt door het Latijnse kwartier gevormd. Ooit leefden daar Romeinse veroveraars, die de ruïnes van Term en Aren achterlieten. Na de Romeinen namen studenten hier hun intrek — vanwege de Sorbonne. Het Pantheon en Luxemburgse tuinen bevinden zich ook hier. Bijna niet echt — zo sprookjesachtig. Kijk daarom ook eens naar de hotels in het 5e district. Misschien zijn ze wel goedkoper dan de vorige districten.

De belangrijkste metrostations zijn: Saint-Michel – Notre-Dame, Luxembourg en Port-Royal.

Wil je een tour door het Latijnse Kwartier – dan zit je hier goed. De hotels kun je hier terugvinden.

» MEER ZIENParijs Stadskaart

Het 6e arrondissement – het intellectuele centrum van Parijs

6e arrondissementBoek een hotel in 6de arrondissement

Catherine Deneuve, Leon Foucault en Jean-Paul Sartre hebben allemaal in dit arrondissement gewoond. Veel filosofen, schrijvers, professors en andere leden van de intellectuele elite gaven er voorkeur aan om juist hier te wonen.  Nog steeds gaat het bohemien leven door in het gebied van Saint-Germain-des-Prés. Er zijn tal van kunstgalerijen, workshops en historische restaurants in het gebied te vinden.

De belangrijkste metrostations zijn: Saint-Michel, Odéon, Saint-Germain-des-Prés, Saint-Sulpice, Saint-Placide, Montparnasse-Bienvenüe en Vavin.

Het is dichtbij het Louvre Museum en het Musée d’Orsay, Het Latijnse Kwartier en de Notre Dame zijn ook vlakbij. Maar het Saint-Germain-des-Près zelf is een bezienswaardigheid van de stad. Een oude kerk en kronkelende middeleeuwse steegjes zullen je zeker niet onberoerd achterlaten. Bekijk de hotels in het 6e arrondissement via deze link.

» MEER ZIEN10 plekken waar je goedkoop kan eten in Parijs

Het 7e arrondissement is het toeristische hart van Parijs

7e arrondissementBoek een hotel in 7de arrondissement

Wellicht is dat zo omdat hier de Eiffeltoren staat. De meeste hotels bieden kamers met uitzicht op de Eiffeltoren. Maar daarnaast is er het Orsay Museum, het Branly Quay Museum en het Musée Rodin met mooie tuin.

Het 7e arrondissement is tevens het diplomatische centrum van Parijs. Je kunt hier talloze ambassades, consulaten en ministeries vinden. Het 7e arrondissement is niet de meest strategische locatie voor een hotel. Je moet dan de metro gebruiken (stations zijn: Champ de Mars – Tour Eiffel, Pont de l’Alma, Hotel des Invalides en Musée d’Orsay), maar er zit desalniettemin een plus aan – de Eiffeltoren is altijd dichtbij. Bekijk de hotels via deze link.

Als je van plan bent om naar het Orsay museum te gaan en je wilt tijd en geld besparen kun je hiervan tevoren een ticket aanschaffen.

Het 8e arrondissement is het entertainment gedeelte van Parijs

8e arrondissementBoek een hotel in 8ste arrondissement

Het 8e arrondissement ligt rond de Champs Elysees – de mooiste avenue ter wereld. Tuinen, parken, boetiekjes, winkels, restaurants, de meest prestigieuze hotels, weelde en luxe – dat is waar het in het 8e arrondissement om gaat. De Arc de Triomphe en de Place de la Concorde zijn dichtbij. Maar ook het Louvre en de Eiffeltoren zijn niet ver weg.

En op de Champs-Elysées heb je het caberet Lidobekijk hier de tickets voor de show. Door op deze link te klikken loop je de rij bij de Arc de Triomphe zo voorbij.

De belangrijkste metrostations zijn: Charles de Gaulle – Étoile, George V, Franklin D. Roosevelt, Champs-Élysées – Clemenceau en Concorde.

Het leven op de Champs Elysees is prachtig en deze hotels kun je in de buurt boeken.

Het 9e arrondissement is het winkelhart van Parijs

9e arrondissementBoek een hotel in 9de arrondissement

Natuurlijk is er de Opera Garnier – het culturele hart van de stad. Maar daarnaast heb je ook nog Printemps en Galeries Lafayette, de belangrijkste warenhuizen van het land, die aan de Parijse boulevards liggen. Een waar paradijs voor wie van winkelen houdt.

Het 9e district is een rustig en comfortabel gebied om in te wonen. Het ligt misschien iets verder uit het centrum maar de hotels hier zijn goedkoper en zeker niet minder aangenaam. We raden je aan om hier een hotel te boeken.

De belangrijkste metrostations zijn: Bonne-Nouvelle, Grands Boulevards, Richelieu – Drouot, Chaussée d’Antin – La Fayette en Havre – Caumartin.

 

En hiermee komt de lijst van centrale arrondissementen van Parijs (maar de helft van de stad) tot een eind. De andere 11 liggen verder weg en je kunt er meer over lezen in onze andere artikel «De arrondissementen van Parijs. In welke kun je als toerist het beste verblijven?»

We wensen je al het goede!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.