» Frankrijk » Provence-Côte d'Azur » Nice » Top 20 plaatsen om te bezoeken in Nice

Nice zelf is één grote bezienswaardigheid: een schitterende zee, goede winkels, restaurants en straten met art deco gevels. Maar er zijn een paar plaatsen die een reiziger gewoon moet gezien hebben. We vertellen je in dit artikel over de top 20 bezienswaardigheden in Nice. Je vindt een kaart met alle punten aan het eind.

De meeste bezienswaardigheden van de stad kunnen te voet worden bezocht als je een hotel in de juiste buurt kiest. Het meest bijzondere gebied van Nice is de oude stad. Wandel er doorheen met een mobiele audiogids. Download de app via deze link.

Promenade des Anglais

Ironisch genoeg is het symbool van Nice en de Franse Rivièra de Engelse Promenade. De naam werd bewaard ter herinnering aan de tijd dat de Britten de kustgebieden massaal opkochten. Tegenwoordig staan er de duurste hotels van de stad, waaronder het wereldberoemde Negresco. De hele dag door is het druk op de promenade: ’s morgens gaan de burgers joggen, iets later komen de toeristen en degenen die zich willen ontspannen op het strand. Het is een leuk hotel. De zee is dichtbij, het vervoer is handig, het stadscentrum is niet ver, de azuurblauwe skyline is te zien vanuit het raam. Bekijk de beste hoteldeals op de Promenade des Anglais via deze link.

Een wandeling over de Promenade des Anglais is een waar genot: de frisse zeelucht, de uitgestrekte palmbomen en de onvergelijkbare sfeer van Nice. Deze prachtige bezienswaardigheid van Nice is opgenomen in de reisroute met dubbeldekbussen. Door er een ticket voor te kopen, kan je de stad 2 dagen lang in alle comfort verkennen, terwijl je op- en afstapt waar je maar wil. Reserveer hier je plaatsen in de bus.

Hotel Negresco

37, Promenade des Anglais, Nice, Frankrijk

Vanaf 330 € per nacht

Het luxueuze neoklassieke gebouw van Hôtel Negresco is een pareltje aan de Promenade des Anglais. Het hotel, gebouwd in 1912 in opdracht van de Roemeense herbergier Henri Negresco was vroeger één van de meest comfortabele ter wereld. En vandaag heeft het vijf sterren.

Het skelet van de beroemde roze koepel werd gesmeed in de werkplaats van Gustave Eiffel. Het interieur van het hotel valt op door zijn luxe en rijkdom. Je ziet een kroonluchter van 4 meter hoog, gemaakt in de Baccarat fabriek, een tapijt uit de 17de eeuw en een plafond uit de 14de eeuw in de salon van Louis XIV. Bovendien is elk van de 145 kamers uniek en ingericht met antieke meubels.

Zelfs als je een andere verblijfplaats hebt gekozen, kan je toch even langsgaan om de inrichting van de lobby, de gangen en de restaurants van Hotel Negresco te bekijken.

Villa Ephrussi de Rothschild

1 Av. Ephrussi de Rothschild, Saint-Jean-Cap-Ferrat, Frankrijk

De Villa is 365 dagen per jaar geopend van 10:00 tot 18:00 uur,

Juli en augustus: van 10:00 tot 19:00 uur

Van november tot januari: van 10:00 tot 18:00 uur in het weekend en van 14:00 tot 18:00 uur doordeweeks.

De Villa zal gesloten zijn voor onderhoud van 23 tot en met 31 augustus.

Vol tarief: € 16

Studenten: € 13

Jeugd 7–25 jaar: € 11

Dit is een zeer populaire bezienswaardigheid, zorg vooraf voor je tickets. Je kan ze online kopen via deze link.

Een even populaire plaats, die veel toeristen willen bezoeken, is het herenhuis van Rothschild (Villa Ephrussi de Rothschild). In feite is het niet meer in Nice, maar in de naburige stad Cap Ferrat. Om bij het herenhuis te komen kan je bus nummer 15 nemen, naar de halte Pont Saint-Jean. Een universeel vervoersbewijs is prima.

De villa is gekend door zijn collectie kunstschatten. Het bevat unieke stukken architectuur, fijn porselein, antieke meubels en schilderijen. Het is omgeven door prachtige tuinen, een waar kunstwerk van landschapskunst.

Dit is een zeer populaire bezienswaardigheid, zorg vooraf voor je tickets. Je kan ze online kopen via deze link.

De bloemenmarkt van Cours Saleya

Cr Saleya, Nice, Frankrijk

Het hele jaar door, elke dag behalve maandag.

Van 9:00 tot 13:00 uur.

Je kan je Nice niet voorstellen zonder bloemen. De Cours Saleya markt is echt een pareltje in de stad. Weelderige stapels kleurige knoppen uit de hele Provence zullen je van alle kanten omringen, en het zal onmogelijk zijn om niet minstens één klein boeket te kopen.

Andere verleidingen wachten hier op jou: kruiden, vers fruit en groenten, geurige kazen, stapels warm brood en ander gebak. Bij Cours de Saleya kan je goedkoop leuke Provençaalse souvenirs kopen.

Download zeker onze audiogids over Nice via deze link, deze bevat alle interessante plaatsen en legendes van de stad.

Oude Stad

Het historische centrum van Nice (Vieux Nice) heeft de geest van een rustig 19de-eeuws Frans stadje behouden. Wandelen door de smalle straatjes van de oude stad is niet gemakkelijk, soms veranderen ze in een doolhof met steile hellingen. Maar het is de moeite waard om de echte Nice te leren kennen.

Het oude Nice is een levendige stad met een rijke geschiedenis en interessante bezienswaardigheden. Je zal zien dat de oude stad en de nieuwe stad niet op elkaar lijken. Wil je weten waarom? De gids neemt je graag mee door de meest interessante straten van het historische centrum! Hij zal je de belangrijkste pleinen, paleizen, kerken en huizen van het oude gedeelte van Nice laten zien. Luister naar urban legends tijdens een rondleiding en ontdek waar je de beste foto’s kan maken. Boek hier je gewenste tijd. Of download onze audiogids, dat is goedkoper ;)

Overal in het historische deel wachten kleine cafés en vintage winkels op jou. Ontspan je terwijl je de architectonische bezienswaardigheden van de oude stad bewondert met een kopje koffie, of koop originele souvenirs als herinnering aan Nice.

Je kan een relatief goedkoop hotel zoeken in het Oude Nice (zie deze link), maar het is de moeite waard er rekening mee te houden dat het ’s avonds rumoerig kan zijn.

Matisse Museum

164 Av. des Arènes de Cimiez, Nice, Frankrijk

Naar het museum:

Met de bus: 5, 18, 16, 33
Bushaltes: Arènes / Musée Matisse

Museum dagelijks geopend behalve dinsdag

 • Van 1 november tot 30 april: open van 10:00 tot 17:00 uur
 • Van 2 mei tot 31 oktober: open van 10:00 tot 18:00 uur

Ticketprijs — € 12

Kinderen onder de 18 en studenten — gratis

Je kunt het Matisse Museum bezoeken met een rondleiding. Boek hier.

Matisse en Nice zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: de kunstenaar heeft veel bijgedragen aan de populariteit van de stad die zijn schilderijen inspireerde. Het Musée Matisse heeft een uitgebreide collectie werken die alle fasen van carrière van Matisse tot aan zijn dood bestrijkt. De kunstenaar woonde en werkte overigens in het nabijgelegen gebouw aan de Boulevard Cimiez.

Het museum zal zowel interessant zijn voor degenen die onbekend zijn met het werk van Matisse als voor zijn trouwe fans.

Het enkele museumticket is 24 uur geldig voor alle gemeentelijke musea van Nice:

 • MAMAC (Museum of Modern Art)
 • Galerie des Ponchettes
 • Espace Ferrero
 • Galerie de la Marine
 • Théâtre de la Photographie et de l’Image (Theater van de Fotografie)
 • Musée Matisse
 • Musée des Beaux-Arts (Museum voor Schone Kunsten)
 • Musée d’Art Naïf (Museum van Naïeve Kunst)
 • Musée Masséna (Massen Museum)
 • Palais Lascaris
 • Musée d’Archéologie (Museum of Archaeology)
 • Muséum d’Histoire Naturelle

» MEER ZIENProvence van Van Gogh

Marc Chagall Museum

Avenue du Docteur Ménard, Nice, Frankrijk

Met de trein: Station Nice Ville SNCF, daarna 15 minuten lopen naar het museum

Met de bus: bus N°5 of bus Nice Le Grand Tour, halte Musée Chagall

Met de tram: N°1, halte Gare Thiers, vervolgens 15 minuten lopen naar het museum

Elke dag geopend behalve dinsdag, 1 januari, 1 mei en 25 december.

Van 2 mei tot 31 oktober: van 10:00 tot 18:00 uur

Van 1 november tot 30 april: van 10:00 tot 17:00 uur

Prijs buiten de tentoonstellingsperiode — € 8

Prijs tijdens de tentoonstellingen — € 10

Laat je niet misleiden door de kleine omvang van het Marc Chagall Museum. Dit kleine gebouw herbergt de grootste collectie werken van de kunstenaar, waaronder 17 bijbelse epistels. Er zijn ook schilderijen, beelden, mozaïeken en wandtapijten van de grote kunstenaar.

Het museumbezoek duurt ongeveer 1 uur, en daarna kan je uitrusten in een plaatselijk schaduwrijk café. Marc Chagall zelf hield van de Côte d’Azur vanwege het bijzondere licht en schreef hier veel werken. De kunstenaar woonde in het dorp Saint-Paul-de-Vence, waar hij begraven ligt. Het mooie dorp en het graf van de kunstenaar kunnen nog steeds worden bezocht. Op deze link staan verschillende excursies die vanuit Nice vertrekken naar de mooiste plekjes van de Côte d’Azur, waaronder Saint-Paul-de-Vence.

Simier klooster

Place Jean-Paul II Pape, Nice, Frankrijk

Dagelijks 7:3018:30 uur

Toegang is gratis

Nog een bezienswaardigheid in Nice, op 5 minuten van het Matisse Museum. Dit Franciscanenklooster (Monastère de Cimiez) dateert uit de 16e eeuw. Het klooster is omgeven door het oudste middeleeuwse park aan de Côte d’Azur, erg mooi als de rozen in bloei staan.

De kloosterkerk is aan de binnenkant versierd met een gesneden houten altaar bedekt met bladgoud. Het stenen kruis uit de XV eeuw is ook de moeite waard. Op een kleine begraafplaats bij de muren van het klooster ligt Henri Matisse begraven.

Hier kan je ook het kleine Franciscaanse museum bezoeken.

Museum voor Schone Kunsten

33 Av. des Baumettes, Nice, Frankrijk

Buslijn 38: halte Musée Chéret (directe toegang tot het museum)

Tramlijn 2: halte Centre Universitaire Méditerranéen (toegang tot het museum via trappen)

Het hele jaar door dagelijks geopend, behalve op maandag, 1 januari, paaszondag, 1 mei en 25 december.

 • In de zomer van 10:00 tot 18:00 uur
 • In de winter van 11:00 tot 18:00 uur

Tickets vanaf € 6,50

Het gebouw van het museum werd in de 19de eeuw gebouwd in opdracht van de Russische prinses Elisabeth Kochubey, echtgenote van de vertrouwenspersoon van keizer Alexander II.

De collectie van het museum omvat werken van Franse en Italiaanse kunstenaars uit de XVII–XVIII eeuw, maar ook schilderijen en beeldhouwwerken uit de XIX eeuw. Er zijn onder andere werken van Degas, Sisley, Fragonard, Monet en Chèret.

St. Nicholas Orthodoxe Kathedraal

Av. Nicolas II, Nice, Frankrijk

De kathedraal is dagelijks geopend

 • Maandag tot vrijdag: 9:00 tot 13:00 uur en 14:00 tot 18:00 uur.
 • Zaterdag van 9:00 tot 18:00 uur
 • Zondag: 12:00 tot 18:00

Gratis toegang

De kathedraal werd gebouwd in 1902–1912 voor de groeiende Russische diaspora in Nice. Er wordt gezegd dat het de grootste en mooiste orthodoxe kerk is buiten Rusland, en ook een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Nice. De vergulde koepels van de kathedraal steken wat vreemd af tegen het traditionele landschap van Nice: zandstranden en de azuurblauwe zee. Als je naar de kerk kijkt, lijkt het alsof je tijdelijk naar St. Petersburg wordt getransporteerd.

Musée Massena

65, rue de France, Nice, Frankrijk

Tram lijn 2 halte Elzas-Lotharingen
Bus 12 halte Gambetta-Promenade of Congrès-Promenade
Bus 8 halte Rivoli-Joffre

Winterseizoen van 11.00 tot 18.00 uur

In de zomer van 10.00 tot 18.00 uur

Elke dag geopend behalve dinsdag en op bepaalde feestdagen: 1 januari, paaszondag, 1 mei en 25 december.

Toegang tot de tentoonstelling en de permanente collectie van het museum: € 10

Het Musée Massena vertelt het verhaal van het vooroorlogse Nice, van de laatste decennia van de 18de eeuw tot de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling omvat meubilair, art deco posters, foto’s van vroeger, schilderijen en andere details van de voorbije eeuw. Het museum is gevestigd in de villa van André Massena, maarschalk van het keizerrijk van Napoleon. Het landhuis is omgeven door een prachtige tuin.

Park Château

Montée Eberlé, Nice, Frankrijk

 • Van 1 oktober tot 31 maart: 8.30 tot 18.00 uur
 • Van 1 april tot 30 september: 8.30 tot 20.00  uur

Gratis toegang

Een van de mooiste plekken in Nice en het beste uitzichtpunt. Het kijkt uit over de stad en de Middellandse Zee. Het Parc du Château is moeilijk toegankelijk, want het is een heuvel op met veel voetpaden en trappen.

Als je geen zin hebt om de heuvel op te klimmen, neem dan de lift bij de Bellande toren. Op de top van de heuvel geniet je van een prachtig uitzicht op de haven en Angels Bay, de frisheid van het schaduwrijke park en de koelte van de sprankelende waterval.

Archeologisch Museum

160, avenue des Arènes de Cimiez, Nice, Frankrijk

Bus: lijn 5, 18, 33, halte Arènes / Musée Matisse

Museum elke dag geopend behalve dinsdag

 • Van 1 november tot 30 april: van 10.00 tot 17.00 uur
 • Van 2 mei tot 31 oktober: van 10.00 tot 18.00 uur

Gesloten op 1 januari, paaszondag, 1 mei, 25 december.

Toegangskaartje — € 5

Kinderen onder 18 jaar en studenten — gratis toegang

Nog voordat het de Engelse en Russische aristocraten veroverde, lonkte Nice naar de oude Romeinen. Tot de bezienswaardigheden van Nice behoren dus ook Romeinse ruïnes. Ontdek hun erfgoed in het Archeologisch Museum, gelegen bij de ruïnes van de Romeinse baden en arena. De tentoonstelling bestaat uit verschillende collecties antiquiteiten: munten, gereedschap en aardewerk.

Museum voor moderne en hedendaagse kunst

Place Yves Klein, Nice, Frankrijk

Tram:
Lijn 1 (halte Garibaldi)
Lijn 2 (halte Garibaldi Le Château)

Bus:
Lijnen 15, 33, 38, 49, 57 (halte Garibaldi)
Lijnen 8, 12, 38 (halte Promenade des Arts)
Lijnen 8, 12, 33 (halte Pont Barla)
Lijn 19 (halte Defly Klein)

Elke dag behalve maandag

 • Van 2 mei tot 31 oktober: van 10.00 tot 18.00 uur
 • Van 1 november tot 30 april: van 11.00 tot 18.00 uur

Individueel ticket — € 10

Kinderen tot 18 jaar — gratis

Nice houdt en waardeert kunst, vandaar het grote aantal gratis musea en galeries. Het hart van MAMAC (Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain, MAMAC) wordt gevormd door een prachtige collectie werken van Europese en Amerikaanse avant-garde kunstenaars — 400 werken die de evolutie van de kunst van de jaren 1960 tot nu illustreren. Je ziet schilderijen van plaatselijke kunstenaars als Yves Klein en Nicky de Saint-Fal, maar ook van iconische beroemdheden als Warhol en Lichtenstein.

Mooie haven

Port Limpia is een levendige en ongelooflijk mooie wijk van de stad. Het is een tentoonstelling van exclusieve jachten, boten en luxe auto’s. Van hieruit vertrekken veerboten naar Corsica en boottochten langs de Cote d’Azur.

De haven ligt vlakbij de Oude Stad, naast de waterkant van de Verenigde Staten.

Theater van de fotografie

1, Place Pierre Gautier, Nice, Frankrijk

Tramlijn 1 — halte Opéra Vieille Ville

Dagelijks geopend behalve maandag

Gesloten op 25 december, 1 januari, paaszondag en 1 mei

 • Museum: 10.00 tot 18.00 uur
 • Galerij: 10.00 tot 12:30 uur en 13.30 tot 18.00

Gratis toegang

In het Théâtre de la Photographie et de l’Image worden populaire permanente en tijdelijke tentoonstellingen gehouden. De beroemdste fotografen stellen hier hun werk tentoon. Het museum is ook beroemd om zijn galerij van beroemdheden die Nice in hun tijd hebben bezocht en om zijn enorme bibliotheek met 4000 boeken over de kunst van de fotografie.

Paleis Lascari

15, rue Droite, Nice, Frankrijk

Tramlijn: 1, halte Cathédrale – Vieille Ville
Bus: 12, 30, halte Cathédrale – Vieille Ville

Elke dag geopend behalve dinsdag

Van 10.00 tot 18.00 uur.

Gesloten op 01/01, paaszondag, 01/05, 25/12

Entree: Enkel museumticket

Het Palais Lascaris, gebouwd in het midden van de 17de eeuw, behoorde toe aan de beroemde familie Lascari de Ventimiglia. Hoewel de buitenkant van het gebouw niet bijzonder sierlijk is en meestal moeilijk te zien in de smalle straat van de Oude Stad, zal je volledig betoverd worden door het interieur van het paleis: de grote trap, schilderijen en fresco’s, beelden, wandtapijten, antieke meubels.

Het paleis heeft een fascinerende collectie muziekinstrumenten (ongeveer 500 stuks) en een apotheek die is nagebouwd naar het model van de XVIII eeuw.

Kathedraal Sainte Reparate

3 Pl. Rossetti, Nice, Frankrijk

9.0012.00 uur, 14.0018.00 uur (behalve maandag)

Gratis toegang

Tot de bezienswaardigheden van Nice behoren verschillende prachtige kerken. Dit bijzondere gebouw (Cathédrale Sainte-Réparate) werd eind 17de eeuw gebouwd ter ere van de christelijke martelaar Sint Reparata, beschermheilige van de stad.

Wij raden je aan een mis in de kathedraal bij te wonen om te genieten van de prachtige klanken van de drie orgels. Dankzij de uitstekende akoestiek is het geluid van de instrumenten betoverend.

» MEER ZIENEen dag in Cannes

Notre Dame de Nice

2, rue d’Italie, Nice, Frankrijk

Maandag tot vrijdag

9.30 tot 11.30 en 16.00 tot 18.00

Gratis toegang

De Basilique Notre Dame de Nice, gebouwd in het midden van de 19de eeuw, is een verbazingwekkende kathedraal die lijkt op een kleine kopie van de Notre Dame de Paris.

De vergulde decoratie en prachtige glas-in-loodramen geven de tempel een bijzondere plechtigheid. In de basiliek worden vaak concerten met klassieke muziek gegeven.

Notre-Dame du Port

Place Ile de Beauté, Nice, Frankrijk

Elke dag van 10.00 tot 18.00 uur

Gratis toegang

Deze kerk in neoklassieke stijl heet officieel de Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis en werd in het midden van de 19de eeuw gebouwd. Maar de kerk bij de haven werd meteen de «havenparochie» genoemd.

De auteur van de opvallende, gedenkwaardige gevel is Jules Febvre. De Maagd Maria kijkt neer op bezoekers en stedelingen.

Een serie schilderijen, De kruisweg, vermoedelijk van Emmanuel Costa, siert het interieur van de kerk. Bijzonder interessant is de scène van de dood van Jeanne d’Arc, vastgebonden aan een pilaar met de zoom van haar jurk in vlammen.

Parc du Mont-Boron

4 Boulevard Maurice Maeterlinck, Nice, Frankrijk

24 uur per dag

Gratis toegang

Dit park op een heuvel geeft bezoekers een fantastisch uitzicht op het panorama van de stad. Bij helder weer kan je van hieruit Corsica en de Alpen zien liggen.

Om boven te komen kan je de trap gebruiken, maar het is beter om naar beneden te gaan. En op de weg daarheen energie besparen met behulp van twee liften.

In het park kan niet onopgemerkt blijven de majestueuze constructie van Mont Alban Fort, gebouwd in de XVI eeuw ter verdediging tegen de Turken. Het fort kan alleen van buitenaf worden bekeken, maar het is verboden er binnen te komen.

Bezienswaardigheden kaart

Fijne vakantie aan de Cote d’Azur!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.