De beste parken van Parijs

, ,

Parijs staat vooral bekend om zijn culturele en historische bezienswaardigheden. De stads staat vol met galeries, musea, paleizen en andere monumenten. Een bezoek aan de Franse hoofdstad is echter niet compleet zonder een wandeling door één van de prachtige stadsparken en tuinen die de stad rijk is. Er zijn in Parijs meer dan 400 parken, pleinen en tuinen. Hieronder staan de populairste en mooiste beschreven.

Le Jardin du Luxembourg

De tuinen van Luxembourg is een groen stadspark, midden het Quartier Latin. Het park werd in 1612 aangelegd in opdracht van Maria de Medici, de vrouw van Henry IV.

De beste parken van Parijs

De tuin heeft een opmerkelijk ontwerp. Het is opgedeeld in een deel dat ingericht is volgens de klassieke Engelse stijl, terwijl een ander deel is ingericht volgens de Franse stijl. In het park staan veel standbeelden. Onder meer van Beethoven, Maria Medici, Baudelaire en Verlaine. Er staan ook veel beelden van dieren. En het eerste exemplaar van het Statue of Liberty, wat later het symbool van de stad New York werd.
Het park ligt vlak bij de Universiteit van Sorbonne. Je treft hierdoor veel studenten aan in het park. Ze liggen in de zon te ‘studeren’, of genieten van een verfrissende wandeling. Ik het weekend komen er veel gezinnen. Er zijn in het 21 hectare grote park ook speciale speelplaatsen voor kinderen en de vele fonteinen zijn natuurlijk altijd leuk voor kinderen.

In le Jardin du Luxembourg staan twee paleizen. Groot Luxembourg en klein Luxembourg. In de eerste zetelt de Franse senaat, de tweede is een expositieruimte.

Jardin du Luxembourg is gelegen in de buurt van het metrostation Odeon. U kunt dit park ook bereiken via de RER. Neem lijn B en stap uit bij station Luxemburg.

Boek een hotel dichtbij de Jardin du Luxembourg

Jardin des Tuileries

Jardin des Tuileries

De Jardin de Tuileries ligt in het centrum van de stad, in het eerste arrondissement. Het bevind zich tussen de Seine, het Louvre, de rue Rivoli en place de la Concorde. Het prachtige stadspark werk in 1553 aangeled in opdracht van Catahrina de Medici. Het park werd aangelegd naar voorbeeld van de Italiaanse siertuinen en werd in 1664 verfraaid met onder meer een mooie brede laan en geometrische bloemperken.

Op het grondgebied van de Tuilerieën bevinden zich twee musea. Aan de ene kant (de kan van de Seine) staat het Musée de l’Orangerie met onder andere werken van Claude Monet en beelden van Rodin en aan de andere kant (de kant van de Rue de Rivoli) het museum Jeu de Paume.

Om bij de Jardin des Tuileries te komen, is de metro de eenvoudigste manier. Stap uit bij metrostation: Tuileries.

Boek een hotel dichtbij de Tuileries

Parc des Buttes Chaumont

Parc des Buttes Chaumont

Het Parc des Buttes-Chaumont is het op twee na grootste stadspark van Parijs. Het bevindt zich in het noordoosten van Parijs en is gebouwd op de plek van een voormalige steengroeve. Het park is aangelegd in opdracht van Lodewijk Napoleon (Napoleon III).

Het park heeft veel hoogteverschillen waar door de ontwerper van het park handig gebruik van is gemaakt. Je hebt hierdoor ook prachtige uitzichten over het park. Naast smaragd groene gazons, e0xotische bomen en struiken is er een indrukwekkend hoge rots, en een groot kunstmatig meer aangelegd. In het park bevinden zich attracties voor kinderen, twee theaters en een restaurant. Eén van de twee theaters bestaat al meer dan 100 jaar .

Parc de Buttes Chaumont bevindt zich in de buurt van het metrostation Buttes Chaumont.

» MEER ZIENFIETSROUTES IN PARIJS

Boek een hotel dichtbij de Buttes-Chaumont

Parc Montsouris

Parc Montsouris

Het 15 hectare grote Parc Montsouris ligt op de linkeroever van de Seine. Het park werd in de 19e eeuw aangelegd in de Engelse stijl. Deze landschapsstijl was heel populair in die periode. Het park werd aangelegd in opdracht van Napoleon III en was onderdeel van een groot plan om meer groene delen te maken voor de stad Parijs.

Ook in dit park tref je veel studenten. Maar ook veel sportieve joggers, families met kinderen en toeristen. Het park heeft veel groene gazons en mooie (kunstmatig aangelegde) vijver. Rondom de vijver vind je veel dieren. Zo zwemmen er schildpadden, die soms langs te kant liggen te genieten van de zon. Daarnaast vind je er veel vogels zoals ganzen, eenden en reigers.

Natuurlijk zijn er ook in dit park voldoende speeltuinen om ook de allerkleinsten te vermaken. Het park ligt in de buurt van station Cité Universitaire.

» MEER ZIENMOOIE, MAAR NIET-TOERISTISCHE PLEKKEN IN PARIJS

Boek een hotel in 14de arrondissement

Champs de Mars

Champ de Mars

Champs de Mars is een uitgestrekt park dat ligt tussen enerzijds de Ecole Militaire en aan de andere kan de Eiffeltoren. Het ligt aan de rechterzijde van de Seine. Het is een erg interessante plek, hier werd 1790 de eerste herdenking van quatorze juillet (de bestorming van de Bastille in 1798) gevierd.

Bovendien speelde het park een belangrijke rol bij de wereldtentoonstellingen van 1867, 1878, 1889, 1900 en 1937.

Deze plek is erg populair bij Parijzenaren en toeristen. Het biedt een prachtig uitzicht op het Palais de Chaillot en natuurlijk de Eiffeltoren. Na 20:00 uur is het veld van de Champs de Mars een plek voor romantische ontmoetingen. Geniet van het geweldige uitzicht op de romantisch verlichte Eiffeltoren.

Om bij de Champs de Mars te komen, moet je de metro nemen naar het station École Militaire.

Boek een hotel dichtbij de Eiffeltoren

Bois de Vincennes

Bois de Vincennes

Deze plaats kan nauwelijks een bos worden genoemd. Bois de Vincennes is een kunstmatig aangelegd park met veel schaduwrijke paden, vijvers en andere memorabele landschappen. Op het grondgebied van Bois de Vincennes bevind zich een dierentuin en het middeleeuwse Château de Vincennes, dat lange tijd diende als een koninklijke residentie. Tegenwoordig is het een museum.

Het bos is bereikbaar met behulp van de ondergrondse op de volgende manieren:

  • Dostantsy Château de Vincennes, Saint-Mandé of Bérault (lijn 1);
  • Dostantsy Charenton – Écoles, Porte de Charenton, Porte Dorée, of Liberté (lijn 8).

» MEER ZIENParijs in de zomer: wat te doen in de hitte?

Parc de la Villette

Parc de la Villette

Het Parc de la Villette is een prachtige plek en is het grootste park van Parijs.  Het park is interessant voor wandelaars die houden van wetenschap, muziek en cultuur. Het grootste wetenschapsmuseum van Europa het Cité des Sciences et de l’Industrie bevind zich in dit park. Net als het Cité de la Musique en Philharmonie de Paris, twee grote concertzalen en een muziekmuseum. Bovendien is er een Imax bioscoop.

Ieder jaar vind in het Parc de la Villette het muziekfestival Vilette Sonique plaats.

Het park is eenvoudig te  bereiken via het metrostation: Porte-de-la-Villette.

Jardin des Plantes

Jardin des Plantes

Een bezoek aan de botanische tuin van Parijs is absoluut de moeite waard. De collectie van de plantentuin omvat meer dan 10.000 benoemde plantensoorten. Trekpleisters zijn de alpiene tuin (Jardin Alpine), met een collectie van meer dan 2.000 planten uit het hooggebergte, de Roseraie (rosarium) en de ecologische tuin. Daarnaast bevindt zich een dierentuin op het grondgebied van le Jardin des Plantes.

Bereikbaar via de metro. Neem lijn 5, 7 of 10 en stap uit bij station Austerlitz.

Parc de Belleville

Parc de Belleville

Het Parc de Belleville bevind zich op een heuvel on het 20e arrondissement. De heuvel diende vroeger als wijngaard, maar is tegenwoordig een stadspark. Vanaf de 108 meter hoge heuvel heb je een geweldig uitzicht over de stad. In het park bevind zich onder meer een 100 meter lange waterval, een speeltuin en een openlucht theater.

Je kunt het park het beste bereiken met de metro. Uitstappen bij halte Belleville.

Bois de Boulogne

Bois de Boulogne

Het Bois de Boulogne is één van de twee longen van Parijs. Het immense park ligt in het 16e arrondissement, in het westen van Parijs. Het park is één van de meest geliefde parken van de Parijzenaren. Zij komen hier graag picknicken, varen, fietsen, wandelen of joggen. De bekende tennisbanen van Roland Garros bevinden zich ook in het Bois de Boulogne.

Het park is te bereiken met de RER Lijn C. Uitstappen bij halte Neuilly – Porte Maillot. Of neem de metro en stap uit bij één van de volgende stations Porte d’Auteuil, Porte Maillot of Porte Dauphine.

Alle parken en tuinen zijn gratis toegankelijk, maar voor een aantal attracties, zoals het rijden op pony’s en paarden, het spelen op de basketbalvelden en tennisbanen moeten vaak een klein bedrag betaald worden. Houd er rekening mee dat ’s avonds de meeste parken gesloten zijn voor het publiek.

» MEER ZIENHOE U ZONDER HULP IN DE CLAUDE MONET-TUIN IN GIVERNY KUNT KOMEN

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.