10 gratis dingen in Parijs

, ,

Een stedentrip of vakantie is een geweldige belevenis. Maar het kan ook erg kostbaar zijn. Gelukkig zijn er ook in Parijs genoeg gratis dingen toen, te gebruiken of te bezoeken. In dit artikel hebben we tien gratis dingen in Parijs op een rij gezet.

Plattegronden van de stad en de metro

Bij het Office de Tourisme kan je gratis een plattegrond van de stad ophalen. Deze overzichtskaart is ook te verkrijgen bij de informatie stands bij de grotere attracties en musea zoals de Eiffeltoren en het Louvre. Bij ieder station zijn ook overzichtskaarten van het openbaar vervoer te krijgen. Hierop staan alle routes van de metro-, bus- en RER-lijnen. Je kunt deze plattegrond ophalen bij elk loket. Gewoon vragen aan de baliemedewerker.

Kaarten van Parijs <<< kunnen natuurlijk ook worden gedownload van onze website.

Musea

10 gratis dingen in Parijs

Veel musea in Parijs zijn gratis! In Parijs zijn er musea die van de staat zijn (Louvre, Musée d’Orsay), musea van de stad en musea die van particulieren zijn. De musea waarvan de stad eigenaar is zijn gratis te bezoeken. De permanente tentoonstelling is dan gratis toegankelijk.  Bijvoorbeeld bij: Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Maison de Balzac en Maison Bourdelle. Waarvan zeker de eerste echt een aanrader is. De collectie van het museum voor moderne kunst is misschien nog wel interessanter dan die van het Musée d’Orsay!

Elke eerste zondag van de maand is de permanente tentoonstelling van alle grote musea gratis te bezoeken. Onder meer het Louvre, Musée d’Orsay en het Centre Pompidou doen mee aan deze actie. Deze musea zijn ook gratis te bezoeken op 14 juli (nationale feestdag in Frankrijk) en tijdens de nacht van de musea.

Sowieso zijn veel musea gratis voor kinderen tot 12 jaar. Het Louvre is zelfs gratis voor kinderen tot 18 jaar.

» MEER ZIENQUATORZE JUILLET: WAT IS ER TE DOEN OP DEZE FRANSE NATIONALE FEESTDAG

Draaimolens en schaatsen

In december staan er overal in Parijs draaimolens. Bijvoorbeeld in het Jardin du Luxembourg en Champ de Mars. Deze ouderwetse attracties zijn vaak gratis toegankelijk.

Datzelfde geldt voor de meeste ijsbanen. Voorwaarde is dan wel dat je zelf schaatsen meebrengt. Heb je geen schaatsen bij je, dan kan je deze voor een klein bedrag huren.

Kerken

Sacré-Cœur in Parijs

Een bezoek aan de belangrijkste kerken van Parijs de Notre Dame of de Sacré Coeur is gratis. Ook de andere kerken en kathedralen zijn gratis toegankelijk. En dat ondanks dat de Notre Dame de Paris één van de best bezochte plekken in Frankrijk is. Ook kun je kosteloos aanwezig zijn bij een kerkdienst.

Voor toegang tot de torens of musea die bij de kerken horen, zoals de beklimming van de torens van de Notre dame, horen wordt vaak wel een kleine bijdrage gevraagd.

Download een audiogids voor Parijs

Water

Op verschillende plekken in Parijs staan kraantjes en fonteinen waar je gratis drinkwater kunt tappen. Het leidingwater in Parijs is net zo als in Nederland gewoon drinkbaar. Dus kan ja ook in het hotel een waterfles vullen.

Restaurants zijn ook verplicht om gratis kraanwater te verstrekken. Je moet hier wel expliciet om vragen, anders serveren ze mineraalwater.

Openbare toiletten

Franse openbare toiletten hebben de reputatie te stinken en smerig te zijn. Dat is in Parijs ook eeuwenlang het geval geweest. Tegenwoordig zijn er echter ook schone openbare toiletten. En deze zijn vaak ook nog eens gratis te gebruiken.

De meeste gratis toiletten zijn te vinden in de metro. Direct na de ingang.

Wifi / Internet

Op veel plaatsen in Parijs kan je gratis van het internet gebruik maken via Wifi. De gemeente biedt dit op heel veel openbare plaatsen aan. Daarnaast zijn er natuurlijk ook veel restaurants en cafés die gratis wifi aanbieden.

Concerten

Er worden in Parijs met grote regelmaat gratis concerten georganiseerd. Of je nou van reggae, jazz, kerkmuziek of pop houdt. Binnen elk genre worden er wel gratis concerten georganiseerd. Deze concerten worden gegeven op pleinen, in parken en op de kades.

Deze evenementen worden over het algemeen van te voren aangekondigd en staan vaak vermeld op de website van de stad. Ook kun je informatie vinden op aanplakbiljetten en bij het Office de Tourisme.

Nachtleven

De meeste clubs in Parijs zijn gratis te bezoeken. Voor drinken en eten moet natuurlijk gewoon betaald worden, maar de entree is vrij. Dat geldt natuurlijk niet voor alle nachtclubs. Vraag het dus voor de zekerheid na bij de ingang. De Fransen zelf zitten ook niet de hele nacht in dezelfde nachtclub. Dus doe als de Parijzenaren en ga van de ene club naar de andere. Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

Ligstoelen in de parken

Champ de Mars

In de zomermaanden juli en augustus staan er in de parken en bij de stranden langs de Seine allemaal stoelen en ligbedden. Iedereen mag hier gratis gebruik van maken. Dus als je het geluk hebt om een stoel of ligbed te bemachtigen, kan je een flinke tijd gratis luieren in zomers Parijs.

“Gratuit”

De tiende en laatste tip. Onthoud het woord “Gratuit”. Of schrijf het ergens op. Als dat ergens ziet staan, bij een attractie of de kassa van het een of ander. Dan is er iets wat je gratis mag gebruiken.

Veel plezier!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.