Mont Saint-Michel: alles wat een toerist moet weten

, ,

Er liggen drie rotseilanden voor de noordwestkust van Frankrijk: Mont Saint-Michel, Mont-Dol en Tomblaine. Alleen Mont Saint-Michel is bewoond. Het klooster Saint-Michel werd in het jaar 709 op het eiland gebouwd, en de dam die het eiland met het vasteland verbindt, werd pas aan het einde van de 19e eeuw gebouwd. Gedurende een groot deel van de geschiedenis van het stad-eiland werd het bij elke vloed van het vasteland gescheiden.

Nu wordt dit unieke monument beschermd door UNESCO. Er wonen permanent slechts 30 mensen op het eiland, maar elk jaar komen er 3,5 miljoen toeristen en pelgrims op af. De beste tijd om Mont Saint-Michel te bezoeken is in juli en augustus, maar ook in de winter het uitzicht op de met ijs bedekte kust is adembenemend.

» MEER ZIENEEN WEEK MET DE AUTO NAAR NORMANDIË. REISROUTE

Hoe kom ik naar de Mont Saint-Michel vanuit Parijs?

Met de trein

De TGV vertrekt van het station Montparnasse en gaat naar Pontorson, het dichtstbijzijnde dorp op het vasteland. De reis duurt ongeveer 3 uur. Het is 10 km van Pontorson naar Mont Saint-Michel, en er rijdt elke 10 minuten een gratis bus.

Als je zoveel mogelijk mooie Noord-Franse steden wilt bezoeken, rijdt de trein naar Pontorson ook via Rennes en Dol-de-Bretagne. Er zijn ook rechtstreekse bussen van daar naar Mont Saint-Michel.

Je kunt een klein rondje maken door via Caen of de buitengewoon mooie vestingstad Saint-Malo te gaan. Ook daarvandaan rijden bussen naar de Mont Saint-Michel.

» MEER ZIENWAT TE ZIEN IN NORMANDIË: DE STEDEN DIE EEN BEZOEKJE WAARD ZIJN

Met de bus

Er is geen directe busverbinding met de Mont Saint-Michel vanuit Parijs, maar er zijn wel individuele en groepsreizen van een hele dag. Je kunt er een kiezen en boeken via deze link.

Met de auto

Als je je geen zorgen wilt maken over transfers, is de gemakkelijkste manier om naar Mont Saint-Michel te gaan een auto (je kunt hier een auto huren). Maar houd er rekening mee dat de dichtstbijzijnde parkeerplaats op 3 km van het eiland ligt, vrij duur is, en dat je de rest van de weg zult moeten lopen. Als je met de auto bent, is het een goed idee om je auto in Pontorson achter te laten en je reis met de gratis bus af te maken.

De toeristische bezienswaardigheden van de Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel

Eenmaal op het eiland aangekomen, zou je je bezoek één grote rondleiding kunnen noemen. Bij de ingang van dit middeleeuwse stadje bevindt zich een voormalige wachtzaal van de burgerwacht, waar nu een VVV-kantoor is gevestigd.

Het is open van:

 • 7 tot 7 dagelijks in juli en augustus.
 • Van 9.30 tot 6 (pauze van 12.30 tot 2) van maart tot juni en van september tot oktober.
 • 10 tot 5 (pauze van 12.30 tot 2) van november tot februari.

Na de Boulevardpoort en de Koningspoort kom je op de hoofdstraat (Grande Rue) met musea, winkels en gebouwen uit de 15e en 16e eeuw.

Mont Saint-Michel

De stad heeft de vier unieke musea:

 • L’archeoscope leert je over de bouw en de geschiedenis van de Mont Saint-Michel.
 • Het historisch museum heeft oude wapens, schilderijen en beeldhouwwerken die je een idee geven van de plaatselijke gevangenissen en kerkers.
 • Het museum van de zee en de ecologie vertelt je over de band van de stad met de zee.
 • Le logis Tiphaine demure de Bertrand Duguesclin is een huis dat in 1365 door Bertrand Duguesclin voor zijn vrouw werd gebouwd. Je kunt er waterspuwers, meubilair en schilderijen uit de 16e eeuw bekijken.

De musea zijn elke dag open van 10 tot 5. Alle musea behalve het zeemuseum zijn gesloten tijdens de wintervakantie. Kaartjes worden aan de ingang verkocht. Prijs van de tickets:

 • Een abonnement op 4 musea voor volwassenen – 18€, 14-25 jaar – 12€, 12-18 jaar – 9€;
 • Ticket voor 1 museum voor volwassenen – 9€, 14-25 jaar – 4.5€, 12-18 jaar – 3€.

Koop een ticket op 4-museum vooraf krijgen.

Als je rondwandelt, kom je langs de kleine parochiekerk St-Pierre, die rond de eeuwwisseling van de 16e eeuw werd gebouwd ter ere van de beschermheilige van de vissers. De mis wordt elke dag om 11 uur gehouden en op zaterdag om 6 uur.

De toeristische bezienswaardigheden van de Mont Saint-Michel 

Als je naar het klooster wilt gaan, moet je de Grand Degre (grote trap) beklimmen. De abdij is elke dag open voor bezoekers, behalve op 1 januari, 1 mei en 25 december.

Het is open van:

 • 9 tot 7 van 2 mei tot 31 augustus.
 • 9:30 tot 6 van 1 september tot 30 april.

Je kunt op eigen gelegenheid of met een gids gaan. Tickets worden verkocht aan de ingang van het klooster en kosten 11 euro. Kinderen onder de 18 jaar (met ouders) mogen gratis naar binnen. De rondleiding door de kapel kost 18 euro en een audiogids 3€. Je kunt korting krijgen bij de ingang als je met de Intercites trein bent gekomen. Toon je ticket aan het loket en je ticket kost 9 euro.

De mis wordt elke dag om 12.15 uur gehouden (11.30 uur op zondag) en kan gratis worden bijgewoond.

Je kunt hier van tevoren een abdijkaartje kopen. De prijs is dezelfde. Wat krijg je? Je hoeft niet in de rij te wachten!

Mont Saint-Michel getijden

Mont Saint-Michel getijden 

Mensen komen naar de Mont Saint-Michel om de middeleeuwse stad te zien en om de grootste getijden van Europa te zien. Twee keer per maand bereikt het water de muren van Saint-Michel. De specifieke data zijn te vinden op de website van de stad in de rubriek getijden.

Het water bereikt zijn hoogste punt 36-48 uur na volle maan of halve maan, vooral ’s morgens en ’s avonds. Het verschil in waterpeil is 15 meter. Je kunt bijna met eigen ogen zien hoe het water 15 km van Saint-Michel land verbergt of onthult.

Als je met de auto bent, wees dan voorzichtig en laat je auto binnen de muren van de vesting, anders kan hij door de getijden worden meegesleurd. De beste manier om de getijden te zien is door een of twee dagen van tevoren aan te komen en in een hotel te verblijven.

Waar moet ik overnachten in Mont Saint-Michel?

Mont Saint-Michel

Je hebt twee keuzes: op het eiland zelf blijven, of 3 km verderop met een prachtig uitzicht op de reusachtige abdij.

Als je kiest voor een verblijf op het vasteland, zijn dit onze aanbevelingen:

 • Le Relais Saint-Michel is een 4-sterren hotel. De kamers kosten 270-560 euro per nacht. Sommige kamers hebben uitzicht op het eiland.
 • Saint Aubert is een 3-sterren hotel. Kamers kosten 90-145 euro per nacht. Geen uitzicht op het eiland.

Het eiland zelf heeft ook goede hotels:

 • La Mere Poulard is een 3-sterren hotel. Kamers kosten 190-550 euro per nacht. Het ligt niet ver van de ingang van het eiland (handig als je grote koffers hebt).
 • La Vieille Auberge is een 2-sterren hotel. Kamers kosten 120-200 euro per nacht.

Van 15 februari tot 11 november kan je ook kiezen voor een verblijf op een camping met elektriciteit in een nabijgelegen dorp op het vasteland.

Le Mont Saint Michel: book hotel in

Waar moet ik eten in Mont Saint-Michel?

Mont Saint-Michel

Het eiland Mont Saint-Michel telt hotels, restaurants en tientallen cafés en crêperies, bijna allemaal op het grondgebied van het klooster. Op de meeste menu’s staan traditionele Normandische gerechten. Zeevruchten omvatten vaak mosselen, moules de bouchot de la baie de Mont Saint Michel genoemd.

De “l’agneau de pre’sale” van 3-6 maanden met een hoog zout – en jodiumgehalte is ongelooflijk lekker. Voedseltoeristen komen speciaal voor dit gerecht naar het eiland, evenals voor de enorme “la mere Poulard” omelet die in een open haard wordt gemaakt. De la mere Poulard wordt gemaakt in het la mere Poulard hotel.

De crêpes hebben zich vanuit Normandië over heel Frankrijk verspreid. De lokale crêpes zijn bijzonder door het boekweitmeel. Probeer ze zeker eens. Een paar goede plaatsen om heen te gaan voor crêpes zijn:

 • Het traditionele crêpehuis La Cloche;
 • Café La Mere Poulard;
 • Het restaurant Le Saint-Michel;
 • Het café Le Tripot.

» Meer zienWat valt er nog meer te zien behalve Parijs? Welke steden in Frankrijk zijn het bezoeken waard?

Geniet van je reis! 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.