7 gratis te bezoeken musea in Parijs

, ,

Wist je dat veel musea in Parijs gratis te bezoeken zijn? Bij deze musea is de permanente e gratis te bezoeken. Voor speciale exposities en tentoonstellingen moet vaak wel nog een toeslag betaald worden. In dit artikel hebben we de 7 meest interessante gratis musea van Parijs op een rij gezet.

Musée d’Art moderne de la Ville de Paris (Museum voor moderne kunst)

Het Musée d’art moderne de la Ville de Paris (MAM)  vertoont onder meer een aantal werken van de oprichters én hedendaagse kunstenaars van het surrealisme zoals André Breton, Salvador Dali, Pablo Picasso en Henri Matisse. Het in 2006 gerestaureerde museum biedt naast de vele schilderijen ook andere vormen van hedendaagse kunst zoals foto’s, sculpturen en video’s.

Behalve op maandag is het museum elke dag van de week geopend van 10 tot 18 uur (de kassa’s sluiten om 17.15 uur).

Adres: 11, Avenue du Président Wilson
Metro: Iéna
RER: Pont de l’Alma
Buslijn: 32, 42, 63, 72, 80, 92
Officiële website: http://www.mam.paris.fr

» MEER ZIENBourse de Commerce of Pinault Collection in Parijs

Maisons Victor Hugo (literatuur, geschiedenis)

Victor Hugo, in Nederland vooral bekend van ‘Les Miserables’ en ‘De klokkenluider van de Notre Dame’,  is één van de belangrijkste schrijvers van de negentiende eeuw. Hij schreef romans, verhalen, toneelstukken en gedichten. Hij schreef veel over sociale misstanden en politiek en had voor die tijd heel erg vooruitstrevende opvattingen. Zo was hij tegen de doodstraf en voor gratis onderwijs. Hugo leefde tijdens het bewind van Napoleon in ballingschap, eerst in Brussel en later op het Engelse eiland Jersey.

Victor Hugo woonde in de periode 1832-1848 op de tweede etage van Hotel de Rohan-Guéménée. Hier schreef hij een aantal van zijn belangrijkste werken: ‘Marie Tudor’, ‘Ruy Blas’, ‘Les Chants du crépuscule’,  ‘Les Voix intérieures’ en een groot deel van ‘Les Miserables’.

Een bezoek aan het ‘Maisons Victor Hugo’ brengt je langs de drie belangrijkste fases van zijn leven. Voor, na en tijdens zijn ballingschap. Aan de hand van meubels, herdenkingsmunten en een prachtig interieur wordt het leven van Hugo verteld. Op de eerste verdieping vind je prachtige schilderijen en iconen. Hier worden ook tijdelijke exposities vertoond.

Behalve op maandag is het museum elke dag van de week geopend van 10 tot 18 uur.

Adres: 6, Place des Vosges Hôtel de Rohan-Guéménée
Metro: Bastille
Buslijn: 20, 29, 65, 69, 76, 96
Officiële website: https://maisonsvictorhugo.paris.fr

» MEER ZIENWandelen in de Marais: plattegrond van de route

Maison de Balzac (literatuur, geschiedenis)

Honoré de Balzac is een tijdgenoot en collega van Victor Hugo. ‘La Comédie humaine’ is zijn bekendste werk. Zijn romans geven een volledig beeld  van de Franse maatschappij na de val van Napoleon. Balzac wordt beschouwd als een van de grootste schrijvers binnen de wereldliteratuur. Hij wordt gezien als één van de grondleggers van de realistische roman.

Het ‘Maison de Balzac’ is gevestigd in het ouderlijke huis van de auteur. Hier kan je de geheimen van de auteur ontdekken en een uitstapje maken naar zijn leven. Het huis ligt in een oude wijk van Parijs en werd aan het einde van de achttiende eeuw gebouwd.

Behalve op maandag is het museum elke dag van de week geopend van 10 tot 18 uur.

Adres: 47, Rue Raynouard
Metro: Passy
RER: Boulainvilliers
Buslijn: 52, 70, 72
Officiële website: https://maisondebalzac.paris.fr

Petit Palais, Musée des Beaux Arts de la ville de Paris (kunst)

Het museum ‘Petit Palais, Musée des Beaux Arts de la ville de Paris’ werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900 door de architect Charles Girault. Het museum is een enorm paleis en heeft een prachtige collectie.

Behalve op maandag is het museum elke dag van de week geopend van 10 tot 18 uur.

Adres: Avenue Winston Churchill
Metro: Champs Elysées Clemenceau
RER: Charles de Gaulle – Etoile
Buslijn: 42, 72, 73, 80, 83
Officiële website: https://www.petitpalais.paris.fr

Musée Carnavalet – Musée de l’histoire de Paris (geschiedenis)

In dit museum kom je alles te weten over de geschiedenis van de stad Parijs. Het museum werd in 1548 gebouwd door de toenmalige voorzitter van het parlement graaf Jacques des Ligneris.

Je vindt dit museum in het centrum van de wijk ‘Marais’. Een paar stappen verwijderd van het ‘Place des Vosges’. Het museum was tot 1548 een hotel en vertelt het verhaal van het ontstaan van Parijs. De geschiedenis van de stad begon al in de prehistorie en gaat via Lodewijk XVI door tot en met het heden.

Het museum is elke dag van de week geopend van 10 tot 18 uur. Op maandag is het museum gesloten.

Adres: 23, rue de Sévigné
Metro: Saint Paul Chemin Vert
Buslijn: 29, 69, 76, 96
Officiële website: www.carnavalet.paris.fr

» MEER ZIENHet Carnavalet museum in Parijs

Musée de la Vie Romantique (kunst)

Wil je eens heel wat anders zien? Bezoek dan het het Musée de la Vie Romantique. Dit museum is gewijd aan de Nederlandse schilder Ary Scheffer (1795-1858). Hij was onder meer de hofschilder van Lodewijk Napeleon en maakte mooie portretten van Chopin en Delacroix.

Dit museum is een oase van rust.

Behalve op maandag is het museum elke dag van de week geopend van 10 tot 18 uur.

Adres: 16, Rue Chaptal
Metro: Pigalle
Buslijn: 67, 68, 74
Officiële website: https://www.vie-romantique.paris.fr

» MEER ZIENDe mooiste musea in Parijs

Musée Cernuschi (Aziatische kunst)

Aan de rand van het Parc Monceau ligt het Musée Cernuschi. In dit museum vind je exposities met kunstwerken uit China, Japan en Korea. Het is het op vier na oudste Aziatische museum in Europa en is gevestigd in het oude huis van Henri Cernuschi (1821-1896), de oprichter van het museum.

In het midden van het museum staat een enorm bronzen beeld van een mediterende Boeddha. Daarnaast bestaat de collectie uit meer dan vijfduizend voorwerpen, vanaf de Neolithische periode (twaalfde eeuw) tot en met moderne kunst.

Adres: 7, Avenue Velasquez
Metro: Villiers
Buslijn: 30, 94
Officiële website: www.cernuschi.paris.fr

Musée Cognacq-Jay (kunst)

Het Musée Cognacq-Jay, gelegen in de wijk Marais, bevat de privécollectie van kunstliefhebber Ernest Cognac, oprichter van het warenhuis Samaritaine en zijn vrouw. Zoals veel welgestelde mensen uit de 19de eeuw hadden zij bewondering voor de kunst van de 18de eeuw, die toen als synoniem voor elegantie en verfijning werd beschouwd. Het museum is vooral gewijd aan schilderijen.

Het is alle dagen, behalve maandag, geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Adres: Hôtel Donon 8, rue Elzévir
Metro: Saint Paul
RER: Châtelet Les Halles
Officiële website: www.cognacq-jay.paris.fr

» MEER ZIENAlle vlooienmarkten in Parijs

Gedenkteken voor maarschalk Leclerc de Hauteclocque — Jean Moulin Museum (geschiedenis)

Deze twee musea vertellen het verhaal van de verzetsbeweging en de bevrijding van Parijs van de bezetting door de Nazi’s aan de hand van de levensloop van twee uitzonderlijke mannen: Marshal Leclerc en Jean Moulin. Een tentoonstelling met een modern audiovisueel gedeelte doet deze belangrijke periode uit de geschiedenis van de stad herleven en verklaren.

Het is alle dagen, behalve maandag, geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Adres: 23, Allée de la 2e DB Jardin Atlantique
Metro: Montparnasse Bienvenüe
Officiële website: www.museeliberation-leclerc-moulin.paris.fr/​​​​​​

Musée Bourdelle (kunst)

Sinds 1949 kunnen we in de tuin en de ateliers waar Antoine Bourdelle (1861-1929) woonde en werkte, meer dan vijfhonderd beelden in gips, marmer en brons bekijken. De beroemde Parijse kunstenaar was de auteur van de versiering van het Théâtre des Champs-Élysées.

Het is alle dagen, behalve maandag, geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Adres: 16, rue Antoine Bourdelle
Metro: Montparnasse Bienvenüe
Officiële website: www.bourdelle.paris.fr

» MEER ZIEN10 MINDER BEKENDE MUSEA IN PARIJS

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.