» Frankrijk » Île-de-France » Parijs » Waar in Parijs geen wijn gedronken kan worden

Frankrijk, Parijs en wijn! Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En in sociale netten zien we alleen Parijzenaars en toeristen gelukzalig witte, roze en rode wijnen drinken in restaurants, op terrassen, in parken en op de dijken. Picknicken is eigenlijk een Frans woord! In Parijs is het echter op veel plaatsen buiten cafés verboden om in het openbaar alcohol te drinken.

Er staat een boete op het drinken op de verkeerde plaats. En het meest onaangename is dat er geen eenduidige regels zijn voor parken en dijken. Elke provincie of parkeigenaar kan zijn eigen verboden instellen. Hoe kan je deel uitmaken van de Franse cultuur zonder je portemonnee en humeur te schaden? Laten we het over de populairste plaatsen hebben.

Tuilerieën Tuinen en Carousel

MetroConcordeTuileriesPalais Royal — Musée du Louvre

Dit landschapsterrein met keurige gazons, marmeren beelden en gesnoeide bomen ligt in het hart van de stad. De tuin biedt een prachtig uitzicht op het Louvre, de Quai d’Orsay met het gelijknamige museum en de Eiffeltoren. En het lijkt erop dat dit een prachtige plek is voor een picknick, maar… De Tuilerieën Tuinen en Carrousel zijn privébezit van het Louvre, en alcohol drinken is hier verboden.

Palais Royal tuin

Metro: Palais Royal — Musée du Louvre

Deze tuin ligt op de binnenplaats van het Palais Royal. Een rustig hoekje in het centrum van Parijs, dat helaas helemaal niet bij de stad hoort, maar een nationaal monument is. Je moet hier zeker geen alcohol nuttigen. Maar je mag wel op het gras zitten en van het uitzicht genieten, dat doet iedereen hier.

De tuinen van Luxemburg

Metro: Odeon

Het park is ontzettend groot, maar picknicken, mag alleen op het zuidelijke gazon in de richting van het observatorium. Deze tuinen behoren toe aan de Senaat, die in het Luxemburgs Paleis zetelt. Alcohol mag alleen gedronken worden in het café.

Champ de Mars

Metro: École Militaire, Champ de Mars, Tour Eiffel

Inderdaad, hier, voor de Eiffeltoren, mag je ook geen wijn drinken. Op sociale netwerken staan veel foto’s van romantische picknicks op de achtergrond van het van Parijs belangrijkste symbool. Maar niemand geeft aan hoeveel de boete bedraagt. We raden je gewoon niet aan dit te proberen.

We raden je echter zonder meer aan om een rondvaart over de Seine te maken op een rondvaartboot. Dit evenement breekt alle records voor de mate van romantiek. En onder de aanbiedingen van riviercruises zijn er verschillende: een cruise met lunch, met diner bij kaarslicht, met aperitief bij zonsondergang als de lichten branden… Dat is de beste manier om zaken met plezier te combineren! Maar het is heel belangrijk om vooraf toegangskaarten te reserveren (dat kan via de links in de tekst).

Parc Monceau

Metro: Monceau

Dit rustige en pittoreske park ligt uit de buurt van de gewone weg. Het wordt afgeraden er alcohol te drinken, zeker omdat hier veel kinderen rondlopen.

Parc des Buttes-Chaumont

Metro: Buttes Chaumont

Buttes-Chaumont is een prachtig aangelegd park met meren, grasvelden, watervallen en grotten. Je kan er wandelen, van de natuur genieten en foto’s maken zoveel je wilt, maar alcohol is alleen toegestaan in cafés en restaurants op het grondgebied.

Quai de Conti en Pont des Arts

Metro: Pont Neuf

Op de dijk van het 6de district (linkeroever) en op de Pont des Arts mag je soms wat drinken, maar niet altijd. Bij besluit van de burgemeester is het van 1 mei tot 31 oktober van 16:00 tot 7:00 uur verboden om alcoholische dranken te drinken. Van 7 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s middags kan het wel. Maar als je plotseling op het verkeerde moment met een fles rosé in dit gebied staat, haast je dan naar de rechteroever. Alles is mogelijk op de dijk van het 4de district. Ze organiseren daar in de zomer ook een strand.

Avenue de Breteuil

Er is een fantastisch uitzicht op het Huis van Invalides vanaf deze straat. Het is de moeite waard om hier te picknicken na een bezoek aan de Eiffeltoren, als het te druk is pal eronder op de Champ de Mars. De Avenue Breteuil is dan vrij leeg. Maar het drinken van alcohol kan problemen opleveren. De prefectuur van het 7de arrondissement verzekert echter dat alles hier niet zo streng is en dat er «tolerantie» is (wat betekent dat de straf niet zo zwaar zal zijn als op de Champ de Mars).

Het lijkt misschien dat een persoon die zich aan de wet houdt nergens wijn kan drinken in Parijs, alleen in een café. En dit is eigenlijk het land van de wijnproductie! Maar er is ook goed nieuws. Als je rustig drinkt, niet schreeuwt en voorbijgangers niet lastigvalt, zal de politie je slechts een waarschuwing geven en je vragen je afval na afloop op te ruimen. Het is vrij onwaarschijnlijk dat je meteen naar de gevangenis wordt gebracht of een boete krijgt. Maar dit is natuurlijk geen reden om met een fles wijn pal op de veranda van de Notre Dame te gaan zitten.

Wij wensen je een aangenaam verblijf in Parijs!