Montparnasse is het meest omstreden gebouw van Parijs, een «lelijke» hoogbouw als tegenhanger van de Eiffeltoren, maar ondertussen een uitstekend observatiedek. Deze wolkenkrabber bederft zowel het uitzicht als helpt om ervan te genieten. Beklim hem om Parijs te zien zonder de Montparnasse toren.

Hoe beklim je de toren van Montparnasse

De wolkenkrabber staat naast het gelijknamige station en de Montparnasse Boulevard. Het metrostation is Gare Montparnasse, waar de lijnen 4, 6, 12 en 13 van de Parijse metro stoppen.

9:30 tot 23:30 uur 

Voor volwassenen is het € 19,

voor kinderen van 12–17 jaar is het € 14,

voor kinderen van 4–11 jaar is het € 8.

Het is beter om vooraf online kaartjes te boeken om 2 redenen:

  • hoef je niet in de rij te staan voor de kassa;
  • tickets aan de kassa kosten 1 euro meer.

Met deze link kan je online tickets kopen. Of je kan gewoon een datum kiezen in een kalender hieronder:

Regels bij een bezoek aan de toren van Montparnasse:

  • Je wordt door de beveiliging gescreend voordat je de lift neemt. Neem geen grote tassen of rugzakken mee om onnodige vragen te voorkomen.
  • Je mag zo lang op het observatiedek blijven als je wenst, tot sluitingstijd zelfs.
  • De toren heeft een eigen gratis mobiele applicatie waarmee je de stad kan verkennen. Download Magnicity op de officiële website of in de app store op je smartphone.

» MEER ZIENDe 33+ hoogtepunten van Parijs

Waar is de toren van Montparnasse om bekend?

De toren staat in de historische wijk Montparnasse, waarnaar het vernoemd is. Voorheen stond op deze plek een oud station, maar dat kon het personenverkeer niet meer aan. Vier architecten werkten aan het project, wat grappig is, gezien het eindresultaat. De bouw werd uitgevoerd van 1970–1973 als onderdeel van een grootschalig programma voor de ontwikkeling van de stedelijke infrastructuur.

Bij de voltooiing was de toren 210 meter hoog. Vroeger was het het hoogste gebouw van Europa, maar nu staat het op de 14de plaats.

» MEER ZIENBeste panoramische plekken van Parijs

Het uiterlijk van de toren wordt vaak scherp bekritiseerd: het ontwerp van de toren is eenvoudig, monolithisch, somber en ernstig uit het panorama van Parijs geslagen.

De negatieve reacties van het publiek waren zo sterk dat al snel de bouw van wolkenkrabbers in het centrum van de stad op wetsniveau werd verboden. Het werd volledig naar de buitenwijken gebracht, waar vervolgens het zakendistrict La Defense groeide.

De toren van Montparnasse bleef echter staan en werd geleidelijk een belangrijke toeristische attractie. In 1995 beklom de Franse Spider-Man Alain Robert een wolkenkrabber met alleen zijn handen en zonder beveiliging. Tijdens het klimmen viel hij bijna naar beneden.

In 2020 begon een volledige reconstructie van de toren voor de Olympische Spelen van 2024. Het nieuwe ontwerp zal milieuvriendelijker en neutraler zijn in verhouding tot het omringende landschap. We zijn benieuwd!

Wat valt er te zien in de toren van Montparnasse

De toren van Montparnasse gaat niet alleen hoog, maar ook diep onder de grond — verschillende metrolijnen kruisen elkaar recht eronder. Het hele bouwwerk rust op enorme betonnen palen. Het grootste deel van de begane grond wordt ingenomen door kantoren, waar ongeveer 5.000 mensen werken. Op de bovenste verdiepingen zijn diverse cafés en souvenirwinkels.

Op de 56ste verdieping bevindt zich een bar en restaurant «Ciel de Paris» («De hemel van Parijs»). Het heeft geen Michelinster, maar de keuken wordt geprezen. Er gaat echter niets boven het uitzicht vanuit de ramen. Een tafel bij het raam met uitzicht op de Eiffeltoren moet van tevoren gereserveerd worden.

» MEER ZIENDe beste restaurants met uitzicht op de Eiffeltoren

Het meest gewaardeerde deel van het gebouw voor toeristen is natuurlijk het dak. De snelle lift gaat in slechts 38 seconden naar de 56ste verdieping, maar verder naar de 59ste (het totale aantal van de verdiepingen) moet je de trap op. In de winter is op het dak de hoogste ijsbaan van Parijs geopend en in de zomer worden er frisdranken geserveerd.

Vanaf de top heb je een uitzonderlijk uitzicht over Parijs. Bij helder weer is het zicht tot 40 kilometer, je ziet dan niet alleen de stad, maar ook de dichtstbijzijnde omgeving, bijvoorbeeld Orly Airport. In tegenstelling tot het observatiedek van de Eiffeltoren zijn er geen wachtrijen en meer vrije ruimte.

We wensen je prachtig weer en een geweldig uitzicht vanaf de toren toe!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.