10 minder bekende musea in Parijs

, ,

Al bijna honderd jaar noemt Parijs zichzelf met trots de “stad van musea“. Ongeveer 16 miljoen bezoekers komen hier elk jaar om de drie belangrijkste musea in Frankrijk te bezoeken: de Louvre, Centre Pompidou en de Orsay. Naast deze culturele wonderen zijn er veel andere plekken in Parijs die niet minder interessant zijn. Om ze te vinden, moet je uitwijken van de typische touristen wegen en de mysterieuze diepten van de Franse hoofdstad intrekken. We stellen je voor aan 10 originele musea waar je zeker een uur moet doorbrengen.

Het Musée du Quai Branly

Het Musée du Quai Branly

Een modern museum, in 2006 ingewijd door Jacques Chirac. Het museum confronteert zijn bezoekers met de culturen van de “primitieve” volkeren van onze aarde. De collectie van het museum omvat 300.000 stukken, waarvan er 4.000 voor het publiek toegankelijk zijn. Het uiteindelijke doel van het museum is om bezoekers te vertellen over de vroege geschiedenis van de mensheid. Daarom zijn de hoofdtentoonstellingen idolen en alledaagse objecten van de volkeren van Afrika, Oceanië en Amerika.

Adres: 37 Quai Branly, metrostation Léna.

Openingstijden: het Musuem is zes dagen per week geopend, op dinsdagen, woensdagen en zondagen van 11:00 tot 19:00 uur en op donderdag, vrijdag en zaterdag van 11:00 tot 21:00 uur, op maandag is het gesloten.

Toegangsprijs: € 12.

Het museum voor moderne kunst

Het museum voor moderne kunst

Bezoekers kunnen de werken zien van uitmuntende surrealisten, kubisten, impressionisten, expressionisten en performancekunstenaars. Onder de 8.000 toegankelijke kunstwerken vind je die van Pablo Picasso, Kasimir Malevich en Annette Messager. Het museum is verdeeld in twee delen en tijdperken: in de ene vleugel zijn er werken die dateren uit 1960 en de andere daarna. Vooral veel kunstliefhebbers worden aangetrokken door de panoramafoto “La Fée Électricitee”, die de wereldgeschiedenis van de wetenschap weergeeft. En het beste is dat het helemaal gratis is.

Adres: 11 Avenue du President Wilson, metrostation Alma-Marceau.

Openingstijden: elke dag van 10:00 tot 18:00 uur.

Toegangsprijs: gratis.

» MEER ZIEN10 gratis te bezoeken musea in Parijs

Het Musée Rodin

Het Musée Rodin

Omringd door een luxueuze tuin is het voormalige huis van de beroemde kunstenaar en beeldhouwer Auguste Rodin. Bezoekers kunnen Rodins beroemdste werken bewonderen op het terrein van het paleis en in de tuinen, evenals schilderijen van Rembrandt en van Gogh uit de privécollectie van de grote beeldhouwer.

Adres: 79 Rue de Varenne, metrostation Varenne.

Openingstijden: het museum is geopend van 10:00 tot 17:45 uur, op woensdag van 10:00 tot 20:45 uur. Maandag is gesloten.

Toegangsprijs: 13 euro voor de hele site, 5 euro alleen voor de tuin (tegen volwassen tarief).

De Frangard Perfume Museum

De Frangard Perfume Museum

Het parfummuseum, dat een winkel is, werd in 1983 geopend. Hier is een grote selectie van  parfums van de luxeklasse, die tegen eigenlijk nog acceptabele prijzen kan worden gekocht, tentoongesteld. Bovendien zijn sommige exclusieve producten alleen hier beschikbaar. Als museum wordt de Frangard daarom genoemd, omdat bezoekers hier een korte excursie over de geschiedenis van de parfumerie worden aangeboden.

Adres: 3-5 Square de l’Opéra-Louis Jouvet, metrostation Auber.

Openingstijden: het museum is dagelijks geopend, van maandag tot zaterdag van 9:00 tot 18:00 uur en op zondag van 9:00 tot 17:00 uur.

Toegang: gratis.

Het Petit Palais

Het Petit Palais

De bouw van het kleine paleis werd speciaal gebouwd voor de Wereldtentoonstelling, die plaatsvond in 1900 in Parijs. Aan het einde van de tentoonstelling werd besloten om een museum voor schone kunsten in het paviljoen te openen. Het museum bevat een collectie van meer dan 40.000 kunstwerken. Tegelijkertijd worden er 3 tot 4 tentoonstellingen gehouden in het museum. In een aparte hal worden regelmatig ontmoetingen met beroemde mensen en lezingen over kunst en cultuur gehouden.

Adres: Avenue Winston Churchill, metrohalte Champs Élysées – Clémenceau.

Openingstijden: dagelijks van 10:00 tot 18:00 uur.

Toegang: voor een van de tijdelijke tentoonstellingen 10 euro, voor de permanente tentoonstelling, is de toegang gratis.

Het Hôtel de Cluny – Middeleeuws museum

Het Hôtel de Cluny

Dit 16e-eeuwse gebouw is gevestigd in een tuin en is gebouwd door de inwoners van de abdij Cluny als een stedelijke accommodatie. Naast het gebouw is een oud Romeins thermaal bad uit de 3e eeuw na Christus bewaard gebleven. In het paleis bevindt zich een uitgebreide verzameling van middeleeuwse voorwerpen: open haarden, sculpturen, boeken, hout en albasten altaren en bordspellen. De parel van de tentoonstelling is het enorme tapijt “De dame en de eenhoorn”, gemaakt in de 15e eeuw.

Adres: 6 Place Paul Painleyé, metrostation Cluny / La Sorbonne.

Openingstijden: Het museum is zes dagen per week geopend van 9:15 tot 17:45 uur, dinsdag is gesloten.

Toegangsprijs: 5-9 €.

» MEER ZIENHet Carnavalet museum in Parijs

Het Musée de l’Orangerie

Het Musée de l'Orangerie

De ongebruikelijke naam van het museum komt voort uit het feit dat het eigenlijk in een voormalige orangerie is gebouwd. De Orangerie is officieel een onderdeel van het Orsay-museum, dus u kunt twee musea bezoeken met één kaartje. Vooral werken van impressionisme en postimpressionisme worden hier tentoongesteld. De collectie bevat meesterwerken van Monet, Cézanne en Picasso.

Adres: Jardin Tuileries, metrostation Concorde.

Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur.

Toegangsprijs: 12.50 euro.

» MEER ZIENCentre Pompidou

Het Musée de l’Homme – Museum van etnologie en antropologie

Het Musée de l'Homme

Deze collectie is gewijd aan etnologie en antropologie. Hier kunnen bezoekers leren over de evolutie, de etnische diversiteit van de wereld en verschillende vormen van de samenleving.

Adres: 17 Place du Trocadéro et du 11 Novembre, metrostation Trocadéro.

Openingsuren: Elke dag van 10 tot 18 uur, op woensdag van 10 tot 21 uur, gesloten op dinsdag.

Toegangsprijs: 12 euro.

» MEER ZIENAls je alles gezien hebt: 20 dingen om te doen in Parijs

De Cité de l’architecture et du patrimoine – Erfgoed en architectuur museum

De Cité de l'architecture et du patrimoine

Het Museum van Architectuur en Erfgoed opende in 2007 en het gebouw zelf is super indrukwekkend. De totale oppervlakte van alle beurshallen bestaat uit meer dan 100.000 vierkante meter. De collectie bestaat uit enkele duizenden gipsen modellen van beroemde meesterwerken, maar ook foto’s en tekeningen van ongewone gebouwen en sculpturen worden er tentoongesteld. Wat je zelfs vanaf een hoogte van 40 meter niet kon overzien, kun je nu gemakkelijk bewonderen in dit museum.

Adres: 1 Place du Trocadéro et du 11 Novembre, metrostation Trocadéro.

Openingstijden: dagelijks van 11 tot 19 uur.

Toegangsprijs: 9 euro.

Het Musée des Arts et Métiers – Museum van beroepen en ambachten

Het Musée des Arts et Métiers

Het Museum van Beroepen en Ambachten wordt beschouwd als het belangrijkste en oudste technologie-museum ter wereld. De collectie toont exposities die de geschiedenis van de vooruitgang weerspiegelen op het gebied van mechanica, transport, constructie en andere technische gebieden. Het museum is gevestigd in een voormalige abdij, waardoor het een heel bijzondere charme heeft. In de muren van de voormalige kapel vliegen vliegtuigen en rijden auto’s. En in de andere hallen kun je de hele geschiedenis van elektriciteit, transport en vele andere disciplines ervaren.

Adres: Rue Réaumur, metrostation Réaumur-Sébastopol.

Openingstijden: het museum is zes dagen per week geopend van 10.00 tot 16.00 uur, op woensdag van 10.00 tot 21.30 uur, op maandag gesloten.

Toegangsprijs: 8 €.