De 33 hoogtepunten van Parijs

Parijs

Als je maar weinig tijd hebt om de Franse hoofdstad te bekijken, maar wel alles wilt zien. Lees dan dit artikel over de tien belangrijkste attracties van Parijs. Wij vertellen u alles, wat het is, hoe je er komt en wat het kost. Op deze manier kan je de Lichtstad in een zeer korte tijd bekijken.

Mocht je toch wat meer tijd te besteden hebben in Parijs. Lees dan ons artikel over alle andere bezienswaardigheden van Parijs.

De Eiffeltoren

Eiffeltoren

Bij een bezoek aan de lichtstad, hoort een bezoek aan de Eiffeltoren. Niet voor niets is dit de meest bezochte plaats van heel Frankrijk. Dit symbool van Parijs moét je gezien hebben. Heb je meer tijd, ga dan lekker lunchen in het park rondom de Eiffeltoren. Koop bij de supermarkt een baguette, kaas, wijn en paté en geniet van een typisch Franse lunch met het beste uitzicht van Parijs.

Metrostation: Bir-Hakeim (lijn 6), Trocadero (lijn 6 en lijn 9). 

RER-station: Champ de Mars - Tour Eiffel.

Notre Dame

Cathédrale Notre-Dame de Paris

De Cathédrale Notre-Dame de Paris, kortweg de Notre Dame is de beroemdste kerk van Parijs. Dat werd het mede dankzij ‘de klokkenluider van de Notre Dame’ het meesterwerk van Victor Hugo. Het maakt niet uit of je de film, de musical of het boek kent, of niet. Deze prachtige kerk is absoluut een bezoek waard.

Metrostation: Cité (lijn 4).

Louvre

Louvre

Op de derde plaats van deze ranglijst staat het op twee na populairste museum ter wereld het Louvre. Op de plek waar vroeger de Franse koningen woonden, staat nu een museum met een gigantische collectie aan kunstwerken. Je kunt je hier makkelijk een hele dag verbazen over kunstwerken vanaf de oudheid tot en met nu. Wil je het museum maar kort bezoeken, bekijk dan in ieder geval De Venus van Milo, de Mona Lisa en de Marianne (hét symbool van Frankrijk).

Heb je iets meer tijd, boek dan een rondleiding. De ervaren gidsen loodsen je dan langs de hoogtepunten van dit geweldige museum. 

De entree voor het Louvre bedraagt 17 Euro. Het museum is elke dag geopend van 9 uur tot 18 uur. Op woensdag en vrijdag is het zelfs geopend tot 22:00 uur. Elke dinsdag is het museum gesloten.

U kunt hier tickets voor het Louvre kopen

Champs-Élysées

Champs-Élysées

De volgende stop is de Avenue des Champs-Élysées, één van de langste en bekendste straten ter wereld. Hierover zijn talloze liederen gezongen. En bovendien is hier ieder jaar de finish van ‘Le Tour de France’. Op de Champs-Élysées vindt je vooral veel (relatief dure) winkels, restaurants en wat kantoren.

Metrostation:  Champ Elysees Clemenceau (lijn 1 en 13), Franklin Roosevelt (lijn 1 en 9), George V (lijn 1) of Etoile (lijn 1, 6 en 2). 

Arc de Triomphe

Arc de Triomphe

Aan het eind (of het begin) van de Champs-Élysées staat de Arc de Triomphe. De bouw van deze triomfboog werd gestart door Napoleon om zijn overwinning bij Austerlitz te vieren. Toen de poort 30 jaar later af was, was Napoleon al lang geen keizer van Frankrijk meer.

Onder de triomfboog bevind zich het ‘Graf van de onbekende soldaat’. Je kunt de Arc bovendien beklimmen. Hier bevind zich één van de beste uitzichten van Parijs! De entree bedraagt 13 Euro. Hier kan je online tickets kopen om zo te voorkomen dat je in de rij moet staan bij de kassa.

Metrostation: Charles de Gaulle - Etoile (lijn 1).

Versailles

Versailles

Zo’n twintig kilometer buiten Parijs staat het Kasteel van Versailles. Dit is één van de grootste kastelen ter wereld en wordt ieder jaar door zo’n vijf miljoen mensen bezocht. Het Chateau is één van de mooiste paleizen ter wereld en het beschikt over enorm grote en mooie tuinen. 

De beste periode om Versailles te bezoeken is tussen mei en september. In zomer worden er met enige regelmaat concerten en voorstellingen georganiseerd. De entree voor het Chateau de Versailles bedraagt 18 Euro. Reserveer nu online een ticket.

Musée d’Orsay

Musée d’Orsay

Het Musée d’Orsay heeft een grote collectie met voornamelijk impressionistische schilderijen. In dit populaire museum hangen onder meer schilderijen van Degas, Monet, Picasso en andere impressionisten. Het grootste deel van de collectie is afkomstig uit de negentiende eeuw. Naast schilderijen herbergt het museum beeldhouwwerken en toegepaste kunst.

Toegang tot het museum kost 16 Euro. Hou er rekening mee dat er altijd een wachtrij staat voor de kassa. Je kunt echter van te voren je entreeticket online kopen.

Musée d’Orsay is behalve op maandag elke dag geopend van 09:30 tot 18:00 uur. Op donderdagavond is het museum tot 21.30 uur open.

Metrostation: Solferino (12 lijn)

RER: Musée d'Orsay (RER C)

Montmartre

Montmartre

Bij Montmartre wonen al jaren veel beroemde schilders, schrijvers en acteurs. Onder meer Van Gogh en Picasso hebben in Montmartre gewoond. Tegenwoordig wonen er vooral kunstenaars die hun kunstwerken aan toeristen verkopen. Montmartre ligt op een heuvel en biedt toeristen een mooi uitzicht op de stad. Bovenop de Montmartre staat de Sacre Coeur, een geweldig mooie, sneeuwwitte kathedraal.

Metro: Blanche, Anvers, Abbesses (lijn 12).

Moulin Rouge

Moulin Rouge

Le Moulin Rouge, is het meest beroemde cabaret van Parijs.  De rode molen is bovendien één van de meest herkenbare monumenten van de stad. De veelzijdige shows vol glamour en champagne worden onder meer bezocht door Engelse prinsen en Arabische sjeiks. Een bezoek aan de Moulin Rouge is niet goedkoop. Afhankelijk van de voorstelling kost een bezoek al snel tussen de 95 en 200 Euro. (Bekijk de volledige lijst met voorstellingen).

Metrostation: Blanche (lijn 2).

Centre Georges Pompidou

Centre Georges Pompidou

Het gebouw van het Centre Georges Pompidou is binnenstebuiten ontworpen en gebouwd. Het bijzondere museum herbergt een collectie moderne kunst afkomstig uit de hele wereld. Naast de permanente tentoonstelling worden er workshops georganiseerd en is er een bibliotheek, een bioscoop en een café.

Het Centre Pompidou is elke dag geopend tussen 11 en 22 uur. Op donderdag zelfs tot 23 uur. De toegangsprijs bedraagt 15 Euro. Tickets kun je online bestellen via deze link.

Metro: Rambuteau (lijn 11), Hôtel de Ville (lijnen 1 en 11)

Openingstijden: 11-22 (donderdag tot en met 23)

Disneyland Parijs

Disneyland Parijs

Disneyland is één van de grootste en bekendste attractieparken ter wereld. Het park trekt elk jaar meer dan 15 miljoen bezoekers. Disneyland bestaat uit eigenlijk uit twee attractieparken waar je voor iedere doelgroep attracties, parades en voorstellingen kunt vinden.

Kaartjes zijn beschikbaar vanaf 50 Euro.

Bekijk ook de hotels in Disneyland.

RER: Marne-la-Vallée

Pont Alexandre III

Pont Alexandre III

Een andere bezienswaardigheid is de beroemde rivier de Seine en haar verschillende bruggen. De beste brug is Pont Alexandre III, gebouwd door Nicolaas II als monument voor zijn vader. Gustav Eiffel bouwde als reactie daarop de Trotski brug in Sint-Petersburg. 

Deze brug heeft een bijzonder uitzicht over Parijs, waardoor hij perfect is voor een romantische wandeling. Tickets vind je hier

Sacre-Coeur 

Sacre-Coeur 

De volgende op onze lijst is de beroemde Sacre-Coeur. Het is de grootste kathedraal van Frankrijk, en hij staat op het hoogste punt van Parijs. Je kunt heel Parijs zien vanaf het uitkijkplatform! Zelfs de paus heeft hier een dienst gehouden. 

Het dichtstbijzijnde metrostation is Anvers (lijn 2). 

Uitkijkplatform - 7 €.

Les Invalides 

Les Invalides

Les Invalides werd oorspronkelijk gebouwd als toevluchtsoord voor Franse veteranen. Ze vonden het waarschijnlijk prettig om op zo'n mooie plek te wonen en naast Napoleon begraven te liggen. In dit gebouw is het grootste oorlogshistorische museum van Frankrijk gevestigd, dus als je van krijgshistorie houdt, wil je Les Invalides zeker bezoeken. 

De dichtstbijzijnde metrostations zijn Saint-Francois Xavier (lijn 13) en Ecole Militaire (lijn 8). 

Entree voor het museum kost 14 euro. Je kunt hier kaartjes bestellen

Pere Lachaise 

Pere Lachaise 

Als er op een begraafplaats zoveel beroemde mensen begraven liggen, wordt het een museum. De geschiedenis van een stad bestaat uit de geschiedenissen van al haar verschillende mensen. Dit voel je echt in Pere Lachaise. 

Het dichtstbijzijnde metrostation is Pere Lachaise (lijnen 2 en 3). 

Grande Opera 

Grande Opera

Alles wat je hebt gehoord over het spook van de opera is waar, en het gebeurde hier! Daarnaast is het een van de beroemdste concertzalen ter wereld en een prachtig monument van architectuur, zowel van binnen als van buiten. Of je nu een liefhebber bent van mooie architectuur of van theater, je zult deze plek zeker een bezoekje willen brengen. 

Het dichtstbijzijnde metrostation is Opera (lijnen 3, 7 en 8). 

Als je gaat zonder een voorstelling te zien, kost het 17 euro. Je kunt een rondleiding boeken via deze link

Luxemburgse Tuinen 

Luxemburgse Tuinen 

Het Paleis van Luxemburg is 500 jaar oud. Het park eromheen is iets jonger, maar oud genoeg dat Denis Diderot en Guy de Maupassant er graag wandelden. De Luxemburgse tuinen zijn nog steeds geliefd bij Parijzenaars als een plek om uit te rusten en te ontspannen. 

De dichtstbijzijnde metrostations zijn Odeon (lijn 4 en 10) en Luxembourg (RER A en B). 

Hotel de Ville 

Hotel de Ville 

Het stadhuis van Parijs is gevestigd in dit prachtige gebouw dat aan de oevers van de Seine staat. Het nabijgelegen plein van Hotel de Ville wordt regelmatig gebruikt voor diverse stadsevenementen. Er is van alles gehouden, van e-sportkampioenschappen tot een ijsbaan voor kerstmis. 

Het dichtstbijzijnde metrostation is Hotel de Ville (lijn 1 en 11). 

Je kunt er niet naar binnen, maar het is gratis om er van buitenaf naar te kijken. 

Lafayette Gallerij 

Lafayette Gallerij 

Voor winkelliefhebbers begint Parijs met de Galleries Lafayette. Het is het beroemdste winkelcentrum van Frankrijk, dus het is een noodzakelijke bestemming voor iedereen die wil luxe winkelen. Maar zelfs als je niet van plan bent iets te kopen, is het een plek die een bezoek waard is. Het is net zo rijkelijk versierd als de Opera Garnier, en het dak heeft een uitstekend uitkijkplatform! 

Het dichtstbijzijnde metrostation is Chaussee d'Antin La Fayette (lijnen 7 en 9). 

Conciergerie 

Conciergerie

Dit is een monument van middeleeuwse architectuur, een paleis, en een gevangenis. De Conciergerie is niet zomaar een ongewoon gebouw in Parijs. Het is eigenlijk een heel complex van gebouwen genaamd het Palais de Justice. 

Het dichtstbijzijnde metrostation is Cite (lijn 4). 

Het kost 9,5 euro. 

Het Pantheon van Parijs 

Het Pantheon van Parijs 

Het prachtige Pantheon staat niet alleen op de lijst van architectonische toeristische attracties, maar behoort ook tot de beroemdste begraafplaatsen van Parijs. Terwijl Pere Lachaise de rustplaats is van meer beroemde mensen, liggen in het Pantheon nog enkele van de beroemdste mensen van Frankrijk. 

Het dichtstbijzijnde metrostation is Cardinal Lemoine (lijn 10) of Luxembourg (RER A en B). 

Het kost 11,50 euro. 

Sainte-Chapelle 

Sainte-Chapelle

Sainte-Chappelle is een middeleeuwse kapel uit de 13e eeuw. Rechts bevindt zich het kasteel van de Conciergerie, en het zou de mooiste gotische kerk ter wereld genoemd kunnen worden. Je begrijpt meteen waarom als je binnenstapt, vooral als het een zonnige dag is. De prachtige glas-in-loodramen schitteren in alle kleuren van de regenboog. 

Het dichtstbijzijnde metrostation is Cite (lijn 4). 

Entree kost 11,50 euro.

Je vindt het ticket via deze link

Bois de Boulogne 

Bois de Boulogne 

Dit bos is veel meer een prachtig park, maar een deel van het oude eikenbos is gebleven.  Er zijn ook veel verbazingwekkende dingen aan toegevoegd, waardoor het een geweldige plek is voor buitenactiviteiten. Er zijn meren en rivieren voor boottochten, paden om te paard of op de fiets te gaan, en een paleis en het Bagatelle-park, met een collectie rozen die niet te overtreffen is. 

In het Bois de Boulogne bevindt zich een deel van de botanische tuinen van Parijs, de Jardin des Serres d'Auteuil. Auguste Rodin werkte zelf aan deze botanische tuinen, en je vindt er een fantastische verzameling tropische planten. 

De dichtstbijzijnde metrostations zijn Porte d'Auteuil en Porte Maillot. 

Rodin Museum 

Rodin Museum 

Het Rodin Museum is bijzonder omdat het ook het huis is van de grote beeldhouwer, en de tuin is ook rijkelijk versierd met zijn werken. Rodin was ook een hartstochtelijk kunstverzamelaar, en je ziet er schilderijen van Van Gogh, Monet en Renoir. Rodins tweede huis ligt in de buurt van Parijs, in Meudon. 

De dichtstbijzijnde stations zijn Varenne (lijn 13), Invalides (lijn 13 en 8) en de RER C Invalides. 

Entree kost 14 euro voor alles, of 5 euro voor alleen de tuin. 

Hier kun je tickets vinden.

Montparnasse — boulevard en toren 

Montparnasse — boulevard en toren 

Je kunt deze buurt het jonge Montmartre noemen. Tijdens de "crazy 20's" openden vele cafés en cabarets hun deuren, en de creatieve elite begon zich er te verzamelen. Veel van deze mensen werden wereldberoemd. Picasso frequenteerde deze buurt, samen met Dali. Hemmingway woonde en schreef hier, en Marc Chagall werkte hier ook. 

In de jaren 70 werd hier de eerste (en laatste) wolkenkrabber van Parijs gebouwd, de Montparnasse toren. Vanaf de grond ziet hij er goed uit, maar het uitzicht vanaf de toren is onvergelijkbaar. 

Het dichtstbijzijnde metrostation is Montparnasse Bienvenue. 

La Defense, de moderne wijk

La Defense

Na de Montparnasse toren werden alle hoogbouwflats beperkt tot een speciale buitenwijk, verder van het centrum van de stad. Nu is La Defense de modernste wijk van Parijs. Je kunt hier genieten van de glimmende wolkenkrabbers en moderne beeldhouwwerken. Er zijn zoveel beeldhouwwerken in La Defense dat het gebied zelfs een "openluchtmuseum voor moderne kunst" is genoemd. 

Het dichtstbijzijnde station is La Defense (metrolijn 1 en RER A). 

Grand Palais en Petit Palais 

Petit Palais 

Er zijn zoveel paleizen in Parijs dat deze twee zelfs nooit bewoond zijn geweest! Dat is natuurlijk een grapje: zowel het Petit als het Grand Palais zijn gebouwd als expositieruimtes. Het Petit Palais heeft een museum voor schone kunsten en het Grand Palais heeft altijd grootschalige tentoonstellingen en herbergt ook het Palais de la Decouverte, een wetenschapsmuseum voor zowel kinderen als nieuwsgierige volwassenen. 

Het maakt niet uit wanneer je Parijs bezoekt, deze twee paleizen hebben altijd interessante nieuwe tijdelijke tentoonstellingen voor je om te ontdekken. 

Het dichtstbijzijnde station is Champs-Elysees-Clemenceau. 

De toegangsprijs begint bij 10 euro, afhankelijk van de tentoonstelling. 

Vincennes 

Vincennes

Het bos van Vincennes is de tweede long van Parijs, samen met het Bois de Boulogne. Je kunt er uitrusten in de schaduw onder de bomen, wandelen door het park, of een boottochtje maken. Maar de belangrijkste attractie van het bos is een echt middeleeuws kasteel! Je kunt nog steeds een oud Frans kasteel ervaren, zelfs als je geen tijd hebt om naar Loire te gaan, hoewel er natuurlijk niets mee te vergelijken is. 

Het dichtstbijzijnde station is Chateau de Vincennes. 

De toegang tot het bos is gratis, en de toegang tot het kasteel kost 9,50 euro. Je kunt hier een kaartje voor het kasteel van Vincennes krijgen. 

De catacomben van Parijs 

De catacomben van Parijs 

Er zijn mensen die al meer dan tweeduizend jaar in Parijs wonen. De catacomben van Parijs zijn een enorme ondergrondse begraafplaats. Het is zeker niet voor de preutsheid, maar als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de stad, is het zeker de moeite waard om te bezoeken. De beste manier om ze te ervaren is met een audiogids. Je komt dan veel te weten over de verhalen van de mensen die er begraven liggen en over de geschiedenis van de catacomben zelf. 

Het dichtstbijzijnde station is Denfert-Rochereau. 

De toegang kost 30,51 euro. Ook al lijkt het misschien griezelig, het is een populaire bestemming, en tickets zijn meestal een maand van tevoren uitverkocht. Koop je tickets op tijd via deze link om te voorkomen dat je in de rij moet staan. 

Marais 

Marais

De wijk Marais omvat het stadhuis van Parijs en de pleinen van de Republiek en de Bastille. Het lijkt in niets op het moeras waar het op gebouwd is. De barokke kerk Saint-Paul Saint-Louis, het museum van Picasso, en de gezellige Joodse wijk met falafel en de sabbat liggen in deze wijk, en over het algemeen is het een bezoek waard om het allemaal zelf te zien! 

De dichtstbijzijnde stations zijn Hotel de Ville en Chemin Vert. 

La Villette 

La Villette

La Villette is een ander park, maar het is vooral bekend om het wetenschapsmuseum daar. Het Cité des Sciences et de l'Industrie in La Villette is een verbazingwekkend interactief museum en de tentoonstellingen zijn verspreid voor kinderen van verschillende leeftijden. Zelfs volwassenen zullen hier met plezier een hele dag doorbrengen. 

In dit park bevinden zich ook het Parijse Filharmonisch Orkest en het Muziekmuseum, waar je de muziekinstrumenten van beroemde Franse componisten kunt zien en horen hoe ze klinken.

De dichtstbijzijnde stations zijn Porte de la Villette, en Porte de Pantin voor het muziekmuseum. 

Entree voor het park is gratis, 12 euro voor de wetenschapsstad en 8 euro voor het muziekmuseum. 

Sorbonne en het Quartier Latin 

Quartier Latin

Het is gemakkelijker om toegelaten te worden tot de Sorbonne universiteit dan om er als toerist binnen te komen. Maar het Quartier Latin rond de Parijse universiteit is best een gezellige buurt en uiterst vrijdenkend. 

Het dichtstbijzijnde station is Saint-Michel Notre-Dame. 

 

Geniet van uw bezoek aan Parijs!

Add new comment

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a type title class href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <img title alt height width src class> <span class>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.