Wat te zien in Parijs tijdens de restauratie van de Notre-Dame

, ,

De kathedraal Notre Dame de Paris is een beroemd monument van gotische architectuur, een locatie die voorkomt in een beroemd boek en een musical, en gewoon een prachtige plek. Het werd op 15 april 2019 ernstig beschadigd bij een brand. Gelukkig is het verlies aan kunstvoorwerpen niet zo groot als we allemaal vreesden! Niettemin was de schade ernstig genoeg dat de kathedraal de komende jaren gesloten zal zijn voor wederopbouwwerkzaamheden.

Dus als de Notre Dame belangrijk voor je is, wat moet je dan zien in Parijs tijdens de restauratie? Het maakt niet uit waarom je geïnteresseerd bent, wij hebben zes locaties die veel vergelijkbare mogelijkheden kunnen bieden.

» Meer zienDe 33 hoogtepunten van Parijs

Bekijk de gebrandschilderde ramen van Saint-Chapelle

Als je geïnteresseerd bent in glas-in-lood, bezoek dan Saint-Chapelle. Koning Lodewijk de Heilige bouwde deze kapel om de grote christelijke relikwieën te bewaren: de Doornenkroon en de Nagel van de Kruisiging. Lodewijk gaf praktisch zijn koninkrijk voor de relikwieën, en hij beknibbelde ook niet op de kapel om ze te bewaren. De gebrandschilderde ramen van Saint-Chapelle worden beschouwd als de mooiste van Parijs.

Saint-Chapelle ligt op een steenworp afstand van de Notre Dame. Het is beter om van tevoren kaartjes te kopen, en voorbereid te zijn op rijen en veiligheidscontroles. De kapel bevindt zich op het grondgebied van het huidige Paleis van Justitie.

» MEER ZIENSainte Chapelle in Parijs

Bezoek de kleine Notre Dame

kleine Notre Dame

Als je van gotische architectuur houdt, bezoek dan Saint-Merry of “kleine Notre Dame”. Deze kerk is gebouwd in de flamboyante gotiek, en de architecten hebben de kathedraal Notre Dame de Paris als model gebruikt. Saint-Merry heeft precies hetzelfde bouwplan als Notre-Dame. Saint-Merry ligt op 15-20 minuten te voet van het eiland Cité, zodat de kanunniken van de “grote” kathedraal ook Saint-Merry bedienden. Hieruit is de bijnaam “kleine Notre Dame” ontstaan.

» MEER ZIENWAT IS ER TE ZIEN IN PARIJS IN 1 DAG?

Saint-Merry ligt in het hart van de wijk Châtelet, op 5 minuten lopen van het Centre Pompidou, aan de rue Saint-Martin en de la Verrerie. De achterkant van Saint-Merry kijkt uit op de Stravinsky-fontein.

Bezoek andere koninklijke plaatsen

Abbey of St. Denis

De koningen van Frankrijk waren niet gebonden aan de Notre Dame. De koninklijke kapel was eigenlijk Saint-Chapelle, de kroning vond plaats in de kathedraal van Reims, en de koningen van Frankrijk werden begraven in de abdij van St. Denis. Volgens de legende werd de abdij gebouwd op de plaats van de graftombe van de heilige Dionysius van Parijs, een van de beschermheiligen van de stad. Een deel van de relikwieën van de heilige was zelfs verborgen in de haanvaan die de torenspits van de kathedraal Notre Dame de Paris bekroont.

In de abdij van Saint-Denis kun je de gebeeldhouwde graftombes van de Franse koningen bekijken, de graftombe van Saint-Denis bezichtigen en de prachtige glas-in-loodramen bewonderen. De kerk ligt in de noordelijke voorstad van Parijs, dus de gemakkelijkste manier om er te komen is door de 13e metrolijn te nemen naar het station Basilique St Denis.

» MEER ZIENBasiliek van Saint-Denis, de graftombe van de Franse koningen

Cathédrale Notre-Dame de Reims

Notre Dame de Reims is iets jonger dan de Parijse Notre Dame, maar de gotische architectuur is er bijzonder helder. Je kunt er gemakkelijk komen: de trein naar Reims doet er minder dan een uur over. Je kunt ook een excursie van een dag boeken om de bezienswaardigheden van Reims te bekijken. Naast de prachtige kathedraal zijn er veel beroemde champagnehuizen. Bekijk het aanbod op deze link.

Inspiratie opdoen in het Pantheon

Pantheon

Wij nodigen je uit voor een bezoek aan het Pantheon, de graftombe van de groten van Frankrijk. Samen met de kathedraal Notre Dame de Paris is het Pantheon verbonden met de relikwieën van de heilige Genevieve, de beschermheilige van Parijs. Volgens de legende zou een deel van deze relikwieën, evenals een deel van de relikwieën van de heilige Denis en een deel van de doornenkroon, in een haanvaan op de spits van de Notre Dame zijn geplaatst. Na de brand werd de figuur van de haan teruggevonden in het wrak van de torenspits, maar de relikwieën zijn verdwenen.

Maar wacht: het Pantheon en St. Genevieve? Waar is het verband? Het gebouw van het moderne Pantheon was oorspronkelijk bedoeld als de nieuwe kerk van de Heilige Genevieve. De Parijzenaars waren erg gesteld op hun beschermheilige en begonnen in de 18e eeuw met de bouw van een nieuwe, grandioze tempel ter ere van haar. Zoals altijd nam de bouw veel tijd in beslag. Toen de Franse Revolutie begon, was het gebouw klaar, maar nog niet ingewijd. De revolutionairen besloten het Pantheon van de Grote Mannen of de Tempel van de Republiek te noemen.

U vindt het Pantheon in het 5e arrondissement van Parijs, in het Quartier Latin. Naast het feit dat het gewoon een prachtig monumentaal gebouw is, bewaart het de overblijfselen van grote wetenschappers, schrijvers, politici.

» MEER ZIENhttp://parijs10.nl/pantheon-van-parijs/

Bidden bij Sacré-Coeur

Sacré-Coeur

De kathedraal Notre Dame de Paris is een van de meest vereerde katholieke kerken in Frankrijk. Er werden dagelijkse diensten gehouden, evenals Kerst- en Paasmissen, en de Doornenkroon werd er bewaard. Maar er is nog een andere zeer vereerde kerk in Parijs: de Basiliek van het Heilig Hart of Sacré-Coeur. Met toestemming van de aartsbisschop van Parijs begon de Sacré-Coeur in de nacht van de brand in de Notre Dame de klokken te luiden en de parochianen op te roepen voor de dienst.

» MEER ZIENDE 10 HOOGTEPUNTEN VAN MONTMARTRE

Vanuit een meer seculier perspectief is Sacré-Coeur na de Notre Dame de meest bezochte kerk in Parijs. Bovendien biedt het observatiedek van de Sacré-Coeur een prachtig uitzicht over Parijs.

Bezoek de kathedraal Notre Dame de Paris

De Notre Dame van Parijs zal tijdens de restauratiewerkzaamheden open zijn voor het publiek! Er worden al diensten gehouden, maar tot nu toe zonder deelname van parochianen. Men heeft beloofd een tijdelijk gebouw van hout op te richten op het plein voor de Notre Dame. Het zal tijdens de wederopbouw dienen als symbool van de kathedraal, dat toeristen en pelgrims zullen kunnen bezoeken. Volgens de rector van de Notre Dame zullen in deze tijdelijke kerk diensten worden gehouden en zullen er biechtstoelen zijn voor pelgrims, en zal er ook een souvenirwinkel zijn voor toeristen. Terwijl we nog steeds wachten op deze constructie, kun je de voortgang volgen op de Instagram van de kathedraal (@notredamedeparis).

Laten we ons niet laten ontmoedigen! Dit is niet de eerste keer dat de Notre Dame de Paris een brand had, en de ingestorte torenspits was relatief nieuw, opgericht in de 19e eeuw. De kathedraal zal op zijn best worden gerestaureerd. In de tussentijd kunnen we allemaal genieten van de andere mooie kerken van Parijs.

» Meer zienWat is er te zien in Parijs in 1 dag?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.