Welke kaartjes voor de Parijs Metro kun je het beste kopen?

, ,

Je vraagt vaak naar metrotickets in Parijs. We beantwoorden alle populaire vragen in één artikel. Welke moet je kopen? Hoe lang is het ticket geldig? Hoe zit het met zones? Hoe zit het met overstappen op een tram? Hoe zit het met een busticket? We zoeken het uit!

Om te beginnen zijn Parijs en de buitenwijken verdeeld in 5 transportzones, met verschillende tarieven. Je kunt er meer over lezen in ons artikel «5 zones van de Parijse Metro». Parijs zelf ligt in de eerste en tweede zone, terwijl bijvoorbeeld het vliegveld Charles de Gaulle en Disneyland in de vijfde ligt.

Eén ticket voor alle vervoersmiddelen

Je kan in een bus betalen aan een chauffeur. De prijs kost € 2,50. Daarom is het beter om een universeel t+ ticket te kopen in de automaten.

In de Parijse zones 1 en 2 geldt het t+ kaartje voor alle vervoer: metro, bus, tram en RER. Een kaartje kost € 2,10 en is voor een enkele reis, maar een reis kan gepaard gaan met overstappen (metro naar rer of omgekeerd, bus naar tram of omgekeerd). Je kan overstappen in een tijdsbestek van 2 uur.

In zones 3, 4 en 5 moet je een speciaal ticket kopen. Als je bijvoorbeeld op de luchthaven Charles de Gaulle aankomt, moet je voor reizen met het openbaar vervoer een ticket voor de RER kopen. Dan kan je, zodra je de hoofdstad binnen bent, overstappen op de metro en je door de hele stad verplaatsen.

Een alternatieve manier van reizen is een taxi nemen of een auto huren, die je met comfort en razendsnel op het gewenste adres brengt, zonder te moeten wachten op het openbaar vervoer. Je kan hier een auto huren.

Vervoerskaart Navigo Easy

Bus

Als je meer dan 10 keer van het openbaar vervoer gebruik gaat maken, aarzel dan niet om bij de eerste de beste gelegenheid een Navigo Easy kaart te kopen bij het loket. Het is niet alleen handiger in gebruik dan een klein papieren kaartje, maar het is ook goedkoper – de kaart kost € 2 en het herladen voor 10 ritten is € 16,90.

Je kan de kaart ook opladen met tickets voor kinderen (van 4 tot 10 jaar, 10 tickets voor € 8,45), een dagpas (Navigo Jour) en een weekend jongerenpas (Navigo Jeune). Over deze passen schreven we in dit artikel:

» MEER ZIENNavigo Pass

Reiskaarten van Parijs

Metro

De toeristische reiskaart Paris Visite kan worden gekocht voor een duur van 1, 2, 3 of 5 dagen. Deze kaartjes kunnen ook voor verschillende zones aangeschaft worden. De Paris Visite kaart bevat ook kortingen voor entreegelden van verschillende bezienswaardigheden. Reken uit wat het kost en kijk of ook jij op je reis naar Parijs kunt besparen. Ten slotte kun je met de Paris Visite card (1-5 zones) naar de vliegvelden van Charles de Gaulle of Orly reizen. In alle andere gevallen heb je daar een apart kaartje voor nodig omdat er voor deze rit een apart tarief geldt.

Het Mobilis kaartje (Navigo Jour) kan nuttig zijn. Het kaartje is een dag zonder restricties geldig. Een kaartje voor zone 1 en 2 kost € 8.50, voor zone 1-3 — € 11,30, voor zones 1-4 — € 14 en voor zones 1-5 — € 20,10.

Ten slotte is er een reiskaart «voor Parijzenaren» Navigo. Aan de ene kant zijn ze een stuk goedkoper dan de Paris Visite cards. Aan de andere kant zal niet elke toerist wat aan Navigo hebben, omdat deze alleen geldig tijdens een bepaalde periode van de week of maand (van de 1ste van de maand of van maandag tot zondag). Toeristen moeten de kaart aanschaffen – deze kost € 5 – naar de kosten voor de travel card.

Prijzen voor travel card Navigo variëren gedurende het jaar. Vanaf 2023 begint de prijs bij € 30 (weektarief, alle zones inbegrepen). De kosten van een travel card voor een maand is € 84,10. Voordat je op reis gaat kun je de kosten van het openbaar vervoer in Parijs checken via hun site.

Hoeveel kost een kaartje voor het openbaar vervoer in Parijs?

Metro

Een normaal kaartje kost € 2,10 en de Navigo Easy met 10 ritten – € 18,90.

Een kaartje van Parijs naar Disneyland met de RER kost ongeveer € 5, een kaartje naar Versailles ongeveer € 4,05.

Vliegveld Orly ligt in de 3e zone en een kaartje voor RER + OrlyVal kost meer dan € 13,10. Lees er meer over in ons artikel «kom van Vliegveld Orly naar Parijs te reizen».

Een kaartje van Parijs naar vliegveld Charles de Gaulle kost ongeveer € 11,45. Merk op dat vliegveld Charles de Gaulle in de 5e zone ligt.

» Meer zienHoe kom je van Parijs Charles de Gaulle luchthaven naar Parijs

Probeer ook accommodatie in het centrum van Parijs te vinden dat zich op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden bevindt, waardoor je bespaart op openbaar vervoer. Je kunt kennismaken met een aantal hotels in het centrum van de hoofdstad van Frankrijk door op deze link te klikken.

Ten slotte. De kosten voor openbaar vervoer in Parijs kunnen variëren. Voordat je op reis gaat adviseren we je om de RATP-website te checken.

Goede reis!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.