» Frankrijk » Île-de-France » Parijs » Les Invalides en de graftombe van Napoleon

Het Huis of Paleis van Les Invalides is één van de ambitieuze projecten van koning Lodewijk XIV. Het complex, gebouwd aan de rand van de 17e–18e eeuw, was bedoeld als schuilplaats en ziekenhuis voor oude en verminkte soldaten. Maar de invaliden konden niet voorkomen dat het artilleriedepot in de plaatselijke kelders werd ingenomen toen de revolutie naar Parijs kwam.

In zijn hoogtijdagen huisvestte Les Invalides ongeveer 4.000 bewoners. In de loop van de 19de eeuw nam het aantal bewoners af en kreeg het complex historische en museale betekenis. Tegenwoordig heeft Les Invalides een welverdiende populariteit onder toeristen en is het één van de symbolen van Parijs. Hoewel er nog steeds enkele tientallen veteranen van het Franse leger wonen.

U kunt vooraf een rondleiding door Les Invalides boeken via deze link.

Hoe kom je bij Les Invalides?

129 Rue de Grenelle, 75007 Parijs, Frankrijk

Officiële website: musee-armee.fr

Metro / RER:

  • Stations Latour-Maubourg, Invalides, lijn 8
  • Varenne, Saint François-Xavier, lijn 13
  • Invalides, RER C

Les Invalides maakt een bijzondere indruk als je er vanaf het Grand Palais langs de Pont Alexandre III naartoe loopt.

Hoeveel kost een toegangskaartje voor Les Invalides?

Het toegangskaartje kost € 14 

Studenten en kinderen tot 18 jaar mogen gratis naar binnen.

Met één toegangskaartje kan je alle musea, open zalen, de kapel en de graftombe van Napoleon bezoeken. Er worden audiogidsen verstrekt in Les Invalides.

De meest accurate manier om de Franse militairen te onderscheiden aan de hand van hun uniformen is door met een gids rond te lopen in Les Invalides. Je kan een rondleiding met een professionele gids reserveren via deze link.

Openingsuren:

Van maandag tot zondag van 10.00 tot 17.00 uur in de winter en tot 18.00 uur in de zomer.

De kapel waar de graftombe van Napoleon staat is open tot 19.00 uur.

Wat valt er te zien in Les Invalides

Architectuur

Een uitstekend monument van classicistische architectuur. Les Invalides in Parijs onderscheidt zich door grandeur en bijzondere harmonie. De esplanade begint bij de dijk van de Seine, waardoor een prachtig uitzicht ontstaat op de gevel van het complex, versierd met vakkundig uitgevoerde bas-reliëfs.

Reeds vanaf hier kun je de St. Louis Kathedraal zien die de gebouwen domineert, de diameter van zijn koepel is 27 m, en de totale hoogte is 107 m. Er zijn weinig mensen die weten dat deze koepel precies diende als prototype voor de bouw van het Amerikaanse Capitool. Nog niet zo lang geleden werd de kathedraal gerestaureerd en nu verwelkomt hij bezoekers in al zijn pracht en praal.

» MEER ZIENBasiliek van Saint-Denis, de graftombe van de Franse koningen

De grafttombe van Napoleon

Les Invalides in Parijs dient als begraafplaats voor veel bekende Fransen, die vooral op militair gebied beroemd werden. Napoleon Bonaparte kan zonder enige twijfel de grootste van hen genoemd worden. De bevelhebber en politicus die het gezicht van de wereld veranderde werd hier plechtig herbegraven in 1840, toen de Britten eindelijk toestemming gaven om zijn stoffelijke resten van het eiland St. Helena te verwijderen. Sindsdien is het graf van Napoleon I op Les Invalides gebleven, en iedereen kan het bezoeken.

» MEER ZIENDe 33+ hoogtepunten van Parijs

De sarcofaag van Napoleon is een prachtig kunstwerk. Maar er was een grappig moment in het proces van de totstandkoming ervan. De architect koos Karelische porfier voor de constructie van de grafsteen. Frankrijk moest materiaal kopen in Rusland. En in 1846 zei Nicolaas I dat Rusland altijd een stuk steen voor Napoleon zou hebben en stuurde gratis een blok van 200 ton naar Parijs.

» MEER ZIENPère-Lachaise begraafplaats: beroemde graven, legendes en plattegrond

Musea

Les Invalides herbergt verschillende belangrijke musea:

  • Het Museum van Plannen en Reliëfs bevat een uitgebreide collectie modellen van steden en forten op grote schaal en in detail.
  • Het Legermuseum is, zoals de naam al zegt, gewijd aan de militaire zaken van Frankrijk. De verzamelde stukken bestrijken een grote periode van de oudheid tot de twee wereldoorlogen. Het museum herbergt een van de rijkste collecties wapens en harnassen ter wereld.
  • Het Museum van de Orde van de Bevrijding is gewijd aan de activiteiten van het Franse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.
  • In de tentoonstellingsruimten van het complex worden ook tijdelijke tentoonstellingen en concerten gehouden.

Geniet van aangename wandelingen rond het Huis van Les Invalides!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.