De belangrijkste bezienswaardigheden in Saint-Germain-des-Prés

, ,

Een wandeling door de wijk Saint-Germain-des-Prés is een must bij een bezoek aan Parijs. Een wandeling door deze week dompelt je onder in middeleeuws Parijs. De wijk die gebouwd is rondom de abdij van Saint-Germain-des-Prés doet erg middeleeuws aan en brengt je terug naar de tijd van ‘de drie musketiers’, het beroemde meesterwerk van Alexandre Dumas. Hier vind je onder meer het huis van de beroemde d’Artagnan, één van de hoofdrolspelers uit de roman.

Saint-Germain-des-Prés is één van de oudste wijken van Parijs. Tegelijkertijd is het een elegant en rustig deel van de Lichtstad. De wijk ligt in het zesde district, het noordelijke deel van Parijs. De wijk beschikt over tal van bezienswaardigheden en boetieks. De wijk is zowel leuk voor wandelaars die van rustige stadswandelingen houden, als voor liefhebbers van het nachtleven. De vele jazzmuzikanten die her en der hun kunsten vertonen geven de wijk een bijzonder charmante uitstraling.

Saint-Germain-des-Prés is goed bereikbaar met de metro. Neem lijn 1 of lijn 10 en stap uit bij het station: “Saint Germain des Prés”.
Er worden veel thematische rondleidingen door de wijk aangeboden. Van historische tot gastronomische.

Je kan ook prima verblijven in deze wijk. Het is een typisch Parijse wijk. Het is er paradoxaal tegelijkertijd rustig en veilig als vol met attracties, bezienswaardigheden en monumenten. Voor de mooist hotels in Saint-Germain-des-Prés bekijk de volgende link.

Boek een hotel in Saint Germain des Pres

De kerk van Saint-Germain-des-Prés

De kerk van Saint-Germain-des-Prés

De kerk Saint-Germain-des-Prés is de oudste kerk van Parijs. De huidige kerk is gebouwd op de plek waar koning Childebert, de zoon van de bekende Franse koning Clovis een kerk liet bouwen. Deze kerk werd reeds in 588 gebouwd. De kerk werd ingewijd door de toenmalige paus Germanus en heeft daar zijn naam aan te danken. De naam van de wijk is logischerwijs weer afgeleid van de naam van het klooster.
De in de 11e eeuw gebouwde klokkentoren is al van verre te zien. En de abdijkerk is een van de weinige gebouwen van Romaanse bouwkunst in Parijs. In de kerk zijn door de jaren heen verschillende Franse vorsten begraven.

Entree: gratis

Adres: 3 Place Saint-Germain des Prés

Metrostation: Saint-Germain-des-Prés

De kerk Saint-Sulpice

De belangrijkste bezienswaardigheden in Saint-Germain-des-Prés

De kerk Saint-Sulpice is een andere opmerkelijke kerk in de wijk Saint-Germain-des-Prés. De bouw van deze kerk duurde bijna 130 jaar. Dit kwam vooral door een aanhoudend gebrek aan geld. Er is tijdens de bouw zelfs sprake van geweest dat de kerk nooit afgebouwd zou worden. De kerk van Saint-Sulpice is groter dan de Notre Dame. Ze heeft waarschijnlijk het grootste orgel van Frankrijk.

De eerste steen werd in de 17e eeuw gelegd door Koningin Anne van Oostenrijk. De kerk is gebouwd in de sobere Jezuïeten stijl en word door Parijzenaren gezien als de lelijkste kerk van de stad.  Je vindt de kerk van Saint-Sulpice tussen de Jardin du Luxembourg en de Boulevard Saint Germain.

Deze kerk is één van de belangrijke locaties van de ‘Da Vinci Code’, de bestseller van Dan Brown. Het feit dat tot 1884 de nulmeridiaan (denkbeeldig) dwars door de kerk liep was de aanleiding om de kerk een belangrijke scene te laten spelen in het leuke boek.

Entree: gratis

Adres: 2 Rue Palatine

Metrostation: Saint-Sulpice

Jardin du Luxembourg

Jardin du Luxembourg

De tuinen van Luxembourg is een mooi aangelegd park, midden in Parijs. Het park is aangelegd staat vol met standbeelden en in het midden van het 25 hectare grote park bevind zich een enorme achthoekige vijver. Wandel door de tuinen van Luxembourg en geniet van de rust, de sculpturen, fonteinen en prachtig aangelegde tuin. In het park kom je veel studenten tegen die studeren rondom de vijver. En in het weekend komen er veel Parijse gezinnen.

RER-station: Luxembourg

» MEER ZIENDE BESTE PARKEN VAN PARIJS

Het huis van d’Artagnan

De belangrijkste bezienswaardigheden in Saint-Germain-des-Prés

Charles de Batz de Castelmore, graaf van Artagnan leefde tussen 1611 en 1672 en was één van de eerste musketiers in het Franse leger. Deze graaf werd echter vooral bekend als d’Artagnan, één van de drie musketiers uit de bekende roman van Alexandre Dumas. Het geboortehuis van d’Artagnan bevind zich midden in Saint-Germain-des-Prés. Het is herkenbaar aan een plaquette op straat. De omgeving van het huis doet terugdenken aan de sfeer van de roman. Je vindt er vooral pittoreske straatjes en steegjes.

Adres: 1 Rue du Bac

RER-station: Musée d’Orsay

» MEER ZIEN3 dagen in Parijs: 5 reisroutes

Waar kan je lekker eten in Saint-Germain-des-Prés?

De belangrijkste bezienswaardigheden in Saint-Germain-des-Prés

Langs de oevers van de Seine stikt het van de antiekwinkels, boekhandels, art galeries, boetiekjes en cafés. Deze wijk is echt een zege voor fijnproevers. Je vind er meer dan 60 verschillende eetgelegenheden. Van eenvoudige bistro’s  tot luxe restaurants. Hier kan je het beste van Franse keuken proeven en beleven. Van muffins en saucisses (worst) tot fijne paté en andere Franse delicatessen.

En lunch in een bistro kost ongeveer 30 euro. Voor een lunch in een luxe restaurant moet je rekening houden met ca. 50-100 euro. Polidor, één van de bekendste Franse restaurants van Parijs heeft gerechten op de kaart staan vanaf 12 euro. De meest bekende restaurants zijn:

  • Les Deux Magots (6 Place Saint-Germain des Prés),
  • Café de Flore (172 Boulevard Saint-Germain),
  • Le Procope (13 Rue de l’Ancienne Comédie).

» MEER ZIENDE 10 BESTE VEGETARISCHE RESTAURANTS IN PARIJS

De musea van Saint-Germain-des-Prés

Musée d'Orsay

Als je van kunst en cultuur houdt, dan zit je goed in de wijk Saint-Germain-des-Prés. Het gebied is gastheer van een aantal zeer interessante musea zoals Musée Maillol (59-61 Rue de Grenelle) en Musée National Eugène Delacroix  (6 Rue de Furstenberg). Het beroemde Musée d’Orsay ligt ook niet ver.  Dit museum heeft een collectie met meesterwerken van kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw. Dit de ‘place to go’ voor liefhebbers van impressionistische meesterwerken. Het is gelegen in een voormalig treinstation. Hier kan je genieten van schilderijen van onder meer Monet, Degas, Van Gogh, Picasso, Bonnard en Corot.

Adres: 62, rue de Lille

Metrostation: Solferino. RER-station: Musée d’Orsay

Het Musée d’Orsay is elke dag, behalve op maandag, geopend van 09:30 uur tot 18:00 uur. De entree bedraagt 17 euro (koop hier uw ticket). Elke eerste zondag van de maand is het museum gratis toegankelijk.

» MEER ZIENDE MOOISTE MUSEA IN PARIJS

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.