Velib’. Hoe huur je een fiets in Parijs. Een stap voor stap handleiding met foto’s

, ,

Velib’ – De fietsenverhuur van de Franse hoofdstad. In Parijs zijn er meer dan duizend fietsenstallingen. Je kunt overal een fiets huren. In dit artikel laten we je aan de hand van foto’s zien hoe.

Prijzen voor fietsverhuur in Parijs

Velib heeft het meest flexibele tariefsysteem. Als je een Navigo-pas of een Velib Metropole-kaart hebt, kun je een zeer voordelige maand- of zelfs jaarkaart krijgen voor slechts 40 €. Maar voor toeristen is het gemakkelijker en handiger om de eendags- of weekkaart te gebruiken met alleen een bankpas.

Je kunt je fiets in elk deel van de stad stallen, ongeacht waar je hem geleend heeft. Op die manier kun je elk half uur een nieuwe fiets ophalen en hoef je geen extra geld te betalen. Dit is het basisprincipe van het systeem. Per pas kan je maximaal 5 fietsen tegelijk meenemen. Voor familie en vrienden.

Om een fiets te krijgen heb je een bankkaart nodig. Er moet minstens 300 € op staan als waarborg. Het geld wordt niet van je afgenomen, maar alleen gereserveerd voor de duur van de rit. Zodra je de fiets terugbrengt naar de stalling, wordt de reservering onmiddellijk geannuleerd.

Als je een fietstocht wilt combineren met een rondleiding door de stad, is een fietstocht door Parijs ideaal.

Eén rit – Ticket-V

45 minuten fietsen kost € 3, elektrisch of klassiek. Elke extra 30 minuten kost € 1 op een klassieke, € 2 op een elektrische. Als je je fiets geparkeerd hebt, kan je geen nieuwe krijgen zonder voor een andere rit of pas te betalen.

24-uurs pas

Klassieke fiets

Een 24-uurs pas – klassiek kost € 5 per dag. Met deze pas rijd je het eerste half uur gratis op klassieke fietsen (groen). Als je je fiets niet binnen 30 minuten stalt, ga je € 1 per half uur betalen. Je kan ook de elektrische (blauw) nemen, maar dan is er geen gratis tijd. 

 Extra 30 min.
Klassiek0–30 min. — gratis€ 1 
Elektrisch0–45 min. — € 2

Elektrische fiets

Een 24-uurs pas – elektrisch kost € 10 per dag. Met deze pas kan je de gratis tijd gebruiken op zowel klassieke als elektrische fietsen. De zevende rit op de elektrische fiets wordt vanaf het begin in rekening gebracht.

 Extra 30 min.
Klassiek0–60 min. — gratis€ 1 
Elektrisch0-45 min. – 6 gratis trips*

*Dan € 1/rit vanaf de 7e rit

€ 1 

3-daagse pas

Dit is een zeer voordelige aanbieding. 72 uur gebruik van Velib kost € 20. De voorwaarden en tarieven zijn dezelfde als bij de 24-uurs pas – elektrisch.

» MEER ZIENFietsroutes Parijs

Hoe huur je een fiets in Parijs met Velib

Opdat je geen tarieven zou moeten betalen terwijl je op straat op de parking staat, raden wij je aan om online een abonnement te nemen, op de officiële website van Velib’ of in de Velib’ mobiele app. Dan krijg je je codes op voorhand en hoef je ze enkel nog in te geven op het scorebord op de fiets zelf.

Zowel de website als de app hebben een kaart van alle stations in de stad. De Velib-parkings zijn makkelijk te vinden, ze komen om de 300 meter voor en zien er zo uit:

Velib-parkings

Als je toch besluit om een abonnement te nemen op het station zelf, dan zijn hier de instructies voor je.

1. Benader de informatiepaal.

Informatiepaal

2. Je ziet een scherm als dit. Hier kun je een taal kiezen. Volg de instructies als je die niet kent. Kies “Obtenir un Pass”.

Velib'

3. Als je een fiets voor 1 dag wilt, de eerste knop, als voor een week, de tweede, waar 15 € op staat.

Velib'

4. Je ziet de volledige voorwaarden van het fietstarief. Druk op de knop “souscrire”.

Velib'

5. Kies hoeveel fietsen je wilt.

Velib'

6. Op het volgende scherm word je gewaarschuwd over de borg, druk op de knop “suivant”.

Velib'

7. Je wordt gevraagd om de overeenkomst te ondertekenen. Vink het vakje aan en druk op de groene knop.

Velib'

8. Nu word je gevraagd om je e-mail en telefoonnummer achter te laten. Je hoeft dit niet te doen. Maar we raden je aan je e-mailadres achter te laten zodat je meldingen kunt krijgen over hoeveel je aan de reis hebt besteed.

Velib'

9. Je wordt gevraagd om een geheime code van 4 cijfers te kiezen, ook dit is niet verplicht, maar wel aan te raden. Onthoud hem goed.

Velib'

10. Tot slot word je gevraagd je kaart in te voeren en de pin in te voeren om de borg te vergrendelen en vervolgens automatisch de lading op te nemen als je langer dan een half uur rijdt.

Velib'

11. Nadat je de pin hebt ingevoerd, ontvang je een 8-cijferige toegangscode. Je kunt nu je fiets uitzoeken in de stalling. Controleer of alles in orde is: banden, remmen, pedalen. 12. Op het scorebord van de geselecteerde fiets voert je die 8-cijferige code in, daarna je geheime code en klaar. Maak een ritje!

12. Als je opgepompt bent, zoek je gewoon een willekeurig station en steek je je fiets in de opening tot het woord STOP op het scorebord van de fiets verschijnt.

Als alle stallingsplekken bezet zijn, kijk dan op de kaart op de paal, die toont altijd de dichtstbijzijnde naburige stations.

Velib'

Om een nieuwe fiets op te halen, loop je gewoon naar de fiets die je geselecteerd hebt en voer je opnieuw je twee codes in.

Een kaart van fietspaden in Parijs

Hier zie je een kaart van de fietspaden in Parijs. De laatste jaren zijn het er veel meer geworden en ze zijn geïsoleerd van auto’s, dus het is nog makkelijker om te fietsen.

Een kaart van fietspaden in Parijs

Klaar! Kan je rondfietsen door Parijs!

7 antwoorden
 1. Anja Buter
  Anja Buter zegt:

  Ik ging de velib app installeren, helaas komen er andere bedragen en ook kan ik niet voor 5 dagen kiezen, maar 1 of 3.
  Installatie nog niet afgerond.
  Hebben jullie idee waar het mis gaat?
  Wat ik niet goed begrijp?

  Beantwoorden
  • Anna Gerasimova
   Anna Gerasimova zegt:

   We hebben het gecontroleerd. Het lijkt erop dat de app tijdelijk uit de lucht is. U kunt zich abonneren op de officiële website.

   Beantwoorden
  • Willemijn
   Willemijn zegt:

   Ook bij mij is het er vanaf gegaan. Krijg ik dit dan wel terug? Het gaat om een hoop geld en ik heb het nog niet terug ontvangen. Wel een mail gestuurd dus ik wacht nog even op het antwoord maar het zou fijn zijn als iemand me vertelt of die het ook terug gekregen heeft

   Beantwoorden
 2. Erik Olree
  Erik Olree zegt:

  Hallo,

  Wij hebben met veel plezier gebruik gemaakt van de fietsen. Hoe kan ik mijn abonnement opzeggen?
  Alvast bedankt voor jullie reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Erik

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.