De mooiste musea in Parijs

26 Mar 2021
Louvre

Parijs heeft een heel uitgebreid en divers aanbod als het op musea aankomt. Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen hun ogen uitkijken in de Franse hoofdstad. Wij hebben de leukste, mooiste en meest interessante musea van Parijs op een rij gezet.

Louvre

Het Louvre is het belangrijkste en bekendste Franse museum. Het is één van de grootste musea ter wereld en is gevestigd in een van oorsprong middeleeuws kasteel. Hier sliepen de koningen van Frankrijk vroeger! 
Tegenwoordig is het Louvre het best bezochte museum ter wereld. Het bestaat uit drie vleugels: de Richelieu-vleugel, de Sully-vleugel en de Denon-vleugel. Hier vind je onder meer de Venus van Milo en de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.

Het museum is zo groot, dat het onmogelijk is om de gehele collectie in één dag te bekijken.  Kijk daarom voordat je het Louvre bezoekt eerst online (of in een reisgids) welke delen van de collectie je wilt gaan bekijken.

Locatie:  Musée du Louvre 

Metrostation Palais Royal Musée du Louvre/

Het museum is elke dag van de week (behalve op dinsdag) geopend van 9:00 tot 18:00 uur. 

De entree bedraagt 15 Euro.

Musée d'Orsay

Vlakbij het Louvre vind je het Musée d’Orsay. In dit museum wordt voornamelijk 19e-eeuwse Europese kunst vertoond. Je treft hier prachtige impressionistische schilderijen en sculpturen. Het museum is gehuisvest in een prachtig stationsgebouw uit 1900 vlak langs de Seine. In de collectie van het museum vind je onder meer schilderijken van Monet, Van Gogh, Picasso, Degas, Gaugain, Renoir, Toulouse-Lautrec en vele anderen.

Adres: 62 Rue de Lille 

Metro station: Solferino

Het museum is elke dag van de week (behalve op maandag) geopend van 9:30 tot 18:00 uur. 

De entree bedraagt 11 Euro.

Chateau de Versailles

Het paleis van Versailles was jarenlang de residentie van de Franse koningen. Lodewijk de 14e begon in 1664 met de bouw van het schitterende Chateau. Oorspronkelijk stond op deze plek een klein jachtslot. Het huidige paleis is groot en weelderig en is het populairste uitstapje buiten het centrum van Parijs. Het paleis laat onder meer de weelde en rijkdom van de zonnekoning zien en beschikt over een prachtige tuin.

Besteed zeker een dag hier om het Chateau de Versailles goed te bekijken. Hou er ook rekening mee dat een deel van het paleis alleen toegankelijk is via een rondleiding. Vanwege de mooie tuin, is het op zonnige dagen erg druk. Zorg dan dat je er al vroeg bent.

Adres: Place d'Armes - 78000 Versailles 

Het museum is goed bereikbaar met de trein (RER of SNCF). Stap uit bij station Versailles.

Chateau de Versailles is elke dag geopend tussen 09:00 en 18:30 uur. Op maandag is het museum gesloten.

De entree bedraag 15 Euro.

Centre Pompidou

In 1977 werd op initiatief van de toenmalige Franse president Georges Pompidou het "Centre national d'art et de culture Georges-Pompidou" geopend. In dit museum, dat ook wel bekend is als "Centre Pompidou" of "Centre Beauborg" wordt hoofdzakelijk moderne kunst vertoond . 

Het museum is gevestigd in een opvallend gebouw. De gevel van het gebouw doet aan alsof het gebouw binnenstebuiten gekeerd is. Je ziet dat aan de vele felgekleurde pijpen, buizen, liften en trappen die aan de buitenkant van het gebouw gemonteerd zijn. Elke kleur geeft de specifieke functie van de buis of pijp weer.
Naast een uitgebreide collectie moderne kunst, vind je er ook een bibliotheek, concertzalen en een art-house bioscoop.

Adres: 19 Rue Beaubourg 

Metro station: Rambuteau.

Centre Pompidou is elke dag geopend van 11:00 – 22:00 uur. Op dinsdag is het gesloten.

De entree bedraagt 14 Euro. 

Toegang tot het observatieplatform kost 3 Euro en een bioscoopkaartje kost 6 Euro.

Hotel des Invalides

Oorspronkelijk werd het Hotel National des Invalides gebruikt om gehandicapte en verarmde oorlogsveteranen een plaats te geven om te wonen en te leven. Het werd in 1671 opgericht door Louis XIV en er woonden maar liefst 4.000 veteranen.

Tegenwoordig biedt het Hotel des Invalides plaats aan drie musea:

  • Musée de l’Armée, één van de grootste militaire musea ter wereld;
  • Musée des Plans-Reliefs, schaalmodellen van Franse forten en steden;
  • Musée de l’Ordre de la Libération gaat geheel over de bevrijding van Frankrijk na de tweede wereldoorlog.

Hier vindt je ook de Dôme des Invalides waar je onder meer het praalgraf van Napoleon Bonaparte kunt vinden.

Adres: 129 Rue de Grenelle 

Metrostation: Invalides.

Het museum is elke dag van de week geopend van 10:00 tot 18:00 uur. 

De toegang tot het museum kost 9,50 Euro.

Grand Palais

Het Grand Palais des Champs-Élysées werd speciaal gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900. De grote glazen tentoonstellingshal is tegenwoordig een belangrijk cultureel centrum. Het wordt onder meer gebruikt voor concerten, boekenbeurzen, modeshows en tentoonstellingen.

Adres: 3 Avenue du Général Eisenhower 

Metrostation Franklin-D.-Roosevelt, de Champs-Elysées-Clemenceau.

Het museum is met uitzondering van dinsdag elke dag van de week geopend van 10:00 tot 20:00 uur. 

De entree bedraag 10 Euro.

Conciergerie

Als je toch bij de Notre Dame bent, neem dan ook eens een kijkje bij de Conciergerie. Dit imposante complex was ooit een koninklijk paleis, maar werd tijdens de Franse Revolutie vooral bekend als gevangenis. Onder meer koningin Marie-Antoinette en de revolutionair Robes Pierre werden hier gevangen gehouden. Ook de Nederlandse spionne Mata Hari heeft hier vast gezeten.

Tegenwoordig maakt de Conciergerie onderdeel uit van het Paleis van Justitie. 

Adres: 2 Boulevard du Palais 

Metrostation: Cité en Saint-Michel.

De Conciergerie is elke dag van de week open tussen 09:30 en 18:30 uur.

De entree bedraag 8,50 Euro.

Château de Fontainebleau

Niet ver van Parijs ligt het Château de Fontainebleau, een voormalige koninklijke Paleis. Op het grondgebied van Fontainebleau vind je naast het paleis een groot aantal binnenplaatsen, tuinen en een koninklijke park. 

Adres: 77300 Fontainebleau 

Treinstation: Gare de Lyon.

Vergelijkbare artikelen
Add new comment

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a type title class href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <img title alt height width src class> <span class>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.