Het Carnavalet museum in Parijs

, ,

Er zijn 170 musea in de hoofdstad van Frankrijk, maar Carnavalet wordt beschouwd als het meest Parijse van allemaal. Het brengt alles bijeen wat met Parijs te maken heeft: cultuur, geschiedenis en grote persoonlijkheden. De verzameling van deze kunstvoorwerpen is indrukwekkend — in 140 zalen bevinden zich ongeveer 580 duizend bijzondere stukken.

Carnavalet bezit zeldzame voorwerpen zoals een ring van Lodewijk XIV en de gouden tandenborstel van Napoleon Bonaparte. Het is ook de locatie waar de overblijfselen van de Bastille gevangenis zich bevinden.

Zelfs als je niet serieus geïnteresseerd bent in geschiedenis, zal je waarschijnlijk genieten van het zien van de omgeving die beschreven is in de pagina’s van Franse romans.

» MEER ZIENDe mooiste musea in Parijs

De geschiedenis van het museum

De geschiedenis van het Carnavalet museum

In de tweede helft van de 19e eeuw vernietigde Baron Haussmann meedogenloos het oude Parijs en veranderde het architecturale uiterlijk van de hoofdstad ten goede. Dit was de tijd van de beroemde Parijse boulevards. Versleten en niet zo versleten huizen werden genadeloos gesloopt, maar vaak vond het stadsbestuur de inhoud — meubels, antieke snuisterijen, huishoudelijke artikelen, keukengerei, hele kamers en nog veel meer — interessant.

Carnavalet werd een kast waarin men alles bewaarde wat achterbleef van het oude Parijs. Historici en kunsthistorici sorteerden de verzameling en nu is het een fleurige originele attractie over het leven van de stad.

Het museum ligt in het centrum van de stad en is gevestigd in twee oude herenhuizen: het gelijknamige «Carnavalet» en zijn buurman, die de verfijnde Franse naam Le Peletier de Saint-Fargeau draagt.

» MEER ZIENWandelen in de Marais: plattegrond van de route

Download onze gids app voor Parijs

Carnavalet Collecties

Wanneer je de binnenplaats van het museum betreedt, is het eerste wat je ziet een oude boog versierd met bas-reliëfs. Het wordt meteen duidelijk dat deze merkwaardige plek je meer dan een uur zal bezighouden. De bloemperken op de binnenplaats zullen liefhebbers aanspreken — deze ingewikkelde gazons en bloemperken zijn erg mooi. De voorkant van het gebouw is tussen de ramen op de tweede verdieping versierd met beelden die de seizoenen voorstellen.

Zoals in veel musea gebruikelijk is, zijn de zalen in chronologische volgorde gerangschikt, van het neolithicum tot de 20ste eeuw. Op de eerste verdieping vindt u de oudste archeologische collecties. Het is interessant om mammoettanden te bekijken, een korjaal van 5000 jaar oud of een verbanddoos van een chirurg uit de derde eeuw.

Carnavalet Collecties

In de volgende hal zijn maquettes van Parijs in verschillende tijden te zien. Het is gemakkelijk om hier lang te verblijven. Hoe kun je je losrukken van gebouwen ter grootte van een vierde van een luciferdoosje, die het beeld oproepen van de meest romantische stad ter wereld?

Carnavalet Collecties

Wat dacht je van het bekijken van de antieke uithangborden die 100–200 jaar geleden de gebouwen van Parijs sierden? Je ziet de uithangborden en emblemen van cabarets, optiekzaken, kledingzaken, banketbakkerijen, schoenenwinkels, stadsvroedvrouwen, schoonheidssalons, handgeschreven theateraffiches en vele andere interessante voorbeelden.

» MEER ZIENHet beroemdste cabaret van Parijs

Carnavalet Collecties

Het museum heeft ook bijna 3.000 schilderijen die panorama’s weergeven van Parijs, met zijn verborgen hoekjes en pleintjes, tijdens verschillende periodes in de geschiedenis. Er zijn ook veel portretten van beroemde Parijzenaars die hun naam hebben gedrukt op de geschiedenis van de stad.

Liefhebbers van antiek moeten zeker de zalen met historisch meubilair bezoeken. Parijse timmerlieden maakten vroeger echte meesterwerken van het interieur. De vergulde wieg van de keizerlijke prins in de vorm van een schip is er een van. Chique bureaus, beschilderde ladekasten, met ijzer versierde kisten, met wandtapijten versierde boudoirs… je waant je in een kamer van de rijke Parijzenaars van 100–200 jaar geleden.

Bovendien heeft het museum een voortreffelijke collectie kunstvoorwerpen, een zaal met 50.000 munten en zegels, een model van de Bastille, modellen van de guillotine, teksten van doodvonnissen en de Verklaring van de Rechten van de Mens. Verschillende zalen zijn ook gewijd aan de tijd van Napoleon Bonaparte. Bezoekers kunnen de legendarische troepenwinkel van de heersende keizer bekijken, die 110 voorwerpen bevat.

» MEER ZIENAlle vlooienmarkten in Parijs

Kamers van beroemde Parijzenaars

Kamers van beroemde Parijzenaars

Kamer 21 is gewijd aan de beroemde Madame de Sevigne, de 17de-eeuwse schrijfster die het herenhuis populair maakte. De markiezin onderhield 25 jaar lang een briefwisseling met haar dochter, waarin zij haar gebeurtenissen in het paleis beschreef. Een eeuw later werden haar brieven gepubliceerd en begon men ze te ontleden in citaten. Zo schreef ze de geestige zin: «Hoe meer ik mensen leer kennen, hoe meer ik van honden hou.» Het interieur van de kamer is tot in het kleinste detail bewaard gebleven en zelfs het bureau waaraan Madame schreef heeft de muren van het herenhuis in eeuwen niet verlaten.

De smaragdkleurige boetiek met gekleurde glas-in-loodramen is een recreatie van de juwelierszaak van meester Foquet. Het is niet verwonderlijk dat de beroemde juwelier aan het begin van de negentiende eeuw een beroemdheid werd: zijn grenzeloze fantasie en originaliteit zijn terug te vinden in de details die de Parijse schatkamer sieren.

Kamers van beroemde Parijzenaars

Marcel Proust is een wereldberoemde Franse schrijver. Hij werd beroemd toen hij zijn zevendelig epos schreef.  Je kunt in Carnavalet een perfecte reconstructie bezoeken van de kamer waarin hij schreef.

Men kan moeilijk voorbijgaan aan de salon van de markiezin van Pompadour, aan wie de vrouwenmode zoveel te danken heeft. Zij introduceerde de mode voor hakken, kleine handtasjes (Reticules) en was de eerste die panty’s droeg. De champagne tulpen glazen die elk feest sieren worden beschouwd als geïnspireerd op de Parijse schoonheid.

» MEER ZIEN10 minder bekende musea in Parijs

Hoe bezoek je het Carnavalet Museum

Hoe bezoek je het Carnavalet Museum

Na vier jaar renovatie is het museum op 29 mei 2021 heropend. Net als voorheen is de toegang gratis maar vanwege de pandemie moet je op de officiële website een tijdstip reserveren voor een bezoek.

De openingsuren zijn van 10 tot 18 uur. Het museum is gesloten op maandag, 1 januari, 1 mei en 25 december.

Adres: 16 Rue des Francs Bourgeois.

Als je niet in de wijk Marais verblijft, kom je er het gemakkelijkst met de metro: neem lijn 1 naar het station Saint-Paul.

Het museum maakt deel uit van onze route van bezienswaardigheden in de wijk Marais. En als je graag door de interieurs van voorbije eeuwen reist, bekijk dan het nabijgelegen museum van de familie Cognacq-Jay. Dit herenhuis om de hoek van Carnavalet zal je zeker ook interesseren.

» MEER ZIENLe Marais en de belangrijkste attracties van Parijs

Café in de tuin van het museum

Café in de tuin van het museum

Het Carnavalet Museum zorgt niet voor de verveling die in een museum kan optreden. Als de afdeling archeologie je verveelt, ben je welkom in de kunstgalerij. Als je de schilderijen beu bent, kun je de rijke interieurs van invloedrijke Parijzenaars bekijken. Als de vergulde monogrammen je vervelen kun je je laten afleiden in de hal met uithangborden. Er is voor elk wat wils in dit unieke museum.

 

Geniet van je bezoek!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.