Basiliek van Saint-Denis, de graftombe van de Franse koningen

, ,

Alle toeristen bezoeken Notre-Dame-de-Paris, velen van hen bezoeken ook andere oude kerken van Parijs. Maar beduidend minder mensen brengen een bezoek aan de belangrijkste kathedraal van Frankrijk, de abdij van Saint-Denis. Intussen werd deze kathedraal niet alleen in de 12de eeuw gebouwd, maar is het ook het eerste gebouw in de gotische stijl, die zich later over heel Europa verspreidde.

Je kan hier tickets voor de basiliek reserveren.

De graftombe van de koningen

De eerste tempel op deze plaats werd gebouwd in de vijfde eeuw, maar er is niets van overgebleven. De bestaande kathedraal werd gebouwd in 1137-1144 en het altaargedeelte ervan staat precies op dezelfde plaats. Volgens de legende bevindt het graf van St. Dionysius zich precies daar onder de tempel. Hij werd onthoofd door de Romeinen tijdens de vervolging van de christenen.

Basiliek van Saint-Denis, de graftombe van de Franse koningen

In de loop van de eeuwen van haar bestaan is de kathedraal van Saint-Denis de begraafplaats geworden voor 25 koningen van Frankrijk, hun koninginnen en kinderen, wat neerkomt op bijna alle plaatselijke vorsten. In de necropolis werden, bij verordening van koning Lodewijk IX, 16 luxueuze graftombes geïnstalleerd. Elk ervan is een complex bouwwerk in de vorm van zelfstandige gotische kathedralen of luxueus versierde sarcofagen met figuren van heiligen rond de omtrek.

Tijdens de Franse Revolutie werd de graftombe verwoest, en de koninklijke resten werden in de rivier gegooid. Hoewel ze later werden verzameld, werden ze in een ossuarium gelegd en de luxueuze graftombes zijn sindsdien leeg.

» MEER ZIENDe catacomben van Parijs

Architectuur van de basiliek van Saint-Denis

Architectuur van de basiliek van Saint-Denis

Zoals veel middeleeuwse tempels was de eerste abdij van Saint-Denis ontworpen als een kleine vesting, waarin de functies van een kerk met een verdedigingsburcht gecombineerd werden. De imposante muren waren evenwel niet opgewassen tegen de aanval van de troepen van koning Sigebert, en in de 8ste eeuw werd de kerk verwoest en daarna in verschillende fasen herbouwd. Het moderne uitzicht van de kathedraal ontstond tijdens de regering van Karel de Grote, toen in feite een nieuwe tempel op oude ruïnes gebouwd werd.

De kathedraal van Saint-Denis heeft een sleutelrol gespeeld in de geschiedenis van de architectuur. De nieuwe bouwstijl veroverde eerst heel Frankrijk, en daarna Europa. In veel opzichten is dit de verdienste van abt Suger, die zijn hele leven binnen de muren van Saint-Denis verbleef. Hij was degene die beschouwd wordt als de bedenker van de bouwstijl, die later de «architectuur van het licht» genoemd zou worden.

Aanvankelijk had de tempel twee torens, maar de hoge klokkentoren overleefde de revolutie niet.

» MEER ZIENLes Invalides en de graftombe van Napoleon

Architectuur van het licht

Voor de decoratie in de kathedraal werden de beste Europese meesters uitgenodigd. De ingelegde mozaïekvloer werd besteld in Italië, de sierlijke gouden gebruiksvoorwerpen werden gemaakt door meesterjuweliers uit de oevers van de Rijn en uit Engeland, stenen beelden werden gemaakt door beeldsnijders uit Bourgondië.

De bouw van de abdij introduceerde een mode voor gebrandschilderde ramen met de “grisaille” techniek, waarbij met zwarte kleur op kleurloos gerookt glas geschilderd werd, en voor plotschilderingen op type-zettend gekleurd glas. De beste ambachtslieden uit Picardië werden uitgenodigd om in de kathedraal zelf glas te bewerken, die er enorme glazen doeken voor maakten, meestal in diepblauwe tinten. Ze zijn allemaal samengevoegd tot één verhaal dat vertelt over de gebeurtenissen van de Eerste Kruistocht en het bezoek van Karel de Grote aan het Heilig Land.

» MEER ZIENWat te zien in Parijs tijdens de restauratie van de Notre-Dame

Hoe kom je bij de Basiliek van Saint-Denis

Basiliek van Saint-Denis, de graftombe van de Franse koningen

Om vanuit het centrum van Parijs naar de kathedraal te reizen, neem je metrolijn 13, ga naar het station Basilique St Denis of neem de voorstad treinen RER lijn D, je moet de halte Saint Denis hebben.

Openingsuren van de basiliek

  • van 1 april tot 30 september maandag – vrijdag 10.30 tot 18.45 uur, zondag 12.00 tot 18.15 uur.
  • van 1 oktober tot 31 maart van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 17.15 uur, zondag van 12.00 tot 17.15 uur. (je krijgt het tijdschema te zien als je vooraf reserveert)

De Basiliek is gesloten tijdens kerkdiensten, op 1 januari, 1 mei en 25 december.

Necropolis van koningen en koninginnen: Basiliek van St. Denis Tour

Tickets voor Saint-Denis

Je kunt de kathedraal gratis bezoeken tot aan het altaar gedeelte. Om de graven van de koningen, de verzameling beeldhouwwerken en de hele necropolis te bezoeken, moet je een ticket kopen. De prijs van het ticket voor volwassenen bedraagt 9,50 euro, voor iedereen onder de 18 is de toegang gratis. Bij de kassa aan de rechterkant van de kathedraal liggen informatieboekjes in verschillende talen. Tickets kunnen rechtstreeks op onze website gekocht worden:

Hoe maak je je bezoek nog interessanter?

  1. Kom ’s morgens en liefst als het zonnig weer is. Je krijgt de kans om te genieten van het lichtspektakel van de gebrandschilderde ramen op de muren van de kathedraal.
  2. Lees voor je bezoek een boek van Maurice Druon of bekijk de serie Cursed Kings. Je ontmoet veel personages in de necropolis.
  3. Zoek niet naar luxueuze grafstenen van «beroemde koningen», aan die verwachting zal niet worden voldaan. De heilige Lodewijk had vroeger, zoals zijn tijdgenoten over hem schreven, «de mooiste doodskist ter wereld», maar vanwege de «heiligheid» van Lodewijk en zijn graftombe werden ze als relieken weggegeven. Een andere Lodewijk, de zonnekoning, bouwde een schitterend Versailles, maar de mode voor enorme dure grafstenen was toen al voorbij. Er is dus geen goud in Saint-Denis.

De abdij van Saint-Denis is echt een wonderlijke plaats, ze verbindt de moderne werkelijkheid strak met een geschiedenis die zo oud is dat het in onze gedachten bijna een sprookje is. Je moet deze legendarische kerk beslist bezoeken.

Geniet van je uitstap naar Saint-Denis!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.