» Frankrijk » Île-de-France » Parijs » Als je alles gezien hebt: 20 dingen om te doen in Parijs

Parijs is de meest toeristische stad ter wereld en het is zeker de moeite waard om er steeds weer terug te komen. In enkele dagen is het gewoon onmogelijk om alle bezienswaardigheden te leren kennen en om de sfeer ervan te voelen heb je nog meer tijd nodig. Zelfs als je al een paar keer in Parijs bent geweest, zal je op deze lijst iets nieuws vinden: ongekende activiteiten en verborgen bezienswaardigheden voor het meest Parijse tijdverdrijf.

Balzac lezen in zijn eigen huis

47 rue Raynouard, Parijs, Frankrijk

Officiële website: maisondebalzac.paris.fr

Metro: Passy (lijn 6) of La Muette (lijn 9)

RER C: stations Boulainvilliers of Radio France

Bus: 22, 32, 52, 70, 72

Vélib’: 4 Rue du Ranelagh voor RER, 1 Rue de Passy, 1–3 rue Chernoviz

Kaartjes kosten vanaf € 9

Onder de 18 jaar is de toegang gratis

Nog maar kort geleden is na een verbouwing het woonmuseum van de schrijver Honore de Balzac geopend in het 16de arrondissement. Je kan het nu betreden vanaf de Rue Raynouard, hoewel wij de oude ingang vanuit het steegje ook prettig vonden. Ook de route om het museum te leren kennen is vernieuwd, nu is de keuken erin opgenomen.

De achtertuin is helemaal vernieuwd. Niemand weet echter hoe het eruit zag toen de schrijver hier woonde, dus hebben ze het gewoon nog mooier gemaakt, zodat de tuin past bij een prachtig uitzicht op de Eiffeltoren. Op de eerste verdieping van het museum is een klein café geopend, waar je drie genotmomenten in één kan beleven: koffie, uitzicht en een boek van Balzac.

» MEER ZIEN10 minder bekende musea in Parijs

Vliegen in een heteluchtballon

2, Rue de la Montagne de la Fage, Parc André Citroën

Metro: station Javel (lijn 10)

RER C: station Javel

Bus: 30, 88 station Cauchy

Station Vélib à 35 m

Ticketprijs — € 18

Voor kinderen van 3–11 jaar is de prijs € 12

Boek een ticket via deze link

Vanop Montmartre, vanop de Eiffeltoren, vanop de wolkenkrabber van Montparnasse… Heb je Parijs gezien vanuit vogelperspectief? Geen enkel uitzichtplatform geeft je zo’n ervaring. Om de kans te krijgen om in een luchtballon te vliegen, ga je naar het 15de arrondissement, naar het André Citroen Park.

Dit is de grootste heteluchtballon ter wereld. Wees niet bang, er passen tot 30 passagiers in de mand en het is niet zo eng in een groot gezelschap. Tijdens het opstijgen in de lucht blijft de ballon met een stalen veiligheidskabel aan de grond gebonden, zodat je zeker niet het Bois de Boulogne in wordt geblazen.

Ook in het Andre Citroen Park kan je een kleine botanische tuin en serres bezoeken, genieten van de fonteinen, spelletjes doen op het sportveld of ontspannen op het gras.

Varen

Het Bois de Vincennes is één van de grootste parken van Parijs. Iedereen kan zich hier vermaken: je kan er spelletjes spelen, een theatervoorstelling bekijken, het bloemenpark en de dierentuin bezoeken, je kan er een fiets huren en zelfs met een bootje varen. Er zijn vier meren in het park en bootverhuur is erg populair onder toeristen.

Je kan een boot huren op de meren van Daumesnil en Minimes. Huurprijs: € 12/uur.

» MEER ZIENEen rondvaart door Parijs over de Seine

De Japanse tuin bewonderen

Avenue Le Nôtre, Sceaux, Frankrijk

Je bereikt de zuidelijke buitenwijken van Co met de RER B, station Parc de Sceaux.

De beste maand om de tuinen te bezoeken is april. Heel Parijs staat in deze tijd in bloei en in de Japanse tuin in Sceaux bloeit de sakurabloesem. Op de Japanse feestdag Hanami worden in het park een grote picknick en diverse optredens gehouden.

Muziek luisteren in de Radio France Hall

116 avenue du Président Kennedy, Parijs, Frankrijk

Official website: radiofrance.fr

Van Beethoven tot Stravinsky, van Bach tot Dusapin, Mahler of Piazzolla… Als je geïnteresseerd bent in symfonische en koormuziek, bezoek dan een concert in de Radio France Hall. Hier kun je luisteren naar de meesterwerken van klassieke componisten, uitgevoerd door het Nationaal Orkest van Frankrijk, het Filharmonisch Orkest en het Radio France Koor. En je kan meeluisteren op de internationale tournee van wereldberoemde artiesten.

Een bezoek aan een jazzclub

Wist je dat Parijs na New York de tweede wereldstad van de jazz is? Nu is het geen verrassing dat er in Parijs meer dan 130 plaatsen zijn waar je ervan kan genieten. Kenners zeggen dat deze muziekstijl het beste live klinkt. Waarom zou je niet dineren of een glas wijn drinken op het ritme van de jazz?

 • In MontmartreAutour de midi… et minuit, 11 rue Lepic
 • In Saint-Germain-des-PrésLe Caveau de la Huchette, 5 rue de la Huchette
 • In MaraisLa Cave du 38 Riv, 38 rue de Rivoli
 • In het hart van Parijs — Le Baiser Salé, 58 rue des Lombards
 • Of in de buurt — Le Duc des Lombard, 42 rue des Lombards

Corsicaanse wijn drinken

De wijnen van Corsica (Vin de Corse) zijn krachtig, rijk en soms kruidig. Als ze zeggen dat de wijn «corse» is, bedoelen ze dat die krachtig is. De ervaring zal bijzonder zijn.

De rest is zoals gebruikelijk. Rode wijnen passen goed bij gevogelte, rood vlees of schapenkaas. Witte wijnen passen goed bij langoustines en vis. Rosé is erg lekker, beter te combineren met vleeswaren of garnalen. Muscat du Cap Corse gaat goed samen met witlofsalade en Corsicaanse blauwe kaas, brocciu, appel- of vijgentaart.

De twee bekendste benamingen zijn Patrimonio en Ajaccio; vijf «landelijke» benamingen zijn Corse Calvi, Sartène, Figari, Porto-Vecchio en Coteaux du Cap Corse.

» MEER ZIENHoe vind je een goede en goedkope Franse wijn?

Kaas proeven

Natuurlijk is het hoogst onwaarschijnlijk dat je nog nooit Franse kaas hebt geprobeerd als je al verschillende keren in Parijs bent geweest. Maar waarschijnlijk heb je dat wel gedaan in een restaurant of een supermarkt. We raden je sterk aan om tenminste één keer naar een gespecialiseerde winkel te gaan — fromagerie.

Daar vertellen ze je over de kenmerken van kaas en bieden ze je de soorten aan die je buiten Frankrijk niet aantreft. In veel fromagerieën kan je een kant-en-klaar kaasplankje en een fles passende wijn kopen. Perfect op elkaar afgestemde smaken zijn echt Frans vakmanschap.

» MEER ZIEN10 kazen die je in Frankrijk moet proberen

Beklimming van de Saint-Jacques toren

39 Rue de Rivoli, Parijs, Frankrijk

Als je door de Rivoli straat wandelde, zag je waarschijnlijk een vrijstaande gotische toren in het centrum van Parijs. Dit is de voormalige klokkentoren van de kerk Saint-Jacques-de-la-Boucherie, gebouwd in de 16de eeuw en verwoest tijdens de revolutie. Niet iedereen weet dat je de toren daadwerkelijk kan beklimmen. Aan het begin van elk uur verzamelt zich een excursiegroep, de gids begeleidt nieuwsgierigen naar het observatiedek, onderweg pratend over het lot van de toren, over St. James en de experimenten van Pascal.

Je moet de trap op, maar een prachtig uitzicht vanuit een ongebruikelijke hoek loont de moeite.

» MEER ZIENBeste panoramische plekken van Parijs

Speelgoedbootjes op de fontein

In de hete zomer, wanneer ouders zich echt willen ontspannen in de schaduw van de bomen, is hun grootste vraag hoe ze rusteloze kinderen kunnen vermaken? Er zijn fonteinen in de Luxemburgse Tuinen, maar waarschijnlijk heb je geen speelgoedbootje meegenomen op vakantie. Geen probleem! Je kan het ook huren. Populair vermaak kost slechts € 2.

Varen op het kanaal Saint-Martin

Via deze link kunt u een rondvaart boeken over de Seine en het Canal St-Martin.

Het kanaal Saint-Martin is een rustige, mooie en stille plek. Het is heel anders dan de rumoerige Seine. Het kanaal is geweldig voor een romantische boottocht van 2,5 uur. Maar niet alleen verliefde stelletjes zullen geïnteresseerd zijn. De route omvat de passage van sluizen en het ondergrondse deel van het kanaal onder Place de la Bastille. De tocht duurt 20 minuten.

De tocht begint bij de Port de l’Arsenal op de Place de la Bastille en eindigt bij het La Villette Park of in omgekeerde richting.

» MEER ZIENParijs in juli: weer, feestdagen en bezienswaardigheden

Een kleine bioscoop bezoeken

Is het niet romantisch om een bioscoop binnen te lopen en te zien dat die leeg is en helemaal van jou? Je kan deze kans benutten door een kleine bioscoop in Parijs te boeken. Een geweldige en gezellige tijd hebben met een klein gezelschap begint al vanaf € 200.

Hier zijn enkele betaalbare bioscopen:

Hôtel 123 Sébastopol, 123 Boulevard de Sébastopol

Salle de location au Galerie de la Villette,211 Av. Jean Jaurès

Le Bistrot des Cinéastes, 7 Avenue de Clichy

Private Cinéma by Mk2, 1 Rue de Libourne

Op bezoek in de oudste dierentuin

57 rue Cuvier, Jardin du Plantes, Parijs, Frankrijk

Dagelijks van 10 tot 17 uur.

Vol tarief ticketprijs is € 13 (u kunt hier reserveren)

Korting: € 10

Voor meer informatie over de tarieven kunt u terecht op de officiële website

De dierentuin in de Botanische Tuinen van Parijs is niet alleen de oudste van de stad, maar ook een van de oudste ter wereld. Sinds 1794 herbergt het dieren uit de koninklijke menagerie van Versailles. In de loop der tijd werd de ruimte in de dierentuin opnieuw ingedeeld, de dieren worden in uitstekende omstandigheden gehouden, dicht bij hun habitat.

Het grondgebied is klein en er zijn niet veel dieren, maar je vindt er papegaaien, flamingo’s, apen, orang-oetans, paarden, kangoeroes, panda’s, kamelen, reeën, wilde katten en nog veel meer. In het bijzonder valt het fraaie terrarium met reptielen, amfibieën en insecten op.

» MEER ZIEN33 Tips voor reizen naar Parijs met kinderen

Wandelen rondom la Defense

La Defense is het grootste zakendistrict van Europa, het zakencentrum van Parijs en een echte stad van de toekomst. Het staat veel in contrast met Parijs zelf. Terwijl het bruist in de wolkenkrabbers, ontspannen vakantiegangers zich op de trappen voor de Grote Boog. Maar dit is geen ongezellige jungle van glas en steen. Er staan 60 woest moderne kunstwerken verspreid over het gebied.

Vind de belangrijkste:

 • «Dans» van Shelomo Selinger, is een set van 35 sculpturale potten op het benedenplein van de Charles de Gaulle esplanade.
 • Het 15 meter hoge beeld «Rode Spin» van Alexander Calder staat bij de Total Tower
 • «Monumentale fontein» door Yaacov Agam
 • «Fantastische personages» van Joan Miró lijken gegoten uit een reusachtige plasticine
 • De Takis Pool zit vol mysterieuze tekens
 • De «Schoorsteen» van Raymond Moretti, 32 meter hoog, bestaat uit honderden gekleurde pijpen;
 • «Duim» van Cesar Baldaccini is echt groot (12 meter sculptuur)

Op verkenning op de campus

17 Boulevard Jourdan, Parijs, Frankrijk

Official website: ciup.fr

Parijs heeft altijd studenten verwelkomd die naar kennis streven, ongeacht hun nationaliteit. En nu is de campus de thuisbasis voor ongeveer 12.000 bachelor- en masterstudenten uit de hele wereld.

Buitenlandse studenten worden per nationaliteit gegroepeerd in slaapzalen, zodat ze gemakkelijker aan Frankrijk kunnen wennen onder de hoede van hun leeftijdsgenoten. En de gebouwen om in te wonen zijn opgetrokken in de lokale bouwstijl. Het werd een zeer kleurrijk en mooi gebied met een ruim park.

Winkelen in de 18de eeuw

4 beste passages in Parijs:

 • Galerie Vivienne, 4 rue des Petits Champs
 • Passage des Panoramas, 11 boulevard Montmartre
 • Passage Verdeau, 6 rue de la Grange-Batelière
 • Passage Brady, 46 rue du Faubourg Saint-Denis

Parijs is niet alleen de modehoofdstad van de wereld, maar ook de bakermat van de winkelcentra! De eerste passage in Parijs, Du Prado, werd gebouwd in 1785. En in de eerste helft van de 19de eeuw waren het er al 150!

Later begonnen winkels zich te groeperen in complexen met meerdere verdiepingen. Maar de passages blijven nog steeds een favoriete plek voor Parijzenaars en bezoekers van de stad, vooral bij slecht weer. Ze zijn heel gezellig om te schuilen voor regen en wind, aankopen te doen, een restaurant of een theesalon te bezoeken, winkels, een tweedehands boekenwinkel of een modeboetiek.

» MEER ZIENAlle vlooienmarkten in Parijs

Foto’s maken in een fotohokje

Een prachtig souvenir uit Parijs kan gemaakt worden in oude fotohokjes. Zoals in de film «Amelie» als je je dat nog herinnert. Voor slechts 3 euro krijg je een vintage bladwijzer van 4 zwart-wit foto’s. Net als 60 jaar geleden wordt elke foto geproduceerd door traditionele filmontwikkeling. De kwaliteit van deze afdruk blijft minstens 100 jaar onveranderd.

 • 50 rue Caumartin, metro Havre Caumartin
 • 5 Bd des Filles du Calvaire, metro Filles du Calvaire
 • 10 Boulevard de la Bastille, metro Quai de la Rapée
 • 53 rue des Trois Frères, metro Abbesses
 • 23 rue Debelleyme, metro Filles du Calvaire
 • 104 rue d’Aubervilliers, metro Riquet, Stalingrad, Crimée
 • 5 rue Curial, metro Riquet, Stalingrad, Crimée
 • 128 Rue la Fayette, metro Poissonière or Gare du Nord
 • Avenue Darcel (park Buttes-Chaumont), metro Buttes-Chaumont
 • 13 Avenue du Président Wilson, metro Iéna
 • Port de la Gare, metro Quai de la gare1 rue de Bruxelles, metro Blanche
 • 114 rue Oberkampf, metro Ménilmontant
 • 15 rue du Maine, metro Edgar Quinet
 • 2 Rue Ronsard, metro Abbesses
 • 221 Avenue Jean Jaurès, metro Porte de Pantin
 • 128 avenue de Saint-Ouen, metro Porte de Saint-Ouen

Wandelen langs de spoorlijn

Groene boulevard

1 Coulée Verte René-Dumont, Parijs, Frankrijk

Metro: 1, 5, 8 Bastille

Wat valt er te beleven bij de oude spoorlijn? Een elegante Franse oplossing is om er een park van te maken. Van 1859 tot 1969 liep er een spoorlijn die de Place de la Bastille verbond met de oostelijke voorsteden van Parijs. Een deel ervan liep langs de hoogtelijn. Maar in het 12de arrondissement is geen plaats voor nutteloze spoorlijnen. De ruimte onder de highline werd veranderd in een galerij van winkels en cafés, en er werden bomen en bloemen geplant in plaats van spoorstaven. Het bleek een uitstekend recreatiegebied, verheven boven de straat.

De boulevard La Coulée verte is 4,5 km lang. Vergeet niet alles voor een picknick mee te nemen, je kan alleen naar beneden naar de straat bij het kruispunt.

Kleine spoorlijn

Maar de La Coulée verte promenade is niet de enige verouderde spoorlijn. In de tijd van Napoleon III waren de belangrijkste Parijse stations met elkaar verbonden door een 32 km lange dubbelsporige ringweg. Deze wordt La petite ceinture of «kleine spoorlijn» genoemd.

De weg is sinds 1934 afgesloten. Op de plaatsen waar deze bewaard is gebleven, heeft de natuur die veroverd: in de gevormde recreatiegebieden zijn meer dan 200 plantensoorten en meer dan 70 diersoorten geregistreerd.

Het langste deel ligt in het 12e arrondissement en sluit aan op La Coulée verte in het metrogebied Bel Air. De schilderachtige tunnel, bij velen bekend van foto’s van internet, ligt in het Montsouris Park in het 14e arrondissement. Nog 8 andere delen van de weg zijn te vinden aan de rand van Parijs. Ze zijn allemaal omgebouwd tot parken en eco-markten met cafés en winkels.

Genieten van de bloemengeur

Welke groene long van Parijs je ook zou kiezen, in beide zijn bloemen te vinden. Parc floral de Paris in het Bois de Vincennes beslaat ongeveer 30 hectare. In een speciale tuin worden bloeiende planten gekweekt die zeer aantrekkelijk zijn voor vlinders, er staan zelfs speciale voederhuisjes. Bij mooi weer is de tuin gevuld met kleurrijke nachtvlinders. Elke zomer worden hier veel gratis evenementen gehouden.

Aan de andere kant van de stad in het Bois de Boulogne ligt een botanische tuin met beelden van Rodin, kassen met een collectie rododendrons en camelia’s, een luxueuze rozentuin op het landgoed Bagatelle, een pretpark met oude attracties voor kinderen. Wandelen in de parken is een echte Parijse stijl van ontspanning.

De «Afrikaanse Driehoek» verkennen

«Vrijheid, gelijkheid en broederschap» is de mission statement van Frankrijk. En het is waar. Parijs in het verleden en Parijs nu is een multiculturele hoofdstad waar Europeanen, Afrikanen, Chinezen, mensen van gemengde rassen en nationaliteiten naast elkaar leven. Niet iedereen is klaar om het bij de eerste poging te accepteren, maar het is zeker de moeite waard om multinationaal Parijs te leren kennen. Het absorbeert al het beste uit de wereldcultuur.

Op tien minuten van het toeristische Montmartre bevindt zich de Afrikaanse driehoek: Boulevard de la Chapelle, Boulevard Barbès en twee treinstations (Noord en Oost). Hoewel ze dit gebied soms gevaarlijk noemen, is het de moeite waard om hier een wandeling te maken en souvenirs of producten te kopen.

Verlaat de metro Barbès-Rochechouart en let op de neo-Egyptische stijl van de Louxor-bioscoop: mozaïeken met bloemmotieven, scarabeeën en papyri. Op dit kruispunt is het altijd druk, op de parallelstraat Goutte-d’or bieden kraampjes tijdens de Ramadan gebakjes met honing en oranjebloesem aan.

De Rue des Gardes is een stimulerende plek geworden voor jonge ontwerpers. Er is veel modieuze en interessante kleding in Afrikaanse stijl. En in de boetieks in Myrha Street kan je je kleden in de stijl van Beyonce en Leticia Casta.

Je kan een pauze nemen van de wandeling bij het Instituut voor Islamitische Culturen (19 Rue Léon). Bekijk gratis tentoonstellingen en geniet van een schaduwrijk terras in riad stijl waar je heerlijk kan dineren en Marokkaanse thee of bissap (hibiscussap) kan drinken.

Bij de ingang van de Château-Rouge metro valt het aardewerk paneel aan de muur op. Dit werk van de kunstenaar Barthelemy Togo, die in de buurt woonde, symboliseert de geboorte van een nieuwe wereld. Ga zeker even kijken bij de Dejean Market in de buurt. Hier worden de beste en meest verse producten van het Afrikaanse continent verkocht: ananas, mango’s, papaja’s, avocado’s, bakbananen, cassave, bajanga (zoetwatergarnalen), kruiden, Atlantische vis, rode palmolie en nog veel meer.

Parijs is een fantastische stad waar je elke keer weer iets nieuws vindt. Het is gewoon onmogelijk om er niet verliefd op te worden!

Fijne reis!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.