De kastelen van de Loire vormen een bijzonder aspect van Frankrijk. Langs de rivier de Loire bouwden koningen en aristocraten ongeveer 300 kastelen. Vele daarvan staan er nog steeds.

Loire ligt een eindje ten zuiden van Parijs, en toeristische organisaties raden aan de kastelen te bezoeken. Als je je geen zorgen wilt maken over het regelen van vervoer en het plannen van je bezoek, en graag een gids wilt hebben, is dit je beste optie. Hier is een link voor de rondleiding.

Als je het liever allemaal op eigen houtje doet, is dit artikel voor jou: we leggen uit hoe je zelfstandig in twee dagen 4 of 5 van de beroemdste kastelen in de Loire kan bezoeken.

Hoe kom je met de trein bij de kastelen van de Loire?

Je moet de trein nemen naar Blois. Het is een regionale kleine elektrische trein die vertrekt vanaf het station Austerlitz. Er zijn geen gereserveerde zitplaatsen en de tarieven voor de tickets veranderen bijna nooit: € 30 per persoon, enkele reis. Er zijn kortingen voor jongeren, kinderen en gepensioneerden, waarover je bij het loket meer informatie krijgt.

Ga ’s morgens naar het station Austerlitz, liefst tegen 7 of 8, en na ongeveer anderhalf uur ben je in Blois, waar Loire en de kastelen zich bevinden.

Dan ga je meteen naar Chambord. We komen wat later terug in Blois.

» MEER ZIENBezoek de kastelen van de Loirevallei met je auto

Hoe kom je in Chambord vanuit Blois

Als je om 7:30 uur op de trein naar Blois vanuit Austerlitz stapt, ben je er om 9:00 uur. Om ongeveer 9:30 uur (controleer de tijd op het station van Blois als je aankomt) gaat er een bus naar Chambord voor € 3. Het is een tocht van 30 minuten.

Kasteel Chambord

Château, 41250 Chambord, Frankrijk

Officiële website: chambord.org

Alle dagen van het jaar geopend, behalve 1 januari, 27 november en 25 december.

Openingstijden: van 9 tot 17 uur

Vol tarief: € 16

Kinderen tot 18 jaar gratis toegang.

U kunt vooraf kaartjes kopen via deze link.

Of boek uw kasteeltour hier.

Chambord is waarschijnlijk het beroemdste kasteel, niet alleen in de Loire, maar in heel Frankrijk. In tegenstelling tot het enorme weelderige uiterlijk is dit slechts de jachthut van koning François I. Hij verbleef hier 40–50 dagen. De koning en zijn gevolg (een paar honderd mensen) kwamen aan in het kasteel, maakten het vuil en gingen dan naar een ander kasteel, terwijl de bedienden het weer in orde maakten. En zo reisde het gevolg door het hele dal van de Loire.

Tot niet zo lang geleden stond Chambord helemaal leeg. Binnen waren alleen kale muren nadat de nijdige revolutionairen alles hadden meegenomen. Toen besloot een nieuwe directeur om, in het belang van de toeristen, meubels uit verschillende tijden (vaak de Renaissance) hierheen te brengen en de kamers te vullen. Hij voegde ook een prachtige tuin toe die er niet was toen het kasteel als jachthut fungeerde. Tickets voor het kasteel kunnen hier worden gekocht.

Maar de belangrijkste toeristische bezienswaardigheid hier is de originele trap van Leonardo da Vinci. Het genie van de Renaissance maakte twee wenteltrappen die elkaar nooit kruisen, zodat mensen die naar beneden gaan niet tegen mensen botsen die naar boven gaan. Dat was toen een enorme innovatie.

Uiteindelijk is het een jachthut met een verscheidenheid aan meubilair uit de Renaissance en beroemde trappen van Leonardo.

Breng drie uur door in Chambord en zijn tuin, en neem dan de bus van 13 uur terug naar Blois.

De stad en het kasteel van Blois

6 Pl. du Château, Blois, Frankrijk

Officiële website: chateaudeblois.fr

Het Koninklijk Kasteel van Blois is het hele jaar geopend, behalve op 1 januari en 25 december.

Zomer: van 9 tot 6 uur

Winter: van 10 tot 5 uur

Volwassenen: € 14

Studenten: € 10,50

Kinderen van 6 tot 17 jaar: € 7


Voor tickets klik hier.

Boek een volledige dagtour vanuit Parijs via deze link.

De stad zelf is klein, maar is de aandacht waard. Men zegt dat de geschiedenis van «complexe gebouwen» in de streek begon met het kasteel Blois en verschillende chateaus. Een Franse koning bouwde hier een paleis voor zichzelf en daarna groeide er een dorp en een gevolg rond het kasteel.

Kasteel Blois bestaat eigenlijk uit vier verschillende paleizen, in stijlen van gotisch tot Frans klassiek. Hier vind je veel koninklijke voorwerpen, zoals de garderobe van Catharina Medici waar ze haar gif bewaarde. Wandtapijten, zwaarden en schilderijen zijn hier allemaal te vinden. U kunt vooraf kaartjes voor het kasteel kopen via deze link.

Je kan in Blois overnachten — hier is een lijst met hotels in het centrum van de stad. Je verlaat gemakkelijk de stad om de volgende dag Amboise te bezoeken en ’s avonds zijn er in het paleis speciale voorstellingen die de moeite waard zijn.

Boek een hotel in Blois

De volgende ochtend wachten Francois I en Leonardo da Vinci je weer op in Amboise.

Hoe kom je vanuit Blois in Amboise?

Met 10 euro en 20 minuten in de trein ben je in Amboise. De trein vertrekt elk uur uit Blois.

De stad en het kasteel van Amboise

Mnt de l’Emir Abd el Kader, Amboise, Frankrijk

Officiële website: chateau-amboise.com

Het kasteel is het hele jaar geopend, behalve op 1 januari en 25 december.

10 tot 12.30 uur en 14 tot 16.30 uur.

Volwassenen: € 15

Studenten: € 12,20

Kinderen van 6 tot 17 jaar: € 9,30

U kunt vooraf kaartjes kopen via deze link.

Amboise is iets groter dan Blois, maar is nog steeds vrij klein. Je hebt twee opties als je hier eenmaal bent. Je kan de hele dag in deze stad doorbrengen en de kastelen bekijken of je kan naar Chenonceau gaan.

Amboise heeft twee kastelen. Een ervan was van Francois I, en volgens de legende was Jeanne d’Arc er nog voordien. Tijdens de revolutie is een groot deel van het kasteel verwoest. Wat overblijft, ziet eruit als een echte vesting en er is een prachtig uitzicht over de stad en de Loire vanaf de top van de heuvel.

’s Avonds kan je binnen een toneelstuk bijwonen.

In dit kasteel ligt ook Leonardo da Vinci begraven. De kapel is zijn graf. Of het zijn echte begraafplaats is, weet eigenlijk niemand, want de graflocatie is tijdens de revolutie verloren gegaan. Maar niemand twijfelt eraan dat hij op het kasteelterrein is begraven.

In het drukke seizoen staan er lange rijen voor het kasteel, dus is het beter om je kaartje van tevoren te kopen.

Leonardo was erg close met koning Francois en verhuisde op zijn oude dag naar Amboise. Zijn paleis, het kasteel Clos Luce, ligt ernaast. Het is een naar verhouding klein kasteel, maar goed gebouwd voor de tijd van Leonardo, en het belangrijkste is de tuin. De kasteelknechten vulden die met de uitvindingen van het grote genie uit zijn leven. Je vindt er een fiets, een tank, een moestuin, zijn schilderij, doeken en zijn anatomisch onderzoek. Het is de moeite van het bekijken waard! Het is gemakkelijker om online kaartjes te kopen.

Heb je een dag meer of besluit je slechts een halve dag in Amboise door te brengen, ga dan naar Chenonceau. Het is beter om in Amboise te overnachten en dan naar het kasteel van de dame te gaan.

» MEER ZIENBezoek de kastelen van de Loirevallei met je auto

Hoe kom je in Chenonceau vanuit Amboise?

De gemakkelijkste manier om in Chenonceau te komen is met de bus. Het is een rit van 30 minuten en kost € 2 tot 4. De bus rijdt echter maar twee keer per dag, om ongeveer 10 uur ’s ochtends en 15 uur ’s middags. De exacte dienstregeling van lijn C vind je in het station.

Je kan ook een trein nemen. Die doet er 45 minuten over en kost € 12 tot 23.

Als je naar Chenonceau gaat, dan is het beter om van daaruit terug te gaan naar Parijs, dan terug te keren via Amboise en Blois.

Kasteel Chenonceau

Chenonceaux, Frankrijk

Officiële website: chenonceau.com

9.30 tot 16.30 uur

Volwassenen: € 15,50

Studenten en kinderen van 7 tot 18 jaar: € 12,50

Kinderen van 0 tot 6 jaar — gratis.

Voor tickets klik hier.

Om een privé rondleiding door het kasteel te boeken gebruikt u deze link.

Dit is waarschijnlijk het op één na populairste kasteel in de Loire. Het wordt ook wel het dameskasteel genoemd, omdat hier alleen koninginnen en aristocraten woonden.

Het kasteel ligt prachtig uitgestrekt over een brug over de rivier de Cher. Je ziet de zalen, kamers en galerijen, maar het belangrijkste is de keuken. Die zal een onvergetelijke indruk achterlaten. Er is ook een prachtige en indrukwekkende tuin. Deze heeft broeikassen, labyrinten, paviljoens en tientallen soorten rozen die het prachtige Renaissance tijdperk tot leven brengen. Je kan een ticket voor het kasteel kopen via deze link.

» MEER ZIEN10 prachtige steden in Frankrijk op slechts een uur van Parijs

Hoe reis je terug naar Parijs?

Hoe dan ook zal het met de trein zijn. Amboise en Chenonceau hebben stations. Vanaf Aboise is het ongeveer 2 uur en € 35. Chenonceau is duurder en de reis duurt ongeveer 2,5 uur.

Wat advies voordat je naar de Loire gaat:

  • Vergeet niet dat de meeste kastelen zijn gebouwd tijdens de Renaissance. Dit zijn geen middeleeuwse forten of paleizen zoals Versailles of Peterhof. Het is een andere tijd met andere tradities. Leonardo da Vinci en andere genieën uit de Renaissance bouwden ze.
  • De trein vanuit Austerlitz rijdt bijna elk uur, je kan de precieze dienstregeling vinden op de officiële site van de Franse spoorwegen.
  • Treinen rijden ’s nachts niet in Frankrijk, dus ga niet voor 6 uur naar het station.
  • De kastelen zijn meestal open van 10 tot 18 uur. Probeer er niet meer dan 10 op een dag te bezichtigen. Het is beter om een paar kastelen meer aandacht te schenken.
  • De kastelen van de Loire kan je het beste bezoeken van april tot oktober, omdat ze niet alleen paleizen zijn, maar ook tuinen hebben. Als je er echter in de winter bent, hebben de kastelen veel minder toeristen en heerst er een romantische sfeer.

Geniet van je reis!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.