De arrondissementen en wijken van Parijs

26 Oct 2021
De arrondissementen en wijken van Parijs

Parijs is bestuurlijk onderverdeeld in 20 arrondissementen. Deze zijn allemaal wel zo groot als een Nederlandse stad en hebben allemaal een eigen burgemeester en eigen regels. Elk arrondissement is weer onderverdeeld in vier wijken (‘quartiers”). Er zijn dus wel 80 wijken in Parijs. En al deze wijken hebben allemaal hun eigen charme. 

Hieronder hebben we alle arrondissementen een kort beschreven. En u kunt hier de een kaart van Parijs downloaden, zodat u zich een goed beeld kunt vormen van de stad en haar wijken.

Het 1e arrondissement van Parijs (Louvre)

Het 1e arrondissement van Parijs

Dit is het centrum van Parijs. Hier is de stad ooit ontstaan en het is nog steeds het kloppende hart van de stad. Het is niet alleen het centrum van Parijs, maar ook één van de rijkere stadsdelen. Hier is het Louvre, waar je kunt genieten van kunst en cultuur. In het ‘Jardin de Tuileries’ kan je heerlijk wandelen. En rondom de Place Vendôme kan je shoppen in luxe winkels. Wil je minder uitgeven, kijk dan bij het grote winkelcentrum ‘Les Halles’.

Het 1e arrondissement van Parijs is het toeristische en commerciële centrum van de stad. Het leven hier is rustig en goed. Alles is dichtbij en makkelijk bereikbaar. Je vindt hier ook veel hotels, zowel luxe als eenvoudige. Het is echter onmogelijk om in deze buurt een goedkoop hotel te vinden!

Bekijk en boek hotels in het 1e arrondissement van Parijs hier.

1st arr., Paris: book hotel in

Het 2e arrondissement van Parijs (Bourse)

Het 2e arrondissement van Parijs

Het tweede arrondissement is het kleinste deel van Parijs. Het is wat rustiger dan het eerste arrondissement. En het heeft meer een zakelijk karakter. Hier is bijvoorbeeld de Beurs van Parijs. Toch zijn er ook wel toeristische attracties zoals de Bibliothèque Nationale en de Notre-Dame des Victoires. Dit deel van Parijs is rustig en de accommodaties zijn ook gunstiger geprijsd. Het gebied heeft veel hotels en ze zijn allemaal van goede kwaliteit. 

Klik de link van het 2e arrondissement om de beste hotels in dit deel van Parijs te bekijken. 

2nd arr., Paris: book hotel

Het 3e arrondissement van Parijs (Temple)

Het 3e arrondissement van Parijs

In dit deel van Parijs zal je niet veel toeristen tegenkomen. Deze buurt was jarenlang een achterstandswijk, maar is recent geheel gerenoveerd. Hier zijn onder meer het Musée Picasso en het Musée Hôtel Carnavalet dat een prachtige collectie van historisch Parijs bezit. Dit arrondissement ligt in het centrum van de stad, waardoor het een goed uitgangspunt is voor een bezoek aan Parijs. De hotels zijn hier ook beter betaalbaar dan in het eerste en tweede arrondissement.

Bekijk ook de door ons aanbevolen hotels in het derde arrondissement. Klik hier.

3rd arr., Paris: book hotel

Het 4e arrondissement van Parijs (Hôtel de Ville)

Notre Dame

Dit is het historische en officiële centrum van Parijs. In dit oude deel van de stad bevindt zich onder meer het gemeentehuis (toch één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Parijs), de Eiffeltoren, de Notre Dame en het Centre Pompidou

Hier is ook de wijk Marais. Deze wijk, die op de grens van het derde en vierde arrondissement ligt, is een gezellige wijk vol restaurants, barretjes en kleine winkels. ’s Nachts biedt Marais een bruisend uitgaansleven en hier is ook de gay-scene. Hoogtepunt van Marais is het bekende en oude plein: Place des Vosges.
Kortom dit is dé ideale verblijfplaats voor je stedentrip in Parijs. De mooiste hotels van het vierde arrondissement zijn hier te zien.

4th arr., Paris: book hotel

Het 5e arrondissement van Parijs (Pantheon)

Het 5e arrondissement van Parijs

In het vijfde arrondissement kom je veel studenten tegen. Logisch want de Sorbonne Universiteit staat hier. Ook het befaamde quartier Latin, de Latijnse wijk bevindt zich in dit gezellige deel van de stad. Het is hier dag én nacht levendig. Overdag op de terrassen, ‘s avonds en ’s nachts in de restaurants, bars en clubs.

Deze wijk is ideaal voor toeristen. Het is zeer dicht bij het centrum van Parijs en het is makkelijk en goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Bekijk hier de aanbevolen hotels in het vijfde arrondissement.

5th arr., Paris: book hotel

Het 6e arrondissement van Parijs (Luxembourg)

Het 6e arrondissement van Parijs

Het zesde arrondissement is onder meer bekend van de bestseller ‘Da Vinci Code’. In dit deel van de stad vindt je één van de mooiste parken van Parijs, de tuinen van Palais Luxembourg. Hier kom je Parijzenaren tegen die rustig aan het joggen of wandelen zijn. 

De wijk Saint-Germain-des-Prés is een van de meest aangename wijken van heel Parijs. In dit oude deel van de stad is het rustig en erg authentiek. En dat terwijl het toch echt in het hart van de stad ligt.

Voor de beste hotels in het zesde arrondissement van Parijs, bekijk deze link.

6th arr., Paris: book hotel

Het 7e arrondissement van Parijs (Palais Bourbon)

Het 7e arrondissement van Parijs

Hier vind je het ware Parijs! En het ware geluk! Hier staat de Eiffeltoren, maar er zijn meer toeristische attracties zoals het Musée d’Orsay. In dit voormalige treinstation worden de mooiste kunstwerken van het impressionisme tentoongesteld. En hier is natuurlijk het praalgraf van Napoleon, de Dôme des Invalides, het Ecole Militaire en het Hôtel des Invalides, waar Lodewijk XIV zijn veteranen onderbracht.

In het zevende arrondissement van Parijs wonen relatief weinig mensen, maar er zijn veel ambassades, ministeries en het parlement is hier gevestigd. Het is hierdoor erg veilig.

De beste hotels in de zevende arrondissement van Parijs worden hier gepresenteerd.

7th arr., Paris: book hotel

8e arrondissement van Parijs (Elysees)

8e arrondissement van Parijs

De bekendste straat van Parijs, de Champs-Élysées, bevindt zich in het achtste arrondissement. Naast deze dure winkelstraat herbergt dit deel van de stad ook tal van andere bezienswaardigheden zoals Napoleons Arc de Triomphe, Place de la Concorde, La Madeleine en Grand- en Petit Palais dat speciaal werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900. Hier staat het ook het Palais de l’Elysee waar de Franse president woont. 
Dit deel van de stad moét gewoon onderdeel uitmaken van elke trip naar Parijs!

Accommodaties in dit arrondissement zijn veelal erg luxe en niet goedkoop. Maar je slaapt dan wel in het mooiste deel van Parijs. De door ons aanbevolen hotels in het achtste arrondissement staan op deze pagina.

8th arr., Paris: book hotel

9e arrondissement van Parijs (Opera)

9e arrondissement van Parijs

Dit deel van de stad mag ook zeker niet ontbreken bij een bezoek aan Parijs. Het stadsbeeld wordt in het negende arrondissement bepaald door brede boulevards en grote warenhuizen zoals Galerie Lafayette en Printemps. Ook een bezoek aan de Opéra Garnier is zeer zeker de moeite waard. Het is van binnen zelfs nog mooier dan van buiten!

Rondom Place Pigalle ontdek je een hele ander gezicht van de lichtstad. Hier overheerst neonreclame en bevind zich het uitgaansleven met onder meer veel seksclubs zoals de bekende Moulin Rouge.

De beste hotels in negende arrondissement van Parijs staan hier vermeld.

9th arr., Paris: book hotel

10e arrondissement van Parijs (Enclos St. Laurent)

10e arrondissement van Parijs

Als je met de trein naar Parijs komt, is dit het eerste arrondissement wat je tegen komt. Behalve de Thalys uit Amsterdam, komt hier ook de Eurostar uit Londen aan. Je zit hier best een stuk buiten het centrum van de stad. Deze buurt is er de laatste jaren erg op achteruit gegaan. Er zijn regelmatig meldingen van zakkenrollers en er slapen zelfs immigranten op straat!

Er is in dit deel van de stad een groot aanbod van hotels en hostels. Accommodaties zijn ook een stuk goedkoper dan in de rest van de stad. Maar kijk van te voren goed waar je boekt. Aanbevolen hotels in het tiende arrondissement.

10th arr., Paris: book hotel

11e arrondissement van Parijs (Popincourt)

Place de la Bastille

Dit dichtbevolkte deel van Parijs heeft weinig toeristische attracties. Weliswaar zijn hier de Place de la Bastille en de Place de la Republique, maar komen hier relatief weinig toeristen. ’s Nachts verandert het in één groot uitgaansgebied vol bars en nachtclubs. 

Let goed op als je in deze omgeving accommodatie zoekt. Het elfde arrondissement grenst aan het twintigste arrondissement en dat is geen veilige omgeving voor toeristen! Hotels in de buurt van de metrostations

Belleville of Couronne raden wij echt af!

Hier is een lijst van aanbevolen hotels in het elfde arrondissement van Parijs.

11th arr., Paris: book hotel

12e arrondissement van Parijs (Reuilly)

12e arrondissement van Parijs

Het twaalfde arrondissement ligt een behoorlijk eind buiten het centrum van Parijs. Hier begon in 1789 op de Place de la Bastille de Franse revolutie. Het is een mooie, stille en veilige omgeving en er wonen vooral veel jonge Parijzenaren. Als je een hotel in dit deel van de stad zoekt, kijk dan vooral naar de wijken Bercy en Gare de Lyon. Vermijd de hotels op de grens van het 12e en 20e arrondissement, deze omgeving staat als onveilig bekend!

Bekijk de beste hotels in het 12e arrondissement van Parijs hier!

12th arr., Paris: book hotel

13e arrondissement van Parijs (Gobelins)

13e arrondissement van Parijs

Het Place d’Italie, een groot plein vol gezellige cafés is het middelpunt van het dertiende arrondissement.  Over het algemeen is dit een rustige en mooie omgeving. Er wonen veel immigranten met een Chinese, Vietnamese of Koreaanse achtergrond. Mede daardoor wordt het ook de ‘Aziatische wijk’ genoemd. Deze ‘Aziatische wijk’ bevind zich met name in de buurt van de volgende metrostations: Maison Blanche, Tolbiac, Olympiades, Porte de Choisy en Porte d'Ivry. 

In dit arrondissement kun je veel goed betaalbare accommodaties vinden. 

Bekijk hier de aanbevolen hotels in het 13e arrondissement van Parijs.

13th arr., Paris: book hotel

14e arrondissement van Parijs (Observatoire)

14e arrondissement van Parijs

In het veertiende arrondissement kom je weinig toeristen tegen. Er zijn hier nauwelijks bezienswaardigheden. Eigenlijk is er behalve het Observatoire Paris, de oude sterrenwacht en Les Catacombes, een ondergrondse begraafplaats, weinig te doen. Het is dan ook het Parijs van de Parijzenaren (en niet van de toeristen). Omdat het relatief ver van het centrum ligt, is het ook niet zo populair onder toeristen. Het is er wel erg veilig en er zijn veel aantrekkelijk geprijsde accommodaties.

Hier staan de beste hotels in het 14e arrondissement van Parijs.

14th arr., Paris: book hotel

15e arrondissement van Parijs (Vaugirard)

15e arrondissement van Parijs

De meeste ‘Parisiens’ wonen in het vijftiende arrondissement. Het is eigenlijk dé ideale wijk om te verblijven. Het is er veilig en rustig en het is niet zo gek ver van de Eiffeltoren en het Bois de Boulogne. Hier zijn ook veel relatief goedkope hotels te vinden.

De beste hotels in het 15e arrondissement van Parijs bekijk je via deze link.

15th arr., Paris: book hotel

16e arrondissement van Parijs (Passy)

16e arrondissement van Parijs

Dit is het rijkste en meest welvarende deel van Parijs. Als het om de prijs kwaliteit verhouding gaat is dit de beste optie om te verblijven. Het 16e arrondissement is relatief dicht bij bezienswaardigheden zoals de Eiffeltoren, de Champs-Elysées, La Defense en het Bois de Boulogne.

De wijk zelf heeft weinig monumenten en toeristische attracties, maar liefhebbers van Art Nouveaux kunnen hun ogen uitkijken. In dit deel van de stad staat ook de ‘Vlam van Diana’, het herdenkingsmonument dat op de plek staat waar Lady Di in 1997 omkwam.

De hotels in deze omgeving behoren tot de beste van Parijs als we kijken naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Bekijk de mooiste hotels via deze link.

16th arr., Paris: book hotel

17e arrondissement van Parijs (Batignolles-Monceau)

17e arrondissement van Parijs

Het zeventiende arrondissement ligt wat verder van het centrum af. Maar het is goed bereikbaar door de vele metrolijnen die deze wijk verbinden met de binnenstad. Ben je de drukte van Parijs zat, loop dan eens door of om het Parc Monceau. Eén van de mooiste parken van de lichtstad. Een nog onontdekt plekje is de Notre Dame de Compassion.

Eigenlijk is deze wijk een prima plaats om te verblijven. Het is er relatief veilig en vredig en de accommodaties zijn er veel goedkoper dan in hartje Parijs.

Aanbevolen hotels in het 17e arrondissement van Parijs vind je hier.

17th arr., Paris: book hotel

18e arrondissement van Parijs (Butte Montmartre)

18e arrondissement van Parijs

De heuvel van Montmartre heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen. De oude schilderswijk en het gezellige uitgaansleven zorgen voor erg veel sfeer en romantiek. Grote schilders zoals Van Gogh, Picasso, Renoir en Matisse hadden ooit hier hun atelier. Er zijn hier prima accommodaties te vinden, maar blijf uit de buurt van ‘Le Moulin Rouge’ en de metrostations Barbès en Rochechouart. Alle andere delen van het 18e arrondissement zijn prima.

Bekijk de aanbevolen hotels in het 18e arrondissement van Parijs hier.

18th arr., Paris: book hotel

19e arrondissement van Parijs (Buttes Chaumont)

19e arrondissement van Parijs

De arrondissementen 19 en 20 hebben een slechte reputatie. Wat betreft het negentiende arrondissement is deze reputatie tegenwoordig niet meer geheel terecht. Deze buurt is de laatste jaren behoorlijk opgeknapt en is door de renovaties inmiddels een nette, moderne wijk. Hier woont de bohemiens én bourgeoisie gemoedelijk naast elkaar. Als je hier op zoek gaat naar een hotel vermijd dan het Gare de l’Est en de boulevard de Belleville. Deze delen grenzen aan het 20e arrondissement en staan als onveilig bekend.

Bekijk de aanbevolen hotels in het 19e arrondissement van Parijs.

19th arr., Paris: book hotel

20e arrondissement van Parijs (Ménilmontant)

20e arrondissement van Parijs

Het twintigste arrondissement is bekend vanwege Chinatown en is het oude centrum van (voornamelijk Joodse) immigratie. De Joodse immigranten hebben de laatste dertig jaar plaatsgemaakt voor Arabische. Deze omgeving heeft een ondertussen een erg slechte reputatie. Met name de straten rondom de Ménilmontant en de Belleville staan als ronduit gevaarlijk bekend. Wij raden je aan om dit deel van de stad te mijden. In dit deel van de stad is veel goedkope accommodatie beschikbaar. Maar omdat de wijk niet erg veilig is, geven wij je geen tips. Je kunt beter in één van de andere wijken een hotel zoeken.

20th arr., Paris: book hotel in

Nog een laatste tip tot slot

Met dit artikel hebben we je voldoende informatie gegeven om een hotel in Parijs te zoeken. Je weet nu welke wijken geschikt zijn om te overnachten en welke wijken je beter kunt mijden. Mocht je bij je zoektocht naar een hotel twijfelen in welke wijk het ligt, kijk dan naar de postcode. De postcode bestaat uit vijf cijfers. Bijvoorbeeld “75011”. De eerste twee cijfers geven aan welke stad of regio het is. In dit geval staat “75” voor de stad Parijs. De laatste twee cijfers van de postcode vertellen je in welk deel van de stad de locatie zich bevindt. In dit geval staat “11” voor het elfde arrondissement.

Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. De redactie is echter op geen enkele manier verantwoordelijk voor de kwaliteit van de hotels.

En geniet vooral van je bezoek aan Parijs!

English version of the article about Paris districts

Vergelijkbare artikelen
Add new comment

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a type title class href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <img title alt height width src class> <span class>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.