Eén dag in Dublin, reisbeschrijving

,

Eén dag is eigenlijk niet genoeg om een grote stad met een rijke geschiedenis te verkennen, en Dublin is daarop geen uitzondering. Maar wat als je maar één dag in Dublin hebt? Onze route omvat alle «fraaiste» bezienswaardigheden in de hoofdstad van Ierland voor een geweldige eendaagse tour.

Bekijk alle hotels in Dublin

» MEER ZIENWaar overnachten in Dublin: de beste hotels

Het centrum van Dublin is zeer overzichtelijk en de belangrijkste bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. Je wandeling moet te voet zijn om de stad in al haar glorie te voelen. De tocht is 6 kilometer lang, maar ondanks de korte afstanden zal je de hele dag op de route doorbrengen.

Als je niet alleen wilt kijken, maar ook wilt luisteren naar interessante verhalen, boek dan rondleidingen in Dublin via deze link.

Kasteel en kerken

St. Patrick's cathedral, Dublin

Laten we de wandeling beginnen met de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad, het Dublin Castle, gelegen in het centrum van de stad aan Dame Street. Deze machtige citadel werd gebouwd in de tijd van de Noormannen in de 12de eeuw, maar kreeg zijn huidige vorm pas in de 19de eeuw. Nadat je het majestueuze fort hebt bekeken en foto’s hebt gemaakt, bekijk je de omgeving. Aan de ene kant van het kasteel zie je de Koninklijke Kapel en aan de andere kant het moderne stadhuis van Dublin.

Ga dan naar het westen via Castle Street. Je hoeft niet ver te gaan, na 200 meter zie je de kathedraal van Christus op Christchurch Square. Dit is de belangrijkste kathedraal van de stad, tegenwoordig is het een museum, dus je kan naar binnen gaan en de belangrijkste relikwieën bekijken: het graf van de ridder Strongbow uit de XII eeuw of de gemummificeerde resten van een kat en een rat die in de XIX eeuw uit een kerkorgel werden gehaald. Uit nieuwsgierigheid werden dierlijke resten niet slechter bewaard dan de relieken van heiligen. Tickets kan je vooraf reserveren via deze link.

Daarna kan je afslaan naar Patrick Street en naar het zuiden gaan. Langs de Art Gallery en St. Patrick’s Park kom je bij de op een na belangrijkste en de eerste grootste kerk van de stad en het hele land — St. Patrick’s Close. Je kan genieten van het uitzicht op een andere majestueuze katholieke kerk en naar binnen gaan, let op: de toegang kost € 8,00.

» MEER ZIENSt. Patrick's day in Ierland

Guinness en Jameson

Guinness

Als je klaar bent met de religieuze aangelegenheden, kan je overgaan tot meer algemeen vermaak. Uiteraard zijn de Ieren toegewijde katholieken, maar ze staan niet minder bekend om hun stevig drankgebruik en de productie van hoogwaardige alcohol. Ga dus naar het westen, naar het Guinness Storehouse. Je moet behoorlijk ver gaan, ongeveer 1,2 km langs The Coombe, Meath Street, Earl Street en Bellevue streets.

Dit pakhuis kan zelfs een biertempel worden genoemd, het heeft een hoogte van 7 verdiepingen. Betaal € 22 toegang (je kan hier vooraf een kaartje kopen) en geniet van de uitgestalde displays en het proeven van verschillende soorten Guinness. En op de bovenste verdieping in de Gravity pub geef je het kaartje aan de barman, en hij schenkt je gratis een hele pint Guinness in. Maar wees voorzichtig en overdrijf niet, want het is maar de helft van de route!

Na het pakhuis kan je «nog een graadje hoger gaan». Ga daarom naar een ander museum met alcohol als thema, de Jameson Distillery, gelegen aan de andere kant van de rivier de Liffey. Maar om je voor te bereiden op de volgende proeverijen kan je lunchen in een van de cafés onderweg, bijvoorbeeld Waterfront of Cinnamon aan de waterkant van Arran 38.

De toegang tot het Jameson Distillery Museum (Bow Street, Smithfield Village) bedraagt € 25 (hier vooraf reserveren). Je neemt eerst een kijkje bij het productieproces van whiskey, waarna je gaat proeven en officieel een certificaat van proever ontvangt.

» MEER ZIENIerse whiskey: waar kan je het proberen in Dublin?

Rondwandelen in Dublin

Rondwandelen in Dublin

Nu volgt nog een flinke wandeling over Mary’s Ln, Mary’s Street Little en Henry Street. Eigenlijk is dit één grote en lange straat, die over de hele lengte verschillende namen heeft. Deze plaats wordt beschouwd als een winkelparadijs, perfect om souvenirs te kopen.

Aan het eind van Henry Street komt O’Connell Street, die vrij groot en rumoerig is. Bekijk de Dublin Needle, een 121 meter hoge torenspits. Dit monument is van bijna overal in de stad te zien. Als je om je heen kijkt, kan je in de buurt de monumenten van de beroemde irissen zien: rechts langs de weg zie je een standbeeld van de schrijver James Joyce, en rechts staat een monument van James Larkin, een vakbondsman.

» MEER ZIEN De beste goedkope eetgelegenheden in Dublin

Universiteit en meer bier!

Trinity College

Het is tijd om terug te keren naar het zuidelijke deel van de stad aan de andere kant van de rivier de Liffey. Voor de brug zie je het monument van de nationale held van Ierland, Daniel O’Connell, de straat en de brug hier zijn naar hem vernoemd.

Terug in Zuid-Dublin loop je door Westmoreland Street. Overigens kom je hier langs het Irish Whiskey Museum (119 Grafton Street), zodat je de alcoholtour kan voortzetten en naast Jameson ook andere merken whisky kan proberen. Een toegangskaartje voor dit museum kost € 20. Elk half uur start een museumtour met proeverij. Om er zeker van te zijn dat je daar plaats hebt, reserveer je je kaartje vooraf via deze link.

Aan de andere kant van het zoveelste alcoholmuseum in Dublin bevindt zich Trinity College. Het is de alma mater van de meeste prominente Dubliners. Afgestudeerden van de universiteit zijn Oscar Wilde, Jonathan Swift en Samuel Beckett. Het mysterieuze Book of Kells, een handgeschreven verzameling evangeliën van meer dan 1100 jaar geleden, wordt bewaard in de universiteitsbibliotheek. Bovendien is het Trinity College gebouw zelf een uitstekend voorbeeld van Victoriaanse architectuur, dus maak er zeker een foto van. Je ziet nog meer interessante dingen met een toegangskaartje zonder aan te schuiven aan de kassa (verkrijgbaar via deze link).

» MEER ZIENTop 10 bezienswaardigheden in Dublin

’s Avonds kan je naar de Temple Bar bij de oevers van de rivier de Liffey. Dit is een echte hotspot in Dublin, waar het bier stroomt als water, de muziek nooit ophoudt en de stroom toeristen niet te kort komt. Elk etablissement in de buurt is of een pub, of een bar, of een restaurant of een nachtclub. De beste manier om de dag af te sluiten is in de klassieke Ierse pub waar het gebied zijn naam aan te danken heeft, The Temple Bar of The Old Storehouse.

 

Geniet van je verblijf in Dublin!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.