Chamonix: 10 tips voor een onvergetelijke vakantie

, , ,

Chamonix — fotogeniek klein alpendorp aan de voet van de Mont Blanc, een belangrijk centrum van alpineskiën, waar elke reiziger iets leuks voor zichzelf zal vinden.

Tijdens het hoogseizoen ervaart Chamonix een invasie van gasten van over de hele wereld. Om uw vakantie niet te bederven met huisvestingsproblemen, raden wij aan om hotels of chalets tijdig te reserveren via deze link.

Trotseer de Mont Blanc

De Mont Blanc is een begrip voor ieder mens dat op een of andere manier affiniteit met bergbeklimmen heeft. Het was hier dat de klimsport werd geboren, het is zelfs zo dat de officiële feestdag van het bergbeklimmen wordt gevierd op de dag dat de eerste bergbeklimmer deze berg wist te veroveren: op 8 Augustus.

Vandaag is het pad naar de top van de Mont Blanc zowel in de winter als in de zomer geopend. De route kan naar eigen smaak worden gekozen en de kracht worden berekend — de berg, die de bijnaam «het Dak van Europa» kreeg, is niet voor iedereen toegankelijk. Maar degene die de top kan bereiken, zal deze gebeurtenis nooit vergeten.

Lees meer over alle manieren om de Mont Blanc te beklimmen in ons speciale artikel gewijd aan de Mont Blanc.

Rij mee met de hoogste tram

Chamonix: 10 tips voor een onvergetelijke vakantie

Dit is een bijzondere tram omdat, ten eerste, er geen enkele andere tram zo hoog gaat: het eindpunt ligt op 2323 meter op zeeniveau.

Ten tweede omdat het een van de laatsten ter wereld is, in staat om een ​​unieke tandradbaan te bestijgen. Tussen de twee gewone rails loopt er een derde, gekartelde rail. daaraan blijft de tram hangen met een extra tandwiel.

Ten derde zal zo’n prachtig uitzicht op de bergtoppen en de enorme valleien, vanuit geen enkele andere tram ter wereld te zien zijn.

Nu rijden er drie trams over deze spoorweg, geschilderd in blauw, groen en rood. Elk van deze trams is hier al meer dan 60 jaar in gebruik. Ondanks hun leeftijd hebben ze hun kwaliteiten uitstekend behouden. En ook hebben ze elk hun eigen naam. De eerste eigenaar vernoemde ze naar zijn dochters: Jeanne, Maria en Anna.

Een kaartje kost 34 €.

» MEER ZIENWinter vacation destinations in France

Sta in de leegte

Hiervoor moet je naar een andere bergtop: Aiguille du Midi. Dit kan met behulp van de kabelbaan, waarvan de karretjes om de 15-20 minuten vertrekken vanuit Chamonix.

Ben je dapper genoeg? Test je zenuwstelsel door in de leegte te stappen. Dit zal je nooit vergeten!

De «Stap in de leegte» is een attractie voor de echte durfal en is gebouwd in 2013. Het is een volledig glazen cabine die boven een klif hangt. Wie besluit om hem te betreden, krijgt een paar zachte slippers om de volledig transparante vloer niet te beschadigen. Dan moet u enkel nog een ​​stap vooruit zetten om u te voelen als een vogel die hoog door de bergen vliegt en tussen de wolken zweeft.

Betreed De IJszee

De IJszee (Mer de Glace), is de naam die Fransen geven aan de enorme alpengletsjer op de helling van de Mont Blanc, die zich over 7 km uitstrekt. Langzaam maar zeker, gemiddeld 1 cm per jaar, beweegt deze enorme ijzige massa zich naar beneden.

U hoeft uw bezoek hier niet te beperken tot enkel een blik vanuit de kabelbaan. Er is namelijk de mogelijkheid om de ijsgrot in de gletsjer te bezoeken! Af en toe wordt er binnen gewerkt, dan is een bezoek niet toegestaan: er dreigt vernietiging door de beweging van de gletsjer. Van binnen is de grot is versierd met beeldhouwwerken, elk jaar weer werken ambachtslieden ze bij.

Sporten

Chamonix: 10 tips voor een onvergetelijke vakantie

Natuurlijk is Chamonix in de eerste plaats een skiresort. Er zijn hier verschillende skischolen, waar iedereen na wat training op ski’s of op een snowboard kan staan. Er zijn klasjes voor de allerkleinsten.

Dit is echter niet alles. Elk jaar komen hier duizenden paragliders, fietsers, wandelaars, hikers. Er zijn marathons en andere competities.

Op elk moment van het jaar zijn er talloze mogelijkheden voor liefhebbers van extreme sporten: mountainbiken, hiken, klimmen en nog veel meer. Voor mensen die liever een vakantie houden met minder adrenaline: paardrijden, hondensledetochten, wandelen langs een van de vele wandelroutes. Er zijn zelfs voor kinderen wandelroutes.

Bekijk alle hotels in Chamonix

» MEER ZIEN10 BESTE SKIGEBIEDEN IN DE FRANSE ALPEN: KAART

Probeer de lokale cuisine

Zoals in heel Frankrijk, in Chamonix kunt u goed eten. In de Savoyaardse keuken worden vooral de kazen erg gerespecteerd; in de tijd dat het niet zo eenvoudig was om producten te vervoeren en te bewaren, waren kazen een echte redding voor de hooglanders. Nu worden de heerlijke kazen in vele winkels verkocht.

Bovendien zullen in elk café en restaurant van het dorp gerechten worden geserveerd die zijn bereid op basis van kaas. De bekendste zijn fondue, raclette en tartiflette. De eerste is gesmolten kaas, waarin je stukjes brood of vlees moet dopen. De tweede heeft geroosterde kaas. Het vereist een speciaal apparaat: een raclettegrill. Het derde recept is gekookt in de oven: met kaas gebakken aardappelen en uien.

Wandel over dam

Vanaf treinstation Chamonix  kun je naar het stuwmeer van Émosson, het op twee na grootste van Zwitserland. Van mei tot oktober is deze open voor toeristen. Een adembenemend spektakel om te zien. Het is moeilijk te geloven dat zo’n groot volume water door een door de mens gemaakt bouwwerk kan worden getemd.

Leer de geschiedenis van bergsporten

Chamonix: 10 tips voor een onvergetelijke vakantie

Wilt u meer leren over de geschiedenis, dan zullen de musea in Chamonix daarbij helpen. De eerste stap is om te kijken naar het Musée Alpin. De oude uitrustingen van de allereerste bergbeklimmers zijn er tentoongesteld: kleding, hulpmiddelen, kaarten, maar ook zeldzame oude foto’s en lithografieën.

Het Kristallenmuseum bevat een verzameling van de meest interessante en ongewone stenen die door de tijden heen in de vallei gevonden zijn. Verlicht met een speciaal licht zien ze er echt indrukwekkend uit en geven een idee van hoe mooi en magisch rotsen zijn.

Chamonix heeft een zeer rijke geschiedenis. Zelfs als je simpelweg door de straten loopt, kun je haar waarnemen: waaronder de fresco’s op huizen waarop de eerste klimmers zijn afgebeeld. Ze zien er levendig uit. Een beeldhouwwerk dat is gewijd aan de eerste trotseerders van de Mont Blanc, is lang een symbool van het resort geworden: twee dappere bergbeklimmers kijken naar de met sneeuw bedekte top en lijken een plan te bespreken, hoe ze hun droom zullen vervullen.

Een trip naar een bergmeer

Aan wie in de zomer naar een bergmeer gaan zal deze zich in al haar schoonheid openbaren: haar heldere water weerspiegelt zowel het zwerk als de besneeuwde toppen van de Alpenbergen. Een uitstekende locatie voor prachtige foto’s! Hier te zwemmen is alleen aan te raden voor walrussen… zelfs op het warmste moment van juli is het water hier ijzig koud.

Vier de feestdagen mee

In Chamonix kan men geen genoeg krijgen van feestdagen. Ze bereiden zich er lang op voor, organiseren vele evenementen, versieren de altijd elegante straten. Misschien is het meest indrukwekkend wel de kerstvakantie, wanneer het in het dorp elk chalet gloeit van de verlichting, er bazaars op de pleinen zijn, en iedereen wacht op de degene waar het om draait: Sint Nicolaas, onder het genot van warme glühwein.

Een andere feestdag die aandacht verdient is het Gidsenfestival. Gidsen zijn de meest gerespecteerde beroepsgroep in dit gebied. Ze zijn onverschrokken, bekwaam en professioneel. Ze hebben hun eigen tradities en legendes. Tijdens hun vakantie trekken ze uniformen aan, gaan ze de straat op en babbelen ze graag met collega’s en met iedereen.

In welke tijd van het jaar u ook naar Chamonix gaat, u zult veel activiteiten kunnen ondernemen en prachtige herinneringen meenemen.

Fijne vakantie!

» MEER ZIENNIEUWJAAR IN DE ALPEN: 10 BESTE RESORTS

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.