Wat te doen tijdens een enkele dag in Syracuse?

, ,

Syracuse is een oude stad aan de kust van Sicilië, gesticht door de Grieken. Vanwege zijn eeuwenoude oorsprong en vele interessante plaatsen, die te maken hebben met de antieke periode, is Syracuse opgenomen in de UNESCO-lijst van cultureel erfgoed.

Als u maar één dag in Syracuse hebt, raden we u aan die te wijden aan het verkennen van de Oude Stad Ortigia. Daar bevinden zich de belangrijkste culturele bezienswaardigheden en zijn de eerste Griekse nederzettingen van Sicilië ontstaan.

Het zou beter zijn om een langere tijd in Syracuse te verblijven, om tijd te hebben om heel de stad te kunnen bekijken en te kunnen zonnen op het strand. Als u deze mogelijkheid hebt zouden hotels in het centrum het meest geschikt zijn.

Uw verblijf in een hotel kunt u hier boeken.

Tempel van Apollo (Tempio di Apollo)

Tempel van Apollo

We beginnen met de Tempel van Apollo, een van de oudste Griekse tempels van Sicilië. De tempel bevindt zich op het Largo XXV Luglio-plein, dat Ortigia met andere delen van de stad verbindt.

Het Archimedesplein (Piazza Archimede)

Het Archimedesplein

Na het inspecteren van de tempel, volg Corso Matteotti richting het Archimedesplein. De naam van de beroemde wiskundige werd niet zomaar gekozen voor de naam van het hoofdplein. Archimedes woonde namelijk in de 2e eeuw voor Christus in Syracuse en zijn wiskundige ontwerpen werden zelfs gebruikt om de stad te versterken.

Het Archimedesplein is het kruispunt van alle hoofdstraten. Hier kunt u verschillende originele barok gebouwen zien: het paleis van Platamone, het paleis van Lanza en het paleis van Gargallo. Dat zijn niet eens de belangrijkste versieringen van het plein, maar dat is de prachtige fontein van Artemis, bekroond met een majestueus beeld van een godin omringd door nimfen.

Als u nog niet hebt ontbeten of gewoon wilt eten voor een lange wandeling, raden we u aan een kopje koffie met amandelcake te nemen in een van de cafés op het Archimedesplein en de architectonische schoonheid van het centrum van Ortigia te bewonderen.

Kathedraalplein (Piazza Duomo)

Kathedraalplein

Vanaf het Archimedes-plein gaan we over de Via Amalfitania naar de Via Cavour. Hier moeten we linksaf slaan naar de Via Saverio Landolina om het Kathedraalplein (Piazza Duomo) te bereiken.

Op het plein bevindt zich de Duomo di Siracusa, gebouwd op het puin van de Dorische tempel van Athena in de 5e eeuw voor Christus. Op een steenworp afstand ligt de kerk van Santa Lucia, die wordt beschouwd als de patroonheilige van de stad.

Lente Aretusy (Fontana Aretusa)

Lente Aretusy

Als u van de kerk langs de Via Picherali komt, ziet u een van de meest interessante bezienswaardigheden van Syracuse, de bron van Aretusa. Die is toegewijd aan de mythe van de nimf, de jager Aretusa. Op de vlucht voor de aanhoudende verkering van de riviergod Alfeus, vroeg Arethusa haar beschermgodin Artemis om hulp en zij veranderde het in een stroom water.

Lente Aretusy is een geweldige plek om een pauze te nemen en een beetje te ontspannen in de schaduw van de bomen.

Restaurant Trattoria La Foglia

Restaurant Trattoria La Foglia

Als u honger hebt, kijk dan eens naar de gezellige plek Trattoria La Foglia in een historisch gebouw dicht bij de bron (Via Capodieci 29). Hier kunt u stevige bonensoep, zelfgemaakte pasta en verse vis eten. In het menu staan ook vegetarische gerechten. Gemiddeld kost de lunch 25-30 euro.

Museum van middeleeuwse en hedendaagse kunst (Museo nazionale di palazzo Bellomo)

Museum van middeleeuwse en hedendaagse kunst

Na het lunchen kunt u een kijkje nemen in het museum van middeleeuwse en hedendaagse kunst, die zich in de buurt bevindt (Via Capodieci 14).

Kasteel Maniace (Castello Maniace)

Castello Maniace

Om uw wandeling door Syracuse voort te zetten, gaat u terug langs de Via Capodieci naar de bron van Aretusa.

Aan de linkerkant ziet u de pittoreske Alfeo Promenade, die zich langs de hele kust uitstrekt en u naar het meest afgelegen deel van Ortigia brengt, namelijk Castello Maniace, het symbool van het glorieuze verleden van Syracuse. Vandaag de dag  herbergt het kasteel een museum gewijd aan geschiedenis en archeologie.

Om niet in de rij te hoeven staan, reserveer je een rondleiding met snelle toegang op deze link.

Restaurant Retroscena

Restorant

We hebben alle belangrijke historische monumenten van de oude stad van Syracuse bekeken. Nu is het tijd om terug te keren naar het centrum van Ortigia Archimedes, om de plaatselijke winkeltjes te bezoeken en jezelf te belonen na een lange dag met een goed diner in een van de restaurants aan de Via della Maestranza.

Als u de Siciliaanse keuken met een vleugje Griekse invloeden wilt proberen, dan zult u zeker genieten van het menu van het restaurant Retroscena aan de Via Maestranza 106/108. Het diner met een dessert en een glas wijn kost 25-30 euro.

Boottocht

Boottocht

Een andere optie is om een plezierboot te nemen op de Santa Lucia-brug en het historische deel van de stad vanaf de zee te bekijken. U wordt ook gebracht naar de grotten, uitgehouwen door de zee binnen de muren van de stad. De kosten van de reis zijn officieel 15 euro, maar u kunt er onderhandelen naar 10 euro. Aarzel niet om te het te proberen.

Archeologisch park (Parco Archeologico Neapolis)

Neapolis

Als u nog tijd hebt, of u bent een paar dagen in Syracuse gebleven, dan raden we aan de Griekse en Romeinse theaters bezoeken.

Dit enorme park (Parco Archeologico Neapolis) bevindt zich in Neapolis. Daar kunt u een half uur lopen door het historische deel van de stad, of u kunt neem een bus nemen (nummer 2), die vertrekt vanuit Molo San Antonio.

Een bezoek aan het park duurt ongeveer 2 uur. De kosten zijn 10 euro en het park is geopend tot 19.00 uur.

En hier is een interessante rondleiding door het Griekse Theater van Syracuse.

We wensen u een onvergetelijk avontuur!

» MEER ZIENWat-te-bekijken-op-Sicilie-de-belangrijkste-bezienswaardigheden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.