Lyon in 1 dag: wat moet je zien?

, ,

En hier ben je dan in Lyon! Maar slechts voor 24 uur. Wat jammer! Zorg dat je de volgende keer minstens 2-3 dagen blijft. Maar zelfs in 1 dag heb je de gelegenheid om in de oudheden en bezienswaardigheden van Lyon te duiken. We vertellen je alles overzichtelijk: waarheen te gaan, wat te zien, waar te eten en waar te slapen.

Het is een oude stad, vol monumenten en musea. En natuurlijk kan je er fantastisch eten. Vergeet vooral ook niet om een “Plat du Jour” (dagmenu) te nuttigen tijdens de lunch. De lokale restaurants van Lyon serveren heerlijk eten!

Place Bellecour

Begin je dag op het Place Bellecour. Dit grote plein is het centrum van het historische centrum van Lyon. Het is één van de grootste pleinen van Europa en vormt een prima uitgangspunt voor een wandeling langs de historische hoogtepunten van Lyon. Bovendien is het toerisme bureau gevestigd aan dit plein. Hier kan je gratis een plattegrond van de stad meenemen. Je kan hier een stadswandeling boeken.

Ga vanaf het Bellecourt plein naar de heuvel met de sneeuwwitte basiliek met torentjes erop, die vanuit bijna elk punt van het plein zichtbaar is. Steek daartoe de rivier de Saône over.

Kathedraal van Lyon

Lyon in één dag: wat moet je zien?

De “Eglise Saint-Jean-Baptiste-et-Saint-Étienne” die vaak ook wel de naam Kathedraal van Lyon krijgt is een eeuwenoude kathedraal in het historische centrum van Lyon. Een bezoek aan deze kathedraal is absoluut de moeite waard. De kerk die tussen 1200 en 1500 werd gebouwd, heeft elementen van verschillende bouwstijlen, zoals het romaans en de gotiek. De kathedraal beschikt bovendien over een erg interessant astronomisch uurwerk uit de 14e eeuw. Deze geeft niet alleen de tijd aan, maar ook de datum, het sterrenbeeld en de stand van de maan.

Notre-Dame de Fourvière

Loop vanaf Place Bellecour naar de Notre-Dame de Fourvière, dit in de belangrijkste basiliek van Lyon. De torens van de kerk zijn vanuit de hele stad te zien. Tijdens je wandeling steek je de rivier de Saône over. Je loopt nu echt door het centrum van de oude binnenstad (en we komen hier zeker terug). Neem hier de kabelbaan, deze brengt je snel naar de Notre-Dame de Fourvière. De basiliek werd gebouwd aan het einde van de 19e eeuw en is één van de weinige witte kerken in Frankrijk. De bouwstijl en kleur van de stenen is vergelijkbaar met die van de Sacre Coeur in Parijs. Als je geluk hebt schijnt de zon en kun je genieten van de geweldige glas-in-lood kunstwerken die in de kerk aanwezig zijn. Maar zelfs als het regent kan je genieten van de opvallende architectuur van de kerk en de rijkdom van het interieur van de basiliek.

Vergeet tijdens je bezoek aan de Notre-Dame de Fourvière niet om de kapel te bezoeken. Hier hangen prachtige iconen, staan bijzondere standbeelden van de maagd Maria en is een geweldig mooi mozaïek te bewonderen.

Het Romeinse theater

Romeinse theater

Bezoek dan zeker ook het Romeinse amfitheater dat zich naast de basiliek bevind. Het is één van de weinige perfect bewaard gebleven amfitheaters van Frankrijk. En voor de liefhebbers is er ook een museum dat volledig gewijd is aan het Romeinse Gallië.

Loop vanuit het museum weer terug naar de oude stad (of neem de kabelbaan terug) tot aan het station van Saint-Jean.

De Oude Stad van Lyon en de Traboules

De oude binnenstad van Lyon is sowieso een erg interessante plek om te bezoeken. Niet voor niets is het hele gebied door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. De binnenstad is niet meer verandert sinds de Renaissance (15e en 16e eeuw). Het gemeentehuis en de brug herinneren aan de vele vorsten, hertogen en graven die ooit in Lyon de scepter zwaaiden. Maar ook aan de arbeiders en vele handelaren.

Men zegt dat het de kooplieden waren die traboules – gangen tussen de huizen – moesten bouwen. Elke traboule is een manier om snel tussen twee parallelle straten over te steken en zo een goede kortere weg te nemen. Er zijn ongeveer vijfhonderd van zulke sluipwegen in Lyon.

Vanaf de buitenkant is de ingang van de traboule gemakkelijk te missen – hij lijkt op een gewone voordeur naar een hal. Maar voel aan de klink en waag je in de donkere gang. Je ziet een patio of traboule. Vele daarvan hadden vroeger een gemeenschappelijke waterput voor meerdere huizen.

De Oude Stad van Lyon

Veel traboules worden gekenmerkt door boeiende architectuur, decoraties en trappen. Nu zijn traboules een belangrijke bezienswaardigheid in Lyon geworden, die vele toeristen bezoeken.

De beroemdste en langste traboule verbindt de huizen 27 Rue Beauf en 54 Rue Saint-Jean. We hebben ze op de routebeschrijving aangeduid.

Als je na deze bezienswaardigheid nog meer traboules opzoekt, wees je er dan van bewust dat deze patio’s privébezit zijn en ook een uitstekende akoestiek hebben en dat de huizen eromheen bewoond worden door gewone bewoners. Maak dus geen lawaai.

De Bouchon restaurants in Lyon

In de Oude Stad vind je op elke hoek bouchons – traditionele restaurants in Lyon die plaatselijke gerechten serveren. Het zal je misschien verbazen, maar de wereldberoemde keuken van Lyon vindt haar oorsprong bij eenvoudige arbeiders, niet bij aristocraten.

Het is een feit dat Lyon lang het Europese centrum voor zijdeweverij geweest is. En ook al droeg de hele Europese adel zijde uit Lyon, de productie ervan was voor eenvoudige wevers vrij zware lichamelijke arbeid. Ze hadden niet genoeg geld, maar ze moesten wel goed eten. Als gevolg daarvan ontstond de keuken van Lyon – eenvoudig, hartig, maar overheerlijk.

Veel van de gerechten in Lyon worden gemaakt met restproducten: varkenspoten, bloedworstjes, worstjes van Lyon en de beroemde andouillelette (worstjes van slachtafval). Niet bepaald chic, toch? Maak je geen zorgen, ze smaken echt uitstekend. Met uitzondering van andouillet, denk ik.

Voor de kieskeurigen is er quenelle (verfijnde visknoedels met saus) en gebakken aardappelen “gratin dauphinois”. Proef zeker ook de salade van Lyon.

Als dessert kan je een pralinegebakje nemen of een bordje met plaatselijke kazen. Vergeet de streekwijnen niet: een jonge Beaujolais of drankjes van de oevers van de Rhône. En ook de wijngaarden van de Bourgogne zijn in de buurt.

O, en denk eraan: de etenstijden voor de lunch zijn in Frankrijk tussen 11:30 en 14:00 uur. Op andere tijden zijn goede restaurants gesloten, je zal dan een meer bescheiden brasserie moeten zoeken. ’s Avonds gaan de restaurants tegen 19 uur open.

Place de Terreau

Lyon in 1 dag: wat moet je zien?

Na een lekkere lunch steek je de brug over de Saône over om de aristocratische wijk Presquille te ontdekken. Bewonder de gotische kerk Saint-Nizier uit de 16de eeuw en volg de schilderachtige Republikstraat. Je komt uit op het plein tussen het stadhuis van Lyon en het operagebouw.

Eigenlijk blijft alleen de voorgevel van de Opera over van het gebouw uit de 18de eeuw. De aula, het dak en de beelden van de muzen werden bij de wederopbouw in de 20e eeuw toegevoegd.

Maar het stadhuis is sinds zijn bouw in de 17de eeuw perfect bewaard gebleven. Het nabijgelegen Museum voor Schone Kunsten heeft er nog langer gestaan, maar het barokke uiterlijk werd na de renovatie verkregen. Tijdens de Renaissance was het een klooster en nu herbergt het de op één na belangrijkste collectie waardevolle voorwerpen op het Louvre na.

De schitterende fontein op Place de Terreau is een absolute aanrader. Hij werd door Frédéric Bartholdi ontworpen voor Bordeaux. Maar de hoofdstad van de wijn had niet genoeg geld voor een fontein, en het bronzen beeld met een strijdwagen getrokken door vier paarden ging naar de hoofdstad van de gastronomie.

Kade van de Rhône

Loop rond het stadhuis naar de andere kant en je komt bij de Rhône, breder en krachtiger dan zijn kleine zusje. Het is ondenkbaar Lyon te bezoeken zonder langs de oevers ervan te hebben gewandeld. Als je voeten moe worden, maak je een tochtje met een boot. Als in Lyon de avondverlichting in werking treedt, is het nog aangenamer om de stad vanaf het water te bekijken.

Wil je er graag overnachten?

De avond doorbrengen in Lyon is een waar genot. Geniet van lekker eten en drinken in één van de vele restaurants van de stad, of maak een mooie wandeling door de oude binnenstad. Deze is ’s avonds nog sfeervoller. Vooral als je langs de oevers van de Rhône loop en in de richting van de stad kijkt, heb je prachtige uitzichten.

We hopen dat je tijdens deze reis op slag onherroepelijk verliefd werd op Lyon en besloot nog een paar dagen langer te blijven, om de musea van de gebroeders Lumière en filmdecorontwerpers te bezoeken, musea rond textiel en vintage machines, het Gallo-Romeins museum en nog eentje over boekdrukkunst. Kies een hotel in de Oude Stad of in de wijk Presquille. En als je dan toch moet vertrekken, probeer dan zeker nog eens terug te komen!

Als je vlucht pas ’s morgens is, raden we je aan een hotel te kiezen in de buurt van het treinstation Par-Dieu. Een express tram begint te rijden vanaf 5 uur ’s morgens en brengt je naar de luchthaven.

Maak een mooie wandeling in Lyon!

Bekijk alle hotels in Lyon
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.