De 10 mooiste kastelen van de Loire. Welke zijn een bezoek waar?

,

Er staan meer dan 140 kastelen langs de rivier de Loire. Niet alle kastelen zijn open voor publiek, maar een groot deel er van is dat wel. Elk jaar bezoeken duizenden bezoekers de beroemde kastelen zoals: Chenonceau, Chambord en Blois. Wij hebben alle kastelen bezocht en geven je in dit artikel praktische adviezen en tips over de mooiste kastelen van de Loire.

Een groot deel van de kastelen van de Loire werd gebouwd na de Renaissance. Dat was hetzelfde moment dat de Franse koningen besloten om zich buiten Parijs te vestigen. Een aantal van deze kastelen wordt nog steeds actief onderhouden en staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Hierbij boek je een trip met vervoer, entree tot de kastelen en hotelovernachtingen. De prijs van zo’n excursie is vaak lager dan als je alles los boekt. Het bespaart je bovendien veel tijd.

Waar begin je?

Het beste kan je beginnen met een bezoek aan het Kasteel van Sully-sur-Loire (“Château Sully sur Loire”). Dit kasteel werd aan het einde van de 14e eeuw gebouwd en is de poort naar de historisch rijke regio. Bovendien is het kasteel anders dan de andere kastelen langs de Loire. Het heeft veel meer een middeleeuwse architectuur dan de andere chateaus.

Een bezoek aan het Kasteel van Blois mag ook zeker niet ontbreken. Het kasteel van Blois is het hele jaar open voor bezoekers en is een lust voor het oog. Het renaissancekasteel dient als model voor alle andere kastelen aan de Loire en was ooit de residentie van maar liefst zeven Franse koningen.

Welke periode is ideaal voor een bezoek aan de kastelen?

Als je lange wachtrijen en ergernis wil voorkomen, plan dan je bezoek aan de kastelen van de Loire in het laagseizoen. Het laagseizoen is van november tot april. Hou er wel rekening mee dat de parken en tuinen bij de kastelen dan niet in bloei staan. Het is immers herfst en winter. En het is niet altijd even fijn om daar in de regen of kou doorheen te wandelen. Aan de andere kant zijn er bijna geen andere toeristen in deze periode en hoef je nergens in de rij te staan, of te laveren door de drukte. Je kan dan gewoon genieten van de mooie architectuur van de kastelen.

In de zomerperiode trekken de kastelen veel toeristen. Een flink aantal kastelen organiseert ook speciale evenementen zoals lichtshows, avondwandelingen of filmvoorstellingen. Bovendien staan ‘s zomers de tuinen in volle bloei. Wat een geweldig gezicht is!

Prijzen

De toegangsprijs wisselt per kasteel. Hou rekening met een gemiddelde entreeprijs van 1 à 2 euro. Voor een bezoek aan de tuinen moet vaak extra betaald worden. De grotere en interessantere kastelen hanteren een entreeprijs van 7 euro. Hier kan je tegen bijbetaling ook een audio gids huren.

De in dit artikel genoemde prijzen, zijn de tarieven voor een entree tot het kasteel in het laagseizoen.
Hier staan de 10 mooiste kastelen van de Loire nog kort beschreven.

Bezoek aan de kastelen van de Loire

Zoals je inmiddels weet is een bezoek aan de kastelen van de Loire absoluut de moeite waard. Maar het is niet altijd even makkelijk om naar de kastelen toe te reizen. Eigenlijk heb je maar twee opties. De auto, of een georganiseerde tour boeken. Sommige kastelen zijn per trein (en fiets) ook bereikbaar, maar dat is een behoorlijk tijdrovende manier van reizen. Als je maar één of twee dagen hebt uitgetrokken voor een bezoek aan de kastelen van de Loire, boek dan zeker een excursie. Deze kan je via internet of in Parijs boeken.

Bekijk de meest interessante rondleidingen door de kastelen van de Loire op deze pagina.

Of lees hoe het is om zelf met de auto door Frankrijk met te reizen.

» MEER ZIENBEZOEK DE KASTELEN VAN DE LOIREVALLEI MET JE AUTO

Het Kasteel van Chambord (Château de Chambord)

De 10 mooiste kastelen van de Loire. Welke zijn een bezoek waar?

Het Kasteel van Chambord is het grootste en meest beroemde kasteel van de Loire. Het kasteel is sinds 1840 een Frans monument en staat inmiddels ook op de lijst UNESCO World Heritage. En dat is niet zonder reden. Er zijn meer dan 400 kamers, 280 open haarden, 365 torens en 77 trappen. En als klap op de vuurpijl, is het kasteel gelegen in een park van meer dan 5000 hectare omvang. Dat volledig ommuurd is (de muur is 32 kilometer lang!).

Rond het kasteel wordt een lichtshow georgniseerd en kan je een paardenshow bewonderen. De prachtige zalen vol antiek meubilair Chambord kunstwerken zijn zeker een bezoek waard.

Prijs: 14,50 euro per persoon

Bekijk en boek de beste accommodaties in de buurt van het kasteel van Chambord hier.

Kasteel van Chenonceau (Château de Chenonceau)

Het kasteel van Chenonceau is misschien wel het meest bijzondere kasteel van alle kastelen van de Loire. Het kasteel is namelijk gebouwd over het water van de rivier de “Cher”. Van een afstand lijkt het wel op een brug. Het kasteel heeft de bijnaam “Chateau des Dames”, omdat het voornamelijk vrouwelijk bewoners (en eigenaren) had. Hier woonden onder meer: Catherine de Medici, Lorraine en Louise de Gabrielli d`Estre
Bij het kasteel hoort een prachtige tuin. Er is ook een doolhof en je hebt de mogelijkheid om ’s avonds een wandeling in het prachtig verlichte park te maken.

Prijs: vanaf 15 euro voor volwassenen en 12 euro voor kinderen en studenten.

Bekijk en boek de beste accommodatie en hotels in de buurt van het kasteel van Chenonceau via deze link.

Koninklijk Kasteel van Amboise (Château royal d’Amboise)

Het kasteel van Amboise is een prachtig uitkijkpunt. Hiervandaan heb je een geweldig uitzicht over de Loire. Vroeger was het een verblijf van meerdere Franse koningen. Daardoor werd het tijdens de Franse revolutie ook niet gespaard. Vandaag de dag is het kasteel nog slechts tien procent van de oorspronkelijke omvang. Leonardo da Vinci woonde geruime tijd op dit kasteel en ligt dan ook begraven in de kapel van Saint-Hubert.
Het kasteel beschikt over prachtig onderhouden tuinen en biedt een geweldig uitzicht op de omgeving.

Prijs: 13,50 euro voor volwassenen, 11,60  euro voor studenten, 9,20 euro voor kinderen tussen 7-14 jaar en gratis voor kinderen tot 7 jaar.

Bekijk en boek de beste accommodatie en hotels in de buurt van het kasteel van Amboise via deze link.

Clos Lucé

Clos Lucé ligt op slechts 500 meter van het Chateau d’Amboise. Dit is de laatste rustplaats van de grote Leonardo da Vinci. Behalve een prachtig renaissancekasteel, vind je hier ook creaties van de beroemde uitvinder en kunstenaar. Ook kan je een romantische wandeling maken door het zes hectare grote park. In het park is ook de tentoonstelling van 20 machines van Leonardo da Vinci

Prijs: 18 euro voor volwassenen, 12,50 euro voor kinderen en studenten

Boek een hotel in Amboise

Kasteel van Azay-le-Rideau (Chateau de Azay-le-Rideau)

Kasteel van Azay-le-Rideau

Deze burcht ligt aan de rivier de Indre en staat in het gelijknamige dorp. Honoré de Balzac noemde de burcht “een geslepen diamanten ingelijst in de rivier de Indre.” Het kasteel werd in de stijl van de Franse Renaissance, gebouwd op een eiland in het midden van de rivier. De prachtig uitgehouwen stenen gevels nodigen uit om het meesterwerk van architectuur van dichtbij te bewonderen. En mogelijk te combineren met een bezoek aan het Engels park. Het kasteel is eigendom van de staat, en is het hele jaar door geopend voor bezoekers.

Prijs: 11,50 euro voor volwassenen, kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang.

Bekijk en boek de beste accommodatie en hotels in de buurt van het kasteel d’Azay-le-Rideau via deze link.

Kasteel van Sully-sur-Loire (Château de Sully-sur-Loire)

Eén van de interessantere kastelen in de Loire-vallei is het Kasteel van Sully-sur-Loire. Het kleine, middeleeuwse kasteel is een mooi voorbeeld van de middeleeuwse architectuur. Het kasteel met de toren was vroeger meermaals de verblijfplaats van Lodewijk XIV, Anne van Oostenrijk en Voltaire.

Voor de kinderen is het leuk om te weten dat het kasteel de gastheer is van de jaarlijkse festival voor klassieke muziek.

Prijs: 8 euro

Bekijk en boek de beste accommodatie en hotels in de buurt van het kasteel van Sully-sur-Loire via deze link.

Saumur Castle (Château de Saumur)

Saumur Castle

De Hertog van Anjou bouwde ooit een slottoren in de buurt van Saumur. Deze werd in 1067 verwoest en herbouwd. In de dertiende eeuw werd het omgebouwd in een kasteel. Het kasteel ligt net buiten het stadje, op een stuk hoger gelegen grond langs de Loire. Door de jaren heen is dit kasteel eigendom geweest van verschillende vorsten en heersers. En ieder veranderde iets aan het kasteel. Lodewijk XIV gebruikte het bijvoorbeeld als gevangenis, terwijl Napoleon het gebruikte voor de opslag, assemblage en reparatie van wapens en munitie. Het kasteel was jarenlang vervallen, maar is in 2007 volledig gerestaureerd.

In de zomer is het kasteel open voor toeristen. In de winterperiode is het gesloten. In de omgeving van het kasteel zijn veel wijngaarden en kan je deelnemen aan de lokale wijnproeverijen.

Prijs: 8 euro voor volwassenen, 6 euro voor leerlingen, studenten en jongeren tussen de 6-16 jaar oud.

Boek een hotel in Saumur

Het kasteel van Chinon (Château de Chinon)

Deze middeleeuwse vesting heeft een belangrijke rol gespeeld in de Franse geschiedenis. Het kasteel werd gebouwd in de elfde eeuw en werd zowel bewoond door Franse, als door Engelse koningen. Richard Leeuwenhart, Jan zonder land, Karel VII, Henry II en Jeanne d’Arc zijn maar een paar van de bekende bewoners van dit kasteel. Dit Chateau is anders dan de andere kastelen van de Loire. In feite bestaat het uit drie complexen die gebouwd zijn op de overblijfselen van oude Romeinse verdedigingswerken. Het kasteel van Chinon is ook de laatste rustplaats van veel leden van de Tempelorde. De tempeliers werden in 1307 allemaal opgepakt en gefolterd in dit kasteel.

Optionele excursie: Museum van Jeanne d’Arc, dat is gevestigd in het kasteel.

Prijs: 10,50 euro voor volwassenen, 8,50 euro voor studenten

Bekijk en boek de beste accommodatie en hotels in de buurt van het kasteel van Chinon via deze link.

Kasteel van Blois (Château de Blois)

Kasteel van Blois

Het Koninklijke Kasteel van Blois  is een interessante plek om een bezoek aan de kastelen van de Loire te starten. Wees getuige van interessante periode uit de geschiedenis en de architectuur van Frankrijk. De Loire-vallei was de thuishaven van maar liefst zeven koningen en tien koninginnen van Frankrijk. In 1845 was het kasteel van Blois één van de eerste monumenten van Frankrijk.

Optionele excursie: de geschiedenis van de kasteel-architectuur

Prijs: 13 euro voor volwassenen, 6,50 euro voor studenten en kinderen

Bekijk en boek de beste accommodatie en hotels in de buurt van het kasteel van Blois via deze link.

Boek een hotel in Blois

Kasteel van Cheverny (Château de Cheverny)

Vlakbij het kasteel van Blois staat dit schitterende chateau. Het wordt al zes jaar door dezelfde familie bewoond en is bekend om zijn klassieke stijl. Het kasteel is ontworpen door de beroemde architect Hergé en is ideaal voor een bezoek in de zomer.

Voor zes eeuwen, het kasteel behoort tot dezelfde familie die daar woont aan deze dag. Op het landgoed is er een kennel, dus deze plek is een echte Mekka voor de fanatieke jager.

Het kasteel staat bekend om zijn klassieke stijl en stond model voor “kasteel Molensloot” uit de bekende Kuifje strips van Hergé.

Optionele excursies: Kuifje expositie, een botanische tuin, serre en tuin

Prijs: 13,50 euro voor volwassenen, 9,50 euro voor studenten tot 25 jaar en kinderen ouder dan 7 jaar. Kinderen tot 7 jaar hebben gratis entree.

Bekijk en boek de beste accommodatie en hotels in de buurt van het kasteel van Cheverny via deze link.

 

Wij wensen je een prettige reis en we hopen dat dit artikel je zal helpen om een goede keuze te maken uit alle kastelen.

Goede reis!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.