» Frankrijk » Provence-Côte d'Azur » Provence » Fietstocht door de Provence

Bij de Provence denken we aan foto’s van lila gekleurde bloemenvelden en de heerlijke geur van lavendel. Maar er is veel meer in deze streek in het zuidoosten van Frankrijk. Je vindt er oude Romeinse ruïnes, middeleeuwse kastelen, pittoreske dorpjes, beroemde wijngaarden en geweldige restaurants.

De hoofdstad van de regio, Aix en Provence, is een van de oudste steden van het land. De Alpen liggen in het noorden van de Provence en het zuiden grenst aan de Middellandse Zee.

Je moet meer dan één stad bezoeken om dit deel van Frankrijk naar behoren te kunnen waarderen. Wij adviseren een enigszins extravagante manier van reizen zonder al te veel glamour: de fiets. Het is goedkoop om een fiets te huren, en je profiteert van de gezondheidseffecten. De route van 360 km is bedoeld voor een week, en begint en eindigt in Marseille. Je moet je op de website inschrijven voor de huur en de borg en huurkosten van de fiets betalen.

Dag 1: Marseille

Deze stad heeft een bijzondere sfeer. De oude haven heeft altijd vissers, kruidenstalletjes en geuren van de zeewind. Het is het hart van Marseille en benadrukt het actieve kustleven van de inwoners van de stad.

Je vindt hier het Chateau d’If — je herkent het misschien als de plek waaruit de held in de roman van Alexandre Dumas ontsnapte. Het was ontworpen als vesting aan de kust, maar aan het eind van de 16de eeuw tot in de 19de eeuw werd het gebruikt als gevangenis voor buitengewoon gevaarlijke criminelen.

De meest indrukwekkende toeristische bestemming van Marseille is de Notre Dame de la Garde. Het werd in de 19de eeuw gebouwd op de fundamenten van een oud fort. Je kan er alles om je heen zien alsof het op de palm van je hand ligt. De plaatselijke bevolking beschouwt de kerk als de beschermer van de stad en noemt haar teder «goede moeder».

Dag 2: Salon de Provence, Arles, Camargue reserve

Salon de Provence heeft één van de grootste kastelen in de regio, het Chateau de l’Emperi, dat in de 9de eeuw werd gebouwd. Er is nu een oorlogsmuseum in gevestigd. Michel de Nostredame, bekender als Nostradamus, bracht de laatste 20 jaar van zijn leven in deze stad door en schreef hier «de Centuriën». Het huis van de ziener is nu een museum.

Het zal je geen moeite kosten een verblijfplaats te vinden. Een prima optie is de Abbaye de Sainte Croix. Zoals de naam al zegt, bevindt dit hotel zich in een abdij uit de 12de eeuw. De kloostercellen werden omgebouwd tot eenvoudige hotelkamers, met gewelfde plafonds en een uitstekend uitzicht uit de ramen.

Boek een hotel in Salon de Provence

Arles is de stad die Vincent Van Gogh voor zich won en karakteristiek is voor zijn meest productieve periode. Je zal je dichter bij zijn kunst voelen of zelf geïnspireerd raken.

Er zijn hier veel Romeinse keizerlijke monumenten bewaard gebleven en verschillende daarvan worden beschermd door UNESCO. Het amfitheater van Arles is meer dan 2000 jaar oud. Op een gegeven moment werden er gladiatorengevechten gehouden, en nu worden er toneelstukken opgevoerd. De Alyscamps, een Romeinse necropolis die uit het keizerrijk is overgebleven, werd door Dante genoemd in zijn «Goddelijke Komedie».

Je kan ook enkele monumenten van christelijke architectuur zien. De kerk van St Trophime op het plein van de Republiek werd gebouwd in de 12de eeuw en is goed bewaard gebleven. Het is een bijzondere plek om te zien omdat er drie vroegchristelijke sarcofagen staan.

Bekijk de prijzen van hotels in Arles

» MEER ZIENProvence van Van Gogh

Camargue reserve ligt een paar kilometer verderop van Arles. Het is een moerasgebied met zoutlagunes en zandbanken waar de unieke Camargue paarden grazen. Het ras is bijzonder omdat de veulens geboren worden met donker haar dat lichter wordt naarmate ze groeien, tot het spierwit wordt. Camargue heeft ook zwarte stieren die worden grootgebracht om te vechten in de corrida, maar de belangrijkste bezienswaardigheid hier zijn de roze flamingo’s.

Dag 3: Avignon

Avignon is een stad op de linkeroever van de Rhône. Deze oude, voortreffelijke plek barst van de gebouwen uit uiteenlopende tijdperken.

Een beroemde bezienswaardigheid hier is de brug van Avignon. Volgens de legende hoorde de jonge Benezet de stem van God en kreeg hij de opdracht in Avignon een brug te bouwen. De brug dankt zijn naam Saint-Benezet aan deze beroemd geworden jongen. Nu zijn er nog maar 4 van de 22 bogen over en die staan onder bescherming van de UNESCO.

Het pauselijk paleis is een uniek middeleeuws gotisch monument. Hier woonde Zijne Heiligheid in de 14de eeuw. Er was een conflict in de katholieke kerk met de heersende vorsten, en Clemens V besloot dat het in Avignon gemoedelijker zou zijn dan in Rome. Na verloop van tijd werd de oude opstelling hervat, maar het paleis bleef bestaan en vermaakt nog steeds toeristen.

De vestingmuren werden in de 13de–14de eeuw gebouwd ter vervanging van de verwoeste Romeinse keizerlijke muren. Ze zijn 3 meter dik en meer dan 4 km lang en daarmee de langste van Europa.

Dag 4: Orange en Carpentras

Orange werd gesticht door de Galliërs en Arausio genoemd. Je vindt er het amfitheater, dat wordt beschouwd als het best bewaarde historische monument ter wereld, of de Triomfboog die werd gebouwd ter ere van de veroveringen van Julius Caesar.

Carpentras werd gelauwerd om zijn handel, zelfs in de 5de eeuw voor Christus, en de Arc of Triumph uit die tijd blijft over als onderdeel van de stadspoort. Veel Franse Joden vluchtten hierheen in de 13de eeuw toen ze door koning Filips IV werden verjaagd. Nu is de stad vermaard om zijn wekelijkse truffelmarkt. Kooplieden komen hier elke vrijdag om ze te verhandelen.

Dag 5: Gordes, Oppede le Vieux, Roussillon

Gordes is een stadje in de Vaucluse. Het duurt een halve dag om er rond te lopen. Vergeet niet de kapel en de fontein te bekijken. De abdij van Senanque ligt op een paar kilometer afstand. Eén van de beroemdste lavendelvelden van het land ligt bij haar muren. Je krijgt er de kans om mooie foto’s te maken.

Oppede le Vieux is een spookstad die bijna volledig is ingepalmd door de vegetatie. Het is een dorpje waar wat provinciale architectuur bewaard is gebleven. De Franse wijngaarden strekken zich enkele kilometers rond het dorp uit. Je kan er genieten van de ruïnes van het kasteel en de kerk uit de 12de eeuw, of de stenen paden volgen en zich vergapen aan de ongerepte schoonheid van de overwoekerde natuur. De afgelopen tien jaar hebben plaatselijke enthousiastelingen geprobeerd het dorp weer tot leven te wekken, maar tevergeefs.

Roussillon staat officieel op de lijst van de mooiste dorpen van Frankrijk. De bontgekleurde gebouwen zijn leuk en bijzonder. Maar de paden door de door kliffen ingesloten vallei zijn veel interessanter. Er zijn twee paden. De eerste kost je 30 minuten en de andere een uur om te lopen. Vanaf de 18de eeuw werd hier 200 jaar lang okerkleurstof opgegraven. Hoewel het hier niet meer verzameld wordt, is de plek nog steeds verbazingwekkend met zijn verbazingwekkende mix van rode, gele en oranje kleuren.

Dag 6: Lacoste, Bonnieux, Lourmarin

De belangrijkste toeristische bezienswaardigheden in Lacoste zijn de middeleeuwse steegjes en het kasteel van de markies de Sada, of althans de ruïnes ervan. De markies bracht vele jaren in het kasteel door uit angst voor zijn literaire praktijk vanwege zijn bange aard. Je kunt op de achtergrond van de ruïne moderne beelden zien die toebehoren aan de eigenaar.

Bonnieux heeft een grimmig uiterlijk, met 4 meter hoge vestingmuren en smalle straatjes die donker en ongastvrij lijken. Maar het heeft nog steeds een charme en er is van alles te zien. Op de top van de heuvel, waar het dorp ligt, heb je een voortreffelijk uitzicht over de omgeving en de naburige steden.

Lourmarin is een slaperig stadje omgeven door wijngaarden en olijfbomen. Door zijn vredige, bescheiden bestaan was dit gebied populair bij schrijvers. Lourmarin heeft 11 restaurants die allemaal Provençaalse gerechten serveren. Als je van de werken van Albert Camus en Henri Bosco houdt, kan je hun graven op het kerkhof van de stad bezoeken.

Dag 7: Aix en Provence en terug naar Marseille

Men zou kunnen zeggen dat Aix en Provence het middelpunt is van het culturele en historische erfgoed van de Provence. Veel kunstenaars werden verliefd op de stad en werden door hun leven hier geïnspireerd om de stad in hun creaties te verwerken. Enkele van hen zijn de schrijvers Emile Zola en Stendhal en de kunstenaar Paul Cezanne.

De populairste plek om te wandelen is de Mirabeau boulevard, genoemd naar één van de leiders van de Grote Franse Revolutie. De kathedraal van de Heilige Verlosser werd gebouwd op de plaats van een oude Romeinse tempel voor Apollo. De relieken van de heilige Mitre worden er bewaard, samen met het drieluik van de Brandende Struik uit de 15de eeuw.

Aix en Provence: boek een hotel

Je kan rondwandelen door de prachtige straten in het oude stadsgedeelte, lunchen in een restaurant en leuke souvenirs kopen.

Je kan meer informatie krijgen over Aix en Provence door een interessante stadswandeling met gids te maken. Je kan er hier één boeken.

De Provence is een ongelooflijk mooi deel van Frankrijk. Je kan hier van alles doen, van het bestuderen van archeologische monumenten tot het genieten van prachtige uitzichten.

Geniet van een heerlijke vakantie!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.