De gevaarlijke hoekjes van Parijs: waar je het liefst niet als toerist gaat

, ,

Ik heb onlangs een beschrijving gelezen van een “romantisch hotel in de buurt van Montmartre“. In feite was het hotel twee metrohaltes van Montmartre, tegenover het station La Chapelle op lijn 2, en in het midden van een van de gevaarlijke hoekjes van Parijs, rond het Noordstation.

Toeristen die onbekend zijn met Parijs kunnen gemakkelijk naar dit hotel komen en dat kan hen een slechte indruk van de stad nalaten. In de volgende paragraphen zullen we u de plaatsen laten zien waar u als toerist beter niet komt. Of het is daar te gevaarlijk, of het kost te veel tijd en moeite om bij de belangrijkste bezienswaardigheden te komen.

Eerst willen we even duidelijk maken dat Parijs in het algemeen een redelijk veilige stad is.

Dit artikel zal de plaatsen beschrijven die of erg luidruchtig zijn of onaangenaam en onprettig zijn om in te verblijven. Net als elke andere stad heeft Parijs goede en slechte buurten. Dit artikel gaat over de slechte.

Voor meer informatie over elk arrondissementen van Parijs en waar u de beste hotelkamer kunt vinden, lees ons artikel “De Arrondissementen van Parijs“.

Om te begrijpen over welke plaats we het hebben, hoef je alleen maar naar het plan van de metro van Parijs te kijken, want de metrohaltes worden over het algemeen gebruikt voor oriëntatie in de stad en zijn vernoemd naar de gebieden.

Boek een hotel in de beste wijk van Parijs

Kort over de gunstige gebieden

Laten we beginnen met een snelle opsomming van de veiligste en leukste wijken om als toerist in Parijs te verblijven. Onze lijst hier is gebaseerd op de prijs-kwaliteit verhouding van de hotels. De beste wijken voor toeristen zijn het 2de, 4de, 5de, 6de, 7de, 8ste en 9de arrondissement.

Wijken die verder van het centrum liggen, maar toch veilig zijn, en goedkoper, zijn het 13de, 14de en 15de arrondissement. Klik op het nummer van het stadsdeel en je ziet de beste hotels en appartementen in het gegeven gebied.

Bekijk alle hotels in Parijs

Het Noord- en Oost-treinstation van Parijs

Gare

Gare du Nord en Gare de l’Est, zo noemen die in het Frans. Het gebied tussen deze twee stations wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste delen van de stad. Het wordt de Indian Quarter genoemd, hoewel het voornamelijk immigranten uit Afrikaanse en Arabisch sprekende landen zijn die er wonen. De wijk ligt zeer dicht bij het centrum, het Noordstation is tenslotte een van de belangrijkste vervoersknooppunten van Europa. Van dit station vertrekken ook drie RER-lijnen, waarvan er twee naar de voorstad Saint-Denis leiden. En Saint-Denis is echt de gevaarlijkste plaats in Parijs.

Natuurlijk moet je je niet laten meeslepen door racisme. Hier wonen mensen van alle nationaliteiten en geloofsbelijdenissen. Ze leven echter in zeer slechte, problematische omstandigheden. Deze districten omvatten het 20e arrondissement en de voorstad van Saint-Denis. Daar, in Saint-Denis, is ook het Stade de France en de beroemde basiliek.

De metrohaltes die u moet vermijden zijn: Stalingrad, Chapelle, Gare du Nord (lijn 2) en Gare de l’Est (lijn 5).

De hotels op het plein voor het Oost-station zijn vrij veilig voor toeristen, omdat het daar niet zo ver naar het centrum is en de treinen zich op slechts een steenworp afstand bevinden.

Als je een hotel dicht bij het treinstation zoekt, klik dan hier

» MEER ZIENCentrum van Parijs – wat te bezoeken en de beste hotels

De 11e en 20e arrondissementen

De metro stop Belleville, Couronnes en Ménilmontan. Belleville ligt in het hart van de Chinese wijk en stroomt de Arabische Bazaar in. Aan de ene kant van het metrostation begint een promenade met Chinese dames voor een paar uur, aan de andere kant is er een bazaar, waar vaak goederen van twijfelachtige oorsprong verhandeld worden. Als je daar een kamer neemt, loop je het risico een slechte indruk van Parijs te krijgen of zelfs de sfeer van een multiculturele metropool van dichtbij te ervaren.

Het is de moeite waard te vermelden dat er in dit gebied toch maar weinig hotels zijn, en de enkele hotels die er wel bestaan bieden kamers met verdacht lage prijzen.

Kies liever een hotel in de 20ste arr.

De buitenwijken van Parijs

Vermijd alle hotels in de buurt van metrohaltes die de buitenwijken omringen, alles dat begint met “Porte de ..”, onder ander de Porte de Clignancourt en Porte de Clichy, enz. De andere “Porte de” zijn een beetje stiller, maar onpraktisch voor toeristen, omdat ze erg ver het centrum liggen. De enige uitzondering op deze regel is Porte Maillot, halverwege tussen de Arc de Triomphe en de zakenwijk La Défense.

We moeten de kleinere, landelijke buitenwijken van Parijs beschermen, maar ze zijn niet erg praktisch om de stad te verkennen. Aan de andere kant zijn de prijzen daar veel lager dan in het stadscentrum. Maar zorg ervoor dat je sowieso alle noordelijke delen van de stad ontwijkt.

Klik hier voor de beste hotels van La Defense

» MEER ZIENTips voor het boeken van een goedkoop hotel in Parijs

Het 18e en 19e arrondissement

Het 18e en 19e arrondissement van Parijs bevinden zich aan het Canal Saint-Martin en La Villette. Wist u dat deze districten ooit zo slecht waren als het Noordstation? Door maatregelen van het stadsbestuur zijn ze weer veel meer bewoonbaar geworden. De hotels zijn daar erg goedkoop. Maar dat komt ook omdat ze in de eerste plaats ver van de bezienswaardigheden verwijderd zijn en de verbinding met het openbaar vervoersysteem niet gegarandeerd is (in totaal zijn er twee metrolijnen en moet je heel vaak veranderen). Aan de andere kant ligt La Vilette daar dicht bij in de buurt : bekend voor kunst en wetenschap.

Boek een hotel in 19de arr.

De hoerenbuurt van Parijs

Montmartre, meer bepaald de Boulevard Pigalle, zijn ook niet erg aan te bevelen. Ten eerste is Montmarte de Wallen van Parijs  en ten tweede, Montmartre, zoals de naam het zegt doet, is Montmartre een grote heuvel met veel trappen en kleine straatjes. Als reiziger is het niet prettig om daar te wonen gezien de ingewikkelde geografie en de slechte verbinding met het openbaar vervoersysteem (er zijn in totaal 2 metrohaltes en één buslijn). Bovendien, als je Parijs slecht kent, kun je het gemakkelijk mis hebben: Montmartre betekent niet alleen alles aan de voet van de Sacré-Cœur, dus je hotel kan gemakkelijk in de buurt van het treinstation Nord zijn of heel ver van de bezienswaardigheden.

Maar als uw hotel dicht bij de Moulin Rouge of Place Pigalle ligt, hoeft u zich nergens zorgen over te maken. In feite is het gebied vrij, laten we zeggen, aantrekkelijk. Maar vermijd alles in de richting van het Noord station en van Clignancourt.

Boek een hotel in de hoerenbuurt van Parijs

Vlakbij de Eiffeltoren

De gevaarlijke hoekjes van Parijs: waar je het liefst niet als toerist gaat

Een hotel “direct aan de Eiffeltoren” wordt ook niet aanbevolen. Het probleem ligt in het feit dat het erg ver weg is van de meeste andere bezienswaardigheden en de verbinding met het openbaar vervoer ook niet erg goed is. U kunt wel de lokale toeristenbussen gebruiken.

Außerdem sollten Sie ganz generell gewisse Sicherheitsmaßnahmen beachten. Die meisten Geldbeutel und Damenhandtaschen wechseln nämlich vor allem in den wohlhabenden Gegenden von Paris unfreiwillig den Besitzer. Dort glaubt man sich als Tourist nämlich in Sicherheit, bestaunt die Sehenswürdigkeiten, und gleichzeitig macht sich jemand unbemerkt an Ihrer Tasche zu schaffen. Besondern beliebt unter Taschendieben sind dabei der Louvre und der Eiffelturm.

Bovendien moet u over het algemeen bepaalde veiligheidsmaatregelen volgen. De meeste handtassen voor vrouwen worden soms gestolen, vooral in de welvarende delen van Parijs, wie de eigenaar ook is. Men denkt altijd in deze goede buurten dat je als tourist veilig bent, maar als je op éen moment minder attent bent, ben je soms je tas kwijt. Vooral populair bij zakkenrollers zijn het Louvre en de Eiffeltoren.

Boek een hotel dicht bij de Eiffeltoren

» MEER ZIENDe 10 beste hotels met uitzicht op de Eiffeltoren

De plaats van de terroristische aanslagen van Parijs

De terroristische aanslagen van Parijs vonden in 2015 plaats in precies de gebieden die we hierboven noemden, namelijk de 10e en 11e arrondissementen en de voorstad van Saint-Denis. We raden ten sterkste af om daar te blijven, niet omdat de aanvallen herhaald zouden worden, maar omdat ze over het algemeen niet de beste gebieden in Parijs zijn.

We willen nog een paar woorden toevoegen: veel toeristen zijn bang voor geen enkele reden met gruwelverhalen over de ‘gevaarlijkste buurten van Parijs’. In feite is het in Parijs niet gevaarlijker dan in welke andere wereldstad dan ook. Zoals in elke andere stad, moet u bepaalde elementaire veiligheidsregels volgen en uw gezond verstand gebruiken. Je moet niet vergeten dat het echte Parijs niet het Parijs is van postkaarten of krantenfoto’s. Sommige gebieden zijn simpelweg onpraktisch voor toeristen, omdat het ver van het stadscentrum is, er geen verbinding is met het openbaar vervoer of er geen “toeristische” attracties in de buurt zijn. Maar de Parijzenaars zijn zelf geen toeristen en willen er graag wonen, werken of studeren.

Goede reis!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.