5 zones van de Parijse Metro

08 Jul 2021
Parijse Metro

Veel toeristen vragen zich af welke zones er in de Parijse metro zijn en hoe het precies werkt met de kaartjes. In dit artikel leggen we dat allemaal uit.

Kenmerken van de Parijse Metro

De zones van de metro in Parijs volgen de grenzen van de gebieden in Ile-de-France regio (de regio rond Parijs). In totaal is het hele gebied onderverdeeld in 5 cirkelvormige zones. Parijs zelf ligt in de eerste zone (alleen maar in de eerste zone). De hele stad is in deze zone gelegen. Als je in Parijs woont is het vrij makkelijk. Allerlei soorten kaartjes werken in Parijs: eenvoudige metro tickets, “carnet” tickets. Novigo cards, travel cards, jeugdkaartjes, etc. Als je alleen de metro gebruikt (net de RER) dan kun je alle bovenstaande tickets gebruiken en hoef je niet te letten op de zones.

Parijse Metro

De zones zijn in het leven geroepen voor de forens. Met RER bijvoorbeeld, werkt hetzelfde kaartje in de eerste zone als in de metro. In andere gevallen (van de tweede tot de vijfde zone) heb je losse kaartjes nodig voor de zone waar je heen reist. In dezelfde machine moet je ook kiezen voor Ile-de-France kaartjes en de zones van vertrek en eindbestemming opgeven. De prijs hangt van die informatie af.

Let op! Sommige metro’s gaan van zone 2 naar 3 maar de kaartjes blijven hetzelfde, dus hoef je geen kaartjes per zone te kopen voor de Parijse metro. Terwijl dat voor RER wel moet. Een voorbeeld, de metro en RER-station La Défence, dat in de derde zone ligt. Als je met de metro reist hoef je geen nieuw ticket te kopen maar voor de RER moet je een kaartje voor de 3e zone kopen, want anders kom je het station niet uit.

De zones van de Parijse Metro

Parijse Metro

Alle belangrijkste bezienswaardigheden en het grootste gedeelte van Parijs zelf liggen in de eerste zone. De Eiffeltoren, Notre Dame, het Louvre, Montmarte, de Champs Elysees en nog vele andere plekken liggen in deze zone.

  • In de tweede zone – Stade de France (belangrijkste stadion) en de Bois de Vincennes.

  • In de derde zone – Vliegveld Orly.

  • In de vierde zone ligt Versailles.

  • In de vijfde zone liggen Disneyland en Vliegveld Charles de Gaulle.

Uiteraard hangen de kosten van de kaartjes af van de zone en het specifieke station dat je gebruikt. De kosten van een enkeltje kunnen 10 Euro zijn (zoals bijvoorbeeld een trip van Charles de Gaulle naar Parijs) en kunnen anderhalf uur duren. Let dus op met het kiezen van een hotel. Door een paar euro op een hotel te besparen kun je terechtkomen in een of andere buitenwijk waardoor je elke keer heen en weer moet reizen naar het centrum. Zo verlies je veel tijd en ben je uiteindelijk meer kwijt. We adviseren om in Parijs zelf te verblijven. Om te kijken of je hotel wel in het centrum van de stad ligt kun je ons artikel daarover lezen en alle hotels uit deze links bekijken.

Add new comment

Restricted HTML

  • Allowed HTML tags: <a type title class href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <img title alt height width src class> <span class>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.