Beroemde Franse desserts: waar proef je ze in Parijs

, ,

Als je in Parijs bent, moet je er niet aan denken om calorieën te tellen! Bezienswaardigheden, musea en gezellige straatjes zijn zeker geweldig. Maar de Franse keuken is onmogelijk voor te stellen zonder de onvergelijkbare desserts. We hebben een lijst samengesteld van lekkernijen die je niet mag missen. En aan het eind van het artikel vind je een life hack: hoe blijf je fit zonder jezelf iets te ontzeggen!

Croissant

Croissant

Het meest Franse wat je kunt proberen. Er zijn geen slechte croissants in Parijs! (nou ja, bijna). Combineer het met een kopje espresso en je hebt een echt Frans ontbijt. Vooral als je het in je koffie durft te steken.

​​ In elke bakkerij (boulangerie) in Parijs vind je ’s ochtends verse en lekkere croissants. Maar als je het beste van het beste wilt proeven, ga dan naar La Pâtisserie van Cyril Lignac (24 rue Paul Bert, 11de arrondissement). Volgens critici zijn de croissants daar de beste van allemaal. In 2022 werd de wedstrijd voor de beste croissant van Parijs echter gewonnen door banketbakkerij Maison Carton (6 boulevard de Denain, 10de arrondissement).

Crème brûlée

Crème brûlée

Het meest favoriete Franse dessert na de croissant. Over de oorsprong van dit beroemde dessert wordt nog steeds gediscussieerd. Sommigen denken zelfs dat het gewoon de smaak van ijs is. In feite is crème brûlée de meest delicate vla met een karamelkorst. Een dessert in de ware zin van het woord «met een vonkje»: om een korstje te krijgen wordt het aangebrand met een handbrander.

De beste crème brûlée wordt geserveerd in een klein restaurant in MontmartreLe Potager du Père Thierry (16 Rue des Trois Frères).

» MEER ZIENVijf plaatsen in Parijs voor zoetekauwen

Profiterole

Profiterole

Je kunt niet naar Parijs gaan zonder profiteroles te proberen! Ze wedijveren perfect met de crème brûlée onder de favoriete zoetigheden van de Fransen. Kleine balletjes van soezendeeg met een heerlijke crème erin, het kan chocolade, crème, bessen of iets anders zijn.

Wees voorzichtig bij het bestellen! Profiteroles kunnen niet alleen een dessert zijn, maar ook een toevoeging aan een gerecht. Ze kunnen worden geserveerd met soep of apart met ongezoete vullingen, zoals vlees. De beste profiteroles worden volgens vele recensies geserveerd in het steakhouse Le Relais de l’Entrecote (101 Bd du Montparnasse) op Montparnasse Boulevard.

Éclair

Éclair

Eclairs staan absoluut bovenaan de lijst van beroemde Franse desserts! Voor deze zoetigheden is al een enorme lijst met vullingen gemaakt. Je kunt nu eclairs proberen met jam, chocolade, vla en zelfs karamel. Zo’n diversiteit aan smaken verveelt nooit.

In Parijs worden overal eclairs gemaakt. Maar kenners raden aan om die van L’Éclair de Génie Café (14 rue Pavée, 4e arrondissement) te proberen.

Macaron

Macaron

Een zoet dessert van twee amandelkoekjes met room of jam. Deze zoetigheden maken je gek! Parijs is beroemd om de grote verscheidenheid aan kleuren en smaken van dit dessert, van citroen tot bosbessen kaastaart.

Macarons worden bijna overal verkocht: in supermarkten, bakkerijen en banketbakkerijen. Om ze echt te proeven, moet je ze kopen in bakkerijen of gespecialiseerde winkels. Daar zijn ze altijd vers en waanzinnig lekker. Je kunt macarons per stuk kopen of je kunt een doos met 4, 6, 8, 10, 12 of 24 gebakjes kopen en er meerdere tegelijk proberen!

Waar vind je de beste macarons? Natuurlijk bij Ladurée. De beroemde patisserie heeft sinds lange tijd een extra boetiek op de Champs-Élysées (75, avenue Champs-Elysées) en de historische winkel bevindt zich in het 8e arrondissement (16–18, rue Royale).

Voor degenen die het meest verliefd zijn op deze goddelijke lekkernijen, raden wij aan een workshop macaron maken te volgen. Je kunt je hier inschrijven. Onder een deskundige begeleiding zal alles zeker lukken en neem je een zelfgemaakt souvenir mee van je vakantie!

» MEER ZIENLunch en diner aan de Eiffeltoren

Truffe au chocolat

Truffe au chocolat

Het is werkelijk een van de heerlijkste chocoladedesserts ter wereld! In de klassieke versie wordt deze lekkernij gemaakt in de vorm van een bal van chocolade, room en boter. De bal wordt gedoopt in chocoladeglazuur en vervolgens in cacao- of notenkruimels gerold. Soms wordt er alcohol aan de chocoladetruffel toegevoegd: rum, likeur of cognac.

De beste manier om echte truffels te proeven is in restaurants. Bij massaproductie verliest het dessert namelijk die zeer verfijnde smaak. De erkende meester in het maken van truffels is chef Alain Ducasse. Zijn chocolade-atelier bevindt zich vlakbij Place de la Bastille (Chocolate Alain Ducasse, 40 Rue de la Roquette).

Mille-feuille

Mille-feuille

«Duizend lagen» (vertaald uit het Frans) van het dunste deeg worden afgewisseld met een speciale amandelcrème en bessen. Het is onbeschrijfelijk. Door het licht krokant zijn, wordt de delicate combinatie van amandelcrème en bessen alleen maar benadrukt.

Mille-feuilles moeten strikt volgens het recept worden gemaakt. Gevarieerde en tegelijkertijd onberispelijke gebakjes kan je proeven bij patisserie Yann Couvreur (23 bis rue des Rosiers, 4e arrondissement). Bezoek de patisserie in de eerste helft van de dag, anders zijn ze uitverkocht.

Meringue

Meringue

Het is heel eenvoudig om meringue te bereiden, een elegant en licht dessert. Er zijn slechts twee ingrediënten — eiwit en suiker. Er is ook een verscheidenheid aan smaken: je kunt amandelen, walnoten of chocolade toevoegen. Maar de meest klassieke smaak is natuurlijk vanille.

Vaak wordt dit dessert vergeleken met de «kus van een geliefde» en deze vergelijking heeft een reden. In het Frans betekent het woord «meringue» (baiser) «kus», net zo licht als het gebakje zelf.

De beste meringues van Parijs worden bereid in de banketbakkerijketen Aux Merveilleux de Fred. Ze behoren ook tot de top vijf van de wereld. Er zijn 11 banketbakkerijen in Parijs, hier zijn de populairste adressen:

  • 1 Rue de l’Ancienne Comédie, 6de arrondissement
  • 24 Rue du Pont Louis-Philippe, 4de arrondissement
  • 2 Rue Monge, 5de arrondissement

» MEER ZIEN10 Franse gerechten die het proberen waard zijn in Parijs

Paris-Brest

Paris-Brest

Een ongebruikelijke naam voor een dessert, nietwaar? Het is gemaakt ter ere van de wielerwedstrijd Parijs-Brest, daarom de ronde vorm, die op een wiel moet lijken. Het gebak bestaat uit soezendeeg met een laag pralinécrème. In de klassieke vorm wordt de taart bestrooid met poedersuiker en amandelen.

Het is een speciaal Frans dessert en wordt in veel restaurants en bakkerijen in Frankrijk geserveerd, maar het is niet naar andere landen overgewaaid. Je kan de klassieke Paris-Brest vinden bij patisserie Stohrer (51, rue Montorgueil, 2e arrondissement) en er ook een echte rumtaart proberen! Het is een uitvinding van Stohrer.

Tarte aux framboises

Tarte aux framboises

Een bodem van korstdeeg, fijne room en verse bessen. Het is absoluut heerlijk. Deze taart wordt gemaakt in verschillende formaten, van een kleine taart tot een volledige taart. Bovendien kan dit dessert ook buiten het seizoen worden geproefd. De versheid en kwaliteit van de frambozen zijn precies hetzelfde als in de zomer. Het is een waar geheim hoe banketbakkers dit voor elkaar krijgen.

Kenners bevelen Bontemps banketbakkerij aan (57, rue de Bretagne, 3e arrondissement). Ze beweren dat ze de beste bessentaarten van Parijs hebben.

Madeleine

Madeleine

Koekjes in de vorm van schelpen of schalen zijn eenvoudig en verfijnd tegelijk. Uit nieuwsgierigheid werden deze koekjes aanvankelijk in echte schelpen gebakken, maar nu gebruiken ze er speciale mallen voor. In het klassieke recept leidt niets af van de smaak van het koekje zelf, maar het dessert is ook het proberen waard in verschillende variaties: met chocoladeglazuur, met fruit of poedersuiker.

Als het om Madeleines gaat, mag Blé Sucré (7 rue Antoine Vollon, 12e arrondissement) niet ontbreken. Deze koekjes zijn om gek van te worden.

» MEER ZIENDe 10 beste vegetarische restaurants in Parijs

Mousse au chocolat

Mousse au chocolat

Het is niet alleen een dessert, maar een echte ontdekking voor chocoladeliefhebbers! De mousse wordt geserveerd in kleine keramische bordjes, gegarneerd met bessen, slagroom of kleine nootjes.

Je vindt dit dessert in bijna elk restaurant in Parijs. De perfecte afsluiting van een lunch of diner! We moeten ook het restaurant Chez Janou (2 Rue Roger Verlomme, 3e arrondissement) noemen, waarvan de chocolademousse in internationale gidsen wordt vermeld.

» MEER ZIENRestaurants met het beste uitzicht over Parijs

Parfait

Parfait

Een echt «perfect» dessert. En deze perfectie komt niet alleen tot uiting in de naam (fr. Parfait – perfect, onberispelijk), maar ook in het gerecht zelf. Het recept voor perfectie is eenvoudig: vanille, slagroom en suiker. Breng het geheel op smaak met verse bessen, fruit of chocolade. Heerlijk!

In het restaurant van hotel Le Bristol Paris (112 Rue du Faubourg Saint-Honoré, 8e arrondissement) worden heerlijke parfaits geserveerd. Probeer het eens na een wandeling over de Champs-Elysées of boek er een kamer via deze link, zodat je geen dag zonder parfait hebt.

» MEER ZIENDe beste restaurants met uitzicht op de Eiffeltoren

Tarte Tatin

Tarte Tatin

Deze appeltaart heeft niet alleen in Frankrijk, maar in de hele wereld aan populariteit gewonnen, dankzij de interessante bereidingswijze. Eerst worden de appels gekarameliseerd in boter en suiker en vervolgens samen met het deeg gebakken. Tijdens het bakken zit de vulling onder het deeg, maar dan wordt de uiteindelijke taart omgedraaid en voilà! Dit dessert wordt ook wel «omgekeerde taart» genoemd.

Voor een heerlijke tarte tatin moet je gaan naar het legendarische café op de Montparnasse Boulevard La Closerie des Lilas (171, boulevard du Montparnasse). Waan je als een jonge Hemingway of Gertrude Stein.

Tarte au citron

Tarte au citron

Het is een delicaat en zoet dessert, ondanks de grote hoeveelheid citroen erin. Deze open taart wordt gemaakt met korstdeeg en citroen-, suiker- en eiercrème. Het wordt vaak gegarneerd met magische meringue. De smaak is uniek, fris en zacht tegelijk.

Critici roemen de geportioneerde citroentaartjes in Big Mamma’s restaurants. Wij raden je ook aan daar truffelgerechten te proberen (je kunt er hier over lezen). De taarten van Stohrer zijn ook erg lekker.

We hebben ook nog een lifehack beloofd! Bij deze

Je hoeft je vakantie niet te bederven met een verbod op eten! Probeer wat je wilt. Om ter plekke calorieën kwijt te raken, loop je de hele dag door Parijs! Veel wandelen is het beste wat je in Parijs kunt doen!

We hebben al veel wandelroutes verzameld: in het centrum van Parijs, langs de Triomfroute, langs het Quartier Latin, langs de Marais, langs Montmartre, langs de plaatsen van The Da Vinci Code, Amelie, Midnight in Paris en Hemingway.

Is alleen lopen en alles bewonderen niet genoeg voor je? Bel dan onze gidsen. Zij lopen met je door de straten zodat je er alles van te weten komt.

Als je liever alleen loopt hebben we ook audiogidsen!

Een privé wandeltour voor de prijs van een kop koffie, niet slecht toch?

Ben je bang dat eenvoudige wandelingen niet volstaan? Hier is een bijzondere uitdaging voor de durfal: je kunt de Eiffeltoren te voet beklimmen. Dit is de goedkoopste manier om de beroemde bezienswaardigheid te bezoeken en er zijn meestal bijna geen wachtrijen om naar boven te lopen!

 

Vaarwel extra kilo’s! Laat alleen aangename herinneringen aan magische Franse desserts achter!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.