Top 20 interessante steden in Spanje

Het kleurrijke Spanje is één van de warmste en zonnigste bestemmingen in Europa. Maar het land is eigenlijk best groot! Je zal moeten kiezen welke plaatsen en activiteiten voor jou het meest interessant zijn. We hopen dat onze lijst van de 20 aantrekkelijkste steden in Spanje je zal helpen.

Madrid

Madrid in Spanje

Je kan een bezoek aan Spanje beginnen met elke stad, en stuk voor stuk hebben ze interessante hoekjes, een rijke geschiedenis, een uitstekende keuken en geweldige souvenirs. Maar we beginnen onze lijst met de hoofdstad, want Madrid is een stad van contrasten! Het heeft het allemaal: regeringsgebouwen, koninklijke paleizen, grote groene longen in het Retiro Park en Parque del Oeste, en ontelbare bars waar ’s nachts de Flamenco wordt gezongen en gedanst.

Het ongelooflijke aantal winkels, musea, restaurants, theaters, cafés, katholieke kerken en schaduwrijke steegjes zal je de adem benemen. De architectuur van Madrid is prachtig in elke buurt, maar vooral interessant in de oude wijken, waar de lokale bevolking woont in huizen die in de 19de eeuw zijn gebouwd. Ontdek en beleef Madrid!

Boek een hotel in Madrid

Barcelona

Barcelona in Spanje

Deze havenstad aan de Middellandse Zee is beroemd om de gebouwen van Antoni Gaudi, La Rambla en botifarra worst. En Barcelona heeft een uitstekend theaterprogramma, waardoor het een voorsprong heeft op elke andere Spaanse stad. In het algemeen speelt de hoofdstad van Catalonië een bijzondere rol in de cultuur. Veel Spaanse schrijvers, toneelschrijvers en kunstenaars zijn afkomstig van hier.

Het landschap van Barcelona is niet vlak en er zijn veel uitkijkpunten waar je van een prachtig uitzicht kan genieten, zoals de bergen Tibidabo of Montjuic. Musea, parken, de onvoltooide Sagrada Familia en zowat elke gevel in de Gotische wijk vormen samen de unieke charme van deze stad. De plaatselijke witte wijn en verse oesters waarvan je kunt genieten op zonovergoten terrassen, zelfs in februari, nodigen je onverbiddelijk uit om hier steeds weer terug te komen.

Kies een leuk hotel in Barcelona

Sevilla

Sevilla in Spanje

Sommigen beschouwen Sevilla als de mooiste stad van Spanje, na Madrid. En dat is niet zonder reden. Schoonheid is een subjectief begrip, maar de historische waarde van Sevilla kan niet worden ontkend. De plaats werd 5000 jaar geleden gesticht door de Feniciërs. Er is genoeg te zien: de smalle straatjes, met marmer geplaveide binnenplaatsen, paleizen in Moorse stijl en sloppenwijken.

» MEER ZIENSevilla: De top 10 bezienswaardigheden

We kunnen ons Spanje als geheel niet voorstellen zonder twee dingen die in Sevilla zijn ontstaan. Het ene is de flamenco, een vurige volksdans die ontstond in de krappe straten van de wijk Triana. En het andere is tapas, barhapjes die vaak behoorlijk omvangrijk zijn. Het eten is lichamelijk en geestelijk. Een verfrissing in de stijl van Sevilla is de Tinto de Verano, een cocktail op basis van wijn met citroen en soda.

» MEER ZIENSevilla in 1 dag: Wat te zien en te proberen

Bekijk alle hotels in Sevilla

Valencia

Valencia in Spanje

Naar Valencia gaan is een echte aanrader, al was het maar om te ontdekken waarom de Moren het het paradijs op aarde noemden. En daar zijn verschillende redenen voor. Om te beginnen het klimaat en de zee. De natuur zelf voelt hier zo levendig aan, met prachtige sinaasappelboomgaarden en zacht wit zand op de stranden. De zee bij Valencia is ook perfect om in te duiken: de fauna van de vulkanische eilanden van Columbretas is verrassend veelzijdig.

Culturele activiteiten en winkelen in Valencia zijn ook een belangrijk onderdeel van elke reis, maar niet tijdens de siësta. Tussen 14:00 en 17:00 uur is het rust en is er bijna niets open. Kies dus het juiste moment om te gaan winkelen voor het beroemde Valenciaanse porselein, rijstlikeur, met chocolade bedekte sinaasappelschijfjes. Een ander geschenk aan de wereld uit Valencia is paella. Probeer dit lokale gerecht zeker in zijn historische thuisland.

Bekijk de prijzen van hotels in Valencia

San Sebastian – Donostia

San Sebastian – Donostia in Spanje

Dit stadje in Baskenland aan de kust van de Golf van Biskaje is ideaal omdat het een eigen internationaal vliegveld heeft. Spaanse koningen vierden hier graag vakantie en sinds 1953 wordt hier jaarlijks een internationaal filmfestival gehouden. In de plaatselijke Baskische taal heet San Sebastian Donostia, en het is de echte architectonische, culturele en gastronomische parel van het Spaanse noordoosten.

We raden je aan te verdwalen in het doolhof van smalle straatjes in de wijk Gros op zoek naar een goed diner of pintxos (Baskische tapas) en een bruisend nachtleven. Als je je op het strand wilt koesteren en niet alleen langs de weelderige boulevard wilt slenteren, zijn er twee prachtige stranden La Concha en Ondarreta – direct binnen de stadsgrenzen, die je verleiden tot ontspanning op het zand en in het helderste zeewater.

Kies een leuk hotel in San Sebastian

Las Palmas de Gran Canaria

Las Palmas de Gran Canaria

Je gelooft het misschien niet, maar de hoofdstad van de Canarische archipel heeft een bruisend nachtleven en een dynamische culturele scène. Eén van de belangrijkste trekpleisters van Las Palmas is echter de plaatselijke gastronomie, die heel anders is dan op het Mediterrane vasteland. Deze is niet moeilijk te ontdekken. Er zijn veel cafés en nachtclubs rond het grote strand van Las Canteras en veel internationale restaurants langs de waterkant.

Het zandstrand strekt zich in een halve cirkel uit van het schiereiland La Isleta tot aan het concertgebouw, dat genoemd is naar de plaatselijke tenor Alfredo Kraus. Het prachtige Doramas Park herbergt het Nestor de la Torre Museum en het authentieke Pueblo Canario, met zijn Bodegón restaurant. Om te winkelen moet je door de prachtig bewaard gebleven wijk Triana slenteren. Vergeet niet de hut van Columbus te bezoeken, waar de beroemde reiziger de nacht zou hebben doorgebracht op weg naar Amerika.

Boek een hotel in Las Palmas de Gran Canaria

Cuenca

Cuenca in Spanje

De stad Cuenca is beroemd om zijn hangende huizen. Tegenwoordig zijn er maar weinig van deze huizen, die pal boven de rivier de Huécar hangen, over. Drie ervan zijn geschonken aan het Museum voor Abstracte Kunst en zijn opengesteld voor het publiek. Al in de 16de eeuw waren deze huizen met hun uitstekende houten balkons een voorwerp van bewondering. Nederlandse schilders als Anton van den Wyngaerde beeldden ze af in hun schilderijen.

Sinds 1996 maken deze huizen deel uit van het door de UNESCO beschermde werelderfgoed, samen met de plaatselijke gotische kathedraal en de oude vestingmuur. Er zijn veel kerken in Cuenca, maar het meest interessant is het lot van het oude Dominicaanse klooster van Sint Paulus (Convento de San Pablo), dat recht tegenover de hangende huizen staat. Sinds 1993 staat hier het hotel Parador de Cuenca, en je kunt er verblijven om verder te genieten van de unieke, historische sfeer van Cuenca. Je kan een kamer reserveren via deze link.

Bekijk alle hotels in Cuenca

Alcala de Henares

Alcala de Henares

Het huis van Cervantes en de oude universiteit zetten de toon voor dit stadje dat op slechts 45 minuten van Madrid ligt. Toneelschrijver en schrijver Miguel de Cervantes is misschien wel de beroemdste inwoner van Alcalá de Henares.

Zijn huis, een gebouw van twee verdiepingen met een klassieke vierkante patio en waterput, is nu een huis-museum, waar alledaagse voorwerpen uit de 16de en 17de eeuw worden tentoongesteld. De volgende deur leidt naar het oude ziekenhuis de Antezana, waar volgens de legende de vader van Cervantes de geneeskunde beoefende.

Het Plaza de Cervantes, het paleis van de aartsbisschop, kerken, parken, de zondagsmarkt op het plein en natuurlijk een wandeling door de 800 jaar oude straat Calle Mayor zullen je bezoek onvergetelijk maken.

Boek een hotel in Alcala de Henares

Segovia

Segovia in Spanje

Segovia ligt in de heuvels en bestaat uit kronkelende straatjes met oude zandkleurige huizen. Bij de samenvloeiing van twee rivieren werd bijna duizend jaar geleden het fort Alcázar gebouwd, dat enigszins lijkt op een kasteel van Disney. Dit paleis was de favoriete rustplaats van Fernando van Aragon en Isabella van Castilië, die de onafhankelijke koninkrijken van de regio verenigden tot één staat.

Het is onmogelijk om het kilometerslange stenen aquaduct op het Plaza Azoguejo te missen. Het is tweeduizend jaar oud, en volgens de legende in één nacht gebouwd. Presidenten en koningen die Spanje bezoeken worden uitgenodigd in het restaurant Mesón de Cándido aan de voet van het aquaduct. Wij bevelen het beste geroosterde speenvarken in Segovia aan.

En voor het geval er fans van Spaanse poëzie onder jullie zijn, moeten we vermelden dat er in Segovia het Antonio Machado Huismuseum is.

Zoek hier een goed hotel in Segovia

Toledo

Toledo in Spanje

Bijna elke stad waarover we je iets vertellen is geheel of gedeeltelijk UNESCO Werelderfgoed, en Toledo is daarop geen uitzondering. Hier zijn de culturen van drie volkeren, christenen, Sefardische joden en moslims, die eeuwenlang vreedzaam naast elkaar hebben bestaan in dit kleine gebied, met elkaar verweven. Het bewijs van deze co-existentie is te zien in de oude katholieke kerken, de synagogen en de overblijfselen van een moskee die meer dan duizend jaar geleden werd gebouwd.

Er zijn veel winkels in Toledo die gespecialiseerd zijn in de verkoop van Toledo-dolken, maar ook harnassen en andere voorwerpen die bij het leven van een echte ridder hoorden. Het Alcázar van Toledo, het El Greco Museum, de kasteelmuren, de musea van de drie culturen, de torens, de kloosters, de stenen bruggen over de rivier… dit alles neemt je mee terug in de tijd.

Boek een hotel in Toledo

Burgos

Burgos in Spanje

Er is jarenlang een verbitterde ruzie geweest tussen Burgos en Leon over welke stad de mooiste kathedraal heeft. Bezoek ze allebei en oordeel zelf. Beide kathedralen weerspiegelen perfect de stijl van hun tijd, maar het zijn monumenten uit verschillende tijdperken, dus het is moeilijk een echte vergelijking te maken.

En Burgos heeft een groot voordeel boven elke andere Spaanse stad: het is de geboorteplaats van de grote Cid, Rodrigo Diaz de Vivar, die zijn leven wijdde aan de Reconquista. El Cid Campeador werd niet alleen beroemd door de Hollywood blockbuster uit 1961; zijn verhaal was al veel eerder bekend door het vroeg 13de-eeuwse gedicht Het lied van mijn Cid.

Zowel het ruiterstandbeeld van Cid als zijn graf in de kathedraal dienen als bedevaartsoord in Burgos. Stop na een bezoek aan het heiligdom op het plein naast de kathedraal bij een willekeurig restaurant voor de plaatselijke morcilla worst, beroemd in het hele land.

Kies een leuk hotel in Burgos

Santander

Santander in Spanje

De zilte zeelucht van de Golf van Biskaje doordringt deze Noord-Spaanse stad. Santander heeft lang gefloreerd door koloniale zaken, maar sinds het midden van de 19de eeuw is het uitgegroeid tot één van de meest prestigieuze badplaatsen van het land. In schoonheid en elegantie kan het gemakkelijk wedijveren met San Sebastian. Men heeft altijd gedacht dat de rijkste Spanjaarden, waaronder de koning, zomerverblijven hadden in één of zelfs beide steden.

De luchthaven verzorgt nu internationale vluchten en er zijn bootverbindingen met Plymouth en Portsmouth, zodat dit een populaire bestemming is voor Britse toeristen. Bezoekers worden niet alleen aangetrokken door de architectuur en de keuken, met verse vis en zeevruchten, maar ook door de stranden, El Sardinero of het schiereiland Magdalena.

Boek een hotel in Santander

Bilbao

Bilbao in Spanje

Deze in de 13de eeuw gebouwde havenstad is nu het centrum van de provincie Biskaje in Baskenland. Het is een echte culturele hoofdstad van Noord-Spanje. Musea, tentoonstellingen en festiviteiten zijn er in overvloed in de stad. De altijd bloeiende Puppy bij de ingang van het Guggenheim Bilbao museum voor hedendaagse kunst is wereldberoemd! En dan zijn er nog het interessante Baskisch Museum en het weelderige Museum voor Schone Kunsten.

Het hoogtepunt van het culturele leven in Bilbao is Aste Nagusia, wanneer gedurende negen dagen in augustus het bureau van de burgemeester een spannende vertoning van culturele activiteiten organiseert. Op de laatste dag van het festival worden reusachtige poppen verbrand, net als bij het carnaval van Mardi Gras.

Bekijk de prijzen van hotels in Bilbao

Zaragoza

Zaragoza in Spanje

De oude hoofdstad van het Koninkrijk Aragon is vandaag de dag nog steeds majestueus en welvarend. Het had zijn eigen modernisten die verbazingwekkende huizen bouwden, vergelijkbaar met Gaudi in Barcelona. La Casa de los Azulejos, bijvoorbeeld, is een opvallend en ongewoon gebouw met prachtige mozaïekbekleding.

Het grootste evenement in de stad is het feest ter ere van Sint Pilar, de beschermheilige van de stad, dat jaarlijks op 12 oktober plaatsvindt en alle belangrijke pleinen en straten vult.

In het centrum van de stad liggen de ruïnes van een Romeins theater, wat niet verwonderlijk is als je bedenkt dat de stad werd gesticht door de Romeinse keizer Octavianus Augustus. Zaragoza heeft ook een plaats gevonden in het moderne internationale bedrijfsleven. In 2008 werd hier de Expo Zaragoza gehouden.

Bekijk alle hotels in Zaragoza

Santiago de Compostela

Santiago de Compostela in Spanje

De weg van Sint-Jacob (El Camino de Santiago), het pad naar de relikwieën van de apostel, leidt naar de kathedraal in deze oude stad. Gedurende het hele jaar lopen pelgrims over dit pad. Pelgrims hebben vaak een jakobsschelp, een symbool van de heilige, op hun rugzak, staf of hoed.

De pelgrimsroute, populair in de Middeleeuwen, werd belangrijk voor het wereldtoerisme en was de eerste wandelroute die werd toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Tegenwoordig delen veel wandelaars de honderden of duizenden kilometers op in delen en lopen ze hem in delen tijdens hun vakantie.

In Santiago de Compostela hangt de religieuze en toeristische sfeer vooral rond de kathedraal. Verder verschilt het niet veel van andere Galicische steden, met oude monumenten, musea, parken en een uitstekende keuken.

Santiago de Compostela: boek een hotel

Merida

Merida in Spanje

Merida werd in 25 voor Christus door de Romeinen gesticht. Tegenwoordig is het een bescheiden stadje, maar in de Romeinse tijd was het de hoofdstad van de provincie Lusitania, die het hele westelijke deel van het Iberisch Schiereiland omvatte. Merida heeft zowel zijn Romeinse naam (Emerita Augusta) als het Romeinse theater bewaard, dat nog steeds wordt gebruikt waarvoor het bedoeld was — het jaarlijkse grote festival van het klassieke theater wordt hier gehouden.

De ruïnes van een Romeinse nederzetting met een aquaduct, circus, brug, tempel van Diana en de Boog van Trajanus (El conjunto arqueológico de Mérida), beschermd door UNESCO, trekken ook toeristen. Het Romeinse verleden van Merida blijkt ook uit de vele artefacten uit die tijd, die regelmatig door plaatselijke boeren worden gevonden bij het bewerken van de velden.

Zoek hier een goed hotel in Merida

Granada

Granada in Spanje

De Andalusische stad Granada is beroemd om het museumcomplex La Alhambra en zijn tuinen, die boven de moderne gebouwen van de stad uittorenen. Dit door UNESCO beschermde museum is buitengewoon interessant om niet alleen van binnen, maar ook van buiten te zien, met een unieke vestingmuur. Een wandeling rond het kasteel duurt niet lang en geeft een idee van de ontoegankelijkheid van het kasteel.

De stad maakte lange tijd deel uit van het moslimkoninkrijk Nazarí, totdat de katholieke koningen Fernando en Isabella het tijdens de Reconquista terugnamen. De Renaissance kathedraal en de Koninklijke Kapel zijn ook een bezoek waard.We raden je ook aan het gebied van La Alpujarra te bezoeken, niet ver van Granada, waar schilderachtige witte dorpjes op de hellingen van de Sierra Nevada op je wachten. Als je in de winter reist, vergeet dan je skimateriaal niet: de pistes hier zijn uitstekend.

Bekijk alle hotels in Granada

Cordoba

Cordoba in Spanje

De stad van drie culturen, gesticht door de Romeinen in de 2e eeuw voor Christus, trekt voortdurend toeristen van over de hele wereld en foto’s van de plaatselijke moskee-sobor hebben een ereplaats op de bladzijden van Spaanse geschiedenisboeken. We raden aan hier in het voorjaar te komen, als de sinaasappelbomen in bloei staan. De oranje binnenplaats voor dit bijzondere gebouw geurt naar witte bloemen, die vroeger werden gebruikt om het haar van Spaanse bruiden te versieren op hun trouwdag.

Begin je bezoek aan Córdoba met de eerder genoemde kathedraal, die zijn oorspronkelijke structuur en veel van de decoratieve elementen van de vroegere moskee heeft behouden. Vergeet dan niet de Romeinse brug, het theater en de tempel te bezoeken, evenals de oude ommuurde Sefardische wijk La Judería. En dat is niet alles wat je te zien krijgt.

Zoek hier een goed hotel in Cordoba

Figueres

Figueres in Spanje

Deze kleine Catalaanse stad is in de hele wereld beroemd om zijn bijzondere museum van Salvador Dali. De stad zelf, die lang voor de Romeinen werd gesticht, wisselde vele malen van bestuurder voordat ze in handen kwam van de Visigoten. Figueres heeft enkele gebouwen uit die tijd bewaard. En het belangrijkste monument van de Visigotische architectuur is de toren Gorgol (Galatea), die Dali in een museumgebouw veranderde.

Dali zelf werd in deze stad geboren en tegenwoordig draagt één van de pleinen de naam van de kunstenaar en zijn vrouw Elena Diakonova, die de geschiedenis inging als Gala (Plaça Gala i Salvador Dalí). Er zijn nog meer bezienswaardigheden in Figueres, maar de meeste Spaanse en buitenlandse toeristen worden aangetrokken door de verzameling kunstvoorwerpen in dit surrealistische labyrint.

Kies een leuk hotel in Figueres

Salamanca

Salamanca in Spanje

In de ijzertijd werd hier een nederzetting gesticht, die nu is uitgegroeid tot een universiteitsstad met een levendige sfeer. Die universiteit is de oudste van Spanje en verwelkomt studenten sinds 1218. Gedurende zijn 2700-jarige geschiedenis heeft Salamanca veel veroveraars meegemaakt, maar de laatste 500 jaar heerste hier de ware Castiliaanse geest.

Tempels, kloosters en wereldlijke gebouwen van vooraanstaande Spaanse architecten worden beschermd door de staat en de UNESCO. Ze omvatten bijvoorbeeld het beroemde La Casa de las Conchas.

Op het centrale plein van Salamanca (Plaza Mayor) lopen dezelfde jongeren die naar de universiteit gaan van bar naar bar op zoek naar gratis snacks. Je kan hier eten zonder iets anders dan een drankje te bestellen, want je drankje wordt geleverd met royale tapas, veel groter dan de lekkernijen uit Madrid.

Boek een hotel in Salamanca

 

We hebben de mooiste en interessantste steden van Spanje op een rijtje gezet, maar er is nog zoveel meer te zien in het veelzijdige land. We hebben La Coruña aan de Atlantische Oceaan, Leon met zijn majestueuze kathedraal en de geboorteplaats van koningin Leticia Oviedo niet opgenomen. En nog veel meer minder bekende juweeltjes liggen verspreid over het land Spanje! We zullen proberen je kennis te laten maken met de beste plaatsen. Laat ons in het comments weten over welke steden je meer wilt lezen.

Geniet van je reis naar Spanje!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.